Instalacija WIN11 na novi sustav?

poruka: 20
|
čitano: 7.401
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Instalacija WIN11 na novi sustav?

Pozdrav, 

Kupio PC i licewncu, pa bih instalirao na 1TB ssd Windows11Pro, matična je nova i podržaava UEFi, valjada. Što izabrati??? MBR ili GPT partiticioniranje?? Bitno mi je samo zazeće prostora na SSD-u. Biti će instalirano puno igrica i programa, videa i fotografija. Znači, nije mi bitno particije, biti će samo C:, i neće biti Linuxa ili bilokojeg drugog Dualboot-a. BOjim se ove "recovery" particije na GPT-u da ne bude rasla u gigabajtima u nebo. A isto tako u slučaju kvara ili gubitka podataka koji je lakši sustav za pokušaj povrata podataka sa SSD-a, mbr ili gpt??

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
offline
Instalacija WIN11 na novi sustav?

Svakako GPT.

Ovdje si malo pročitaj zašto.

 

https://pcchip.hr/helpdesk/mbr-ili-gpt-sto-koristiti-na-ssd-u/

合氣道 Paradoxically, the ability to be alone is the condition for the ability to love.
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.5.2023 10:01 (Zaporožac).
 
2 0 hvala 2
15 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Žohar kaže...

Pozdrav, 

Kupio PC i licewncu, pa bih instalirao na 1TB ssd Windows11Pro, matična je nova i podržaava UEFi, valjada. Što izabrati??? MBR ili GPT partiticioniranje?? Bitno mi je samo zazeće prostora na SSD-u. Biti će instalirano puno igrica i programa, videa i fotografija. Znači, nije mi bitno particije, biti će samo C:, i neće biti Linuxa ili bilokojeg drugog Dualboot-a. BOjim se ove "recovery" particije na GPT-u da ne bude rasla u gigabajtima u nebo. A isto tako u slučaju kvara ili gubitka podataka koji je lakši sustav za pokušaj povrata podataka sa SSD-a, mbr ili gpt??

 -win11 traži za 'kompatibilnost' sve uefi fičere, gpt, + tpm.. (+secboot..).. (mada radi i bez tog).

-tad je odgovor, podesi sve za kriterije win11, tj to je defaultna postavka na svim novijim računalima (+2018..).

-disk u gpt modu, to će obaviti automatika, naravno, bios mora biti odgovarajuće podešen, no to je default pa ako nisi mijenjao tad je 99% točno.

-installer-boot medij također mora biti u odgovarajućem-istom modu, tj gpt.. ovisi kako-čime ga izradiš, rufus ili mctool, .. tad ovisno o biosu-postavkama može biti par mogućih situacija.

-univerzalni boot medij nema bootmod, nema gpt-mbr, fat32.. zato se koristi, ali, zato je potrebno u bootanju koristiti cms-quickbootmeni.. (nevažan naziv, bootmeni) i iz njega izabrati odgovarajući-gpt mod tj ovisno o postavkama-mogućnosti biosa isti medij je tad vidljiv kao gpt i kao mbr i može se izabrati u kojem modu se želi bootati installer-stikić.. ili ako se ne koristi taj qbm postoji +50% šanse da je pravi boot dok bi na novim računalima defaultne postavke morale biti takve da prednost da gpt-u ako korisnik nije nešto mijenjao-čačkao-promijenio...

-kad je računalo novo, tad je i disk nov, neinicijaliziran-tvornički.. prazan, nema mod. Prije particioniranja-formatiranja se postavlja mod tj to je prva operacija koju diskpart napravi kad vidi novi neinicijaliziran disk a pošto je povezano s postavkama biosa i bootmodom medija ovisi o njima, nasljedit će njihove postavke i automatski takav prazan-neinicijaliziran disk inicijalizirati u gpt modu.. ali problem, ako je već bio korišten ili pokušana instalacija tad je već inicijaliziran.. možda u gpt možda u mbr modu.. možda nije dobar odgovor, tad se diskpartom prvo obriše (clean) i tad se opet inicijalizira .. automatika, u potebnom-kompatibilnom modu prema bios-install koji je trenutno izabran, u ovom primjeru u gpt modu.

-kraće, sve troje mora biti jednako-sukladno-kompatibilno.. tj disk dok nije inicijaliziran bit će automatikom u modu u kojem je installer.. a ako nije jednako kao bios postavka (suprotno, jedan gpt drugi mbr) tad u idućem koraku nema dalje, disk je nedostupan jednako kao da nema drivera, .. tj mogući problemi s driverom + sec.boot mogu i dobru kombinaciju jednako zaustaviti, tj rezultat da installer ne može dalje (pristup disku).

 

-za install novijih računala, svakako prije pribaviti i snimiti (raspakirano, ne zip-rar-7z.. kao folder..) na stikić-install-usb.. jer install možda nema posljednji driver za chipset i tad ne može do diska tj treba učitati driver a to ovisi opet o mogućnosti mbo-chipseta i postavkama biosa, npr ahci-raid-razno.. +IRST itd.. ovisno o generaciji-verziji drivera recimo nešto s nazivom IAstore.. ili intel rst.. (vjerojanto i amd ima svoje pakete-nazive..). Nekad davno su to dirveri bili za boot-dos tzv F6-driveri ili driver u txt modu (s info-config fileom, ne setup.exe, najzgodniji način .. ne treba setup pod win nego desni klik na info i iz popupmenija opcija install.. to je to, istu stvar napravi setup.exe tj osu prosljedi drivere ali je osovski kao svaka app ovisna o osu, verziji tj da ga podržava-prepozna.

 

+ važno, driveri.. moraju odgovarati verziji osa, tj ne broju-verziji kao win11-10-8-7.. što je manje važno, mora odgovarati 32 ili 64 bitni, to je važno, tj za starije računalo vjerojatno ne postoji noviji driver i tad se koristi neki stariji koji može biti od xp-a nadalje ali mora biti jednako bitan, tj za današnji vin je to podrazumijevano 64-bitni driver, nikako 32bitni.. dok u installu može biti jedan-drugi ili oba zajedno (najčešće mreža, audio..)

+ zbog promjena koje je ms-win uveo, abandnja starog, priprema za tpm-gpt-w11.. od 2017-2019te.. imate različite winver-drivere npr 1703, 1909.. sve za 'iste' win10x64.. za mbo-chipset, za vga, za ... po barem tri 'ista' drivera.. tj driver je isti ali pravila, power.. atesti-certifikati nisu, tj install može odbiti nepotpisan driver, pogrešnu winver itd.. mada je možda sam driver-file isti-identičan (jer mijenja se samo opis, pravila recimo powermanagmenta i sl. i navedene podržane winver, pa ako tog nema install kaže da nije kompatibilan.. mada je isti driver-file..). .. a to sve ovisi o pojedinom brandu-supportu-seriji koliko dugo netko supporta-ažurira dirvere za neku mbo.. (sve ostalo je lakše iz win, kao audio-video.. automatika obavi, no u installu je ovo preduvijet da bi os mogao do diska i problem koji mogu imati računala između 5-10 god starosti tj bez supporta za npr win11..

 

-za rad računala, osa.. praktički nikakve razlike nema za gpt ili mbr.. tj ograničenja mbr-a su 2TB za bootdisk, pa ako netko ima veći tad mora na gpt (ili imati drugi-manji disk za boot).

-performanse, mogućnosti.. nema razlike, samo ta za boot tj način adresiranja i ograničen time kapacitet. Disk za storage može biti i veći pod mbr ali tad nije bootabilan tj tad bios ne zna kamo prosljediti bootpointer u paljenju.. nema adresu-boota.

-spašavanje, problemi.. prije, naravno stari mbr imao prednost jer su svi boot-alati-mediji bili u tom mbr-legacy, tad jedinom modu.. pojavom gpt-a (od 2014 nadalje) problem jer tad postoje dva moda i gornji dio texta.. da bi radilo mora biti sukladno-jednako.. i tad su postojeći stari alati za boot kao hirens-acronis-paragon.. bili u starom modu, dok se ne prebaci-napravi novo tj tad je bilo teže ili manji izbor bootmedjia-alata.. sad je to sve već povijest, nevažno, tj sve novo od 2018 nadalje nema problem s bootanjem gpt-uefi + sec.boot (do tad pola linux distri ima problema,..).

-pošto više nisu stari alati važni jer postoje novi u gpt modu tad je to nevažno, izbor, prednost gpt dok ako netko ima razlog može u mbr..

-važnije, veći problem je sec.boot tj sve ostale moguće zaštite-enkripcije, tj ako je mod ispravan-isti, ako imate driver.. tad dođe na red sec.boot-zaštita.. i ako nema ključa.. nema pristupa disku, jednako kao pogrešan mod ili bez drivera.. zaštita tj dodatni moguć problem kad se nešto spašava.. i kao preporuka za spašavanje bolje bez enkripcija-zaštita.. jedan problem manje.

-oni koji iz sigurnosnih razloga moraju imati takvu zaštitu to moraju.. ostalima preporuka bez secboota.. odnosno pošto ms-win to traži može, dovoljan razlog no moguć problem više kad dođe do potrebe spašavanja..

-kao najsigurnije je i dalje imati odgovarajući backup.. tad se eliminira i problem boota-pristupa.. tj ovisi o važnosti podataka na računalu i potrebama-resursima korisnika, svakako preporuka imati backup a manje osloniti se da će se nešto spasiti kad dođe do kvara-problema.. tj pogotovo za ssd-nvme diskove, dok za hdd postoji malo bolja šansa no to je za napredne koji to već znaju-imaju-koriste.. ne prosječan juzer.

 

+ kolokvijano disk, po novom = drive, storage... medij za pohranu (jer više nije nužno nešto okruglo, nije 'disk').. za onekoji bi mogli to primjetiti, ostalo je vjerojatno dovoljno razumljivo? :)

 

edit: .. +performanse-mogućnosti..

-ne ovisi o gpt-mbr, jednako.

-ali ovisi o FileSysu, tj ovisno koji FS se koristi imamo mogućnosti, brzinu, ograničenja.. pa se podrazumijevano disk koristi kao ntfs, za razliku od fat32 koji je ograničen na 4gb file, nema metapodatke i sl. .. ostali FSovi, mac-lin... su sporedni, no naravno svaki os podržava svoj nativni tj medij mora biti formatiran u takvom-nativnom formatu dok za korištenje ostalih postoje driveri i može se koristiti kao storage pod svim osevima dok sam os mora biti na nativnom FSu.

-brzina, ovisno o tome što sve FS sadrži-radi-podržava, imat će bolje-lošije performanse.. npr ntfs ima filepropertiese, share-permisione, metatagove.. sporiji je u tome od FSa koji to nema, preskače, no brži od raiser-ext i sl. pa u benčanju rezultata nekog diska ovisi i to kako je formatiran, koji FS, koji cluster-size, koji filesize koji se kopira-čita + journaling i tek kad se zapišu svi podatci + verifikacija tad glavna tablica dobije potvrdu da je zapis zapisan.. a to troši poneku milisekundu, no daje sigurnost-robustnost jer sve mora biti isključivo 100% točno.

-performanse tad više ovise o npr veličini test filea i količini podataka-kapacitetu diska nego o osu, gpt-u itd.. dok novi cpu ima i avx2 instrukcije kao i tpm-enkripciju i radit će brže istu stvar tj cpu će dekodirati key brže-neprimjetno itd.. tako da su više razlike kao kod gpu-grafičke za igre ili playanja videa na h264-265 dekoderu.. ne zbog osa, medija, nego kompresora ili kodera pri čemu je sporedno kodira li se video kao kompresor ili kao zaštita, kao da nešto zip-rarate s passom tj kompresija-veličine i enkodiranje zaštite-pass-keya su povezane-slične stvari i naravno da ovise o mogućnostima hw-a kao cpu-gpu .. jer tad to oni rade brzo-glatko-neprimjetno.

-ili kad na jednom računalu imamo jedan cpu recimo celeron-i3-i9.. i sve ostane isto osim te promjene cpu-a.. ista mbo, isti ram, isto sve, osim cpu-a.. time već nije isto računalo tj današnji cpu ima interne memorijske staze i spoj na južni-sjeverni most čipseta tj broj staza.. (kao trake autoputa) i time jači može više, višestruko, ne sama jezgra-clock koja bi radila jednako jer su jezgre kod intela iste unutar iste gen.serije.. broj jezgara je različit + periferija tj keš i broj staza..

-pošto to utječe na kompletne performanse računala (kao što šira cesta omogućuje bržem autu bržu vožnju a prometna gužva zaustavi i najbrže..) tako će u benču diskova, rama, svega jači cpu imati bolje rezultate (ili iste).

... tek toliko da znate ako je nešto brzo-sporo.. i ako netko pomisli da je to uzrok disk mod kao mbr-gpt.. nije, sve ostalo može biti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.5.2023 14:16 (ihush).
15 godina
offline
Instalacija WIN11 na novi sustav?

Nije pametno na sistemskoj particiji držati kompletnu multimediju. I ne vidim razloga zašto? I kod igara dobro je konfiguracijski folder s spremljenim check point-ima preseliti na drugu particiju ili disk, eventualno koristeći Symlink Creator, jer najlakše je uslijed nekog problema nanovo instalirati samo igru.

Što se tiče particijske tablice, logično je u današnje vrijeme izabrati GPT, zbog više razloga.

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti, prodane duše! Crni vragovi, a i žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
2 0 hvala 1
13 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Žohar kaže...

Kupio PC i licewncu, pa bih instalirao na 1TB ssd Windows11Pro, matična je nova i podržaava UEFi, valjada

Windows 11 službeno ne podržava MBR način "slaganja" diska, a budući da imaš novo računalo i licencu, odradi to kako treba sa UEFI, GPT i TPM opcijama, bez ikakvoga kemijanja.

Tako si siguran da nećeš upasti u nikakve problema bilo sada, bilo u budućnosti.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.6.2023 16:11 (Valentin17).
15 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Valentin17 kaže...
..

Windows 11 službeno ne podržava MBR način "slaganja" diska,...

 -podržava, jer to uopće nije uvjet.. mada će kao rezultat opcija npr na laptopu-bios-mbo (koji ni ne nudi opciju legacy-mbr) to naravno biti jedini ponuđen mod rada diska... starija računala koja nude izbor moda mbr-gpt ako su starija od 2018me opet ne zadovoljavaju zbog tpm-a itd.. pa je rezultat praktički gpt, ali nije uvjet, kao što ekšli to nisu ni ostali 'uvjeti' za rad osa kao tpm-secboot i sl. nego jednostavno ms-ova odluka.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
ihush kaže...
-podržava, jer to uopće nije uvjet.. mada će kao rezultat opcija npr na laptopu-bios-mbo (koji ni ne nudi opciju legacy-mbr) to naravno biti jedini ponuđen mod rada diska... starija računala koja nude izbor moda mbr-gpt ako su starija od 2018me opet ne zadovoljavaju zbog tpm-a itd.. pa je rezultat praktički gpt, ali nije uvjet, kao što ekšli to nisu ni ostali 'uvjeti' za rad osa kao tpm-secboot i sl. nego jednostavno ms-ova odluka.

Nemoj ga petljati..

 

Valentin17 je napisao;" a budući da imaš novo računalo" .. a pošto je "novo" pretpostavka je da nije proizvedeno prije 2018 god.. ekšli  

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.6.2023 20:59 (Zaporožac).
15 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?

opet, mbr-gpt naprosto nije uvjet, imaš link, nađi ga.. i zato taj post. Kraće, win11 najnormalnije radi na mbr-gpt tj nevažno, pri ćemu će na novom računalu ovisno o opcijama koje nudi bios biti dostupno samo uefi a time samo gpt mod.. npr na laptopima.. no to nije neki mod koji se bira, nego jednostavno stanje-mod, od boota nadalje i u odgovarajućem modu mora biti bootan installer-stikić tj u različitom ne radi, pri čemu kod praznog-novog-neinicijaliziranog diska-storagea-drivea, mod još nije postavljen, postavit će installer skripta, a na već korištenom već postoji i ovisno koji je bio, mbr-gpt treba (ili ne) obrisati-reinicijalizirati disk-drive da bi se kreirao-inicijalizirao u novom gpt modu koji je tad jedini izbor (što je blesavo reći za 'izbor' kad je jedini..) .. a sve zajedno je blesavo na kvadrat, kao i ovih par postova.. :)

 

+ edit: ++ to što ima novo računalo, već je korišteno, tj već je disk u jednom od ta dva moda, uz recimo šanse 99% da je već u gpt modu.. no tad je rutina da se briše-inicijalizira .. tad mora raditi, no i dalje to nije uvjet osa, nego želja-interes ms-a, planovi poslovanja, cloud, tpm.. tj naplata usluga, primarno za servise koji će nudiiti usluge-clouda, zatim ostali streaming servisi, zabava-glazba-igre.. tj interes biznisa, ne korisnika ili nema veze s računalom-hw-requirementsima i kompatibilnosću..

edit2- tj nije novo računalo nego samo nova mbo, što znači da je ssd koji se spominje 'stari' tj već korištenj tj već u nekom modu gpt ili mbr..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.6.2023 21:10 (ihush).
13 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Zaporožac kaže...

Nemoj ga petljati..

 

Valentin17 je napisao;" a budući da imaš novo računalo" .. a pošto je "novo" pretpostavka je da nije proizvedeno prije 2018 god.. ekšli  

Ma joj, nije bitno. Pusti čovjeka neka piše.

2 godine
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
ihush kaže...

 

edit2- tj nije novo računalo nego samo nova mbo, što znači da je ssd koji se spominje 'stari' tj već korištenj tj već u nekom modu gpt ili mbr..

Nije uvjet nikako.

Ali, nema veze što je disk npr. (bio) u mbr modu.

Ako ploča podržava UEFI, prilikom formatiranja starog diska i instalacije win 11 pro, zar windows 11 pro 64 ne napravi sam sebi automatikom gpt ? 

O tome je riječ.

合氣道
15 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Zaporožac kaže...
ihush kaže...

 

edit2- tj nije novo računalo nego samo nova mbo, što znači da je ssd koji se spominje 'stari' tj već korištenj tj već u nekom modu gpt ili mbr..

Nije uvjet nikako.

Ali, nema veze što je disk npr. (bio) u mbr modu.

Ako ploča podržava UEFI, prilikom formatiranja starog diska i instalacije win 11 pro, zar windows 11 pro 64 ne napravi sam sebi automatikom gpt ? 

O tome je riječ.

 -ne, ne napravi.. automatika ne briše disk-FS.. ne reinicijalizira ga + ne miješati s formatiranjem. Za inicijalizaciju treba brisanje-clean diskpartom.. nakon tog nextati, tad automatika obavi ostalo. Formatiranje s tim skoro da nema veze, tj formatiraš već postojeće particije-filesys, mod se time ne mijenja.. tj za promjenu je potrebno brisanje (ne format) upravo particijeke+boot sheme diska i kreiranje nove, mbr-gpt.. tek nakon tog ide formatiranje. Na praznom-novom (neinicijaliziranom) disku to nije problem, na postojećem ostaje itd.

-stvar je u boot-sektoru, tj samom načinu adresiranja-geometrije-tablice diska, sekotra, gdje se koji nalazi, tj kako mu bios prosljedi adresu za boot (bootloaderu, osu..) i s pogrešnom shemom nema boota, pogrešna adresa, dok disk kao storage može raditi tj to ovisi o driveru kojeg os ima ili nema, dok je sam FS kao ntfs isti i razlika između oseva se svodi na to što neki os veći ima uključeno-instalirano ili nema pa tako može čitati-koristiti-pristupati ostalim ne nativnim FSovima.. win-lin-mac... isto-identično, ista platforma-hw (do novih cpua-m1-2..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
online
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Zaporožac kaže...

Nije uvjet nikako.

Ali, nema veze što je disk npr. (bio) u mbr modu.

Ako ploča podržava UEFI, prilikom formatiranja starog diska i instalacije win 11 pro, zar windows 11 pro 64 ne napravi sam sebi automatikom gpt ? 

O tome je riječ.

 

Kod nadogradnje Win10 -> 11 je uvjet, odnosno javi grešku kao na slici.

Za novu instalaciju, SSD sa MBRom je najbrže počistiti sa SecureEraseom u BIOSu pa će sama instalacija Windowsa napraviti GPT particije.

 

Neki 3rd party alati mogu napraviti konverziju bez gubitka podataka.

 

2 godine
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
ihush kaže...

 OK

Mladen kaže...
Neki 3rd party alati mogu napraviti konverziju bez gubitka podataka.

 

Davno sam kupio  MiniTool Partition Wizard koji to odradi bez problema i brige za gubitke podataka...

合氣道
15 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Mladen kaže...
..

Za novu instalaciju, SSD sa MBRom je najbrže počistiti sa SecureEraseom u BIOSu pa će sama instalacija Windowsa napraviti GPT particije.

 

Neki 3rd party alati mogu napraviti konverziju bez gubitka podataka.

 

 -nije (najbrže) + juzer bi tad ovisio o opciji biosa.. besmisleno-nepotrebno. To se radi diskpartom, a jedini problem što ms nikako da napravi juzerfrendli frontend kao win-diskmanager dio koj je samo dio diskparta-mogućnosti, tj ostalo ide tipkanjem u cmdu...

-brzina, diskpart, enter, select disk broj.. nula-0-1-.. enter, clean.. gotvo, exit, dalje nextanje.. a za otvaranje cmd-a u installu shift+f10. Sve gotovo za par sekundi, brže nego ući u bios dok je sama naredba skoro trenutna..

 

-konverzija.. opet klasično msovski, moguće, čak ms nudi s mbr na gpt ali uobičajeno ne i obrnuto..

 

Zaporožac kaže...
ihush kaže...

 OK

Mladen kaže...
Neki 3rd party alati mogu napraviti konverziju bez gubitka podataka.

 

Davno sam kupio  MiniTool Partition Wizard koji to odradi bez problema i brige za gubitke podataka...

 .. ili pričamo li sad o konverziji trećim alatima? za vrijeme installa juzera koji ih recimo nema? ..

 

***

-besmisleno, tj clean install je preporuka, ostalo kao konverzije su moguće ali..

-jedini juzeri koje to treba zanimati su oni koji s postojećeg osa žele nadogradnju na w11.. pri čemu bi sve što je različito trebalo konvertirati tj to juzer želi kao nadogradnju isključivo kad želi zadržati stare-instalirane appse-postavke.. kad iz nekog razloga ne želi clean install, .. tad se kemija. Bez takvog razloga, kojeg u temi ne vidim, to se ne radi..

 

** edit: tj to se ne radi jer postojeće-starije od 2018me ni nema tpm 2.0.. jer postojeći disk ako je u mbr modu ako nije u uefi-gpt, ako nema sec.boot .. tad ne zadovoljava uvjete win11 o čemu govorimo.. mada su to samo formalni uvjeti i win11 može najnormalnije raditi i bez tog izmišljenog uvjeta.

-obrnuto, zato se preporuča clean.. jer ovo je prevše 'sitnica' koje uvjetuju bootanje, npr sec.boot i opet nema ništa.. jer zaštita služi tome..

-kad juzer novije računalo podesi, od biosa, do install stikića, kad instalira clean na clean.. tad će imati sve fičere sukladne traženju w11.. bez tog možda, možda pali, možda su u šumici.. dok fičeri primarno služe blokiranju-zaštiti.. i tad uopće nije važno jel disk u gpt modu ili koji fs-ntfs.. nema key, nema boota..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.6.2023 11:13 (ihush).
13 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Zaporožac kaže...
Davno sam kupio  MiniTool Partition Wizard koji to odradi bez problema i brige za gubitke podataka...

Koliko ja znam taj alat je besplatan.

15 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Valentin17 kaže...
Zaporožac kaže...
Davno sam kupio  MiniTool Partition Wizard koji to odradi bez problema i brige za gubitke podataka...

Koliko ja znam taj alat je besplatan.

 + portable verzijia kao prednost jer takav način upotrebe tj potrebe prosječnog juzera, jednom i možda nikad više.. tj praktično je imati na 'stikiću' uz install + drivere kao prvu pomoć.. pa i neki liveos.. koji tad obično to ima, kao hirens ili strelec ili linuxdistre..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
2 godine
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Valentin17 kaže...
Koliko ja znam taj alat je besplatan.

Dijelovi alata da.

No, skini ga pa probaj odraditi za probu mbr u gpt ili obrnuto, ne može, moraš platiti.

合氣道
15 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?

-točno tj soft treće strane nije đabe, tj mada postoji free često je upravo ovako ograničen, kao mamac za pro-ostale verzije...

-problem, relativno skupo, smisao, godišnje licence.. tko to treba i za što.. npr backup-restore? besmisleno tj moguće da kad dođe do kvara-potrebe tad neće .. licenca itd. dok u slučaju bez kvara juzer plaća beskorisnu licencu.

-tj ako služi spašavanju podataka, baclup-restore.. to već ima sam os (bilo koji), win.

-odnosno, svaki juzer koji ima za njega važne podatke koje ne smije izgubiti treba imati backup. ako ima backup, tad nema razloga kemijati s konverzijom diska, brisanje-clean i dalje nextanje dok će iz backupa vratiti potrebne podatke. ako nema backup tad nema važnih podataka..

.. tako dođemo do zaključka da ovakve alate, treći soft, nema smisla koristiti, free koji ne može ono što juzer treba ili komercijala, tj juzer treba imati onaj soft-alat kojim kad nešto treba, može.. koji tad stvarno radi, koji neće ovisiti o godišnjoj licenci koja recimo istekne. .. a free odgovarajućeg ima dovoljno, tj sam os ima svoje alate kao mbr2gpt.exe (google? ms? juzer kojem je to teško pronaći i bez ove teme nije juzer koji će bilo što napraviti .. ili korisnog).

-istina, ima zanimljivog komercijalnog softa-alata.. i koristan je, tj ovisi koji juzer, ja-ti-on-peroperić.. tj što taj juzer radi, znanje-posao, npr serviser-admin ili kućni, firma itd.. i time potreba za recimo spašavanjem dok to istovremeno znači da nema adekvatan backup, jer da ima tad spašavanje u slučaju kvara diska nije potrebno, štedi se vrijeme-novac i ne ovisi o sreći da se nešto može spasiti.. tad se ne koriste ovakve licence, install i normalne apps, nego npr live medij, minipe kao hirens ili bilo koja lin distra, .. uz mogućnost da osim livea bude i pravi os-mod kao win2go, odnosno serviser ima svoje ispravno računalo na koje spoji disk dok na tom svom računalu ima potrebne alate a to nema veze s običnim juzerom .. tj juzer koji je serviser-admin i sl. to već ima, zna, ima rutinu pa i komercijalne licence ako je potrebno.. .. odnosno, ne kupujemo za auto gedore, serviserske alate za promjenu guma, za lakiranje.. nego to obavimo u odgovarajućem servisu, dok kao juzer mi to ni ne znamo, za zube idemo zubaru, ne kupimo zubarsku bušilicu da bi popravili karijes ili čupali zube sami sebi, nismo kirurzi, nismo pizzamajstori... i to sve nam rade drugi-profesionalci koji te ogovarajuće alate i važnije znanje imaju.. ne juzer koji ništa od tog nema + pa ponekad plati ovakvu licencu od koje često nema ništa-koristi kad mu zatreba .. pola juzera nikad nije napravila restore iz napravljenog backupa, time ni ne znaju radi li ili ima grešku ili ograničenje-ucjena za komercijalu koje se u tom trenu pojavi..

 

-juzeri, ako vam ovakvi alati trebaju, ako mislite da ćete time nešto korisno napraviti.. pribavite-napravite hirens i sl. boot-live medij, ima osnovno-potrebno, probajte ga koji put, bootajte, vidite što ima, zatim probajte strelec.. linux distru.. tad ćete barem znati što postoji i što je moguće, što radi i radi li uopće npr bootanje ili je stikić beskoristan .. i to sve prije nego dođe problem-kvar tj za probu-izradu-učenje je potrebno ispravno računalo, ono koje radi. .. ne kad dođe kvar, tad je kasno, tj tad može onaj profesionalac koji to već ima, zna, rutinski tj kao rezervna guma u autu, žarulja fara.. moramo imati i kad zatreba zamjenimo.. za ostalo servis tj onaj tko ima alat+znanje pri čemu je znanje najvažnije + posljedice a alat je vrlo lako pribaviti, jer sve to je samo soft, internet.. sve je već tu, dostupno, čak i đabe, no prvo morate znati što-kako pa tek tad možete nešto korisnog ili birati koji od tih alata-načina je vama potreban. .. kao što je u ovom primjeru minitool-free ograničen na osnovne funkcije disk-part managera, dok konverziju mbr-gpt traži naplatu-licencu.. uz podsjetnik da svi treći žele neku zaradu, ne rade đabe i primarno im je zaštititi svoj interes, odnosno juzer bi kod izbora alata-načina recimo backupa trebao razmišljati o komercijalnim cijenama i ovisnošću kad se odluči za neki alat-soft jer tad samo s tim softom može recimo restorati kreiran backup.. tj tad postane ovisan o toj licenci-softu a to je u pravilu loše pogotovo na duži rok, jer može biti skupo ili naprosto firma nestane-propadne itd. dok se backup mora računati s godinama unaprijed, biti siguran.. ne možda radi.. tj tad pravi admin zna kako, čime i ovisno koliko želi uložiti truda napravi backup takvim alatom da nema takve ovisnosti odnosno i on gleda u budućnost pa napravi tako da osigura svoj posao sebi.. itd.. :)

 

-ili pitanje, možda hipotetsko.. zašto spomenuti minitool, zašto ne probati micrsoftove alate, upute.. mbr2gpt.exe? .. dok u ovom postu namjerno ne dajem linkove jer barem to juzer može-mora sam, tj pokazati želju i trud, jer bez tog ni jedan alat ne radi, ne radi sam, ništa korisnog.. tj alat je samo stvar majstora koji ima znanje, bez znanja je beskorisna nakupina željeza-softwarea i više štetno nego korisno...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
Osobno, nikad ne bi radio konverziju iz MBR u GPT s podacima na disku.
Mini Tool sam jednom probao, istina je da to nudi u plaćenoj verziji, s koliko uspješnosti, ne znam. Komandnolinijska naredba i pokretanje alata iz windowsa to ne dozvoljava…
Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti, prodane duše! Crni vragovi, a i žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
offline
Re: Instalacija WIN11 na novi sustav?
BlackMoon kaže...
Osobno, nikad ne bi radio konverziju iz MBR u GPT s podacima na disku.
..

 -to vrijedi za sve (ubaciti po želji 'riječ'..) tj ovisi koliko su korisniku važni podatci.. koji i kad se ne radi nešto 'rizično' mogu nastradati, kvarom, nesrećom.. i zato postoji backup! .. ili ne.

.. a kad postoji tad kemijanje nema smisla, odnosno kriterij za takvo kemijanje nisu podatci (korisnički podatci, sadržaj) nego češće aplikacije koje ima instalirane, licence-postavke i koje možda ne može reinstalirati ili neki povezan razlog + možda i brzina tranizicije.. pri čemu je clean bolji-poželjniji-preporučljiv izbor dok ne postoji drugi kriterij-razlog.

-u ovoj temi takvog razloga nema, nije naveden i tad je to sve nepotrebno kemijanje, dok je moguće svašta a često i gubljenje važnih podataka kao i gubljenje vremena, odnosno kad god se nešto radi posotji i određeni rizik dok juzersko (ne)znanje nije nešto standardizirano kao i snalaženje, neki imaju alate i nešto znaju neki ne znaju ništa.. takvima je generička preporuka ne dirati, potražiti nekog tko zna što-kako-čime.. tj juzer u definiciji nije majstor-napredni koji to zna i time ne može ni donjeti kvalitetnu odluku ili kriterij što je uopće važno ili zašto metoda a-b-c-x je ili nije dobra, jer previše povezanosti s tisuću sitnica i razlika od računala, biosa, znanja... pa je svaki primjer za sebe, a ponovo, ovaj primjer-tema to nije, bez kemijanja, brisanje i dalje installer radi svoje, 'nextanje'..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice