Jedna kuća, jedna antena

poruka: 18
|
čitano: 19.767
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Jedna kuća, jedna antena

Trenutno imam 4 antene(riblje kosti, sve na krovu) koje su spojene na 4 TV-a. No s obzirom da sada prckam po krovu i instalacijama mislim da je idealno vrijeme za "unapredenje" mog TV sustava.

Naime htio bih koristiti jednu antenu za sve televizore(Svi imaju DVB-T prijemnik ugraden u sebe). Trenutno ih imam 4 no uskoro ce doc jos jedan TV tako da bi onda bilo idealno odmah postavit spliter za 6 TV-a

Ukoliko sam to sve dobro skuzio trebam jednu riblju kost i spliter koji ce razdvajati signal na sve TV-ove?

Mene zanima dali cu moci gledat na svim TV-ima razlicite programe u isto vrijeme, dali dolazi do opadanja signala kada se koristi vise TV-a istovremeno, oce li biti ikakvog poboljsanja slike ako stavim antenu velikog dobitka umjesto riblje kosti i dali bi ista pomoglo stavljanje pojacala(ako da koje pojacalo uzet)?

Na podrucju sam gdje ima dosta signala(ovako kako imam sad sve radi) i moja je kuca na najvisljem polozaju ako to sta pomaze:)

Mislio sam kupit ovaj spliter ima li mozda boljih rjesenja?

addicted to HD :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Jedna kuća, jedna antena

Nemoj ništa raditi ak još nemaš emitiranje digitalnog signala

dnl
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Jedna kuća, jedna antena
A kako bi do sad gledo TV da se ne emitira digitalni signal?

BTW zivim u Zagrebu
16 godina
odjavljen

Tako je, treba ti 1 antena i splitter. Signalu se neće ništa dogoditi (digitalnom) dok je analogni signal imao problema sa lošijim splitterima (smetao im je i malo lošije spojen F-konektor). Konkretno, kod mene - imam 1 antenu, 3 TV-a i komp sa TV-karticom. Još je tu i antensko pojačalo (stoji ko zna otkad, dok još nije bilo digitalnog signala). Digitalni signal je potpuno jednak na TVu 1 i na kompu koje je iza 2 splittera (70% snaga, 90% kvaliteta signala) dok analogna malo sniježi na kompu (kombinirani DVB-T i analogni tuner - Terratecova kartica). Obadva splittera su neki jeftini 3-struki od 30ak kn. Zašto nije sve spojeno na jedan splitter? Nije zbog rasporeda prostorija di se sve to nalazi a glavni antenski kabel je u zidu tako da je ovo bilo jedino rješenje (inače bi bilo bušenja 4-5 zidova).

Shema kako je to spojeno Shema kako je to spojeno
EDIT: neš prebacivanje slika zeza -.-

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
Poruka je uređivana zadnji put čet 1.4.2010 14:03 (Sum_of_all_fears).
17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Tako je, treba ti 1 antena i splitter. Signalu se neće ništa dogoditi (digitalnom) dok je analogni signal imao problema sa lošijim splitterima (smetao im je i malo lošije spojen F-konektor). Konkretno, kod mene - imam 1 antenu, 3 TV-a i komp sa TV-karticom. Još je tu i antensko pojačalo (stoji ko zna otkad, dok još nije bilo digitalnog signala). Digitalni signal je potpuno jednak na TVu 1 i na kompu koje je iza 2 splittera (70% snaga, 90% kvaliteta signala) dok analogna malo sniježi na kompu (kombinirani DVB-T i analogni tuner - Terratecova kartica). Obadva splittera su neki jeftini 3-struki od 30ak kn. Zašto nije sve spojeno na jedan splitter? Nije zbog rasporeda prostorija di se sve to nalazi a glavni antenski kabel je u zidu tako da je ovo bilo jedino rješenje (inače bi bilo bušenja 4-5 zidova).

EDIT: neš prebacivanje slika zeza -.-

Znaci ubacivanjem pojacala mogu samo profitirati, jel mozes preporucit neko dobro pojacalo da je dobavljivo u Zg?

16 godina
odjavljen
benko kaže...

Znaci ubacivanjem pojacala mogu samo profitirati, jel mozes preporucit neko dobro pojacalo da je dobavljivo u Zg?

Ako nemoraš (ako je signal dovoljno jak), nemoj stavljat pojačalo, pogotovo ako samo gledaš digitalnu TV. Ja sam ostavio ovo pojačalo jer 1 TV u kući nema digitalni reciever a digitalna zna ponekad zezat (još nisu uključili repetitor na punoj snazi, radi na 40% radi analogne - regija D06, odašiljač Mirkovica). Ako je signal dovoljno jak (preko 40% i bez prekidanja), pojačalo te može samo zeznuti.

A rifle is like a human. The stock is the skeleton, the scope is the eyes, the action is the brain, and the barrel is the heart. But you, the man behind the rifle, you are the soul.
16 godina
odjavljen
Jedna kuća, jedna antena

U svakom slučaju je kvalitetnija antena bolja od pojačala, ali ako je na anteni signal kvalitetan, onda je pojačalo dovoljno. Nekad će raditi i bez pojačala, ali 6 TV-a malo teže. Pojačalo ide što bliže anteni, a spliter mora propuštati napajanje za pojačalo ili napajanje mora biti prije splitera. Nema veze radi li 6 TV-a istovremeno ili je samo spoje spliter sa 6 izlaza (u biti, preporučivo je da su svi izlazi terminirani TV-om ili dummy terminacijom).

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Jedna kuća, jedna antena

pojačalo ti netreba probaj bez njega i uvjeri se sam a ostalo samo naprijed osobno imam 4 tv na jednu riblju i sve je superOsmijeh

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.4.2010 14:21 (fox22).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MrBlc kaže...

U svakom slučaju je kvalitetnija antena bolja od pojačala, ali ako je na anteni signal kvalitetan, onda je pojačalo dovoljno. Nekad će raditi i bez pojačala, ali 6 TV-a malo teže. Pojačalo ide što bliže anteni, a spliter mora propuštati napajanje za pojačalo ili napajanje mora biti prije splitera. Nema veze radi li 6 TV-a istovremeno ili je samo spoje spliter sa 6 izlaza (u biti, preporučivo je da su svi izlazi terminirani TV-om ili dummy terminacijom).

Pa onda najbolje da uzmem yagi antenu?

Model: YAGI TUB 3 / TEC 3  jel zna netko kolko to kosta?

16 godina
neaktivan
benko kaže...

Hm, malo su krivo stvari postavljene..

Za početak ovaj spliter koji si spomenuo ako nisi primjetio ima 1 in 1 out i 6 tap. Ne vidim igdje iskazano gušenje na out ili tap kanalu. A ne znaš niti jačinu signala kod sebe da bi mogao napraviti računicu za antenu, spliter ili pojačalo. U teoriji kada radiš npr. sistem za zdradu/kuću mjeriš količinu signala, stavljaš odgovarajuću antenu, pojačalom dižeš max nivo signala, i zatim ga po etažama/korisnicima gušiš s spliterom s odgovarajućim padom signala. Kod tebe je ista stvar, spliter sigurno 'guši' (ima pad signala), a splitter je dovoljno nekvalitetan da te podatke nema iskazane. Tim više što dijeli na 6/7. Morao bi biti vidoviti Milan da znaš napamet treba li pojačalo ili ne u tvojem slučaju u kombinaciji s tim spliterom i nekakvom antenom.. Morati ćeš eksperimentirati.. U svakom slučaju dobra antena je više od pola posla..

17 godina
neaktivan
bed kaže...
benko kaže...

Hm, malo su krivo stvari postavljene..

Za početak ovaj spliter koji si spomenuo ako nisi primjetio ima 1 in 1 out i 6 tap. Ne vidim igdje iskazano gušenje na out ili tap kanalu. A ne znaš niti jačinu signala kod sebe da bi mogao napraviti računicu za antenu, spliter ili pojačalo. U teoriji kada radiš npr. sistem za zdradu/kuću mjeriš količinu signala, stavljaš odgovarajuću antenu, pojačalom dižeš max nivo signala, i zatim ga po etažama/korisnicima gušiš s spliterom s odgovarajućim padom signala. Kod tebe je ista stvar, spliter sigurno 'guši' (ima pad signala), a splitter je dovoljno nekvalitetan da te podatke nema iskazane. Tim više što dijeli na 6/7. Morao bi biti vidoviti Milan da znaš napamet treba li pojačalo ili ne u tvojem slučaju u kombinaciji s tim spliterom i nekakvom antenom.. Morati ćeš eksperimentirati.. U svakom slučaju dobra antena je više od pola posla..

Jacina signala na TV-u je trenutno 90%(kad je spojen na 1 antenu). Sta znaci ovo tap, ima li negdje nekih boljih splitera mozda?

16 godina
neaktivan

Kad kažem jačina signala, mislim u decibelima. To što tv kao nešto mjeri u nekim postocima je nerelevantno. Jer je i pojačanje antene, pojačala, kao gušenje splitera izkazano u dB. Problem je što nemaš opremu za mjerenje. Moram priznati na ne znam točno što je tap, ali sam siguran da nije isto gušenje na out i tap kanalu, i to može biti npr. 2 dB na out i 10 na tap. I sad ga ti znaj bez podataka koliki je. Ima i kvalitetnijih splitera. Ali kao što već rekoh, nema ti druge nego empirijski (naravno uvijek možeš platiti profića..), najjeftinijom linijom. Prvo nabaviš splitter i probaš u praksi kako to izgleda s postojećom antenom. Ako ne valja, bolja antena. Ako još nije dobro, pojačalo..

16 godina
neaktivan
Jedna kuća, jedna antena

ne prcajte čovjeka imam 4 tv sa običnim spliterima dužina svakog koaksa 20 m ,slika izvrsna i sa analognim signalom a kamo li ne sa ovim digitalnim inače riblja ima pojačanje 32db i ne uzimaj ona sranja od jagi antena jer ti je postojeća 3 put bolja

Poruka je uređivana zadnji put čet 1.4.2010 14:56 (fox22).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jedna kuća, jedna antena

Onda cu ovako:

Riblja kost na krovu, na nju cu spojit ovaj splitter i na taj splitter cu probat spojit TV-ove ako radi nis ne diram ako ne radi kupujem pojacalo( jer kolko sam skuzio yagi antena je jedino dobra u podrucjima slabog signala?)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Jedna kuća, jedna antena

super i radit će ti ok

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
fox22 kaže...

ne prcajte čovjeka imam 4 tv sa običnim spliterima dužina svakog koaksa 20 m ,slika izvrsna i sa analognim signalom a kamo li ne sa ovim digitalnim inače riblja ima pojačanje 32db i ne uzimaj ona sranja od jagi antena jer ti je postojeća 3 put bolja

Može raditi dobro, ali i ne mora, ovisi o više faktora.

Btw, yagi antena ili riblja kost je jedna te ista stvar. Ili bolje rečeno riblja kost je 'narodski' izraz za yagi antenu. A u osnovi radi se o dipolu s određenim brojem direktora i reflektora, ovisno o izvedbi. I baš 32 dB?

16 godina
neaktivan
Jedna kuća, jedna antena

yagi antena se spaja koaksom na golo znači to je drek prava riblja se spaja na koaks asimetričnim članom (vidi sliku)i ima duplo više rebara od yagice uostalom riblja se je pojavila nekih 80-ih a onda su jeftino počeli prodavati smeće pod nazivom yagi

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma, ne 32 dB, pojačanje yagi antene ne može biti toliko. "Riblja kost" (model koji sam našao u trgovini u Crikvenici) ima pojačanje 9 dB, a 32 dB je odnos naprijed/nazad.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice