No da bi nešto bilo službeno proglašeno "osnovnom potrebom" onda se to negdje u nekom Zakonu treba tako i navesti. Ja sam te samo molio da mi ukažeš na akt kojim je to kod nas u HR regulirano kao "osnovna potreba".
Tko recimo Nijemcima ili Švicarcima garantira internet vezu ako nemaju uvjeta za istu? Država? Ili je i tamo to prepušteno privatnom sektoru?
Eto, prosvijetli me, rado ću naučiti nešto novo od tebe. :)
I ti zajebavaš ili? Kod nas minimume propisuje HAKOM, pročitaj nešto o tom tijelu i propisima. Ima 587 propisa pa se uči. Većina je od EU preuzeta.
EU garantira. EU ODREDBA
1. Imam li pravo na internet?
Ako ste u EU-u, morate imati pristup kvalitetnim elektroničkim komunikacijskim uslugama po pristupačnoj cijeni, uključujući osnovni pristup internetu. To je poznato kao pružanje „univerzalne usluge". Trebao bi postojati najmanje jedan pružatelj internetskih usluga koji vam može pružiti tu uslugu.
2. Koja je minimalna brzina interneta koju mi operator univerzalne usluge mora osigurati?
Operator univerzalne usluge obvezan je osigurati brzinu prijenosa podataka od 4 Mbit/s u dolaznom smjeru i 512 kbit/s u odlaznom smjeru. Za brzine veće od 10Mbit/s operator mora osigurati 70% brzine.
3. Ugovori nesmiju biti dugotrajni, odnosno mogu biti maksimalno u trajanju od 12 mjeseci ili kraći.
4. Osobama s invaliditetom pružatelj usluge mora osigurati odgovarajući alat za korištenje univerzalne usluge.
Ali to je poznato i djeci u školi (zaista imaš po školskim web stranicama linkove o ovom svemu), i pravo na internet nije tema.
Radi se o tome da u vrijeme covida kada su ljudi prisiljeni koristiti internet, operater spušta promet na 200 i kao ne mora ponuditi raskid ugovora (što su ponudili dobrovoljno). E pa da se nebi sutra THT sjetio spustit promet na 5Giga jer eto može, potrebno je ažurirati propise na način da se ne dozvoli operaterima ograničavanje pristupa dal kroz brzinu, dal kroz promet.
Hoće li se to napraviti na način da se za usuge 50/5 (uz 1TB fair use prometa) neće plaćat PDV, ili će se uvest neki drugi mehanizmi je za raspravu. Ali regulativa je nužna jer pristup internetu nije kikiriki sa kečapom pa da se "slobodno tržište" s time slobodno zajebava.
Pa šta svi vi radite u telekomima da ste toliko protiv normalnog i neograničenog pristupa netu? Kad već radite onda bi valjda trebali znat ove propise.
Što se tiče ove udruge ili čega već koja bi trebala to proćerat u zakon: