- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kut između antena mora biti točno (ili jako blizu) 90° a pretpostavljam da je kut prve antene najčešće 0° ili 45° iako to ovisi o tome kako su postavljene antene na odašiljaču na koji se spajaš.
Najlakše je postaviti prvu antenu pod početni kut 0° pa 45° i izmjeriti jačinu signala. Ispravni početni kut bi trebao dati cca 2dBi jači signal.
ISKRA navodi točan podatak, iako bi ga ja malo preformulirao.
Obrati pozornost da se 2 antene koriste zabog MIMO efekta i ako proučiš kako on funkcionira (kako ga DSP koristi) shvatit češ da što je jače pojačanje antena bolje je da su antene što više razmaknute. Mobitelima je dosta <10cm razmaka jer im antene imaju 0-1dBi.
Po meni za ISKRA P-56 MIMO razmak nikako ne smije biti <57cm jer na 0,8GHz (Band 20) dolazi do cross-takla između antena što poništava MIMO efekt, 84cm je apsolutni minimum ako će antena raditi na 0,8GHz, a u praksi bi veče udaljenosti između antena od tih 84cm trebale dati veču brzinu prijenosa. Obrati pozornost da sam rekao veču brzinu prijenosa a ne jačinu signala! Naravno da u praksi nije baš lagano udaljiti antene 5 ili 10m ali ako ih možeš udaljiti >1m to bi trebalo dati veču brzinu prijenosa (kad je mreža zagušena drugim uređajima) zbog veče prostorno/vremenske separacije između signala koji lovi svaka antena.
Jel se kome kad dogodilo da vam mob prebaci u 3g sam od sebe i nakon par sati se vrati u 4g natrag?
podesi u ruteru da samo radi na 4g
bez antene jucer preko steama skidao gta v brzina varirala od 8-10mb/s bez ikakve antene, modem kupljen od kolege sa foruma :D
ako stavim antenu ima da imam brzinu vecu nego sto daju u ponudu :P
Prvo želim napomenuti da sam se pred cca 10g bavio intenzivno WiFi-em na velike udaljenosti pa imam dosta iskustva (i samogradnje) sa svim vrstama 2,4GHz antena.
Evo kratkog reporta mojeg iskustva sa 4G antenama, konkretno za 1800MHz (Band3 Tele2).
Prvo sam probao sreću sa LF-ANT4G01 koja po bombastičnim natpisima ima između 38 i 88dBi dobitka :P
Naravno da je to totalna glupost ali antena je jeftina, plug an play pošto je MIMO i sa SMA konektorima, te na slikama na priloženom linku se vidi da je to klasična panel antena sa printanim biquad elementom sa landa/2 reflektor dizajnom.
Mjereno na Huawei B315s antena daje cca 3dBi više sirovog signala, te cca 5dBi bolji SNR od internih panel antena B315s (koje daju skoro identičan signal kao kad se na SMA konektore spoje one generičke 4G veslo antene od cca 1-2dBi).
Dobitak na SNRu je veći jer je navedena antena bolje usmjerena od interne pa signal ima manju kontaminaciju refleksijama i drugim odašiljačima (nije baš točno ali najlakše shvatiti večini).
Pošto smatram da je sam dizajn panel antene OK, tj. mislim da je to ustvari 2.XGHz 8dBi panel antena, te da je korišteni spojni kabel jako velikih gubitaka na 2GHz, skratio sam kabel sa 2m na 1m, te sam dobio još dodatnih cca 2dB.
Znači sa skračenim kablom na 1m antena da je cca 5dBi više signala i cca 7dbi bolji SNR od interne antene B315s.
Međutim nije baš sve bajno! Obratite pozornost da sam prethodno napisao da mi dizaj izgleda da je za 2.XGHz i koristi se loš kabel, nusposljedica je da antena ima loš SWR te shodno slabiji/sporiji upload nego sa internom antenom!
Konkretno B315s sa internom antenom na mojoj lokaciji daje cca 15/45Mbps DL/UL, dok sa priključenom LF-ANTG01 bez modifikacija daje 30/30Mbps, a sa skračenim kablom 35/30Mbps.
Vrag mi nije dao mira pa sam nakon ove prve antene išao full out i nabavio ISKRA P-56 UNICOM MiMo
Antene sam kupio kod antene Župančić u Sloveniji pošto su tamo puno jeftinije nego direktno od ISKRE?
E ovo je prava antena (tj. antene pošto se radi o 2 kom) čim proizvođač daje dijagram zračenja i graf dobitka s obzirom na frekvenciju!
Mjereno na Huawei B315s antena daje cca 9dBi više sirovog signala, te cca 12dBi bolji SNR od internih panel antena B315s (koje daju skoro identičan signal kao kad se na SMA konektore spoje one generičke 4G veslo antene od cca 1-2dBi).
Znači ISKRA je iskrena (LOL) te navodi realan dobitak svojih antena! Ovi podaci su dobiveni ispod krova na jednakoj lokaciji kao prethodna antena. Nakon što sam namontirao antene na vajnski stup i skratio kabel sa 10 na 5m dobio sam +11dBi bolji signal i +14dBi bolji SNR (manje smetnji i gušenja jer nema krova između te manji gubitci na kablu).
Konkretno B315s sa ISKRA P-56 UNICOM MiMo sada daje DL/UL 70/45Mbps. Upload je skoro cijelo vrijeme cca 45Mbps, dok download varira od 95-30Mbps (vjerovatno ovisno o opterečenosti odašiljača).
Za info ja sam udaljen cca 5km od odašiljača i imam optičku vidljivost prema istom.
Smatram da su obje antene OK, samo u slučaju prve morate biti realni i očekivati 3-5dBi.
ISKRA je daleko bolja ali samo klapa kao vajnska antena, dok LF-ANT04G01 možeš bez problema postaviti pored prozora, police, itd....
I za kraj ako nađem vremena i volje probati ću modificirati parabolic grid 2,4GHz antenu u 22dB 1,8GHz MIMO antenu.
Znam da će mi jedna polarizacija biti slabija zbog grid konstrukcije ali me privlači tih 22dB.
Čudno da nitko to već ne nudi za prodaju?
Isprobao sa TP-LINK 2.4GHz 24dBi Grid Parabolic Antenna i bez preinaka za 1800mhz 7do8 db više od iskre56. Sad imam spojeno jedna iskra i tp link
podesi u ruteru da samo radi na 4g
bez antene jucer preko steama skidao gta v brzina varirala od 8-10mb/s bez ikakve antene, modem kupljen od kolege sa foruma :D
ako stavim antenu ima da imam brzinu vecu nego sto daju u ponudu :P
Nemojjj skurit ćeš im baznu stanicu!
Grid antena rađena za 2,4GHz je smeće kao ova iskrina p56 LPDA kad se koristi na 1,8GHz ( tj. dobit možda oko 8dBi uz loš swr).
Bolji rezultate će dati panel antena ako je rađena za 1,8GHz.
Normalno da bi grid rađena za 1,8GHz bila daleko bolja od svih.
LPDA nemaju veliku dobit ali su širokopojasne pa mogu pokrivati sa rezonancom i swr-om bandove ovisno o konstrukciji npr. od 800 do 2400 bez problema.
Kod modificiranja grid antene sa 2,4GHz na 1,8GHz treba imat znanja da se osim dimenzija zračećeg elementa podesi i razmak od reflektora (grid) i pošto
bi i površina za 22dBi trebala biti veća očekuj sa postojećom max 18-20dBi.
Pozdrav, evo uzeo za pokućni - Tp link archer mr200 router i zasad prezadovoljan, brzina downl 18, dok upld 38mbps, dali je problem u postavkama apn-a ili do tele2, zbog tolike razlike u brzini?
Pozdrav, evo uzeo za pokućni - Tp link archer mr200 router i zasad prezadovoljan, brzina downl 18, dok upld 38mbps, dali je problem u postavkama apn-a ili do tele2, zbog tolike razlike u brzini?
Pročitaj malo par stranica unazad. :)

Kod mene tele2 poludio totalno. Prvo 09.10. i 10.10. mi brzine downloada nisu prelazile 1mbit/s. Sad ogromne oscilacije u brzinama, a mjerenja obavljena u razmaku od 2 min. Nije mi jasno zašto takve oscilacije? Doslovno je tako kad pokrenem torrent neki, zakuca brzinu na 6-7MB/s i onda u roku 20sek padne brzina 30kb/s i onda opet se popne na 60-70 mbit/s i tako stalno.
Jel bi pomogle antene? Koje da kupim? Imam one yagi 4g lte dvije al od njih nema nikakvog benefita. Iskra p54, p56 ili neka gridica?
Signal je 4 od 5 crtica.
Prosječne vrijednosti:
RSRP -78
RSSI -65
RSRQ -6
SINR 14 (varira često između 12 i 17)
Je li netko probao koristiti pokucni sa ZTE MF 283+ od t coma? Je li to radi? Rješavam alternativu za internet a ako mogu zaobići kupnju novog 4g rutera bilo bi super.
Čisto ako koga zanima, isprobano radi out of the box :)
Nemam pojma što je s ovim Tele2 pokućnim, evo mjerenje sad, a siguran sam da će se desiti u toku dana koji sat vremena da neće download biti ni preko 1 mbit/s.
Nemam pojma što je s ovim Tele2 pokućnim, evo mjerenje sad, a siguran sam da će se desiti u toku dana koji sat vremena da neće download biti ni preko 1 mbit/s.
Već je nekoliko puta pojašnjeno zašto je tomu tako.
LOL. Daj molim te, da se brzina smanji za 500 puta radi opterećenja centrale? Odjednom u Gunji (iz koje su svi pobjegli) se stvori još 200 novih korisnika tele2 mobilnog interneta sa boljim signalom od mene pa povuku svu brzinu jer je njih 200 počelo u istom vremenskom periodu torrentirati UHD filmove s po 20+ GB.
Jel realno da brzina downloada bude 100-120 mbit/s, a u nekad po 2-3h 0.2 mbit/s?
edit: + da ne spominjem kad preko moba mjerim brzinu (isto tele2 kartica) je uvijek oko preko 60 mbit/s download, čak i kad je na pokućnom 0.2 mbit/s. I dalje je opterećenje centrale u pitanju?

edit: + da ne spominjem kad preko moba mjerim brzinu (isto tele2 kartica) je uvijek oko preko 60 mbit/s download, čak i kad je na pokućnom 0.2 mbit/s. I dalje je opterećenje centrale u pitanju?
Koji router imas?
oko 40e.
Koji router imas?
Ovaj njihov Huawei b315s-22.
Jel realno da brzina downloada bude 100-120 mbit/s, a u nekad po 2-3h 0.2 mbit/s?
definitivno nešto do HW. meni ne pada od prvog dana ni malo. kad je najzagušenije padne na 60-tak mbita, ali prosjek je 100 mbita. a noćne i do 130 - 140.
po meni je mislim bolje dat kunu više za neki kvalitetniji ruter. ili recimo u mom slučaju ruter + 4g stick. s tim da je ruter na tomato sučelju, a stick služi samo kao modem. i eto došlo me sve skupa 800 kuna. 500 ruter 300 stick. nikad problema niti jednog.
Ovaj njihov Huawei b315s-22.
Imam isti i radi super od prvog dana pa mislim da bi mozda trebal reklamirat taj router.
nabavio neke antene od frenda da isprobam da li ce ovo raditi. vidim dvije antene su 14db flat model al na 2.4ghz a tele 2 na 1.8 radi. jednu antenu mogu spojiti i isprobati direkt samo moram kupiti n male to sma male.
Da li se neko susretao sa ovakvom opremom i zna o cemu je rijec?
oprema je od mikrotika i koristena za wifi.
Cini mi se da nesto namjerno rade, kod mene je do prije par mjeseci bilo najcesce 40-50 Mbps, ali vise nikako. Sad je oko 5 Mbps, a cesto se zna spustiti na 1 do 2 Mbps. Nisam siguran koliko opterecenje ima veze s tim, jer sam radio mjerenja i u 3 ujutro kad vecina ljudi spava i imam iste rezultate. Sluzba za korisnike mi je savjetovala da u postavkama routera prebacim signal na "Samo 3G", napomenuo sam im da to nije rjesenje problema jer prodaju i reklamiraju 4G internet, ali ipak sam pokusao, no nema poboljsanja.
Cini mi se da nesto namjerno rade, kod mene je do prije par mjeseci bilo najcesce 40-50 Mbps, ali vise nikako. Sad je oko 5 Mbps, a cesto se zna spustiti na 1 do 2 Mbps. Nisam siguran koliko opterecenje ima veze s tim, jer sam radio mjerenja i u 3 ujutro kad vecina ljudi spava i imam iste rezultate. Sluzba za korisnike mi je savjetovala da u postavkama routera prebacim signal na "Samo 3G", napomenuo sam im da to nije rjesenje problema jer prodaju i reklamiraju 4G internet, ali ipak sam pokusao, no nema poboljsanja.
nema tu nikakve zavjere. to su odašiljači za mobitele. i to je takva tehnologija. i tko nije upoznat s istom, mislim da đaba potpisuje ugovore.
po meni ovakav internet je svakome zadnja moguća opcija. kao npr meni. i vjerujem da ima još dosta ljudi u hrv sa jako starom telefonskom infrastrukturom kojima je ovo jedini način da imaju koliko toliko "dobar" internet. jer svi koji imaju žicu i mogućnost za 20+ mbita, ne bi ovo niti trebali gledat.
nema tu nikakve zavjere. to su odašiljači za mobitele. i to je takva tehnologija. i tko nije upoznat s istom, mislim da đaba potpisuje ugovore.
po meni ovakav internet je svakome zadnja moguća opcija. kao npr meni. i vjerujem da ima još dosta ljudi u hrv sa jako starom telefonskom infrastrukturom kojima je ovo jedini način da imaju koliko toliko "dobar" internet. jer svi koji imaju žicu i mogućnost za 20+ mbita, ne bi ovo niti trebali gledat.
Da, 100% točno rečeno. Iskreno, sad se kajem, bio sam kod H1 i imao sam 15/1 brzinu (kod njih kao imaš opciju da ti aktiviraju najveću brzinu koju dopušta "infrastrukutra", pa je kod mene bilo ograničeno na 15/1). Mislim nije to neka brzina, ali je u bilo koje doba bilo dostupno 15 mbit/s dl i 1 mbit/s ul. A ne ovako, nekad imam brzinu 100 mbit/s, a nekad mi neće da učita fb, bug ili neku drugu stranicu, a yt da ne spominjem.
da nisi potrosio 1terabajt podataka pa ti spuste brzinu na 1Mbit između 18 i 23???
Znam kako funkcioniraju, zato sam radio mjerenja u 3 ujutro, kad ne bi trebalo biti "guzve" na baznoj stanici, ali i dalje je isto.
Moja pretpostavka je da im je potraznja premasila sva ocekivanja i da su na neke bazne stanice uveli stalna ogranicenja za Pokucni internet kako bi sacuvali integritet mreze, sto se i spominje kao moguca mjera unutar TOS-a, ali bilo bi u redu poslati obavijest ljudima i priznati problem, a ne pravit se mutavi, kako trenutno rade. Pokucni sam imao jos prije flata, dok su imali 100GB paket i bio je savrsen, nakon sto su uveli flat, razumljivo je da je najveca potraznja upravo na podrucjima gdje je najlosiji fiksni internet, i ironicno, tamo je i najgora situacija s Pokucnim.
Znam kako funkcioniraju, zato sam radio mjerenja u 3 ujutro, kad ne bi trebalo biti "guzve" na baznoj stanici, ali i dalje je isto.
Moja pretpostavka je da im je potraznja premasila sva ocekivanja i da su na neke bazne stanice uveli stalna ogranicenja za Pokucni internet kako bi sacuvali integritet mreze, sto se i spominje kao moguca mjera unutar TOS-a, ali bilo bi u redu poslati obavijest ljudima i priznati problem, a ne pravit se mutavi, kako trenutno rade. Pokucni sam imao jos prije flata, dok su imali 100GB paket i bio je savrsen, nakon sto su uveli flat, razumljivo je da je najveca potraznja upravo na podrucjima gdje je najlosiji fiksni internet, i ironicno, tamo je i najgora situacija s Pokucnim.
a sve je moguće. wireless mreža je kompleksna mreža. previše je varijabli tu. i tu dolazi čak i jedan ludi problem, a to je baš to gdje je bakar loš, a jedan repetitor pokriva veliki dio ljudi. jer recimo kod mene, ja imam 3 repetitora u krugu 200-300 metara. da se danas sutra ovaj moj zaguši, ja okrenem antene prema drugom manje zagušenom, ali neki nemaju tu opciju. pa mogu samo ovisit o tome da drugi ljudi koji su spojeni ne skidaju "cijeli internet" non stop.
nadaj se da će s vremenom ovi što skidaju cijeli internet, skinut sve što im treba, te nastavit koristit mrežu "normalno".
nadaj se da će s vremenom ovi što skidaju cijeli internet, skinut sve što im treba, te nastavit koristit mrežu "normalno".
Neće. Takvi nikada ne prestaju. U jednom trenutku će operater nadograditi mrežu, dok se ponovno ne pojavi usko grlo.
Ako je bazna stanica LTE-a udaljena 50ak metara od sobe mi, a mobitelom ne mogu uhvatit 4G zbog zida, koliko mogu ocekivati cca jacine signala s routerom?
Moze netko probat usporedit to dvoje ako mu je na dohvat ruke?
S obzirom da sam slucajno saznao da mi je bazna stanica tako blizu, zao mi je ne iskoristit priliku.. Eventualno bih si kupio i antenu nekakvu ako bi to znacilo da mogu imati nekih 70+Mbita.
Ako je bazna stanica LTE-a udaljena 50ak metara od sobe mi, a mobitelom ne mogu uhvatit 4G zbog zida, koliko mogu ocekivati cca jacine signala s routerom?
Moze netko probat usporedit to dvoje ako mu je na dohvat ruke?
S obzirom da sam slucajno saznao da mi je bazna stanica tako blizu, zao mi je ne iskoristit priliku.. Eventualno bih si kupio i antenu nekakvu ako bi to znacilo da mogu imati nekih 70+Mbita.
ja sam udaljen nekih 50 - 60 metara od svojeg najbližeg repetitora. brzine bez antene su mi bile od 60 - 140. sad sa antenama iskre 56, brzine su isto 60 - 140, ali recimo kada pada jaka kiša ne puca veza, dok je bez antena jednostavno stala veza, mrtva.
mjerenja
bez antene
RSSI -50 dBm, RSRP -73 dBm, SINR 30.2 dB, RSRQ -2.5 dB
sa dvije iskre 56
RSSI -24 dBm, RSRP -43 dBm, SINR 30.2 dB, RSRQ -2.5 dB