U drugom postu ispod sam stavio par točaka zbog kojih Asus Transformer po meni nije dobar uređaj (nakon 3 mjeseca korištenja)
Dakle cilj ovoga nije pljuvanje već malo izražavanja nezadovoljstva ali i razočarenje. Prvo uvod. iPad u obitelji imamo 6 mjeseci. Koristio sam ga u nekoliko navrata. Drugo, volim otvorenost ali imam iPhone 3GS (dobio na poklon), kupio iPod Touch 4 po nekoj smiješnoj cijeni. I tako jedva dočekah neki Android tablet po OK cijeni i OK performansama. Trebam tablet za surfanje, pisanje mailova i YouTube. Praktički ne trebam nikakve aplikacije. Ali...
Android 3.2.1 je po meni neispolirani proizvod (da ne koristim neku grublju riječ). Pokušavam napisati e-mail. Hej, obični e-mail. Što se događa. Pritisnem space i sve što se napravi je dodatni space između kursora i mjesta na koje se uspisuje novi znak. I događa se bilo gdje. U Gmailu, u običnoj formi za pisanje.
Operativni sustav kao operativni sustav. Radi ali je pitanje koliko dobro. Jučer mi se nije rušio browser danas u sat vremena tri puta uz 2-3 upaljena taba. U njima nikakav flash i što ti ja znam. (ustvari priznajem jednom sam učitavao YouTube stranicu).
Renderiranje stranica i sliding je daleko od onoga na iPadu. I to ne iPadu 2 već na iPadu 1. Nije loše imati flash ali ipak mi je draže kada stranice rade kako treba. I slova su mi na momente mutna i to ponekad samo na djelu ekrana. Ne znam, nisam mislio da ću ovo ikada reći ali razmišljam da ga vratim i kupim iPad. Već sam gubio živce na sinkanje slika na iPadu ali u dva dana sam izgubio živce koristeći Transformer. Što se tiče toucha slabo je to u odnosu na Apple. Na iPodu od 3,5 inča lakše pogodim link. Da ne pričam kad mi u Google Analytics na tap na link otvori pop-up i pita želim li kopirati, otvoriti u novom prozoru,... I to ne jednom već X puta u dva dana.
Bio na code.google.com i čitam issues. Kopiranje i općenito manipulacija tekstom nije tako dobra.
Nakon ovog iskustva puno više cijenim tehnologiju koju ima Apple. Google još nije ni blizu, a proizvođači hardwera jako teško sustižu Apple jer ako je ovo navodno najbolji uređaj jao ti ga nama. Plus ovo je skoro cisti Android.
BTW, ne smijem ni pomisliti kako stvari rade na A3.0 ili nekim drugim verzijama i nekim drugim "lošijim" tabletima.
I još jedan EDIT:
Ima Android i dobrih stvari. Recimo brojevi na tastaturi su super stvar, a tabovi u browseru iako to možda ima i iOS 5.
Nakon 6 dana
Nakon skoro tjedan dana korištenja Asus Trensformera mogu reći da je ovo vjerovatno najgora kupovina koju sam ikada napravio. Od Gadgeta sigurno, a i općenito. Nakon dva dana sam se scoolirao i pomislio da je to samo prvi dojam ali stvar je svakim danom sve gora i sve više sam uvjeren da Android u totalnoj banani. Jučer je najavljen Tansformer 2 ali ni Transformer nema loše specifikacije. Nije problem u uređaju već u Androidu. Kako će Ice Cream Sandwich raditi nemam pojma ali vrlo sam skeptičan. Uzalud im sve funkcionalnosti kada osnovne stvari ne rade.
Ako išta mrzim to je kad tapnem na link i otvori mi se pop-up ekran. Poludio sam od toga zadnjih dana. Svakih par minuta nešto me podsjeti da koristim Android uređaj. I još jedan primjer. Gledanje TV-a putem Iskon TV playera. Na Asusu slika kasni za zvukom i nije fluidna. U prvih 15 minuta 4 puta je stream puknuo. Na iPod touchu nikakav leg i ne znam da li je ikada puklo u par desetaka sati gledanja.
Instalirao u međevremenu Dolphin browser. Skužio sam da je mutni font loše renderiranje u Chrome-u. Dolphin je kao super iako nije mi baš jasno zašto Google Chrome ne radi na Google OS-u. Konfigurirao da ne učitava flash i da se otvaraju desktop verzije stranice.
Prvo učitavanje Techcrunch.com
Nakon 3 sekunde učitavanja ne da trza nego jedva vuče sliku. Za dodatne 2 sekunde crash.
Drugo podizanje Dolphina. Otvara mobile site. WTF???
Gasim Dolphin. Ponovo idem na Techcruch sve isto kao prvi put. Crash nakon par sekundi, a prije toga jedva, jedva scrola stranicu kao da sam učitao ne znam što, a ne običnu stranicu.
Ovdje je popis bug-ova koje ljudi prijavljuju za Android
http://code.google.com/p/android/issues/list
Ovo su poruke u vezi Transformera
http://code.google.com/p/android/issues/list?can=2&q=transformer&colspec=ID+Type+Status+Owner+Summary+Stars&cells=tiles
Ne sumnjam da takva lista postoji i za iOS ali na iPad-u browsanje radi i tapovi rade kako treba.
Na iPadu sam proveo recimo 30-40 sati i Asus Transformer kao najbolji Android uređaj nije ni blizu.