Cijenim zalaganje i trud, po ovome se može kupiti i neki laptop bez OS-a, ili neki PC složenac bez OS-a, instalira se Arch/Ubuntu/nešto, a jedan PC bude tu samo za čovjeka koji je baš dizajner. Sviđa mi se ideja. Mislim da bi moglo funkcionirati, uz LAMP i gore nabrojane alate. GIMP može poslužiti za kakav-takav posao, a onaj OS sa Windows licencom može imati PS.
Računala + softver za web dizajn tvrtku
- poruka: 223
- |
- čitano: 78.788
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
Kompetentan znaci sposoban. Nisam sposoban za sto?
Gle, po zakonu nisi sposoban obavljati taj posao jer nemaš diplomu. To što te šef drži njegova je dobra volja (vjerojatno jer dobro radiš), ali uz tebe, sa recimo SSS i nekoga sa fakultetom, uvijek će izabrati dotičnoga s višim obrazovanjem.
Naravno da hoće. U našoj malo rvackoj, izrazito brđansko-balkanoidno orjentiranoj zemljici su itekako papiri bitniji od znanja. Zato jesmo tako napredni, razvijeni i bogati, neki bi rekli druga švajcarska, jelte.
U zaostalim zemljama poput SAD-a, Australije, Velike Britanije, si možeš sa tim papirom guzicu obrisati ako nemaš potrebnog znanja. Zato i jesu toliko zaostali. Mada, i u našoj suvremenoj zemljici pola diploma koje vise po zidovima nisu za ništa drugo nego rit obrisati.
Zaposlit ću radije 20 tnakira nego 1 diplomca koji je router vidio jednom uživo i dva puta u skripti na fakultetu.
Živio drug Tito!
Dakako da je znanje u praksi važnije od znanja koje se uči na fakultetu - ima i gluposti, slažem se. Isto tako, znamo da znanje u praksi, bar kod nas, neće pomoći smetlaru s ceste u zaposlenju u nekoj IT grani. To nam je valjda jasno. Ili moraš imati vezu, ili diplomu. Najbolje oboje.
Par "složenaca" (quad, 6-8GB RAMa, mid-range grafika, SSD) sa 24" monitorima i Ubuntu na njima. Jedan isti takav sa Windowsima i Adobeovim alatima. Najjeftinije i najlakše za popraviti/nadograditi.
Možda bi bile dobre neke gotove konfiguracije od HPa, neke radne stanice (jedini je problem što u pravilu nemaju SSDove).
Mac je ionako samo brand, OS je po meni katastrofa a nisu svi zaposlenici dizajneri (valjda ima i koji programer?) pa ne moraju imati PS na raspolaganju. GIMP je sasvim ok ako nekome baš hitno-hitno treba.
P.S. FTP nije niti će ikad biti cloud. Isto kako je Stevo zvao "app" sve od widgeta za prognozu do PSa, drivera i BIOSa.
[edit] - P.P.S. - u potpunosti se slažem sa 1domagoj1, tnakirom i bypassom. J*beš diplomu ako mora googlati kako složiti SQL upit ili naći neki filter u PSu. Sa papirom se dupe briše, znanje je daleko bitnije samo na ovom brdovitom Balkanu je veza i papir sve. Možeš ti biti vrhunski developer/dizajner/sysadmin a nemaš papir...
Kompetentan znaci sposoban. Nisam sposoban za sto?
Gle, po zakonu nisi sposoban obavljati taj posao jer nemaš diplomu. To što te šef drži njegova je dobra volja (vjerojatno jer dobro radiš), ali uz tebe, sa recimo SSS i nekoga sa fakultetom, uvijek će izabrati dotičnoga s višim obrazovanjem.
Kod mene u uredu najvecu placu ima jedini covjek koji nema zavrsen fakultet a ni srednja skola mu nema veze s poslom koji sad radi. Razlozi - sposobniji je od mene i ostatka ureda zajedno, lojalan je i najduze je tu. Nema toga zakona koji ce meni naloziti da umjesto njega zaposlim nekoga sa doktoratom iz struke. Posjedovanje diplome prednost je prilikom trazenja posla jer takvog kandidata i onog sa radnim iskustvom stavljas na listi ispred onog bez skole i iskustva ali u probnom periodu lako skuzis koliko ko zna, kakav je radnik i koliki mu je kapacitet za napredak. Tvoja ideja o osnivanju ureda ambicioznih mladih ljudi s tek zavrsenim fakultetima koji ce zajedno ulagati u posao i koji su spremni na prihvatanje novih stvari, bez nekog definiranog poslovnog plana zvuci kao dobar scenario za americku romanticnu komediju s elementima crnog humora. Iskreno vam zelim sve najbolje (pogotovo jer nismo iz iste branse ) ali uz ovo malo podataka koje si nam dala i moj urodjeni pesimizam....
A, ne znam. Probala sam složiti neku konfiguraciju bez OS-a i sl., baš s namjerom da bi na njoj bio instaliran Arch (čini mi se kao najbolje rješenje, za razliku od smrdljivog Ubuntu-a od Canonicala). Sviđa mi se rješenje kao takvo, jer alata i za Linux ima, a grafičar ili netko drugi može po potrebi sjesti na PC s instaliranim Windowsom... Bilo bi dobro naći nekakav XP/Vista legalno, s računom, da troškovi ne budu tako veliki, a PS će raditi. Uglavnom, ne ispadne tako mnogo novca bez monitora, koji će se kupiti naknadno s popustom, pa sad... Bitno mi je da ima kakvu-takvu diskretnu grafičku zbog mogućnosti multi-monitor sustava zbog priključaka.
Što se tiče složenih konfiguracija, možda bi bilo dobro kupiti jednu s OEM instaliranim Windowsima, ako nađem neku sa Vista/Seven (da nije 8 uglavnom) pa ne komplicirati s dodatnim licenciranjem i slično. Velim, to bi bilo skroz okej, a HP-ove i sl. brand konfiguracije nisu tako loše, iako mi se daleko bolje čine ove koje ja sama složim. Al', velim.
P.S. FTP može biti dio, usluga clouda. Ali mislim da smo to već riješili, i da je to više igra rječima nego li neka terminologija koja se koristi u profesionalnim krugovima. :)
E sad, u vezi složene konfiguracije u prilogu, koja je cjenovno dostupna a čini mi se dobra iz više razloga. Kao prvo X6 FX procesor, koji znamo da nije izrađen u najboljoj arhitekturi, ali 6 relativno dobrih jezgri ipak će biti dobro. Matična je iz mid-end ponude, pa neće biti problema. Grafička koja je low-end bit će dobra jer ima i VGA i DVI i HDMI, dakle 2 digitalna priključka + stari VGA, a znam da i integrirana radi dobro u kombinaciji s ovakvim zadaćama, tak' da... SSD od 64GB je dovoljan za OS, a ovaj od 500GB može biti storange, ionako ćemo imati FTP server u LAN-u, pa nema potrebe za većim diskovima. Za ostalo ne vidim razlog za raspravu. Feel free to comment, to i očekujem. :)
E sad, u vezi složene konfiguracije u prilogu, koja je cjenovno dostupna a čini mi se dobra iz više razloga. Kao prvo X6 FX procesor, koji znamo da nije izrađen u najboljoj arhitekturi, ali 6 relativno dobrih jezgri ipak će biti dobro. Matična je iz mid-end ponude, pa neće biti problema. Grafička koja je low-end bit će dobra jer ima i VGA i DVI i HDMI, dakle 2 digitalna priključka + stari VGA, a znam da i integrirana radi dobro u kombinaciji s ovakvim zadaćama, tak' da... SSD od 64GB je dovoljan za OS, a ovaj od 500GB može biti storange, ionako ćemo imati FTP server u LAN-u, pa nema potrebe za većim diskovima. Za ostalo ne vidim razlog za raspravu. Feel free to comment, to i očekujem. :)
1.) Neznam konkretne brojke, ali Piledriver proc(fx 6300) ispravlja dosta problema što su starije generacije AMD-a imale( npr fx 6100 ).
2.) 8 GB rama je 260 kuna, tako da neznam čemu ovi, jesu li specijalni po nečem ili štogod, ali količina je bitnija.
Ma procesor je svakako dobar, jer i X4 965 BE obavlja posao kako treba. A RAM je 3x4GB=12GB i stvarno nije puno, s tim da rade na 1600MHz uz dobre latencije.
SSD ti je premali za win + aplikacije. Ne idi ispod 80GB.
Za Arch (ako bi išli na tu opciju) + glavne app sigurno nije premali.
EDIT: ba, bo, kako god, ma vidjet ću, i tvoja je dobra, bitno da je neki složenac + jedan Windows. Bitno mi je da je procesor kakav-takav samo zbog dugoročnosti, nisu teške aplikacije koje koristimo...
Aha, arch sam previdio. Onda je ok.
E sad, za alternative na Linuxu, koje su puno "lakše" bitno je samo imati dosta RAM-a, po tome bi i neki Pentium Sandy bio dobro rješenje, ali ipak... Možda je ovako bolje zbog dugoročnosti i fiudnosti?
Triple channel kit nije za AMD platformu. Uzmi FX 8350, 2x8GB DDR3 (zaboravi na latencije, razliku izmedju CL9 i CL11 ces primjetiti - nikad), Nvidia GT 630, napajanje ti je dovoljno kvalitetnih 450W, SSD barem 128GB.
EDIT: ba, bo, kako god, ma vidjet ću, i tvoja je dobra, bitno da je neki složenac + jedan Windows. Bitno mi je da je procesor kakav-takav samo zbog dugoročnosti, nisu teške aplikacije koje koristimo...
SSD nje iskljucivo za OS i aplikacije. Osobno na SSD-u drzim i kompletan aktualan materijal. HDD (u mom slucaju NAS) mi sluzi iskljucivo za backup. Racunaj i da SSD za optimalan rad ne valja popunjavati preko 50%.
Racunalo ti je radno sredstvo tj. alat a na njemu se ne stedi (ne treba se ni razbacivati ali sa iMacova smo dosli na ustedu (da to ne nazovem grublje pa me netko optuzi za nacionalizam) od 200kn?!).
@Blue - E, sad, i ovaj FX 8350 mi se čini kao bolja investicija u budućnost, pošto je AMD only dual-channel, treba ići na 2X8GB i neku low-mid-end grafičku... SSD od 128GB... Ali ne treba mi više zbog FTP-a. Ali, to bi onda bila dobra investicija u budućnost. Jako dugo bi to trajalo. I Arch i aplikacije bi se dobro vrtile na tome... I XAMPP i virtualka... Sviđa mi se i takva opcija.
@Blue - E, sad, i ovaj FX 8350 mi se čini kao bolja investicija u budućnost, pošto je AMD only dual-channel, treba ići na 2X8GB i neku low-mid-end grafičku... SSD od 128GB... Ali ne treba mi više zbog FTP-a. Ali, to bi onda bila dobra investicija u budućnost. Jako dugo bi to trajalo. I Arch i aplikacije bi se dobro vrtile na tome... I XAMPP i virtualka... Sviđa mi se i takva opcija.
Za linux s tim procesorom imaš ovako, pa si usporedi koje bi ti bilo bolje:
E sad, za alternative na Linuxu, koje su puno "lakše" bitno je samo imati dosta RAM-a, po tome bi i neki Pentium Sandy bio dobro rješenje, ali ipak... Možda je ovako bolje zbog dugoročnosti i fiudnosti?
Lakse Linux distribucije imaju i tu odliku da su stedljivi sa RAM-om. Ako neces postavljati virtualke, po dosadasnjem opisu tvog posla sumnjam da ces ikad probit 4GB ali posto je danas RAM stvarno jeftin bolje je ici bar na 8GB.
Ovo napajanje u kučištu je valjda CM? To je onda relativno okej... Velim, sad, kad malo gledam, i čitam po forumima, vidim da se i kombinacija samo Linux+GIMP može pokazati dovoljno dobra za skroz zamijeni Windows. Dakle, ured bez ijednog Windows računala. To bi mi sada bio prioritet, pošto se GIMP može urediti da bude wannabe PS, a i ovako bi se mogli nekako snaći. Za druge alate, pokazalo se da ima kvalitetne alternative. A, bez licenciranih Windowsa, uštedi se mnogo i dobije se mnogo bolji PC s mnogo boljim procesorom nove generacije.
Lakse Linux distribucije imaju i tu odliku da su stedljivi sa RAM-om. Ako neces postavljati virtualke, po dosadasnjem opisu tvog posla sumnjam da ces ikad probit 4GB ali posto je danas RAM stvarno jeftin bolje je ici bar na 8GB.
Bez obzira na štedljivost, 8GB je zalog za budućnost pošto je bolje ne miješati pločice različitih RAM-a, kako mi je pokazalo iskustvo. A vrtili bismo i nekakve lakše virtualke, pa je bolje ići na 8-12-16GB zbog budućnosti i praktičnosti.
Ovo napajanje u kučištu je valjda CM? To je onda relativno okej... Velim, sad, kad malo gledam, i čitam po forumima, vidim da se i kombinacija samo Linux+GIMP može pokazati dovoljno dobra za skroz zamijeni Windows. Dakle, ured bez ijednog Windows računala. To bi mi sada bio prioritet, pošto se GIMP može urediti da bude wannabe PS, a i ovako bi se mogli nekako snaći. Za druge alate, pokazalo se da ima kvalitetne alternative. A, bez licenciranih Windowsa, uštedi se mnogo i dobije se mnogo bolji PC s mnogo boljim procesorom nove generacije.
Ovaj procesor je sasvim dosta za te operacije, a što se 'uštedi' na licenci, lagano ode u usputnu kvalitetnu tehniku (monitor, switch, server, UPS - štogod)
Ne kužim ovo za štedljivost i pločice rama, uzmi kak je(smo) Blue rekao pločice od po 8 GB, najisplativije je tako.
Pa ušteda na kraju opet postoji - monitore ću dobiti na akciji, UPS je potreban, FTP server već imamo. A u vezi RAM-a, mislila sam da je bolje dugoročno uzeti više RAM-a pa ne imati zezancije. Nebitno, izgleda da se nismo dobro razumjeli.
Samo, interesira me koju distribuciju uzeti? Arch mi se čini stabilan i veoma customizable, Ubuntu mi se ne sviđa jer vodi Canonicalovu politiku... S ostalima sam više-manje slabo upoznata. Neki prijedlog?
A, ne znam. Probala sam složiti neku konfiguraciju bez OS-a i sl., baš s namjerom da bi na njoj bio instaliran Arch (čini mi se kao najbolje rješenje, za razliku od smrdljivog Ubuntu-a od Canonicala). Sviđa mi se rješenje kao takvo, jer alata i za Linux ima, a grafičar ili netko drugi može po potrebi sjesti na PC s instaliranim Windowsom... [...]
P.S. FTP može biti dio, usluga clouda. Ali mislim da smo to već riješili, i da je to više igra rječima nego li neka terminologija koja se koristi u profesionalnim krugovima. :)
[...]Arch? U redu, ali tko ce ti to instalirati? Koliko imas iskustva s Linuxom? Pod "iskustva" ne mislim "digla sam live Ubuntu i prosvrljala" ili "instalirala sam Ubuntu i prosvrljala" nego mislim na to koliko dobro baratas s CLI alatima jer to ce ti trebati usprkos detaljnom Beginner's guideu. Mislim, mozes ti i naslijepo lupati naredbe i opet instalirati, ali puno je lakse ako znas sto radis. Jesi li upoznata s pojmovima kao sto su "fstab", "chroot", "bootloader", "moutanje/unmountanje particija", "X" itd.? Jer cini mi se da si prilicno olako shvatila sintagmu "instalirati Arch", da je to rekao netko tko na Archu radi duze vrijeme i zna svaki detalj, u redu, ali nekako imam osjecaj da nemas bas iskustva s tim.
Ne vidim razloga zasto bi bio "najbolje rjesenje, za razliku od smrdljivog Ubuntu-a od Canonicala", dapace radim iskljucivo na Ubuntuu i nisam primjetio nikakav smrad (jedno vrijeme mi je glavni OS bio Arch, a kratak period i Gentoo). Da se razumijemo, ne kazem da ga ne instaliras, dapace, samo ti velim da malo istrazis situaciju.
Sto se tice FTP-a i "clouda", tebi treba revision control sustav i obican file server (samba).
Moram priznati da mi nije jasno kako se od Win+PS došlo na Arch+GIMP opciju?
Neću ulaziti u efikasnost rada s pojedinim alatima, ali ovaj Arch mi bode oči toliko da je to strava. Uvijek, ali uvijek bi radije preporučio Debian, pa ako već ne stable, onda barem stable+backports. A ako je i to premalo, onda unstable s onim nekim dodatkom koji sprečava instalaciju upgradea ukoliko ima prijavljenih bugova. Navodno stvar odlično funkcionira u praksi (ali nisam probao).
Moje iskustvo s Archom je da su updatei dvaput u potpunosti onesposobili sustav za boot burazu, a on si je uzeo u zadatak rasturiti Arch (i rastura ga). Kako će netko deseti uopće doći na ideju što napraviti kad stvar ode ukrivo? Imaš li nekoga tko će vam instalirati i održavati te sustave na Linuxu (Arch, Debian ili nešto treće, sasvim svejedno)? Arch je za učenje dušu dao, odličan sustav koji te svako malo zaskoči i onda koristiš svoje znanje davratiš stvar u upotrebljivo stanje. Za bilo kakav ozbiljniji posao... Ne, hvala.
Neću ulaziti u efikasnost rada s pojedinim alatima, ali ovaj Arch mi bode oči toliko da je to strava. Uvijek, ali uvijek bi radije preporučio Debian, pa ako već ne stable, onda barem stable+backports. A ako je i to premalo, onda unstable s onim nekim dodatkom koji sprečava instalaciju upgradea ukoliko ima prijavljenih bugova. Navodno stvar odlično funkcionira u praksi (ali nisam probao).
Moje iskustvo s Archom je da su updatei dvaput u potpunosti onesposobili sustav za boot burazu, a on si je uzeo u zadatak rasturiti Arch (i rastura ga). Kako će netko deseti uopće doći na ideju što napraviti kad stvar ode ukrivo? Imaš li nekoga tko će vam instalirati i održavati te sustave na Linuxu (Arch, Debian ili nešto treće, sasvim svejedno)? Arch je za učenje dušu dao, odličan sustav koji te svako malo zaskoči i onda koristiš svoje znanje davratiš stvar u upotrebljivo stanje. Za bilo kakav ozbiljniji posao... Ne, hvala.
Nije Arch+GIMP, odlucila se za Win+PS, na jednom stroju. Ostali su open source.
Arch jer rolling release, zato je i meni to malo upalo u oko. Nije bas takav, da te svako malo zaskoci, poprilicno je stabilan, ali da, treba znati s njim.
Ali slazem se, radije Debian, dok bih osobno isao na Ubuntu. Instalacija se ne razlikuje od instalacije Win, dapace i laksa je, kao i odrzavanje (kojeg gotovo da i nema, vrtio sam istu instalaciju Ubuntua 3 godine bez apsolutno ikakvog popravljanja, samo instalacija/brisanje programa - radila je jednako cijelo vrijeme, nazalost morao sam ju zamijeniti jer su za tu verziju dropali support).
Aha, to sam valjda preskočio kad sam skrolao kroz onu šumu prepucavanja...
Ma Debian mi je prvi na pameti kad razmišljam u kontekstu stabilne radne okoline. Ubuntu je pak zgodniji zbog veće zajednice, ali na kraju se sve opet svodi na - tko će to instalirati i održavati? Takva osoba je valjda mjerodavna, a valjda će znati koju i o hardveru koji treba nabaviti? Ako se pak ide na neku priučenu varijantu (osim što je lagano u koliziji sa stavom da npr. tnakir nije sposoban obaljati posao koji obavlja, jer nema završen potreban studij) onda definitivno i svakako ne Arch.
Također mi nije jasno o čemu se radi - prvo Mac/Win, pa laptopi s dockom, pa se na kraju slažu konfe za linux strojeve...
Ako treba impresionirati klijenta, onda je tu uvijek (barem jedan) Mac. I to je sasvim legitiman stav, ma koliko ja osobno ne volio Apple.
Ako treba proći jeftinije, sa solidnom podrškom i sigurnom pozadinom, onda složenci s Windowsima.
Ako se želi ostati otvoren za raznorazne makinacije u budućnosti, onda linux, s njim si najslobodniji, ali već u startu patiš u produktivnosti.
Za bilo koju opciju (ili kombinaciju svih triju) imaš nekoga koga platiš da to postavi, umreži i održava. Pa mi imamo sistemaša u majušnoj firmici za obična tri win stroja i NAS (a imali smo ga i prije NAS-a). Ja offloadam tonu sitnih gluposti do kojih dođe u toku radnog dana, ali za neke stvari ili nemam vremena, ili nemam pojma ili jednostavno nisam plaćen i tu uskače osoba koja sve to ima u malom prstu.
Zanimljiva tema svakako. Dobra ideja je da se definira okvirni budžet i razvojna okolina, i onda se dalje ravna prema tome. Iz osobnog iskustva znam da je notebook + dodatni monitor dosta nespretno riješenje, bez obzira dali ga štekaš u dock ili na njega direktno spajaš periferiju. Opet iz iskustva, manjka radnog prostora nikad ne nedostaje, osobno bi najsretniji bio sa 3x24" monitora. Radno okruženje, odnosno razvojnu okolinu prilagodi developeru, osim ako nisu svi dizajneri. Nisam linuxaš, ali Ubuntu + gedit(sublime) + LAMP stack je super riješenje ukoliko se odlučiš za Linux platformu. Windows je standard i najfleksibilniji je u svakodnevnom radu, a ukoliko se odlučiš za Apple, računaj na više početne troškove.
Znači, tehnologija, budžet i razvojno okruženje. Brand name radne stanice svojom cijenom ulijevaju povjerenje korisniku, ali isto tako imaju veću početnu cijenu.
Ma Debian mi je prvi na pameti kad razmišljam u kontekstu stabilne radne okoline. Ubuntu je pak zgodniji zbog veće zajednice, ali na kraju se sve opet svodi na - tko će to instalirati i održavati? Takva osoba je valjda mjerodavna, a valjda će znati koju i o hardveru koji treba nabaviti? Ako se pak ide na neku priučenu varijantu (osim što je lagano u koliziji sa stavom da npr. tnakir nije sposoban obaljati posao koji obavlja, jer nema završen potreban studij) onda definitivno i svakako ne Arch.
Također mi nije jasno o čemu se radi - prvo Mac/Win, pa laptopi s dockom, pa se na kraju slažu konfe za linux strojeve...
Ako treba impresionirati klijenta, onda je tu uvijek (barem jedan) Mac. I to je sasvim legitiman stav, ma koliko ja osobno ne volio Apple.
Ako treba proći jeftinije, sa solidnom podrškom i sigurnom pozadinom, onda složenci s Windowsima.
Ako se želi ostati otvoren za raznorazne makinacije u budućnosti, onda linux, s njim si najslobodniji, ali već u startu patiš u produktivnosti.
Za bilo koju opciju (ili kombinaciju svih triju) imaš nekoga koga platiš da to postavi, umreži i održava. Pa mi imamo sistemaša u majušnoj firmici za obična tri win stroja i NAS (a imali smo ga i prije NAS-a). Ja offloadam tonu sitnih gluposti do kojih dođe u toku radnog dana, ali za neke stvari ili nemam vremena, ili nemam pojma ili jednostavno nisam plaćen i tu uskače osoba koja sve to ima u malom prstu.
Sve stoji, slazem se, osim s boldanim, ne u potpunosti.
Jedino, imho ako si developer (ne obracam se tebi, govorim opcenito), mislim da bi ipak trebao malo znati i o setupiranju okoline u kojoj radis, osobno bih se fakat glupo osjecao da mi netko drugi dize npr. git i/ili instalira OS i programe na njemu, a ja samo da piknem power on, ukucam qt creator/eclipse i lupam kod. Kad se radi o vecim/velikim projektima onda u redu, ali i dalje polazem pravo na to da si sam setupairam alate. E, ali odrzavanje te okoline je drugi par carapa, da ne ponavljam sto si vec rekao.
A, ne znam. Probala sam složiti neku konfiguraciju bez OS-a i sl., baš s namjerom da bi na njoj bio instaliran Arch (čini mi se kao najbolje rješenje, za razliku od smrdljivog Ubuntu-a od Canonicala). Sviđa mi se rješenje kao takvo, jer alata i za Linux ima, a grafičar ili netko drugi može po potrebi sjesti na PC s instaliranim Windowsom... [...]
[...]Arch? U redu, ali tko ce ti to instalirati? Koliko imas iskustva s Linuxom? Pod "iskustva" ne mislim "digla sam live Ubuntu i prosvrljala" ili "instalirala sam Ubuntu i prosvrljala" nego mislim na to koliko dobro baratas s CLI alatima jer to ce ti trebati usprkos detaljnom Beginner's guideu. Mislim, mozes ti i naslijepo lupati naredbe i opet instalirati, ali puno je lakse ako znas sto radis. Jesi li upoznata s pojmovima kao sto su "fstab", "chroot", "bootloader", "moutanje/unmountanje particija", "X" itd.? Jer cini mi se da si prilicno olako shvatila sintagmu "instalirati Arch", da je to rekao netko tko na Archu radi duze vrijeme i zna svaki detalj, u redu, ali nekako imam osjecaj da nemas bas iskustva s tim.
Ne vidim razloga zasto bi bio "najbolje rjesenje, za razliku od smrdljivog Ubuntu-a od Canonicala", dapace radim iskljucivo na Ubuntuu i nisam primjetio nikakav smrad (jedno vrijeme mi je glavni OS bio Arch, a kratak period i Gentoo). Da se razumijemo, ne kazem da ga ne instaliras, dapace, samo ti velim da malo istrazis situaciju.
Sto se tice FTP-a i "clouda", tebi treba revision control sustav i obican file server (samba).
Da, Arch kao najproduktivnija platforma s najvećom paletom kustomizacije počevši od GUI-a, koji je vizualno važan radniku koji ne mora imati previše iskustva s Linuxom. Svakako da ja ne bih održavala to, ali isto tako, svakako da ne bih lupala bezveze i da imamo osobu koja je, hajmo tako reći, na Linuxu od malih nogu i kojoj neće biti teško sve to poštimati i nadgledati. Jedan moj frend, velim, pa nikakvih problema ne bude. Ja ne želim ispasti pametna i reći da razumijem konstrukciju datoteka u Linuxu, ja ne želim reći da se super snalazim s terminalom jer sam većinu toga posvetila radu na Windowsu, i za mene je terminal = cmd. Znam što je bootloader i mountanje particija, ali ne znam što je fstab, chroot, X... Pretpostavljam da dotični "chroot" ima veze s rootom, a s tim sam malo upoznatija kao dugogodišnja korisnica Androida, ali opet... Ali svakako stojim iza toga da ne želim iči na Ubuntu, makar je sad pri vrhu stabilnosti s LTS-om 12.4. Ja ne trebam OS koji za prijedloge daje amazon-ove stranice i proizvode i sl.
Od Win+PS na Arch+GIMP došli smo zbog financija, mogućnosti boljeg planiranja, kada je u pitanju dugoročnost. Tvoje iskustvo svakako nije iskustvo koje ima moj frend, koji nam je svakako preporučio Arch uz prigodnu prezentaciju. Svakako se slažem s Archom, kao što se slažem i s Debianom. Ali, ipak mi je Arch draži zbog svoje kustomizacije, odn. zato što je to "goli OS". Samo da nije Ubuntu.
Nije Arch+GIMP, odlucila se za Win+PS, na jednom stroju. Ostali su open source.
Arch jer rolling release, zato je i meni to malo upalo u oko. Nije bas takav, da te svako malo zaskoci, poprilicno je stabilan, ali da, treba znati s njim.
Ali slazem se, radije Debian, dok bih osobno isao na Ubuntu. Instalacija se ne razlikuje od instalacije Win, dapace i laksa je, kao i odrzavanje (kojeg gotovo da i nema, vrtio sam istu instalaciju Ubuntua 3 godine bez apsolutno ikakvog popravljanja, samo instalacija/brisanje programa - radila je jednako cijelo vrijeme, nazalost morao sam ju zamijeniti jer su za tu verziju dropali support).
Na jednom stroju će možda (!!) biti Win+PS, ali, kažem, vjerojatno se fokusiramo na Linux, odn. neku free distru like Arch ili Debian. openSUSE možda...? (feel free to comment)
Ne igra nam ulogu instalacija koja se u poslovnom okruženju ne vrši tako često, a održavanje nije toliki problem koliki se pravi. Svakako da znam da Ubuntu ima tzv. LTS inačice koje su, kao što i samo ime govori, long support, ali u poslovnom okruženju, opet govorim, u poslovnom okruženju, to ne bi trebao biti problem. Nama, i meni, je bitno samo da stvar radi fiudno, a ne je li to verzija 5 ili 6. Karikiram.
Isto tako, ne mijenjam mišljenje onako kako ti govoriš: "Također mi nije jasno o čemu se radi - prvo Mac/Win, pa laptopi s dockom, pa se na kraju slažu konfe za linux strojeve...". Sasvim je jasno da sam (kasnije) bila u dilemi dock+laptop ili složenac+Win/Linux, ali, isto tako, složene konfe nikad nisu bile u pitanju, bar kada se radilo o konfiguracijama koje je moguće složiti. Isto tako, već sam rekla (ne čitaš!) da nije svrha impresionirati klijenta koji neće vidjeti naš workspace, a Apple je već odavno otpao. Isto tako, valja reći da nisam navijala za njega od početka, ali sam htjela čuti vaša iskustva, pošto nikad nisam radila nešto ozbiljnije na Appleu, odn. Macu. Svakako da želim ostati otvorena (ne otvoren!), ali isto tako ne želim patiti u produktivnosti. Ne znam zašto bih i patila, kad postoje i više nego dobre alternative.
Zanimljiva tema svakako. Dobra ideja je da se definira okvirni budžet i razvojna okolina, i onda se dalje ravna prema tome. Iz osobnog iskustva znam da je notebook + dodatni monitor dosta nespretno riješenje, bez obzira dali ga štekaš u dock ili na njega direktno spajaš periferiju. Opet iz iskustva, manjka radnog prostora nikad ne nedostaje, osobno bi najsretniji bio sa 3x24" monitora. Radno okruženje, odnosno razvojnu okolinu prilagodi developeru, osim ako nisu svi dizajneri. Nisam linuxaš, ali Ubuntu + gedit(sublime) + LAMP stack je super riješenje ukoliko se odlučiš za Linux platformu. Windows je standard i najfleksibilniji je u svakodnevnom radu, a ukoliko se odlučiš za Apple, računaj na više početne troškove.
Znači, tehnologija, budžet i razvojno okruženje. Brand name radne stanice svojom cijenom ulijevaju povjerenje korisniku, ali isto tako imaju veću početnu cijenu.
A sad, što odgovoriti ovdje? Sve je već gore napisano, i glupo mi se ponavljati.
P.S. Možda (vjerojatno) smo otvoreni i za sve PC-ove na Archu (ili Debianu, openSUSE-u), s izuzetkom da jedan PC ima u dualbootu i XP/Vista/Seven. Samo misli pišem ovdje, pa, isto tako, feel free to comment.
LP,
Ivana. :)
Isprike za možebitni double post i offtopic. Kako je vidim ovdje problem. Znači pitanje radne/razvojne okoline prepustiti developerima i dizajnerima, osim ako svi rade u svim tehnologijama, što je čest slučaj sa firmama u RH. Uglavnom staviti naglasak na radno okruženje koje će poticati kreativnost. Bez zidnog sata na kojem nitko ne razumije očitati trenutno vrijeme nikako ne započinjati posao. Zelenilo, puno zelenila, dizajneri vole zen stvarčice. Osigurati dovoljan protok svjetla, s naglaskom na prirodnom svjetlu, mrak može rezultirati sa puno spaghetti koda, a to nitko ne želi debuggirati. Obavezno u uredu imati mačku, da mačku, ili drugu slatku životinjicu. Klijente ne uvoditi u radni prostor, nego imati odvojeni prostor za primanje i sastanke s klijentima. Frižider sa osvježavajućim napitcima nije naodmet. (Beers for web developers) Pod svaku cijenu osigurati dovoljne količine kave, espresso ili instant je OK. Cool šalice su must have. Obavezno u kutu veliki whiteboard. Ideje uvijek moraju biti vidljive svima. Polica za knjige. U obliku stepenica i dijagonalno postavljena. Retro USB ventilatori su isto OK. U uredski namještaj ne ulazim.
I uvijek, istraži - izradi - isporuči, i pažljivo sve dokumentiraj uz fokus na rezultat i krajnji proizvod.