Ima li tko iz Splita da bavi pk-om
Pogledajte moj rad na wikipediji o parkour-u.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Parkour
I Parkour NISU FLIPOVI (PARKOUR NIJE NITI FRONT FLIP, BACK FLIP, WALL FLIP, WALL SPIN, NITI BILO KOJA AKROBACIJA ILI OKRETAJ U ZRAKU), TRICKING, I FREE RUNNING NIJE ISTO ŠTO I PARKOUR !!!
ZATO MOLIM VAS, NEMOJTE MIJEŠATI PARKOUR I FREE RUNNING, ILI GOVORITI ZA NEKI FLIP DA JE TO PARKOUR, KAD NIJE.
I FILM YAMAKASI UOPĆE NE PRIKAZUJE KVALITETAN PARKOUR (VIŠE IMA FREE RUNNING-a), NIJE DA JA NE VOLIM FREE RUNNING ILI TRICKING, DAPAČE, I JA UČIM NEKE POKRETE IZ FREE RUNNING-a I TRICKING-a, ALI TO NE MIJEŠAM U PARKOUR, I NE POSTOJE PARKOUR "TRIKOVI".
POGLEDAJTE KVALITETAN I PRAVI PARKOUR :
POGLEDAJTE I OVAJ VIDEO :
HVALA, NEMOJTE MI NIŠTA ZAMJERITI I OPROSTITE AKO SAM NEKOGA NEČIM UVRIJEDIO.
POZDRAV.
Ovaj... nauci pisati poruke na forumu. Ako ti ovako izgleda post na forumu, ne mogu ni zamisliti kako ti izgleda wikipedija.
Btw, malo smo yugonostalgicni, a? ;-)
Svaka čast za trud na wikipediji, a facepalm na avatar :(
ajd reci ti meni zasto facepalm
zar je fail ili glupo ako neko ima recimo avatar jugoslavije? mozda je covjek nostalgican,ima taj avatar iz sale itd.
da te pitam koliko ti godina imas
nemas blage o ratu o jugoslaviji niti kako je bilo prije
također niti ja al onda niti se ne guram i niti ne diskutiram o onome o cemu nemam pojma
sry na offtopic al morao sam izreci ovo misljenje cim prije
Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga. -Tito
Nadam se da nitko nije ostao povrijeđen nečim,ako je ispričavam se.
ajd reci ti meni zasto facepalm
zar je fail ili glupo ako neko ima recimo avatar jugoslavije? mozda je covjek nostalgican,ima taj avatar iz sale itd.
također niti ja al onda niti se ne guram i niti ne diskutiram o onome o cemu nemam pojma
Facepalm je jer znam da je čovjek star kao ja, znači 16 godina ;)
Jednakim failom smatram i avatar NDH, za kojom ljudi isto mogu bit nostalgični ;)
Imam 14 godina,volim povijest,proučavam to,djed (i onaj pravi (iz Zagorja),a i onaj koji je bio tu gdje ja sad živim (djed kojeg je moja mama služila,a on je rođen 1919.,a umro je prošle godine) mi je o tome pričao,itd.
Istina je da nemam blage veze o ratu niti SFRJ,ali eto volim to proučavati,i tako.
Oprostite ako sam nekog nečim uvrijedio.
Idemo se mi vratiti na naš parkour.
Tko želi što više saznati o parkour-u,može postati član parkour.hr stranice registracijom na tu stranicu.
Tamo se nalazi puno članova koji treniraju parkour,i ne postoji parkour klubovi,jer se parkour ne plaća,besplatan je.
Više na parkour.hr (i naravno tu je i wikipedija.hr).
Pozdrav.
Da li je potrebna i veća fizička sprema i to?
Jer baš i nisam razvijen.... :(

Fizička sprema se lako dobije baš prakticiranjem parkoura. Jedan dio treninga uvijek se radi snaga i kondicija. Svatko može početi.
prvo pocnes sa sklekovima, trbusnjacima, zgibovima, dizanjem utega, trcanjem itd. te vjezbe bi trebao paralelno odradivati sa treninzima. prvo sto ce ti svi savjetovati ti je da ne skaces sa velikih visina(cca 2 m).
ja vec godinu i nes dizem utege i lagano radim sklekove, pa mi nije tesko preskocit zid koji mi je i do glave :)
ma da mi sake valjaju mozda bi i bia u parkouru,
post ne valjaju freerunning rules!!!
edit: eto tako ja 7 tjedan prikovan...
jos malo na fizikalnu... skaka sam jedan
tezi salto s 3 metra i odbacia se u daj 2-3metra
i pri doskoku sjba...totalno livi zglob, napukla kost i
ligametni se makli, al eto ni to nije problem jucer
san u more skaka salto unazad iz zaleta s jednom nogom...hehe
ma da mi sake valjaju mozda bi i bia u parkouru,
post ne valjaju freerunning rules!!!
edit: eto tako ja 7 tjedan prikovan...
jos malo na fizikalnu... skaka sam jedan
tezi salto s 3 metra i odbacia se u daj 2-3metra
i pri doskoku sjba...totalno livi zglob, napukla kost i
ligametni se makli, al eto ni to nije problem jucer
san u more skaka salto unazad iz zaleta s jednom nogom...hehe
ja neznam sta ljude tak fascinira salto naprijed ili nazad, pa sumnjam da je to ikome pomoglo u svladavanju nekakve prepreke :)

daa.. ekipa se masovno time bavi ili da mogu bjezati muriji, ili da fataju cure ili da se preseravaju ekipi..
sada cu ispast seljak, ali znas kako mozes bolje ovce po livadama hvatati kada znas kvalitetno preskociti 1.5 m ograde i skakati po stablima...=D
sada ozbiljno...
poanta parkoura je bolje snalazenje u prirodi... nista visee...
:P

priroda je sve sta nas okruzuje...
iako ona u gradu smrdi ali opet.. priroda je..
sada ozbiljno...
poanta parkoura je bolje snalazenje u prirodi... nista visee...
Ma nemoj,ništa više,nemoj se uvrijedit ali kaže se da je parkour i način života.
Evo sa wikipedije :
U osnovi,parkour je vještina koju čovjek koristi da bi najbrže stigao od točke A do točke B.Parkour je vještina koja nam omogućava da istražimo potencijal našeg tijela. Daje mogućnost prelaženja i fizičkih i mentalnih preprekas kojima se susretnemo,bez obzira nalaze li se one u prirodnoj ili urbanoj okolini,u potrazi za kretnjama koje spajaju djelotvornost i kontrolu.
A ovo je korisno štivo (pročitajte si ovo):
http://parkour.hr/forum/index.php?topic=270.0
I ovo nije loše :
Ma nemoj ništa više,nemoj se uvrijedit ali kaže se da je parkour i način života.
Evo sa wikipedije :
U osnovi,parkour je vještina koju čovjek koristi da bi najbrže stigao od točke A do točke B.Parkour je vještina koja nam omogućava da istražimo potencijal našeg tijela. Daje mogućnost prelaženja i fizičkih i mentalnih preprekas kojima se susretnemo,bez obzira nalaze li se one u prirodnoj ili urbanoj okolini,u potrazi za kretnjama koje spajaju djelotvornost i kontrolu.
A ovo je korisno štivo (pročitajte si ovo):
http://parkour.hr/forum/index.php?topic=270.0
I ovo nije loše :
Ne najbrze. Najefikasnije.
a ne znam neki su malo zakinuti....
brate priskocit cu ti bilo koji zid...
ne serem ja na parkour, stoga
ti ne seri po frerunningu, svakom po nesto...
a da i procitas naziv teme vidia bi da nije
samo parkour... nego i vise toga...
ne serem ja na parkour, stoga
ti ne seri po frerunningu, svakom po nesto...
Niti ti kakiš po parkour-u niti ja kakim po free running-u,ja i vježbam neke pokrete iz tricking-a i free running-a.
Ja samo kažem što je što i informiram druge,a informiram se i o free running-u.
Respect my man.
Peace.
Filozofija i neki način gledanja svega može biti prisutan i u freerunningu i u parkour-u, a isto tako netko tko ne zna uopće što je to može na totalno krivi način predstavljati disciplinu.
Većina ovih ljudi što se nabrijavaju da su freerunneri su u biti samo trickeri. Parkour je prelaženje prepreka, a freerunning je sloboda pokreta. Po meni, ne možeš postići slobodu pokreta ako ne možeš prelaziti prepreke.
Freerunning nije otići na livadu i flipat. Naravno to može biti trening za freerunning, ali netko tko ne može napravit precision od 2m nije freerunner. On je tricker.
Ništa drugo nego gimnastički elementi. Dajte mu livadu i on je sretan.
Neki ljudi se bave freerunningom ili parkourom da bi zadivili druge. Takvi najčešće odustanu ili se polome :D Svatko ima neki motiv, meni je motiv taj da ipak živim koliko toliko zdrav život, da se bavim nečim
da prelazim preko svojih strahova, i poboljšavam se. Iako ja ne flipam, ne mislim da svatko tko izvodi trickove radi to da bi zadivio ekipu.
veoma dobar post.
ja se nikad nisam bavia time da zadvivim druge,
vec da vidim koliko i sta mogu postici sa svojim tjelom,
te onaj osjecaj pred skok i dok si u zraku neprocjenjivo,
al ujedno i neopisivi.. kuzite
Naravno, filozofija znači više onima koji jednostavno imaju drugačiji širi pogled na to što vježbaju i kako bi pravi Parkour praktikanti rekli - " Way Of Life " . Mnogo ljudi danas miješa terminologiju između Parkoura i Freerunninga i ma koliko se god mi trudili da ljudima pojasnimo oni nikada da skuže zato sam zapravo prestao ljudima objašnjavati kako se zove to šta vježbam, pogotovo kad vidim ovaj UltimateParkourChallenge šta prezentira o Parkouru, dodje mi mrak na oči. Kome drugome prezentirati takav sadržaj nego tupavim Amerima koji povjeruju u sve. Naravno ljudi čim to vide dobivaju krivi pogled na sve to i zapravo nastoje Parkour učiniti da bude cool, ekstermno ga komercijaliziraju što je pogrešno.
Priznajem da sam počeo Parkour sa namjerom da zadivim druge, no tada nisam bio informiran i sve mi je bilo relativno novo. Prvih par mjeseci nisam uopće ništa radio, samo sam nastojio da se kvalitetno informiran dobim kao takvu predodžbu kako bi to sve trebalo izgledati. Nije bilo nikoga tko bi mi barem malo pomogao na početku, nego sam bio uporan i o svemu se sam informirao i zbog toga mi nije nimalo žao danas. Oduvijek sam volio penjati se po drveću i nikad se nisam bojao visina i kad sam saznao za Parkour za mene je to bilo prosvjetljenje. Nisam bio nešto dobar u sportovima kao nogomet, rukomet i sl. no kad sam otkrio za Parkour sve se promijenilo. Otkrio sam nešto što volim i što sam oduvijek volio i čemu bi se rado volio posvetiti. Samo kad se sjetim mojih početaka, sve je bilo tako teško kad se pogledam danas koliko toga razumijem i znam, sav taj trud se je isplatio. Filozofija mi danas predstavlja jednu veliku bit koju stalno nastojim unaprijediti i mislim da predstavlja jednu bitnu važnost u Parkouru.