Dakle, imam jedan zanimljiv izazov. Treba složiti konfiguraciju koja cjenovno i performansama odgovara 4-bay NASu. Jedino što je određeno i definitivno je Fractal Design Node 304 kućište (najmanje volumenom u koju stane 4+ 3.5" HDDova). Kućište uvjetuje sljedeće stvari - mini ITX ploča, preporučljivo bez 90" SATA konektora, napajanje max 160mm dužine i CPU cooler max 165mm. Detalji ovdje.
Namjena je praktički čisti storage, ići će trueNAS/unraid/openmediavault ili tako nešto gore. Matična osim što mora biti mini ITX, bilo bi dobro da ima M2 + 4x SATA i da su naravno svi dostupni dok je M2 u funkciji. Idealno bi bilo M2 + 6x SATA ali ne vjerujem u takvu kombinaciju u tom form factoru. Traži se znači CPU + MBO + RAM + PSU + NVME za sustav. Dodatni objective je tišina jer cijela skalamerija ide u dnevni boravak.
Polovno ili novo, svejedno. Budget - 400€ (zapravo 500€ ali kućište pojede tih 100€). Ako idemo sa polovnim, nikako ne bi smio prijeći 330€ jer toliko košta nov 4-bay Synology pa onda pada cijela poanta kupovanja složenca. Čini mi se da će polovno biti puno smislenija opcija jer su Inteli već od 5. generacije sasvim ok za obavljanje dužnosti NASa. AMD nije preferirana platforma u ovom slučaju zbog veće potrošnje (na 24/7 radu se to skupi) i Intel ima daleko bolji iGPU za transkodiranje videa. Bez grafičke, htio bi ostaviti taj jedan jedini slot slobodan za SATA ako zafali ili 10G ethernet. Iz postojećeg iskustva znam da je iGPU sasvim dovoljan za moje potrebe, i to čak na Intelu 6. generacije a da ne pričamo o ovim novijim.
Recimo ovako nešto mislim da bi bio dobar početak?
[edit] - samo da dodam još, dakle, Docker je također bitan pa razni Pentiumi, Celeroni, Atomi i slično odmah otpada. Još jednom, buduća lokacija uređaja je dnevni boravak, ako netko ima ideju za drugo kućište, paziti na ukupne dimenzije, kapacitet diskova, cijenu i izgled.
[edit 2] - čovjek uči dok je živ, baciti pogled pred kraj teme...