Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.152
|
čitano: 4.540.260
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala
Wiz3m4n kaže...

Ovako pijan ko avet rekao bih da ti je dovoljan i ryzen 7600, no ko će ga znat

Misliš 7500F :D

Ako imaš novce, ubodi 9800x3D i miran si (meni je i 7700 OK, ali nije bilo para za skuplje)

4 mjeseca
Savjeti o nadogradnji računala

Pozdrav imam trenutno 5600x i 6600xt , htio bih uzeti novu grafičku i monitor za 1440p. Moze neka preporuka i zanima me da li ovaj procesor moze bit dovoljan za novu gradu. Planirao sam uzimati 9060xt

0 0 hvala 0
12 godina
Ananassb kaže...

Pozdrav imam trenutno 5600x i 6600xt , htio bih uzeti novu grafičku i monitor za 1440p. Moze neka preporuka i zanima me da li ovaj procesor moze bit dovoljan za novu gradu. Planirao sam uzimati 9060xt

Ako gledas 9060xt nemas potrebe mjenjat proc niti ista drugo, za 9070 je vec lila a za 9070xt obavezno drugi proc.

4 mjeseca

Da li prelaziti onda na am5 ili? I moze neka preporuka za 1440p monitor do 400 eura ..

12 godina
Ananassb kaže...

Da li prelaziti onda na am5 ili? I moze neka preporuka za 1440p monitor do 400 eura ..

Pa ako si planirao uzimat 9060XT ne trebas prelazit na nista, 5600x ce ti bit dovoljan. 

Za 1440p monitor ja osobno preporucam LG 27GS85Q, imam doticni i super zadovoljan sam, on u oc modu je na 200hz, po redditu isto vidim samo hvalu za taj monitor.

Imas ga u svijetu medija za ~260€. 

14 godina
Ananassb kaže...

Kako kaže kolega, ako prelaziš na 9060XT možeš i ostati na R5 5600X, pa danas sutra promijena platforme. A za monitor i ako je pogotovo gaming u vidu, boljeg od ovog nemaš za ove pare, apsolutno. 

itomic009
4 mjeseca

Da li je dobar za warzone taj monitor ? Apex legends ili vise za singleplayer igre. Nikad nisam uzimao Xiaomi monitor pa sam skeptičan 😅

12 godina
Ananassb kaže...

Da li je dobar za warzone taj monitor ? Apex legends ili vise za singleplayer igre. Nikad nisam uzimao Xiaomi monitor pa sam skeptičan 😅

https://www.rtings.com/monitor/reviews/xiaomi/g-pro-27i

ukratko:

Pros

Bright enough to fight glare.
Consistent response time across refresh rate range.
Good local dimming improves picture quality.
180Hz refresh rate and VRR support.
Low input lag at any refresh rate.

Cons

Some blur with fast-moving objects.
Low contrast without local dimming.

14 godina

gledam si ubost 32gb rama. jer je 16 postalo na knap.

u par navrata mi je pobjeglo rabljeno. i sad sam naisao na ove rame polovne za 70€ i naidem ih na mall.hr 77 nove.

https://www.mall.hr/ram-za-osobna-racunala/g-skill-ripjaws-v-memorija-ram-ddr4-32-gb-2x16gb-3600-mhz-cl18-f4-3600c18d-32gvk-?tab=description

jel je to okej?

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina

Pa OK je po toj cijeni, jedino što mi djeluje relativno visokih latencija. Ali biti će to dobro.

14 godina

gledao sam na stranici maticne trebalo bi biti kompatibilno.

jedino pod mhz mi kraj 3600 pise u zagradi OC a kod 3200 (koju sad imam) ne pise. 

To znaci da moram negdje u biosu OCat?

16 godina

3600 MHz se dobije uključenjem XMP profila za tu frekvenciju. To je par klikova u UEFI-u (BIOS). Da, XMP je u biti "overclock".

14 godina

aha to je to. 

znaci nista divlje sve po psu.

ok narucujem.

15 godina

Sam da se javim.,.sjeo 9800x3d složio sve danas....ma čudo. Osjetim u radu općenito da je brži, a ono kratko što sam probao sa 130 avg na 200+ u bf 2042 pa sve do 270 ladno.

Strašno kakva zvijer.

E sad koje sheme odradit, curve optimizer, pbo, ugasit njegov gpu i šta još?

expo sam upalio.

bio flešan na zadnje jasno.

Kompa probaj ignoriraj autora, pomaže.
Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

Iskljucis iGPU, C-states isto iskljucis, UCLK DIV1 Mode stavis na  UCLK=MEMCLK, infinity fabric na 2000mhz.

Za PBO najbolje znaci advance, pbo limits na motherboard, boost clock override na +200 i tad se pocinjes igrat sa curve optimizerom.. pocni sa allcore -10 pa probavaj par testova (cinbenech, aida64 ili occt jer ja mislim da on najbrze nadje gresku) pa polako idi gore, racunaj da posto je +200 override CO nece bit tak visok.

Koje rame imas ?

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
hahhaajaads kaže...

Iskljucis iGPU, C-states isto iskljucis, UCLK DIV1 Mode stavis na  UCLK=MEMCLK, infinity fabric na 2000mhz.

Za PBO najbolje znaci advance, pbo limits na motherboard, boost clock override na +200 i tad se pocinjes igrat sa curve optimizerom.. pocni sa allcore -10 pa probavaj par testova (cinbenech, aida64 ili occt jer ja mislim da on najbrze nadje gresku) pa polako idi gore, racunaj da posto je +200 override CO nece bit tak visok.

Koje rame imas ?

Patriot Viper Venom DDR5-6000 RAM, CL30, XMP 3.0 and EXPO - 32GB Dual Kit, black

12 godina

Ok, znaci hynix neki. Sad skini thairphoon burner pa daj provjeri dal je samo a die ili m die, vjerovatno je m die posto su jeftiniji rami... njih se isto da malo ustimat 

Edit: na aidi64 imas test latencije rama, prvo je potrebno iskljucit sve programe (tipa steam, discord i sl.) i imat samo to upaljeno i pustit minutu da odradi i najbitnija ti je memory latencija

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2025 20:34 (hahhaajaads).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
fila2208 kaže...

Sam da se javim.,.sjeo 9800x3d složio sve danas....ma čudo. Osjetim u radu općenito da je brži, a ono kratko što sam probao sa 130 avg na 200+ u bf 2042 pa sve do 270 ladno.

Strašno kakva zvijer.

E sad koje sheme odradit, curve optimizer, pbo, ugasit njegov gpu i šta još?

expo sam upalio.

bio flešan na zadnje jasno.

I dalje koristiš 6800 XT i 1440p monitor? Ako je tako, to je ogroman porast performansi sa 5700X.

14 godina
hahhaajaads kaže...

Ok, znaci hynix neki. Sad skini thairphoon burner pa daj provjeri dal je samo a die ili m die, vjerovatno je m die posto su jeftiniji rami... njih se isto da malo ustimat 

Edit: na aidi64 imas test latencije rama, prvo je potrebno iskljucit sve programe (tipa steam, discord i sl.) i imat samo to upaljeno i pustit minutu da odradi i najbitnija ti je memory latencija

Što će mu donesti petljanje po ramu kad ima X3d procesor, za koji znamo da malo ili ništa benefita od ram overclock eskapada? 

itomic009
4 godine
suspendiran
Setup mu više ionako ne radi još da drka po ramima koji su najgori tj najvazniji dio za stabilnost cijelog sustava😂🤦
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.9.2025 8:46 (Boris grozni).
Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
itomic009 kaže...
hahhaajaads kaže...

Što će mu donesti petljanje po ramu kad ima X3d procesor, za koji znamo da malo ili ništa benefita od ram overclock eskapada? 

Nesto bolje 0.1 i 1%, avg prakticki 0. Mislioc je bio kopirao postavke od mene (isto ima neku m die) i bar je tad rekao da mu sve stima... 6000 CL28 sa jos dosta drugih promjena koju su latencije u aidi smanjile za oko 8ns naspram stock 6000 cl30.

13 godina

Evo ovo vam sad koristim na 7600x cl28 radi bez problema gotovo sigurno na svim Hynix ddr5 kitovima.

Samo treba stavit VDD na 1.4v i VDDQ na 1.4v timinge prepišite i radi bolje od bilo kojeg EXPO kita na tržištu.

Naravno dobio bio još nešto niže od 58ns da zagasim gear down mode i power down ali to me ne rajca pa je na default, a zna sjebat stabilnost u nekim slučajevima.

Ako se gasi gear down i power down onda treba zagasit i memory context restore da radi stabilno na nekim pločama.

Edit: još samo da dodam ako želite vozit na cl30 samo promijenit prvi tCL na 30 i napon ostavit na defaultnih 1.35v za VDD i VDDQ to radi isto tako bez problema.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.9.2025 12:25 (mislioc).

0 0 hvala 1
4 godine
suspendiran
Kaj nije nedavno Amd tvrdio da je problem u crkavanju njihovih procesora zbor rama? Pazi kaj radiš🤣🤣🔥🔥🪚
Moj PC  
0 1 hvala 1
13 godina

Ma do 1.45v si siguran sa VDD i VDDQ preko toga treba imat neki hladnjak ipak da se ne pregrijava memorija. A ovo vezano za pregaranje procova se odnosi na SOC preko 1.3v kod mene je na 1.2v sa ovim postavkama za memoriju. U početku su to bili rokali preko 1.3v pa su limitirali na 1.3v da bi danas svi koristili u rasponu 1.2v-1.25v.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.9.2025 11:59 (mislioc).

1 0 hvala 1
9 godina

Koju ploču do 180€ odabrati za 7800X3D? Ne treba mi wifi.

0 0 hvala 0
15 godina
4 godine
suspendiran
It'sMe932 kaže...

Izbjegavaj Asrock, trenutno najvise kod njih maaaasovno krepava zadnja gen procesora, uzmi nesto s 5 godina garancije

15 godina
Boris grozni kaže...
It'sMe932 kaže...

Izbjegavaj Asrock, trenutno najvise kod njih maaaasovno krepava zadnja gen procesora, uzmi nesto s 5 godina garancije

Slažem se, za njega je najviše rečeno da gore procovi, ali 180 je nezahvalan bbudget kad za 50e više se može dobit puno bolja ploča.

12 godina

Sad bas istrazujem do 180€ ali da ima ALC 4080 ili 1220 audio codec i gledam koliko skrivaju informacije, znaci ako je onaj 897 onda uopce ne pise da je 897, ali kad ima 4080 ili 1220 onda to obavezno napisu, supacki.

Oko te cijene bi gledao samo B650 Strix, za kojih 30€ vise ima B850 Elite wifi7, cak vidim sad i mortar b850m za 222€, da je bila dostupna kad sam je ja uzimao nebi uopce razmisljao makar je i mATX.

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
fila2208 kaže...
Boris grozni kaže...
It'sMe932 kaže...

Slažem se, za njega je najviše rečeno da gore procovi, ali 180 je nezahvalan bbudget kad za 50e više se može dobit puno bolja ploča.

Gledao sam ploče do 150€ i povisio buđet na 180€. Uvijek ima nešto bolje i tako mogu u nedogled. Tražim samo ploču koja je pouzdana i može držati 7800X3D i buduće nadogradnje 3D procesora.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice