Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.152
|
čitano: 4.538.648
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Ako je 7800x3d undervoltan temperature su dosta loše za 360mm AIO mora to bolje je average je dosta visok dobro Boris zbori.

1 0 hvala 1
17 godina

Planiram nekakav upgrade, prvenstevno sam mislio otici na 5070ti i napajanje jel ovo nemoze drzati. Al kolko vidim CPU ce bit nekakv bottleneck za igre na 3440x1440, a posto sam mislio ici i na 32gb rama(mozda i 64) ne vidim neki smisao ostajanja na AM4 kad bi mjenjo sve osim ploce. Sad nisam bas u toku s novim stvarima, pa preporucite nesto menie se 9700x cini ok. Realno CPU mi nije neki pretjerani problem osim za igre evenutalno, bitno mi je da mogu ok vrtiti vece projekte u VS, makar mi je tu i 3600x cak ok trenutno. Vecinu drugih stvari ce i onak graficka odradivati(igre, AI modeli). Pa ak moze neka preporuka ploca, ram, CPU. Graficku i PSU cu vjerojatno uzeti u MF pa moze i ovo tamo. Cijena nije pretjerano bitna al mi glupa bacati novce na nesto sta mi realno ne treba(za plocu nebi bilo lose da ima bluetooth i WiFi al nije strogi uvijet).

EDIT: Jel moze am4 cooler normalno na am5 ili su mjenjali nesto?

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2025 18:41 (R4zOR229).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
suspendiran
Re: Savjeti o nadogradnji računala
R4zOR229 kaže...

Planiram nekakav upgrade, prvenstevno sam mislio otici na 5070ti i napajanje jel ovo nemoze drzati. Al kolko vidim CPU ce bit nekakv bottleneck za igre na 3440x1440, a posto sam mislio ici i na 32gb rama(mozda i 64) ne vidim neki smisao ostajanja na AM4 kad bi mjenjo sve osim ploce. Sad nisam bas u toku s novim stvarima, pa preporucite nesto menie se 9700x cini ok. Realno CPU mi nije neki pretjerani problem osim za igre evenutalno, bitno mi je da mogu ok vrtiti vece projekte u VS, makar mi je tu i 3600x cak ok trenutno. Vecinu drugih stvari ce i onak graficka odradivati(igre, AI modeli). Pa ak moze neka preporuka ploca, ram, CPU. Graficku i PSU cu vjerojatno uzeti u MF pa moze i ovo tamo. Cijena nije pretjerano bitna al mi glupa bacati novce na nesto sta mi realno ne treba(za plocu nebi bilo lose da ima bluetooth i WiFi al nije strogi uvijet).

EDIT: Jel moze am4 cooler normalno na am5 ili su mjenjali nesto?

Na tu plocu bez problema odlican 5700x3d zasto bacati novce na sve novo ako nemas neke extremne potrebe?
5070ti+neko napajanje od 750w! rame po potrebi, s ovim si doslovno miran jos jedno 3+godine na toj rezoluciji.
Bn ce eventualno biti tu i tamo u nekim mp naslovima no nista pretjerano!
Inace MF ti je trenutno u stecaju od 30.6 i nisu trenutno profitabilni, trgovina i dalje radi jer imaju zalihe pa se do danjega nezna sto ce biti tj dali ce ih netko preuzeti i sl. Cisto da znas zbog moguceg rizika!
Am4 pase na am5.

17 godina

Zato jel trenutno imam samo 16gb i overcklokani su, kad bi dodao jos dva modula vrlo vjerojatno nebi vise mogao drzati taj clock i imo bi sporije rame. A ako kupujem onda novih 32gb jedina razlika mi ostaje ploca koja kosta mozda max 200e, pa ne vidim neki smisao ne uzati noviju arhitekturu i brze rame. Ovo za MF nisam znao, hvala. Budem vidio i drugdje.

4 godine
suspendiran
R4zOR229 kaže...

Zato jel trenutno imam samo 16gb i overcklokani su, kad bi dodao jos dva modula vrlo vjerojatno nebi vise mogao drzati taj clock i imo bi sporije rame. A ako kupujem onda novih 32gb jedina razlika mi ostaje ploca koja kosta mozda max 200e, pa ne vidim neki smisao ne uzati noviju arhitekturu i brze rame. Ovo za MF nisam znao, hvala. Budem vidio i drugdje.

Pa ok kupis jos 2x8, ako nista drugo te prodas i kupi dva nova modula od 2x16 te ako drzis na 3000 to je ionako "presporo" sweet spot je 3600 na tom Ryzenu!, barem je ram jeftin! Mozes ti uzeti i novu am5, no onda moras i cpu, rame, mbo a s tim ces trenutno dobiti prakticki beznacajan upgrade s 5700x3d s kojim bez beda mozes biti jos miran par godina do am6! Samo velim!

17 godina

A koji ram uzeti, sad sam na brzinu bacio oko i 3600 cl16 su dosta skuplji od cl18. Jel se isplati dat skoro duplo vise? Nekako sumnjam da ce se to osjetiti uopce.

17 godina
R4zOR229 kaže...

A koji ram uzeti, sad sam na brzinu bacio oko i 3600 cl16 su dosta skuplji od cl18. Jel se isplati dat skoro duplo vise? Nekako sumnjam da ce se to osjetiti uopce.

Da, taman loše vrijeme za nadograđivati AM4 platformu jer cijena DDR4 samo raste. Osim ako gledaš rabljeno ili naručuješ iz Kine.

Ja sam sredinom travnja kod nas bio uzeo AM5 B850 ploču, Ryzen (tray) 7700 proc (otprilike cijena kao 9600X, ali više core-ova i malo niža max brzina - od igre do igre +/- 1-2 FPS u testovima - u "content creation" je 7700 ipak bolji) i 32 GB DDR5 6000 CL30. Ispalo me oko 550€, novo. Ideja je da kasnije ubacim neki 9xxxX3D ili čak i seriju iza. S obzirom da sam imao (pristojan) komp, ali ipak iz 2018-e (radi i dalje ko urica kod mlađeg sina) meni je to definitivno bio dobar upgrade.

Meni osobno bi bilo malo blesavo dati oko 400€ na novi proc i novi DDR4. Znam da ovi Ryzen-i 7000+ ne vole baš 4 RAM modula, ne znam kako je 5000 serija po tom pitanju.

Potvrđujem da su rupe za cooler na AM4 i AM5 "iste", tj. ne treba dodatke za cooler koji je radio na AM4 ako ga se prebaci na AM5.

Trenutno na nabavi (što ima na lageru):

Ryzen 7700 - 225€ ili Ryzen 9600x - 230€

B850 matične - nešto od 150-250€, ovisno o željama (WiFi, broj portova, mATX, ATX...) - tehnički može i B650 ploča, ali one uglavnom imaju PCI-E 4.0 i najčešće nemaju podršku za brže RAM-ove, za koje se očekuje da će biti sweet spot sa idućom generacijom AMD proceva

2x16GB DDR5 6000 CL30 - oko 120€ (ja čak imam non EXPO RAM na svojoj, radi mi sa XMP profilom, ali moja matična to podržava)

Eto, sad bi se to moglo i za manje od 500€ složiti.

U svakom slučaju, sretno s kupnjom ili nadogradnjom.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.7.2025 9:17 (TomoR).
17 godina
R4zOR229 kaže...

Ne isplati se, možda nešto vidljivo na 1080p no ne nešto preznačajno,  tako da ako kupuješ novo i naletiš na dobru cijenu cl16 3600MT/s onda što da ne.....ako ne cl16 3200Mt/s je sasvim ok ili pak 3600MT/s cl18

12 godina
R4zOR229 kaže...

Ne vrijedi ti baš trenutno ta nadogradnja, cijene 5700X3D su otišle u nebu tako da te 5700X3D + 2x16GB DDR4 3600MHz CL16 izađe praktički isto kao i 7500F + AsRock B650M HDV/m.2 + 2x16GB DDR5 6000MHZ CL36

14 godina

nadogradio bi PC s 3060 i sad gledam prodaju se polovne 3060 TI eagle OC 8 GB i 3060 eagle oc 12 gb. 

mislio sam da je TI uvijek s vise memorije.

koju u ovom slucaju odabrati?
cijena im je ista. 

ovu s vise memorije?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Rezolucija monitora na kojem igraš? Cijena koju si spreman platit za tu nadogradnju? Pa ćemo onda preporučit nekoliko opcija.

Ok ako je ovaj monitor pod moj pc onda je 1080p sad jedino iznos koji si spreman odvojit za nadogradnju.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2025 9:21 (mislioc).

1 0 hvala 0
4 godine
suspendiran
zeryx kaže...

nadogradio bi PC s 3060 i sad gledam prodaju se polovne 3060 TI eagle OC 8 GB i 3060 eagle oc 12 gb. 

mislio sam da je TI uvijek s vise memorije.

koju u ovom slucaju odabrati?
cijena im je ista. 

ovu s vise memorije?

Titanium  model je dosta jaca, ako uzimas na njusci za 200€ svakako 3060ti, pretpostavljam da su sve bez garancije! Ako ces novo iz ducana onda u tom rangu najnoviju Rtx 5050 za 280€

14 godina

nije taj monitor, ali je isto 1080. iako mozda uskoro dode 27" novi pa ce bit i druga reza

ne bi isao na nista bolje od 3060ti, 3070 ili 6700xt

koliko sam skuzio to je neki optimum za moj proc. uz naravno novo napajanje.

gledam polovne se krecu od cca 200-300 ovisno. ima svega. 

iako bi rade ubo neku 6700 s 12gb ili 3060 s 12gb.

pa me sad ove dvije bune jer sam mislio da je TI uvijek s vise rama.

4 godine
suspendiran
zeryx kaže...

nije taj monitor, ali je isto 1080. iako mozda uskoro dode 27" novi pa ce bit i druga reza

ne bi isao na nista bolje od 3060ti, 3070 ili 6700xt

koliko sam skuzio to je neki optimum za moj proc. uz naravno novo napajanje.

gledam polovne se krecu od cca 200-300 ovisno. ima svega. 

iako bi rade ubo neku 6700 s 12gb ili 3060 s 12gb.

pa me sad ove dvije bune jer sam mislio da je TI uvijek s vise rama.

Ne treba ti ni novo napajanje ako ces uzimati bilo koju rtx iz tog ranga

14 godina

sta je dosta 400w za to sve?

al svejedno iako je onda bi planirao takoder upgrade na 600W cca

16 godina

Najbolja bi ti bila 6700XT. Tim više ako ćeš ići na veću rezoluciju monitora.

17 godina

Kud baš 600w?

Ako budeš mijenjao napajanje imaš za 80tak eura dobrih 750w modela....razlike u cijenama od 600w do 750e su mizerne.

12 godina

Vidi se da ne znaš puno o nvidi 

To je redovna praksa, na jače modele manje VRAM-a da brže ostari pa da prije mjenjaš.

RTX3070 nikako nebi stavljao na 400w napajanje, nebi čak ni RTX3060Ti ako je napajanje baš jako staro a s obzirom koji model imaš za predpostavit je da ima puno staža.

RX6700XT ti je tu najbolji izbor ako ćeš ići na 1440p jer je brža od RTX3060 a ima više VRAM-a od RTX3060Ti/RTX3070.

RTX5050 nije grafa ni za 1080p a kamoli 1440p 

I dobro ti kaze wizman, cijena izmedu napajanja od 600-650w i 750w su jako male, rađe uzmi neko solidno napajanje od 750w pa si miran u slučaju da budeš opet nadograđivao kroz koju godinu.

Moj PC  
2 1 hvala 1
14 godina

zato me i iznenadilo ovo da bi eventualno mogao ostaviti starije napajanje. ali da u pravu si. ima puno staza. mislim da je tamo negdje 2017. kupljeno.

ma onda uzmem 6700xt i 750w napajanjee i miran sam. to sam vec dobio i ranije savjet.

samo me sad konkretno zanimalo zasto TI jaci model ima manje rama od obicne.. :D

hvala.

edit: kad smo vec kod napajanje imate prijedlog konkretno koje uzeti? moze futura a moze i links jer su mi potonji odmah ispred zgrade pa bi tu eventualno ustedio da uzimam negdje drugdje i placam postarinu/gorivo.

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2025 12:17 (zeryx).
12 godina

Koliko bi max dao za napajanje?

14 godina

pa iskreno ne znam. 

nesto sigurnije da je. ne mora bit top model niti modularno. nije mi bas bitan vizual unutar kucista jer je pc zatvoren i nema rgba.

vecinom kupujem budget ali opet ne bi htio neko nekvalitetno pa da imam problema.

17 godina

Evo ti kompletna lista testiranih napajanja.

ZTT PSU Tier list

Pa sad vidjeti koje ima jeftinije kod nas, a da je koliko toliko solidno.

Link je sa:

https://www.zachstechturf.com/psutierlist

Moj PC  
0 0 hvala 1
12 godina
zeryx kaže...

pa iskreno ne znam. 

nesto sigurnije da je. ne mora bit top model niti modularno. nije mi bas bitan vizual unutar kucista jer je pc zatvoren i nema rgba.

vecinom kupujem budget ali opet ne bi htio neko nekvalitetno pa da imam problema.

FSP VITA BD 750 78€ za keš

750€ 80+ Bronze, ATX 3.1, 60mj jmastva

Enermax 750W CyberG II 86€ za keš

750w 80+ Gold, ATX 3.1, 60mj jamstva

MSI MAG A750GL  90€ za keš

750w 80+ Gold, Full modularno, ATX 3.1, PCIE5 II, 84mj jamstva

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.7.2025 13:17 (ibme74).
14 godina

hvala. budem uzeo onda jedno od tih navedenih. mozda cak i ovo modularno. kad vec ima prilika za te novce.

ja dobijem sve potrebne kablove?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
zeryx kaže...

ja dobijem sve potrebne kablove?

Naravno.

13 godina
zeryx kaže...

pa iskreno ne znam. 

https://www.njuskalo.hr/napajanja/napajanje-lc-power-lc1200-v2.4-12-komada-oglas-45325229

https://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/powercolor-rx-6800-oglas-43769504

Eto tako nešto ako nije problem polovno

16 godina
zeryx kaže...

Samo da te upozorim da ova 3060Ti Eagle OC ima retardirani fan curve i izuzetno je glasna (imao sam tu karticu).

Radi na 0 fan speed i onda kada dodje do odredjene temperature upale se ventovi i odmah na 90%. Ne znam kojem je to genijalcu palo na pamet da tako slozi.

Tako da ti podesavanje fan curvea sa nekim SW ne gine. A i bez obzira sto je preglasna hladjenje nije nesto posebno.

Dolje ti je slika kako izgleda defaultni fan curve.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Poruka je uređivana zadnji put pet 1.8.2025 7:21 (Mauro).
13 godina
Najjači fan curve ikad kakav flop od Gigabytea. Haha ovo je fakat cirkus.

0 0 hvala 0
17 godina

Nisam htio ništa pisati da kolegi ne uništavam oglas, no da ta kartica je katastrofa, slažem se apsolutno....dobra za izbjegavat, kupio bih je jedino da mi je teška sila i da bude tipa 180e

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice