Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.050
|
čitano: 4.460.525
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

Provjeri sve spojeve kablova, izvadi bateriju na 10tak sekundi iz mbo pa je vrati nazad ako ne pomogne potraži pomoć ako ima tko od iskusnijih forumaša da ti je u blizini i ima viška hardwera za probu/testiranje....ako nemaš tih opcija odnesi u najbliži servis da ti riješe problem.

Ja nebi tu previše filozofirao oko toga. 

rame isto tako i samu grafičku karticu izvadi malo počisti i ubaci natrag u računalo te se uvjeri da sve sjedi kako treba te eventualno probaj zamjeniti i kabel od napajanja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 8.5.2025 8:21 (Wiz3m4n).
15 godina
Savjeti o nadogradnji računala

U topicu "Vodič za odabir grafičke" sam pokrenuo temu upgradeanja trenutne grafičke na 4080 Super / 5080 pa sam sada kopajuci po forumu shvatio da sam mozda na pogresnom mjestu pipkao :)

Vidim ovdje u zadnjih par stranica, a i u tom drugom topicu da je zakljucak generalno isti za sve nas koji mucimo istu dilemu.

1. Uzeti Ryzen 5700X3D i 5070 Ti

2. Upgradeati citav setup na AM5 i onda gledat ili 5070 Ti ili neku jacu graficku

Zanima me koliko je otprilike potrebno uloziti da bi se uzela neka srednja visa klasa AM5 maticne i Ryzena (X3D pretpostavljam jer je komp prvenstveno za gaming)? Google kaze da se AM6 platforma nece jos 1,5-2 godine pojaviti pa mozda nije lose ni vec sada prijeci na AM5?

Gledam i sam ovo sto ste preporucali kroz ove razne topice za slaganje čitave konfiguracije pa vidim da ima svega i svacega...

Prvi upgrade bi me ispao oko 1000€ pa me sada zanima sto je u tom nekom best buy omjeru za drugu opciju da zenu ne strefi srcani kad joj kazem koliko planiram za novi PC dati 

ChatGPT me uzasno razocarao, sve sta sam ga pitao mi je pogresno odgovorio oko ovih pitanja oko komponenti. Ne moze se covjek ni u 2025. osloniti na AI umjesto da kopa mjesecima po forumima i youtube recenzijama 

Pitam ovdje za neku srednju visu klasu jer ako odem npr. u ADM, uzmem AM5 ploču, 32GB RAMa i neki X3D procesor, ne ispada nimalo zastrasujuce (777€), ali to je doslovno najjeftinija opcija na koju sigurno ne zelim ici jer vjerujem da su sve to low tier komponente koje mi nece izdrzati 3+ godine...

Unaprijed zahvaljujem 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

na kojoj rezoluciji igras?

ako je 1440p ili 4k, mozes samo jacu grafu uzet i cekat iducu generaciju i onda zamjeniti

ja sam presao s 5600x na 7500f, i takorec nema razlike u brzini pri 4k native(s 9070xt), ali cu ubaciti 9800x3d ili jaci/noviji x3d kada mi zatreba, i kada im padne cijena

x3d procevi nisu neki potrosaci, pa ne trebaju neke skupe ploce, pa mozes uzet neku "jeftiniju" od 150e-200e koja ce dobro sluziti svrsi. ili daj 100-150e ekstra pa uzemi neku fanci x870e s vise prikljucaka odozada, vise ssd slotova, i vise pcie lanova ovisno sta ti treba.

samo izbjegavaj asrock atm, jer neke  imaju problema s 9800x3d

memoriju 32 gb ddr 5 6000 cl30 expo oko 150e max

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

Igram na 1440p. 

Obzirom da AM6 nece izaci jos pun k, mislis da ce pasti cijena AM5 procesorima (X3D)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Malo si posloži taj 5800x // UV i OC, zategni malo memoriju koliko možeš i bude ti dobar skroz za RTX 5070ti....ako bi išao na upgrade onda je logičan izbor neki ne slabiji Ryzen od 7700....dobio bi nešto sa samim procesorom i ddr5 no ne nešto dramatično koliko bi love dao više za sve to.

Asrock ja nebih izbjegavao, dapače odlične su im mbo samo u slučaju kupovine x3d procesora su se pokazale problematičnima i preporučljive za izbjegavati, inače su preporuka u svakom segmentu...ja bi ih uzeo svakako prije Asusa i Gigabyta.  

17 godina

očekaviti je da cijene padnu no ne vjerujem da budu išle ispod 350e za 7800x3d.....ta je cijena bila oko prije pola godine ili nešto više od toga i od tada je samo rasla, sada nešto opet pala....očekivati da bude unutar par mjeseci 300e i niže nije realno

13 godina
DariX kaže...

Igram na 1440p. 

Obzirom da AM6 nece izaci jos pun k, mislis da ce pasti cijena AM5 procesorima (X3D)?

Max 50tak eura ako i toliko. Prošle godine mislim da je 7800x3D bio 380 EUR u našim dućanima links, Hg spot možda se varam pa je i manje no nisam vidio.

Isto tako po meni je 9800x3D bolji izbor jer mislim da će AMD fokusirati updateove na njega više u win11 24h2, pohotovo ako si gledao OC video od LTT-a prije 2,3 dana što je izašao.

everyday i'm shuffling...
12 godina
DariX kaže...

Igram na 1440p. 

Pa i padaju, krajem ljeta prosle god je bio ogroman hike, nestastica itd.. 7800x3d nisi mogao niti vani uzet za onak 550€. A sad cijene idu samo dole, trenutno vani najjeftiniji 7800x3d je oko 360€.

17 godina

evo dobar video da se vidi kako skaliraju "stariji" procesori s mid range, ili high mid grafama(5070 i 9070xt)

mozda pomogne ljudima da vide dali treba samo grafu upgradat, ili sve

Moj PC  
4 0 hvala 3
13 godina

Ima li netko možda iskustva s Aorus Elite B650 AX v2 pločom ?

Išao bi u skorije vrijeme na AM5 i nekako bih ostao na Gigabyteu. Konkretno za B650 AX v2 čujem stvarno različita iskustva, od turbo pozitivnih do turbo negativnih.

Generalno bi za ploču dao do 250€, ništa specijalno.

Što se tiče RAM-a, coolera i procesora vjerojatno bi išao na G.Skill Trident Z5 Neo (2x16 GB) 6000MHz CL30, 7800X3D i vjerojatno Peerless Assassin 120 SE.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Imaš Gaming plus wifi od MSI ili Pak Tomahawk, Asrock SL, kod Gigabyta je V1 verzija u svakom slučaju bolja od V2

2 mjeseca

Imam trenutno 5600x i 6600xt , 32gb rama, napajanje 750w corsair 

Htio bih uzeti gigabyte 7800xt oc 16gb jer mi je ovih 8gb na 6600xt u nekim igrama se pokazalo malo. Sad trenutno igram na 1080p i htio bih preci na 1440p monitor. Pa me zanima da li bi taj moj postojeci procesor bio dovoljan za novu grafu i neki monitor ako mozete preporučiti do 300 350 eura..hvala

0 0 hvala 0
16 godina

Meni je 12400F bez ikakvih problema tjerao 7800XT, pa bi i 5600X trebao biti dovoljan.

Doduse, ja koristim 3440x1440 rezoluciju i tu je prakticno sav load na GPU.

Bolje šutjeti i biti smatran glupim, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ja sam 5600x normalno igrao s 3080 na 1440p
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Gemmy kaže...
Ja sam 5600x normalno igrao s 3080 na 1440p

ma igram i ja sa i5 11400 'normalno', iako je 20% slabiji od 5600x

samo je pitanje kakve igrice, ako su sp ne prebrze poput witchera, gta, metro i slično je ok, jer ti je svejedno jel 100 ili 120fps

ali ako gejma neke brze pucačine gdje lovi svaki fps, onda je bolje imat brži cpu

14 godina
Ananassb kaže...

Imam trenutno 5600x i 6600xt , 32gb rama, napajanje 750w corsair 

Htio bih uzeti gigabyte 7800xt oc 16gb jer mi je ovih 8gb na 6600xt u nekim igrama se pokazalo malo. Sad trenutno igram na 1080p i htio bih preci na 1440p monitor. Pa me zanima da li bi taj moj postojeci procesor bio dovoljan za novu grafu i neki monitor ako mozete preporučiti do 300 350 eura..hvala

CPU ti je dobar za to što te zanima, imam ja isti + RX 7800 XT i 1440p monitor, pa ti mogu reći iz prve ruke. Ima scenarija u par igara gdje nije grafa iskorištena full ali to ne znači da ne možeš igrati nego samo da nemaš tipa 95fps koliko može nego tipa 80 ili 85fps. Ali u većini slučajeva je naravno gura max. 

A za monitor, taman imaš budgeta rubno za Xiaomi g pro 27i i mogu ti taj preporučiti (pravi HDR, wide spectar boja, mini led). Uzmeš ga iz dućana preko web-a pa ako ima neki problem, vratiš fino. Ako se ne bi rastezao prema 400€ onda imaš onih dobrih ispod 300€ tipa Dell G2724D ili oni Gigabyte modeli ili neki drugi. Danas ih masa 1440p high refresh rate monitora za do 300€ koji su vrlo dobri za standardni IPS ili VA, pa malo pogledaj. 

15 godina

Pozdrav,

Može savjet za nadogradnju grafičke kartice? 

GTX 1060 3GB

Samsung Evo 870 1TB

HDD WD 1TB

2x16 GB DDR4 3200MHz

Ryzen 7 1700 clockan na 3.5GHz

Corsair 550W

Acer 32" FHD

prodati nju na Njuškalu za 50-ak € i koliko bih još morao nadodati za neki značajan upgrade i koja bi to grafička bila? Rabljeno s garancijom ili novo?

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Trebaš i tja CPU mjenjati ako bi išao na neke značajno jače grafe od GTX1060

16 godina
Marko_95 kaže...

Pozdrav,

Može savjet za nadogradnju grafičke kartice? 

GTX 1060 3GB

Samsung Evo 870 1TB

HDD WD 1TB

2x16 GB DDR4 3200MHz

Ryzen 7 1700 clockan na 3.5GHz

Corsair 550W

Acer 32" FHD

prodati nju na Njuškalu za 50-ak € i koliko bih još morao nadodati za neki značajan upgrade i koja bi to grafička bila? Rabljeno s garancijom ili novo?

Hvala!

RX6600 bi se dobro slagala sa tim procesorom i nije skupa. Doduše, vjerojatno ne bi bila do kraja iskorištena, jer taj procesor ima vrlo slabe jezgre u odnosu na današnje procesore, ali bilo bi OK. S tim da ta kartica komunicira preko x8 PCIe sučelja (verzija 4.0), a tebi matična ploča je sigurno na PCIe 3.0 verziji, što pak znači da i s te strane bi bila ograničena. RX 7600, RTX 4060 i sve te "60" kartice su također PCIe x8 izvedba. Dok npr. RTX 3060 je PCIe x16 i ona bi ti se dobro slagala. Sve jače ne bi zbog procesora. Možda ako nađeš rabljenu RX6700 10 GB, ona je dosta dobra kartica i x16 je sučelja.

15 godina

Manufacturer Product SerialNumber Version
ASUSTeK COMPUTER INC. PRIME B450M-K II 230316842102378 Rev X.0x

Matična je asus prime b450-k II. Ne bih mogao staviti rx6600 na nju?

edit: Corsair 550W napajanje bi bilo dostatno?

Poruka je uređivana zadnji put pon 26.5.2025 23:48 (Marko_95).
14 godina

Napajanje ti je dovoljno za bilo koju od spominjanih grafi. Matična ti je također ok za isto sve te grafe. Isto tako, ogroman upgrade bi ti bio da prodaš pošto poto CPU i kupiš R5 5600. Onda možeš ići na puno brže grafe, odnosno koliko god ti budget dopušta (nećeš naravno pretpostavljam doći do grafi tipa RX 9070 ili RTX 5070 Ti i slično). DDR4 ram, pogotovo polovni je isto jeftin pa ti svakako preporučam i 2X16GB, ako već nemaš. To troje da izmjeniš, to je onda drugi PC i svemirski brod za trenutni. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.5.2025 20:09 (itomic009).
17 godina

CPU obavezno, no bez obzira koja je godina još uvijek je klasika od 2x8gb dovoljno za gaming i raZLIKE SU MIZERNE NASPRAM 2X16GB

10 godina

Bok ekipa, radim homelab sa starim komponentama koje mi stoje doma. Trenutno imam hdd, ssd, staro napajanje u trenutnom PC i mbo - gigabyte GA-Z170-D3H sa i7-6700.
Trebaju mi još case i ram. Računam na 4x16GB nekog jeftinog DDR4.

Trebala bi mi preporuka za case i novo napajanje.

Za case mi je jedino bitno da je tih jer će stajat u dnevnom boravku.

E sad, trenutno imam u i5-11nešto/RTX3060 PC-u, 8+ godina staro napajanje. Trenutno mi se ne da gledat koje točno ali će sigurno za lab bit više nego dovoljno.

S obzirom na starost mu je vrijeme za obnovu pa želim staro stavit u lab a za trenutni PC kupit novo.

Računam da želim nešto future proof ako negdje u buducnosti upgradeam PC, npr. CORSAIR RM850x.

Jedino nez koliko ima smisla dat 200e a ne znam dal ni kad ću upgradeat.

Molim vas za prijedlog casea i PSUa:)

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.6.2025 13:11 (ACPWinters).

0 0 hvala 0
12 godina

ACPWinters

Ako pod 200 € misliš samo na napajanje (bez kućišta), postoje jeftinije opcije napajanja i trgovina:

Corsair RM850X ATX 3.1 (od 163 € (Amazon - 150 € besplatna dostava); 5/10 god. jamstva)

FSP Vita GM 850 / 1000 ATX 3.1 (od 114 € / 144 €; 10(?) god. jamstva)

NZXT C850 ATX 3.1 (od 143 € (Amazon - 137 € besplatna dostava); 10 god. jamstva)

U trgovinama u kojima ne piše da je RM850x ATX 3.1 varijanta, bilo bi poželjno dodatno provjeriti s njima je li u pitanju ta najnovija ili jedna od starijih ATX 3.0/2.5.

EDIT: I ako ciljaš specifično na tiha kućišta s dodatnim materijalima/pločama za prigušivanje buke (npr. kao moje CM Silencio), uzmi u obzir da ona u pravilu nisu baš dobra po pitanju hlađenja pa ih je možda bolje zaobići ako planiraš OC ili nabaviti jače komponente koje se griju. U suprotnom su dobra opcija jer osim što su tiha, manje se i praše pa to sve malo bolje izgleda unutra, pogotovo ako će kućište biti na podu i ako gledaš uzeti ostakljenu verziju.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.6.2025 13:05 (kiwi_91).
17 godina

Pozdrav ekipa. Zamolio bih za preporuku grafičke kartice do 850 eura novu.Igrao bih novije naslove zasada na 1080p ali planiram uskoro nabaviti 1440p monitor , pa da mi bude futureproof.Komponente sam nedavno nabavljao ( vidi pod moj Pc ). Čisto nešto da nije problem bottleneck i budući futureproof obzirom na prethodno kupljene komponente , dobio sam preporuke za ovu grafičku da je best buy .https://www.adm.hr/sapphire-rx7800xt-nitro-gaming-oc-16gb-gddr6/78460/product/ Svaka preporuka je dobrodošla.Veliko Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Trigga kaže...

Pozdrav ekipa. Zamolio bih za preporuku grafičke kartice do 850 eura novu.Igrao bih novije naslove zasada na 1080p ali planiram uskoro nabaviti 1440p monitor , pa da mi bude futureproof.Komponente sam nedavno nabavljao ( vidi pod moj Pc ). Čisto nešto da nije problem bottleneck i budući futureproof obzirom na prethodno kupljene komponente , dobio sam preporuke za ovu grafičku da je best buy .https://www.adm.hr/sapphire-rx7800xt-nitro-gaming-oc-16gb-gddr6/78460/product/ Svaka preporuka je dobrodošla.Veliko Hvala!

7800XT ti je zapravo 450-500€ rang, do 850€ gledas 9070xt.

Kod nas vidim asus prime 9070xt u hardsoftu za ~770€ (obavezno ih prije kontaktirat dal je stvarno rijec o 9070xt, neki ducani su napisali u naslovu i opisu da se radi o 9070xt a na kraju je bila obicna 9070...), a mozes i opciju sa amazona (direkt amazon prodaje i to je najbolje), ima asus tuf, sapphire pulse (medju boljim modelima zapravo), gigabyte gaming oc... izbjegavaj kupovinu XFXa jer se ide preko preko 3rd party ducana (nr info, poop na kvadrat...).

15 godina

Pozdrav ekipa, imam navedenu konfiguraciju pa me zanima da li je adekvatna za koristenje Autodesk Fusion za 3d modeliranje i CAM programiranje barem 2-3 godine? Znam da grafa nije nesto pretjerano posebna ali za ono sto koristim mi bolje i ne treba (barem mislim)

CPU - AMD Ryzen 5 5600 BOX
MBO - Gigabyte B550M S2H
CPU HADNJAK - default
GPU - Aorus RX 570 4GB
RAM - G.Skill 3200MHz Ripjaws V, F4-3200C16D-32GVK DDR4 32GB
SSD - WD SSD 1TB M.2 Black SN770 NVMe, WDS100T3X0E
HDD - 1TB Western Digital WDC WD10EFRX-68PJCN0
NAPAJANJE - Corsair CX650

Poruka je uređivana zadnji put čet 5.6.2025 20:57 (Nocio).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pa jedna rtx 4060 bi ti pomogla, ako možeš prodaj tu rx 570 i zamjeni za rtx 4060

10 godina
kiwi_91 kaže...

ACPWinters

Ako pod 200 € misliš samo na napajanje (bez kućišta), postoje jeftinije opcije napajanja i trgovina:

Corsair RM850X ATX 3.1 (od 163 € (Amazon - 150 € besplatna dostava); 5/10 god. jamstva)

NZXT C850 ATX 3.1 (od 143 € (Amazon - 137 € besplatna dostava); 10 god. jamstva)

U trgovinama u kojima ne piše da je RM850x ATX 3.1 varijanta, bilo bi poželjno dodatno provjeriti s njima je li u pitanju ta najnovija ili jedna od starijih ATX 3.0/2.5.

EDIT: I ako ciljaš specifično na tiha kućišta s dodatnim materijalima/pločama za prigušivanje buke (npr. kao moje CM Silencio), uzmi u obzir da ona u pravilu nisu baš dobra po pitanju hlađenja pa ih je možda bolje zaobići ako planiraš OC ili nabaviti jače komponente koje se griju. U suprotnom su dobra opcija jer osim što su tiha, manje se i praše pa to sve malo bolje izgleda unutra, pogotovo ako će kućište biti na podu i ako gledaš uzeti ostakljenu verziju.

Hvala na RM850X linku, naručena za 150 <3

Uzeo sam i 2x32GB Crucial pro RAM.

Ali se nikako ne mogu za kučište odlučit, gledam nešto u rangu 100 €. Možda Be quiet! 501 Airflow Black?

Ne treba mi minimalna tišina, tražim neki balans između tišine i airflowa. Izgled, prozirni sidepanel i slično me ne diraju, gledam čisto funkcionalnost. 

12 godina
ACPWinters kaže...
kiwi_91 kaže...

ACPWinters

Hvala na RM850X linku, naručena za 150 <3

Uzeo sam i 2x32GB Crucial pro RAM.

Ali se nikako ne mogu za kučište odlučit, gledam nešto u rangu 100 €. Možda Be quiet! 501 Airflow Black?

Ne treba mi minimalna tišina, tražim neki balans između tišine i airflowa. Izgled, prozirni sidepanel i slično me ne diraju, gledam čisto funkcionalnost. 

Prije tjedan-dva ti je izasao lian li lancool 217, ali imas ga u casekingu, 120ak eura i 15e dostava... 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice