Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.152
|
čitano: 4.540.068
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Savjeti o nadogradnji računala

Ja mislim da ram i ssd mora pomoc.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Savjeti o nadogradnji računala

-taj cpu je sasvim upotrebljiv.. ubija ga spor disk, ssd će dati osjetnu razliku, ali naravno ovisi kako je sve podešeno, što radi.. inače green serije su spore ali neki su katastrofa ovisno o serij-reviziji + opcijama koje se mogu podesiti. Sve što imaš na računalu je na disku i sve direktno ovisi o tome jer sys čitavo vrjeme nešto čačka.. + količina rama (keš..). Možda nije problem disk, jer lako je zaklati i jak pc pogrešnim postavkama, softwareom.. za svaki dio postoji neka logika-razlog i pogrešno je misliti da je neki uredski-pc ok za htpc ili surfanje, tj to je prije desetljeća bilo tako, danas nije, surfanje=multimedija i danas svaki broswser traži gpu kao gaming.. isti kriteriji. Kao što isti fordov motor može biti F1-traktor-auto-šleper.. ovisi o svemu, postavke.

-ram, 90% da je max 8 ovisi o reviziji-bios no to je lako, provjeriš spec. poželjno 8, tek za više može biti problem mbo-chipset..

-htpc .. tad treba neku vga/gpu ili ono što može stara intel integrirana .. no to je prva generacija, granično-ispod novih req.spec. nije čak za minecraft.. tj treba računati o razlici vremena-tehnologija-kodeci kao .h264-265.. i to bilo koja novija genracija može glatko (za šaku kuna).

-ako nabaviš ssd, svakako idi na clean.. ne migracija, novi-čist win10 + podesiti pc nije samo hw nego i sw+postavke, s druge strane, ako razmišljaš o dodavanju postojećem ili kompletno zamjena, disk-ssd je neutralna stavka tj trebaš ga svakako i nećeš ga baciti dok za ram to nije tako jednostavno, pa radije kreni od diska, čist sys + sve postavke-update itd.. tako se možeš i predomisliti umjesto pojačavanja starog.. dok s ramom nije isplativo tj stariji je skuplji .. i ostao bi kao višak. To odluči nakon diska tj možda neka gpu .. + isti kriterij, neće se baciti ako ideš na novo osim ako računaš na integriranu .. no ovo je bolje-sigurnije..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina

Koristiš intergriranu grafičku ili imaš zasebnu? Jer za 10$ uzmeš Xeon X3450 s alija koji bi ti bio još veći boost i komp bi radio bolje. A 2x4 Gb nabaviš za 150kn bez problema

17 godina
protjeran
Rhodin kaže...

Imam dilemu. Imam izuzetno staro računalo (cca 10 godina)

Asrock H55 ploča,

i3 530,

2*2DB DDR3 (mislim hyperx 1600)i

HDD 1TB 5400 rpm sa original win 10.

Mojima treba PC, ovo koristim ko HTPC, problem je što mi je IZUZETNO spor i živcira me, dođe mi bacit ga kroz prozor i sve manje ga koristimo.

I dalje mi povremeno treba i onda ga koristim, upaljen je gotovo uvijek, ... nije za bacit, ali 4GB RAM i izuzetno spori disk su postali ogroman problem.

Da li se isplati, tipa kupit 2*4 GB RAM (toliko stane na MBO) , prodat ovaj RAM koji imam, te kupit SSD od 120 GB i gnjvit se prebacivanjem windowsa sa HDD na SSD, ili je ovo toliko staro da takva intervencija neće puno poboljšat stvar?

Drugih ploča baš i nema na tržištu da mijenjam ploču i dokupim 4*4 GB RAM (bar moja ne podržava keks od 8GB, mislim da je do chipseta, da su tek kasnije na drugim socketima počeli podržavati 8GB keksove), a preko 400-500kn ne mislim u ovo ulagati ni u kojem slučaju.

Ako dam svojima u trenutnom obliku, sterat će me u rodni kraj, zaista nije upotrebljivo, meni toliko ide na živce da bih ga najradije upoznao sa čekićem, spor je na rubu iskoristivosti u trenutnom obliku i zapravo ne znam što sa time...

Ima ko ideju? Što i kako sa ovim... ili ništa i nikako, kupit drugo bolje ili štoveć?

RAM neće NIŠTA pomoći.

SDD od 256 (ne kupuj 128 bez obzira na SVE) će pomoći, stavi windowse 7 gore i sve super. Ili 10, ako baš moraš. Ja imam prilično jaku mašinu i još koristim win7.

17 godina
protjeran
The_Fichek kaže...

Ja bih na njegovom mjestu, ako covjek ima zivaca i strpljenja jos 2 mjeseca, sacekao B550 socket koji ce uz X570 za razliku od 4xx i 3xx ploca podrzavati Zen3, tj. zadnju generaciju AM4 Ryzena koja dolaze na jesen: https://www.pcgamer.com/amd-ryzen-4000-zen-3-motherboard-compatibility/ B550 bi trebala izaci u prodaju polovicom 6.mj..

Takodjer, uskoro dolazi 3300X 4/8 Zen2 procesor koji bi trebao biti best buy, bolji u gamingu od 1600AF i skoro pa jednako dobar u gamingu kao 3600. Cijenu u HR cemo jos vidjeti, a u .de je 130 eura: https://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/3019.html?q=ryzen+3300x

Naravno B450 + 3600 je i dalje super kombinacija, kao i nesto slicno tome, npr. 2700X.

2700x vs 3600 nije slično tome, drugačija je tehnologija, pomak je napravljen od dvije generacije.

Na kraju godine, dolazi nova generacija GPU zbog koje će grafa kao što je 2060 super pasti za minimalno 100€. I to da čeka?

Ne treba čekati, sa 3600 će biti miran sljedećih 3-5 godina (jer su, kao što sam rekao, ovi 3xxx ryzen CPUovi s obzirom na prošlu generaciju napravili skok za dvije generacije mada je i to malen pomak ako sagledaš veliku sliku, zapravo su jako mali pomaci općenito u tehnologiji).

Moj CPU, koji sam promijenio nedavno, vrijedi 12€ na aliexpressu (CPU star 9 godina, quad core na 3.2). Vrtio sam na srednjim i visokim postavkama igre do 2020. godine (visoke postavke na Witcher 3 i slično, baš ju završio opet prošli mjesec).

Na papiru je puno stari / novi CPUi dok je u praksi većinom GPU za igre, sve ostalo je li la.

To je moje iskustvo u ovih 28 godina od kada sam složio svoj prvi PC.

11 godina

Nisam mu naredio da ceka, nego dao misljenje da nije lose sacekati B550 koja izlazi za mjesec-dva sto je puno manji vremenski period, nego do kraja godine. Trebao sam naglasit, samo i jedino, ako ikad dalje misli upgrade na 4000 Ryzen. Posto je sluzbena izjava od AMDa da 3xx i 4xx sluzbeno nece podrzavati 4xxx Ryzen stara jedan dan (mozda oce od mobo vendora) nije lose za naglasiti jer ne prate svi HW vijesti.

2700, 2700X, 3600 i 3600X su prosjecno isti k u gamingu. Ne trebas znati nista o tehnologiji, niti ti treba ikakvo iskustvo za to, samo dva-tri YT videa..

Kaj se coolera tice, Arctic 34 je best buy.. Ako ima para (170kn) i ako cijenu tisinu je dost dobra kupnja.

17 godina

Iskreno ta serija 4000 će onda bit "Intel" varijanta. Nisu išli "još" na novi socket, kao prerano im je za DDR5, a sa druge strane, iako je socket isti, 4xx ploće neće biti podržane. Sveli su sve na 5xx ploču i 4000 proc, odnosno ukinuli onaj upgradability što su prodavali sve ove godine.

Mogu im oprostit, dobri su bili prema svojim kupcima prethodnih godina, ali baš ta generacija je onako... zanimljiva, radi upgrada koje donosi, a opet zahtjeva novi Mobo+CPU kombo.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
Rhodin kaže...

Iskreno ta serija 4000 će onda bit "Intel" varijanta. Nisu išli "još" na novi socket, kao prerano im je za DDR5, a sa druge strane, iako je socket isti, 4xx ploće neće biti podržane. Sveli su sve na 5xx ploču i 4000 proc, odnosno ukinuli onaj upgradability što su prodavali sve ove godine.

Mogu im oprostit, dobri su bili prema svojim kupcima prethodnih godina, ali baš ta generacija je onako... zanimljiva, radi upgrada koje donosi, a opet zahtjeva novi Mobo+CPU kombo.

Sumnjam, ova 4000 serija meni osobno lici kao da ce skok biti kao sa R5 2600 na 3600 (pogotovo ak se gleda u smislu da to trebaju oni koji ganjaju svaki fps). Stavljaju vise jezgri na isti ccx tak da ce smanjit latencije izmedju jezgara. Vidis i sam kak jedan malecki 3300X na jednom CCXu radi cuda 

Ali vjerovatno i ovo za maticne, nekak opet vjerujem da ce bar B450 ploce imat support... Tak su i govorili za 3000 seriju kak nece imat support za neke i na kraju gle 

11 godina

Vidit cemo sto zahtjeva. Ovo je bila sluzbena izjava AMDa da se ogradi od onih koji se placu kad im memorija ne radi na XMP profilu i slicnih. Znaci nemres strpat hiljadu microcodova na 16MB (128Mb) BIOS, vrlo vjerojatno nije fizicki moguce i ima smisla. Jednako veliki su BIOSi i za Intel. Postoje opcije da vendori ukinu podrsku za odredjene Ryzene da oslobode mjesta za taj zadnji Ryzen, no kako ce to izgledati u buducnosti nitko nemre znati dok ne izadju ti procesori. Bit ce zanimljivija generacija radi 1 CCX na 8 jezgri, ja se nadam i neke varijante s 1 CCX na 6 jezgri.. Taktovi mozda do 4.5Ghz, mmm..

17 godina

Pa da, zato sam se nadao da će 4000 ić na novi socket sa DDR5 - i to je jedini moj komentar, još nije zrela situacija za novi socket i DDR5, a više nije moguće strpat ju na stare 3xx i 4xx ploče. Onako je neka generacija između. Zadnja prije novog socketa, a prva koja neide na nove ploče.

Ne pljujem po upgrade sa 3xxx na 4xxx, dapače, trebao bi biti značajan, samo komentiram činjenicu da je "čudna" i "međugeneracija" više nego upgrade.

Do sada ima korisnika koji su na 3xx ploči imali 1000, 2000 i 3000 seriju, tri generacije upgrada bez zamjene kompletne platforme. OK, možda je bilo teško očekivat da će dobit i četvrtu, ali ispada da ni oni koji su uzeli skuplji 470 i 2000/3000 neće moći, a neki su isključivo sa time računali.

Ispada da 570X nije bila toliko loša investicija.

U svakom slučaju ja ću sigurno razmislit o b550 i 4000 seriji. Iako, ako napravim upgrade na 2000/3000 ranije, sa b450/470x pločom, možda neće biti potrebe, nego ganjat jaču grafu krajem godine.

Intel mi nema ništa zanimljivo ponudit. Tamo gdje su jaki su izuzetno skupi, a ne nude ništa naspram AMD-a. Nevjerojatno, ali istinito. Ono što ne mogu vjerovat, dodatno, ako je sudit po izvješčima o prodaji, te da AMD kontinuirano zadnjih godinu dana prodaje 10 puta više nego Intel, da Intel nije shvatio da im cijena mora past, da ne mogu prodavati isto za duplo para.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Uskoro dolazi 10. generacija Intela koja ce bit jako konkurentna i cijenom i perf., npr. i3 4/8, i5 6/12 procesori itd.

Za 4000 seriju se odavno govori da ce bit DDR4 i da ce biti AM4, a 5000 da ce bit DDR5.. Bilo je nekih spekulacija da bi zadnja generacija maticnih za 4000 podrzavale i DDR5 i DDR4, ali sumnjam. Ugl, DDR5 cemo se jos nacekati da.

15 godina
neaktivan
HaM kaže...
djdragon95 kaže...

Bok trenutni build mi je sljedeci:

1. Procesor: Intel CPU Desktop Core i5-6600K (3.5GHz, 6MB,LGA1151) box

2. Hladnjak za procesor: Corsair Hydro Series H60, Compatible with Intel
(LGA115x, LGA1366, LGA 2011) and AMD (AM2, AM3, FMx), 120mm Radiator

3. RAM: Kingston 8GB 2133MHz DDR4 CL14 DIMM HyperX FURY Black, EAN:
'740617256512

4. Maticna: GIGABYTE Main Board Desktop INTEL Z170 D3H (Socket
LGA1151,4xDDR4,DVI/HDMI/VGA,1xPCIEX16/1xPCIEX4/2xPCIEX1/3xPCI,USB3.0/USB2.0,
6xSATA III/3xSATA Express/1xM.2 socket3,RAID,LAN) ATX retail

5. Disk 1: Samsung SSD 250GB 750 Evo 2.5" SATA 6Gbps, Warranty: 3 yrs/70TBW,
retail

6. Graficka: Inno3D Video Card GeForce GTX 1060 GDDR5 6GB/192bit,
1569MHz/8200MHz, PCI-E 3.0 x16, HDMI, 2xDVI-D, DP, Ichill 3X Cooler LED
Logo(Double Slot), HerculeZ Backplate, Retail

7. Disk 2: WESTERN DIGITAL HDD Desktop Caviar Blue (3.5", 1TB, 64MB, SATA
III-600)

8. Napajanje: Corsair PSU Builder Series CS650M, 650 Watt, Modular Power
Supply, EU Version

9. Kuciste: Corsair 400R Mid Tower Gaming Chassis Black

I mislim da je polako vrijeme za upgrade. Prvenstveno gledam upgradeat RAM i GPU, pa nakon toga CPU, mobo i cooler.

Za RAM sam se vise manje odlucio da idem na 2*8 GB, Kingston HyperX Fury 3200 MHz.

Za graficku gledam 2070 SUPER, ali nezz koji proizvodac bi bio najbolji, uvijek sam mislio da je Gigabyte dobar, ali cujem podijeljena misljenja.

Najvise mi treba savjet za CPU, mobo i cooler, jer iskreno to nisam bas previse pratio i citam svakakva misljenja.

Ono sto trazim je 1080p 144Hz gaming, za monitor se takoder odlucio i biti ce AOC 24G2U, cim ga nadem negdje da je dostupan.

CPU Ryzen 3600, uz to ne kupuješ nikakav cooler jer ti ne treba (cooler dolazi sa CPU i dobar je sam po sebi).

Bilo koji drugi CPU da uzmeš (govorim o novijim CPUovima) - nikako se ne isplati. Trebalo mi je 4 tjedna istraživanja da dođem do ovoga zaključka i nisam prvi koji je do toga zaključka došao (teško se dođe do ove informacije jer su rijetki review-i nesponzorirani).

Što se MOBO tiče, postoji tri opcije: B450 Gaming K4, Tuf B450M Pro i B450 A-PRO Max. Osobno sam uzeo ovu drugu (igrom slučaja, u isto vrijeme je i moj nećak uzeo istu tu a nismo se dopisivali haha ... e da, i isti CPU je uzeo haha).

The_Fichek kaže...

Ja bih na njegovom mjestu, ako covjek ima zivaca i strpljenja jos 2 mjeseca, sacekao B550 socket koji ce uz X570 za razliku od 4xx i 3xx ploca podrzavati Zen3, tj. zadnju generaciju AM4 Ryzena koja dolaze na jesen: https://www.pcgamer.com/amd-ryzen-4000-zen-3-motherboard-compatibility/ B550 bi trebala izaci u prodaju polovicom 6.mj..

Takodjer, uskoro dolazi 3300X 4/8 Zen2 procesor koji bi trebao biti best buy, bolji u gamingu od 1600AF i skoro pa jednako dobar u gamingu kao 3600. Cijenu u HR cemo jos vidjeti, a u .de je 130 eura: https://www.idealo.de/preisvergleich/ProductCategory/3019.html?q=ryzen+3300x

Naravno B450 + 3600 je i dalje super kombinacija, kao i nesto slicno tome, npr. 2700X.

Hvala na odgovorima, i moje vlastito istrazivanje je pokazalo da je 3600 pravi odabir trenutno, da se cak i ne isplati uzimat 3600x jer su razlike nikakve skoro, osim u cooleru.

Maticna moze pricekat  jer to i planiram tek negdje nakon ljeta uzimat.

Sto se tice mog odabira graficke i RAM-a, oni su uredu?

LoL- Bobzzy (EUW)
17 godina
protjeran
djdragon95 kaže...

Sto se tice mog odabira graficke i RAM-a, oni su uredu?

Ja bih uzeo bilo što a da njemu piše "Ryzen Optimized". Em imaš garanciju em znaš da si izvukao maksimum i da ne trebaš nikad više ništa dirati niti overclockati - niti RAM niti CPU jer rade savršeno zajedno.

12 godina

Ili odes na 2x8 ballistix sport 3000 cl15, 650kn su a bolesno dobri rami 

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina

Moram da podijelim sa vama jedno svoje iskustvo za koje uopce nisam ni pomisljao da se moze dogoditi 

Uglavnom prije sedmicu mi je riknula graficka koja je pod garancijom, reklamirao sam je ali obzirom da je nabavljena u inozemstvu i da je ova situacija sa Coronom sve usporila citav postupak ce da ide malo sporije i bacim se ja na trazenje nove graficke jer bez desktop PC-a mi je ipak malo tesko na duzi vremenski period. Uglavnom odlucio sam ja upiknut sebi gtx 1070, ako dobijem zamjensku od servisa nju bih onda prodao pa me ova nadogradnja na kraju ne bi toliko puno kostala. 

Medjutim posto sam imao potesku sedmicu kako na poslu tako i privatno moja kupnja se malo oduzila i obzirom da u planu imam kupovinu nekog onako jeftinijeg polovnog racunala (za gaminga u drugom stanu u koji dodjem povremeno) i da u zadnje vrijeme ionako igram samo World of tanks i to povremeno sve sam vise razmisljao da si ipak upiknem neku polovnu grafu sa garncijom tipa 1060 6GB ili RX 580 8GB i kada dobijem povratnu infromaciju vezano za moju (popravljenu ili zamjensku) tu polovnu samo upiknem u to "novo" racunalo. 

I sretnem jednog jarana koji inace drzi servis kompjuterske opreme i pozalim mu se da trazim takvu graficku kad kaze on meni da ima neku graficku dobru kod sebe da dodjem da pogledam. Odem i lik ima neku noname GTX 1060 6GB. Reko odlicno takvu sam i imao, tjerala mi je tenkice na mom monitoru na max detaljima, a na tv-u je odradjivala solidan posao uz smanjivanje detalja. 

On mi kaze da slobodno uzmem, isprobam i ako mi bude odgovarala da mu onda donesem novac, posto se znamo daje mi po nabavnoj cijeni od 100 eura. Cijena odlicna, imao tu grafu reko daj da je ubacim i da isprobam. 

Obzirom na obaveze to odradim tek nekada kasno navece, spojim monitor ali nikako ne mogu da na monitoru u windowsu stavim rezoluciju vecu od FHD (monitor podrzava 1440p), odem u nvidijin control pannel, tu rucno dignem na 1440p rezoluciju ali slika ne nekako zrncava, nije to to. Skinem zadnje drivere i napravim jos goru situaciju, sada windows ne prepoznaje graficku nikako, vracam neke njene drivere koji su dosli uz nju opet radi ali max na FHD. Pokusam pokrenuti tenkice da vidim kako se tu ponasa oni se samo crashaju. 

Odlucim skinuti GPU-Z da pokusam saznati tacno od kojeg je prooizvodjaca da pogledam ima li kakvih drivera na njihovoj stranici i tu mi GPU-Z izbaci da je FAKE gtx 1060 6GB 

Reko wtf je sada ovo, pokrenem Speccy on mi ocita da GPU ima samo 2GB vRAM-a.

Bacim se na google i fakat nadjem da ima serija gtx 1060 6GB koje su fals, fakticki 450s sa preradjenim BIOS-om da se ocitavaju kao 1060. Prepoznatljive po verziji BIOS-a 70 i time da imaju VGA port. Pogledam svoju ima VGA port iako ga nVidia ne podrzava u posljednjih par generacija, pogledam verziju BIOS-a ona je 70 

Uglavnom novac nisam dao dok je ne isprobam, znam lika rekao sam mu sve i on je malo iznenadjen, primjetio sam to na njemu tako da ne sumnjam da me je pokusao izlevatiti ali fakat nisam vjerovao da je i ovo moguce 

Sada sam malo sumnjicaviji prilikom kupovine koristenog hardware-a, a nasao sam Vegu 64 za odlicnu cijenu 

Dobro pazite sta narucujete 

8 0 hvala 3
16 godina

-fejk vga, uglavnom 450/1gb i čak radi dok se ne zatraži više..

-lako prepoznati po vga portu (kojeg nema od serije 7xx).

-drugi 'način' prepoznavanja je kad se pokuša instalirati noviji driver, win-automatika instalira stariji koji donekle odgovara mogućnostima (fičeri koje nove imaju, stare ne..) ručno prolazi samo stariji driver koji pokriva 400 seriju nešto cca 38x..

-flashanje na prave postavke je probem jer je 90% onemogućeno soft (samo direktno eprom-chip) ili u igrama ograničiti postavke (npr rezoluciju prema količini vrama + ostale postavke) pa radi u skladu s mogućnostima, bolje od integrirke.. no može biti problem početnog podešavanja tj ulaska u igru i rušenje do podešavanja.. (ponekad jedini način s drugom 'pravom' vga podesiti pa tek tad može raditi..).

-paziti, primamljivo je čak za 30-40$.. no nema šanse bilo što pravog osim fejk. Gledati vga-priključak.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

Serviser komjuterske opreme a da nije znao da je fake, jak mi je to serviser. Drž se dalje od njegovog servisa

AMD prljavi, pokvareni bugoviti gadovi
17 godina
nicky.sl kaže...

Serviser komjuterske opreme a da nije znao da je fake, jak mi je to serviser. Drž se dalje od njegovog servisa

Ma lik u 99% vremena radi sa opremom koja je prosjecnom korisniku ovog foruma "zastarjela". On ako dobije u ruke procesor koji je preko neke Intel 6 generacije ili graficku koja je preko 7xx serije je naucna fantastika jer iskreno takve komponente jos uvijek rade uredno. Vecina posla i specijalnost su mu laptopi, desktop segment malo slabije, a i kutiju je otvorio prvi put kada sam ja dosao.

Ja mu vjerujem da nije imao lose namjene prema meni i def necu lika zaobilaziti, meni licno nije nikada nesto puno valjao jer pretezno imam novije uredjaje, kod njega jedino redovno mijenjam pastu na laptopima ali znam dosta ljudi koji su otisli kod njega i uvijek je bio fer i korektan i nije pokusavao da zaradi masnu lovu, a mogao je na nekim ljudima koji nemaju pojma o elektronici. 

Nego moze sada savjet, imam 1440p monitor koji podrzava freesync i sveo sam dilemu oko graficke na fakticki dvije opcije, na obje cu ici na polovne grafe sa po 6 mjeseci garancije, nedaje mi se lova za nove jer me dodju skoro duplo skuplje, a i cekam ovu sa servisa da vidim sta ce da bude pa sada:

1. Asus strix gtx 1070

2. Sapphire Vega 56 referentna

Asusica ima bolje hladjenje to je sigurno, znam da su se ove pokazale poprilicno dobre, kakve su ove vege ja pojma nemam uopce, koliko sam malo proguglao sa nekim zadnjim driverima bi vega 56 trebala da bude bolja, a i monitor je sa freesyncom. 

Isplati li se ici na Vegu radi tog freesynca, hoce li mi to nesto puno znaciti (nisam neki hard core gejmer, bacim ponekad pokoju partiju kada stignem) ili ici na bolji dizajn i hladjenje sa 1070?? 

12 godina
Dr. Vicko kaže...
nicky.sl kaže...

Ma lik u 99% vremena radi sa opremom koja je prosjecnom korisniku ovog foruma "zastarjela". On ako dobije u ruke procesor koji je preko neke Intel 6 generacije ili graficku koja je preko 7xx serije je naucna fantastika jer iskreno takve komponente jos uvijek rade uredno. Vecina posla i specijalnost su mu laptopi, desktop segment malo slabije, a i kutiju je otvorio prvi put kada sam ja dosao.

Ja mu vjerujem da nije imao lose namjene prema meni i def necu lika zaobilaziti, meni licno nije nikada nesto puno valjao jer pretezno imam novije uredjaje, kod njega jedino redovno mijenjam pastu na laptopima ali znam dosta ljudi koji su otisli kod njega i uvijek je bio fer i korektan i nije pokusavao da zaradi masnu lovu, a mogao je na nekim ljudima koji nemaju pojma o elektronici. 

Nego moze sada savjet, imam 1440p monitor koji podrzava freesync i sveo sam dilemu oko graficke na fakticki dvije opcije, na obje cu ici na polovne grafe sa po 6 mjeseci garancije, nedaje mi se lova za nove jer me dodju skoro duplo skuplje, a i cekam ovu sa servisa da vidim sta ce da bude pa sada:

1. Asus strix gtx 1070

2. Sapphire Vega 56 referentna

Asusica ima bolje hladjenje to je sigurno, znam da su se ove pokazale poprilicno dobre, kakve su ove vege ja pojma nemam uopce, koliko sam malo proguglao sa nekim zadnjim driverima bi vega 56 trebala da bude bolja, a i monitor je sa freesyncom. 

Isplati li se ici na Vegu radi tog freesynca, hoce li mi to nesto puno znaciti (nisam neki hard core gejmer, bacim ponekad pokoju partiju kada stignem) ili ici na bolji dizajn i hladjenje sa 1070?? 

vega56 je dns out of box negdje oko 1070ti, undervolt + oc dođeš blizu gtx1080, e sad pošto je ipak referenta računaj na veću buku i zagrijavanje... što se gtx1070 i freesynca tice ako ti monitor ima DP mogla bi raditi i s njom

15 godina

popzdrav pitanjce,kaj se moze sto danas,odigrati na amd 64x2, s recimo,gtx460 2 gb ddr5,i 4gb rama ddr3 ili to more proci samo za surfanje,lp.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Mozes igrat starije igre, probas pa vidis kolko ide. Cudno ti malo pitanje..

17 godina
fight kaže...

popzdrav pitanjce,kaj se moze sto danas,odigrati na amd 64x2, s recimo,gtx460 2 gb ddr5,i 4gb rama ddr3 ili to more proci samo za surfanje,lp.

najbolje nac review GTX460, vidjet igre koje su testirane i imas ugrubo listu i mogucnosti

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
14 godina

Ovo je super savjet! Odma vidiš kako se igra ponaša i dal ima kakvih problema sa starijim generacijama hardvera.

Naravno, istu stvar bi bilo dobro ponoviti i sa procesorom. Da ne bi bilo da je igra jako cpu zahtjevna.

(Neki dan sam vidio video gdje lik igra Battlefield 3 na Athlonu 64 x2, užasno je izgledalo, ali cpu je očito sposoban za više od uredskog rada)

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2020 10:03 (CyberDemonVZ).
17 godina

meni je 64x2 4800+  bio prvi multicore CPU i bio je nebo i zemlja razlika u odnosu na Northwooda, nakon toga je dosao C2D koji je pak bio osjetan upgrade (najprije uparen sa 3870 a nakon toga GTX460 1GB), malo se bojim kak ce se 64x2 ponasat sa GTX460 (460 je ugrubo duplo jaca od 3870), osim ako serija 6000+ nije u pitanju (onda jos ajde)

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2020 10:57 (nixass).
8 godina
neaktivan

Pozdrav, imam slijedeću konfiguraciju koju koristim većinom za igranje:

- Intel CPU Desktop Core i3-8100 (3.6GHz, 6MB, LGA1151) box

- Asrock LGA1151 H310M-HDV

- 2x Crucial DRAM 8GB DDR4 2400 MT/s (PC4-19200) CL17 SR

- CRUCIAL MX500 500GB SSD SATAIII

- MSI nVidia GeForce GTX 1050 Ti 4GB, 4GT OC

- Fortron napajanje Hexa Plus 400W, 80+,active,12 cm

- MS PHANTOM midi tower kućište

Treba mi savjet isplati li se više kupiti novu grafičku karticu ili procesor (dajte preporuke za konkretne modele) i koliko ću dobiti s tim? Budžet 1500 kn.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2020 15:46 (Trica).

0 0 hvala 0
12 godina

Prvo grafu, od novih imas samo RX570/580/GTX1650Super (i tim redosljedom idu po isplativosti).

Sto se polovnog tice mozes pecati GTX1070, GTX1660, mozda GTX1070Ti ako imas srece da nadjes za te pare.

Nije ti ni napajanje bas bajno pa treba paziti i na potrosnju grafi, mozda RX570/GTX1650Super tu najbolje legnu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.5.2020 15:50 (ibme74).
17 godina

za 1500kn probas naci (ili se cjenkati) za GTX1070.

sama promjena procesora ti nece bas nista donijeti dok grafa tipa 1660/1070/ donosi 2-2.5x veci FPS, i sasvim je ok par za taj i3.

napajanje ti nije neko ekstra al bi trebalo ok vrtiti sve skupa.

kad bude sve pri kraju radnog vijeka, zamijenis cijeli komplet.

16 godina
Isplati li se upgradeati sa i3 9100 f procesora na i5 tip procesora 9.generacije ako da molim preporuke u obzir dolaze opcije samo sa stock hladnjakom graficka je gtx 1660 super ti icolor 6 gb ddr5 ,ostatak konfe je pod moj pc i pitanje dali bi trenutni ram koji je na 2400 mhz radio sa preporucenim procesorom ili treba brzi uzimat? Ne ufam se u overclockanje ...
Samobor je lepa varoš
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
geek_boy kaže...
Isplati li se upgradeati sa i3 9100 f procesora na i5 tip procesora 9.generacije ako da molim preporuke u obzir dolaze opcije samo sa stock hladnjakom graficka je gtx 1660 super ti icolor 6 gb ddr5 ,ostatak konfe je pod moj pc i pitanje dali bi trenutni ram koji je na 2400 mhz radio sa preporucenim procesorom ili treba brzi uzimat? Ne ufam se u overclockanje ...

Nisam siguran što ti treba.

Mislim da možeš na tu ploču i5 9400/9600, i7 9700 i i9 9900 stavit, koju god varijantu, samo ne možeš OC-at - gledao sam supported CPU list, tebao bi moć.

Stock hladnjak sa Intelom uglavnom ne dolazi, ali ima aftermarket ne preskupim, ne znam zašto je "stock obavezan" . Gledaj njuškalo, ima i kombinacija CPU+hladnjak vjerojatno koje ti pašu.

Intel je manje osjetljiv na brzinu RAM memorije od AMD-a, pa bi trebalo biti OK. Ako dođeš u fazu da bi mijenjao SVE, a želiš šparat novac, razmisli naprosto ovo prodat dok su cijene intela još uvijek dobre, te kupit AMD ili jači Intel. AMD je sigurno jeftinija opcija ako imaš ograničen budžet.

6 godina

Ako voliš živjeti opasno, i imaš privremenu zamjena za surfanje/posao/... prodaj grafu, izdrži bez gaminga neko vrijeme, i dodaj to ovim 1500kn. Nađe se i GTX 1080 rabljenih za 2200, 2300.

Apoc
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice