Savjeti o nadogradnji računala izdvojena tema

poruka: 25.152
|
čitano: 4.540.183
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Savjeti o nadogradnji računala
Neka prvo uzme ono što sam mu napisao, a ako baš zatreba nek uzme novo kućište i napajanje + aktualni proc mu troši više nego i5 Haswell, pa nema potrebe da baca pare u vjetar ako sada sve radi ok. Za SSD pričaš gluposti jer masu ljudi ima 60/64 gige pa im sve radi normalno. Na njemu je da odabere želi li polovni Intel za 50€ koji provjereno dobro radi ili neko low end smeće od 120 gigi za 100€. Ovako za manje od 2500 kuna dobije sve što mu treba (4 gige + i5 CPU + LGA 1150 MBO + 60 gigi SSD), a ako želi rasipati novac to je onda neka posve druga pjesma.
“Choose your battles wisely. Life is too short to spend it on warring. Fight only the most, most, most important ones, let the rest go.”
17 godina

Pa ako mu i radi sve ok, ne znači da će još dugo. Napajanje je sigurno neko od 250-300-350W divlje marke bez zaštita i vjerojatno je staro nekoliko godina (starost kondenzatora i ostalog). To treba promijeniti bilo ono dovoljno ili ne, pogotovo ako se računalo koristi za posao - tada bi pouzdanost trebala biti vrlo bitna. Što se SSD-a tiče, ne pričam gluposti, što je manje slobodnih čelija to je trošenje čelija veće a samim time i vijek diska kraći. Uz to SSD-i funkcioniraju tako da prazni imaju najveću brzinu zapisivanja (najviše slobodnih čelija za zapisivanje). 60-64GB je OK za OS i osnovne programe, no bjim se da mu uz to ne stane i još koja baza podataka kojoj treba brz pristup.

Twitter: @191x7
14 godina
Savjeti o nadogradnji računala

ssd polovni otpada, pošto se nabavlja u firmi.

na PSU ni ja ne bi štedio.

Ovo ostalo mi zvuci ok.

hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Darko1983 kaže...

ssd polovni otpada, pošto se nabavlja u firmi.

na PSU ni ja ne bi štedio.

Ovo ostalo mi zvuci ok.

hvala

Sad te ne kužim, što onda da stavljam?

Treba kućište? Napajanje? Diskovi ne trebaju osim SSD-a? Procesor i matična? RAM dodatno na taj koji imaš ili kompletno novo? DVD ne treba? I za koliki iznos? Nije isto uzeti za 3000 Kn i za 6000 Kn.

17 godina
neaktivan

Pozdrav!

Čini mi se da je moja stara kombinacija (4 godine) Asus P6T Deluxe V2 sa i7 920 otišla u vječna lovišta. RAMovi bi trebali još raditi, to ću još pitati ljude u servisu. Za sad su mi rekli samo da matična ne radi.

U slučaju da je matična u pitanju, ne bih tražio opet LGA1366 socket matičnu, već bih onda napravio upgrade. Trenutna grafička koju korisim i koja radi je GTX 660, tako da to ne treba mijenjati. PSU je Antec PT Trio 550W koji bi trebao biti dovoljan za sve razumne konfiguracije. Slobodno mi date prijedlog za neku CPU/MBO kombinaciju, ali eto nečega što se meni čini dobrim:

MBO: Asrock 970 Extreme3 - 600kn

CPU: FX-Series X6 6300 - 840kn (Gore navedena matična ga podržava uz update BIOSa. Isplati li se možda ići na 6350 (dodatnih 150 kn) ukoliko ne namjeravam OCati?)

RAM: Stari RAM-ovi koji vjerojatno i dalje rade su Corsiarov triple channel kit od 6GB. Novi CPU/MBO su dual-channel i imaju 4 DIMM slota. Onda bih uzeo jošovaj Corsiarov 2GB stick - 185kn koji je iste frekvencije od 1333MHz i istih latencija 9-9-9-24 kao i stari. Onda bi bila popunjena sva 4 slota sa ukupno 8GB, što mi je sasvim dovoljno (bilo mi je i onih 6 dovoljno)

Cooler: Na i7 sam imao Scythe Yasya i radio je savršeno. Moram provjeriti mogu li ga mountati na AM3+, tj. imam li potrebni adapter. Postoje li možda negdje za nabaviti?

Meni se čini da bi ovo sve skupa trebalo raditi. Konkretno me zanima bi li ova kombinacija starih i novim RAM DIMMova radila?

Ako netko ima prijedlog za izmjenu pojedinih komponenti, samo mi recite. Cijene sam gledao u Protisu, oni mi se čine nekako najjeftinijima.

Inače, rađe bih opet išao na Intel, ali AMD je dosta jeftiniji. i5-3350p je manje-više istih performansi, a skuplji je oko 300-400kn. Ne da mi se opet iskeširati masne pare kao što sam prije 4 godine za i7 xD

Unaprijed hvala :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.10.2013 21:54 (FioPro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Ploča je dobra za stock, ako ćeš clockati onda zaboravi i traži UD-3 pa na bolje. Dodatnih 150 kn za 6350 model je doslovno bacanje novaca.  Cooler je dobar pa probaj nabaviti brackete za AM3+, možda nekom ne trebaju. Ram ko ram bi trebao raditi ali s tim nikad nisi na čisto dok se ne proba {#}.

17 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Ploča je dobra za stock, ako ćeš clockati onda zaboravi i traži UD-3 pa na bolje. Dodatnih 150 kn za 6350 model je doslovno bacanje novaca.  Cooler je dobar pa probaj nabaviti brackete za AM3+, možda nekom ne trebaju. Ram ko ram bi trebao raditi ali s tim nikad nisi na čisto dok se ne proba {#}.

Isplati li se za dodatnih 90kn uzeti UD-3?

14 godina

Da.

11 godina
neaktivan

dakle radi se o maticnoj gigabyte GA-M61P-S3 rev 1.0.. frend je uzeo graficku geforce gtx 650 1 gb, 4 gige rama i sad je jedini problem ostao procesor.. znaci am2 socket i ima athlona 64 x2 3600+ na 2 ghz.. volio bi da mi preporucite nesto za tu maticnu jer novu sad nebi uzimo.. I jos jedno pitanje, koliko je pametno stavljati am2+ ili am3 procesor na tu maticnu? komp najvise sluzi za igre.. hvala unaprijed..:)

ovo smo gledali da bi mozda bilo dobro.. Sta vi kazete? :)

http://www.njuskalo.hr/procesori/prodajem-amd-athlon-64-x2-6400-3.2ghz-socket-am2-oglas-9382925

Poruka je uređivana zadnji put čet 31.10.2013 0:24 (frankie88).

0 0 hvala 0
14 godina

Pitanje.Kupujem monitor u extreme-digitalu,al pošto već kupujem a tamo je sve dosta jeftino me je zanimalo šta bi mogao pametn uzeti za 160Kn? Mislio sam uzeti jedan keks od 2GB http://www.edigital.hr/DDR3_memorija/CSX_2GB_DDR3_1333Mhz-p33012.html.PA me zanima dali je isti komptabilan s ovim pod moj PC.

Strm
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Poz ekipa, prije točno 5 godina sam na ovom forumu postavio pitanje o kupnji novog računala, kojeg sam uz pomoc vas sastavio i niti jednom nisam s njim imao problema, mogu samo reci da sam i vise nego zadovoljan, sto je i razlog zasto bih bas ovdje volio pitati oko male nadogradnje racunala :)

Da li je moguće za 1000kn racunalo malo pojacati da se mogu na njemu igrati i naslovi koji su izasli zadnjih par godina na ok postavkama? (evo iskopiran popis kupljenih komponenti prije 5god)

Matična   : MBO Biostar s775, Intel P35, BUS 1333 MHz, serial ATA II, RAID, 7.1 zvuk, DDR2, 1Gbps, ATX 2 

CPU     : Intel Core 2 Duo E7200, 2.53 GHz, 3MB cache, LGA 775, BUS 1066MHz, Conroe, BOX 

RAM        : 1x 2GB, DDR2, PC-6400, 800MHz, CL5, kingston 

1x 1GB, DDR2, PC-6400, 800MHz, kingston 

Grafička  : VGA PCI-E CLUB 3D ATI Radeon HD2006 XT, 256MB, tv-out, Dual DV

HDD        : SEAGATE Baracuda 320GB, serial ATA II, 7200 o/min, 16MB cache 

Kučište   : Midi Tower, CHIEFTEC LBX-01BBB, 400W, crno 

Monitor   :  LCD 22" Samsung  SM 2232BW, 2ms, DVI 

0 0 hvala 0
15 godina
Strm kaže...

Mislio sam uzeti jedan keks od 2GB http://www.edigital.hr/DDR3_memorija/CSX_2GB_DDR3_1333Mhz-p33012.html.PA me zanima dali je isti komptabilan s ovim pod moj PC.

Da !

Music As A Weapon !!
17 godina
beyond7 kaže...

Poz ekipa, prije točno 5 godina sam na ovom forumu postavio pitanje o kupnji novog računala, kojeg sam uz pomoc vas sastavio i niti jednom nisam s njim imao problema, mogu samo reci da sam i vise nego zadovoljan, sto je i razlog zasto bih bas ovdje volio pitati oko male nadogradnje racunala :)

Da li je moguće za 1000kn racunalo malo pojacati da se mogu na njemu igrati i naslovi koji su izasli zadnjih par godina na ok postavkama? (evo iskopiran popis kupljenih komponenti prije 5god)

Matična   : MBO Biostar s775, Intel P35, BUS 1333 MHz, serial ATA II, RAID, 7.1 zvuk, DDR2, 1Gbps, ATX 2 

CPU     : Intel Core 2 Duo E7200, 2.53 GHz, 3MB cache, LGA 775, BUS 1066MHz, Conroe, BOX 

RAM        : 1x 2GB, DDR2, PC-6400, 800MHz, CL5, kingston 

1x 1GB, DDR2, PC-6400, 800MHz, kingston 

Grafička  : VGA PCI-E CLUB 3D ATI Radeon HD2006 XT, 256MB, tv-out, Dual DV

HDD        : SEAGATE Baracuda 320GB, serial ATA II, 7200 o/min, 16MB cache 

Kučište   : Midi Tower, CHIEFTEC LBX-01BBB, 400W, crno 

Monitor   :  LCD 22" Samsung  SM 2232BW, 2ms, DVI 

Čekao si jedno barem 2 godine predugo za nadogradnju, ali ajde ima još nade...

1. Polovan Intel Core 2 Quad procesor, na primjer Q6600, Q8200, Q8300, Q8400, ... + neki ok hladnjak za njega pa overclockaš na > 3GHz

2. Još 2x1GB, 1x2GB ili 2x2GB memorije. Polovne naravno jer je novi DDR2 vrlo skup (puno skuplji od ddr3 koji ti ne paše na matičnu).

3. Nova grafička kartica, nešto u klasi AMD Radeona HD 7750 ili 7770. No ako nećeš mijenjati procesor, onda nema smisla jače od HD 6670 ili 7730.

4. SSD disk od 120 GB za operacijski sustav + 1-2 diska od 500-1000 GB za storage. 320GB koje imaš je vjerojatno malo.

5. Windows 8.1 (ili 8 pa nadogradiš gratis na 8.1).

Polovan C2Q cca 500 Kn, hladnjak 100-200 Kn, memorija (ovisno o količini) 100-400 Kn, grafička 600-800 Kn, SSD 700 Kn, HDD 450 Kn, Windows 8 800 Kn.

Pošto imaš samo 1000 Kn, prioritet bi bio četverojezgreni procesor + grafička.

12 godina
protjeran

Što bi spasio od stare konfe?

Napajanje CORSAIR 550W, VX Series CMPSU-550VXEU, 12cm vent., ATX
[b]HDD WD 500GB, 5000AAKS, SATA II, Buffer 16MB, 7.200 rpm , 8,9 ms
DDR3 4GB (2x2GB) Corsair, 1333MHz, 9-9-9-24, TW3X4G1333C9A [/b] (2 keksa otišla, poslali mi nova od 1600mhz) tako da imam 2x1333 i 2x1600

Što bi uzeo novo?

MSI GeForce GTX770 2GB GDDR5 preporuka je 600W napajanje, a ja imam 550W, neznam hoće li ovo izdržati ako prebacim na OC/Gaming mode i jesu li postojeći kabeli dovoljni za ovu grafu ili moram kupiti neke dodatke, nadam se da nemoram kupovati novo napajanje...
Intel Core i5-3570 Boxed nemislim ići na K, jer se ionako bojim zbog napajanja
MSI Z77A-G43 GAMING Sockel 1155 ATX neznam jeli mi ovako jaka maticna potrebna, barem mislim da je jaka
Fractal Design Arc mini R2 ako neće stati, onda hoće li sve ovo u MIDI stati?

Znaći pitanja su:

1. Hoće li uopće SVE ovo stati u to kuciste? (pažnja na napajanje i grafičku), ako nebi stalo kupio bi onda Fractal Design Arc MIDI R2, valjda bi onda stalo?
2. Napajanje. Jeli mi potrebno novo, pošto nemislim ništa klokati. Najviša mi je briga napajanje.
3. Mogu li prebaciti ova 4 keksa na novu matičnu?
4. Koji ssd mi preporučate? Hoće li mi ssd od 128Gb biti dovoljan za win7 64bit i programe, jer namjeravam da ssd bude na C:\ gdje su windowsi i programi, a u D:\ i E:\ gdje će biti igre,spremanje filmova i muzike na prijašnji hdd od 500Gb. Valjda ima neke razlike kad se stavi zbog win i programa. Stavio bi na igre, ali brži loading mi nije važan.

17 godina

1. U ARC Mini ne stanu ATX ploče.

2. Napajanje koje imaš bez problema gura dvije GTX 770, a kako ne bi jednu. Tih "preporuka 600W" je za šrot napajanja (na kojima piše 600W a daju 350W).

3. Možeš, kompatibilni su.

4. SSD od 120 GB ti je taman za Windows 7/8/8.1 + programi + igra tipa BF3/BF4 s svim ekspanzijama i još ostane 15-25GB slobodno. Što se preporuke tiče, Kingston V300 kojeg i sam imam je OK, ali ja imam stariju seriju koja se pokazala malo boljom (firwware 505... je starija/bolja dok s 506... je zericu lošije). Od jeftinijih i Samsung 120GB EVO je dobar, a ako hoćeš nešto bolje onda gledaj Intelove diskove ili Samsung serije Pro.

12 godina
protjeran

Hvala, na odgovoru, ali imam dodatno pitanje što se tiće kučišta. Bili onda u Arc MIDI stalo napajanje,ploča i grafa?

17 godina
DeathBringer12 kaže...

Hvala, na odgovoru, ali imam dodatno pitanje što se tiće kučišta. Bili onda u Arc MIDI stalo napajanje,ploča i grafa?

Bi. ARC Midi je ATX kućište.

12 godina
protjeran

hvala

11 godina
neaktivan

Razmisljam isplati li se kod nas uzeti graficku ili na computeruniversu. Dostava za HR kosta 32€. Dvoumim se izmedu GTX 770 kod nas 3300kn a na CU €288,90 i AMD R9 280X kod nas je u ADM-u bila 2500kn ali sada su je makli, a na CU €279,90? Jos nesto sta ako se pokvari sta da onda radim, kolika mi je garancijsa, nisam mogao naci gdje to pise. I da idem na i5 4670k ili AMD FX 8350?

0 0 hvala 0
15 godina
Dariio7 kaže...

Dvoumim se izmedu GTX 770 kod nas 3300kn a na CU €288,90 i AMD R9 280X kod nas je u ADM-u bila 2500kn ali sada su je makli, a na CU €279,90?

Ma kakvih 3300kn za GTX770 ! Imas ih vec od 2300kn

Music As A Weapon !!
11 godina
neaktivan

Ma reko sam ili Gigabyte 770 ili R9 280X Vapor X

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Kako nisam siguran dali bih mijenjao cijelo računalo ili samo neke komponente dali mi možete pomoći sa savjetima što ostavit a što promjenit...
Namjeravao bih uložiti do 3k kuna u nadogradnju, do 5k u novo računalo

Glavna namjena bi mi bilo za igranje i gledanje filmova... 

Trenutno stanje je ovakvo :

Procesor - Intel core 2 quad Q6600

Matična - Asus P5QD Turbo
RAM- 2GB DDR2
Grafička- ATI RADEON HD5800

Disk- 500 GB

Napajanje- Corsair GS800

Monitor: Samsung Syncmaster 226BW 22'

Windows Xp pro, SP3

1. Dali se isplati mijenjat po komponentama ili uzet novo računalo?
2. Dali može preporuka što bi se sve trebalo izmjeniti da bi se na računalu bez problema mogli vrtit novi naslovi a i da nije samo "privremeno" rješenje... 

Hvala

0 0 hvala 0
14 godina

Prodaj sve osim napajanja i monitora i onda dodaj koliko imaš keša pa da vidimo. Nema smisla nadograđivati platformu staru 5 godina. Ove pare što spominješ, jel to uračunato da ovo rasprodaš ili bi to dodao na ovo što dobiješ rasprodajom ??

13 godina
neaktivan

Koliko bi uopće danas moglo vrijedit sve to zajedno(osim napajanja)? Monitor nisam ni mislio mijenjat, bar ne za sada...

U "novo" računalo, tj. komponente sa rasprodajom starih bi mogao izdvojiti nekih 5-6k kuna...   

0 0 hvala 0
14 godina

A koja ti je grafa u pitanju iz 5800 serije ??. Računaj da oko 800 kn li - la možeš dobit za CPU + ploča + ram i sada ovisi koja je grafa. HDD si sotaviš za storage i uzmeš si još SSD od 120GB+ za sustav.

13 godina
neaktivan

Ovo je malo OFF, ali s obzirom da je to bilo dosta davno i da nisam siguran koja je točno grafička iz serije, na koji način se može to najlakše provjeriti?

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi

Neki dan se mom vjernom kompu desio eksident, pa trebam pomoc pri odabiru komponenti.

Uglavnom skurilo mi napajanje i maticna i to pretpostavljam zbog prekidača na letvi produžnog kabela. Stvarno si moram nabavit UPS

Posto sam mislio (i nadao se) da je otislo samo napajanje, kupio sam novo - Corsair VS 550W i onda skuzio da je otisla i maticna

Trenutna konfiguracija - stara 5 godina:

Proc: AMD Phenom II x4 9550 (ili 9850) Black edition socket AM2/AM2+

MB: DFI Lanparty DK 790FX-M2RS (socket AM2) - nazalost otisla na nebeske pasnjake :(

RAM: Mushkin 2x 2GB DDR2 800

Napajanje: Corsair VS 550W (Chieftec 400W - to je ovo koje mi je skurilo)

Graficka: Gainward ATI HD4850 Godlen Sample

Jos se nisam odlucio da li da si kupim samo maticnu sa socketom AM2 ili da kupim novu maticnu i procesor. Iako sam tako i tako mislio kroz cca godinu dana upgredat pilu, pa me nekako poteze ova druga solucija.

Uglavnom trebao bi mi prijedlog sto da kupim ako se odlucim na ovu soluciju sa novom maticnom i procesorom. Morao bi kupit i novo kuciste jer ovo moje ima cca 12 godina i stvarno mu je vrijeme da ode u penziju. Malo je nezgodno ne imat usb i audio konektore ispred :) Moze prijedlog i za kuciste.

Komp je namjenjen gejmingu i budzet je cca 2000 kn (maticna, proc i kuciste).

Ram i graficku bi za sad zadrzao jer nemam vise para, a jos sluze svrsi. To cu naknadno upgredat. Problem je sto je ram DDR2 sto znaci da bi maticna trebala imat dva DDR2 slota. Pretpostavljam da ce ovo biti problem. Ajde dajte neki prijedlog i za RAM, nek se nadje. Ocito cu morat povisit budzet :)

Odavno sam prestao pratiti tehnologiju tako da sam malo izasao iz stosa.

Hvala unaprijed

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

A koja ti je grafa u pitanju iz 5800 serije ??. Računaj da oko 800 kn li - la možeš dobit za CPU + ploča + ram i sada ovisi koja je grafa. HDD si sotaviš za storage i uzmeš si još SSD od 120GB+ za sustav.

HD 5850...

11 godina
neaktivan
Madbeard kaže...

Pozdrav ljudi

Neki dan se mom vjernom kompu desio eksident, pa trebam pomoc pri odabiru komponenti.

Uglavnom skurilo mi napajanje i maticna i to pretpostavljam zbog prekidača na letvi produžnog kabela. Stvarno si moram nabavit UPS

Posto sam mislio (i nadao se) da je otislo samo napajanje, kupio sam novo - Corsair VS 550W i onda skuzio da je otisla i maticna

Trenutna konfiguracija - stara 5 godina:

Proc: AMD Phenom II x4 9550 (ili 9850) Black edition socket AM2/AM2+

MB: DFI Lanparty DK 790FX-M2RS (socket AM2) - nazalost otisla na nebeske pasnjake :(

RAM: Mushkin 2x 2GB DDR2 800

Napajanje: Corsair VS 550W (Chieftec 400W - to je ovo koje mi je skurilo)

Graficka: Gainward ATI HD4850 Godlen Sample

Jos se nisam odlucio da li da si kupim samo maticnu sa socketom AM2 ili da kupim novu maticnu i procesor. Iako sam tako i tako mislio kroz cca godinu dana upgredat pilu, pa me nekako poteze ova druga solucija.

Uglavnom trebao bi mi prijedlog sto da kupim ako se odlucim na ovu soluciju sa novom maticnom i procesorom. Morao bi kupit i novo kuciste jer ovo moje ima cca 12 godina i stvarno mu je vrijeme da ode u penziju. Malo je nezgodno ne imat usb i audio konektore ispred :) Moze prijedlog i za kuciste.

Komp je namjenjen gejmingu i budzet je cca 2000 kn (maticna, proc i kuciste).

Ram i graficku bi za sad zadrzao jer nemam vise para, a jos sluze svrsi. To cu naknadno upgredat. Problem je sto je ram DDR2 sto znaci da bi maticna trebala imat dva DDR2 slota. Pretpostavljam da ce ovo biti problem. Ajde dajte neki prijedlog i za RAM, nek se nadje. Ocito cu morat povisit budzet :)

Odavno sam prestao pratiti tehnologiju tako da sam malo izasao iz stosa.

Hvala unaprijed

http://www.edigital.hr/Procesori/AMD_Athlon_II_X4_750K_(3400Mhz_4MB_32nm_100W_FM2_Piledriver)-p30603.html?bid=&partner=10001

http://www.edigital.hr/Maticne_ploce/ASROCK_sFM2_FM2A85X_EXTREME4-M-p31435.html?bid=&partner=10001

http://www.edigital.hr/DDR3_memorija/Kingston_4GB_1600MHz_PC3-10600_(KVR16N11S8/4)_DDR3_RAM_memorija-p40984.html

http://www.edigital.hr/Video_kartice/Sapphire_PCIe_3.0_HD7770_1GB_GDDR5_OC_GHz_Edition-p31796.html

cca 2076kn @ e-digital.(napomena: trebas cekat bar tjedan dana da ti dode)

Ne vrijedi ti ulupat 2k za 5 godinu staru konfu pa po opisu mos dobit puno jace za 2 soma: novi quad cpu,ddr3 ram,mobo i hd 7770 ghz.

Ak das jos 500kn mos si dat jos 4 gige rama I coolermaster 212 evo za overclockanje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2013 14:19 (malodete).
15 godina
neaktivan

Pozdrav,,,,,  posto sam propustio vrlo povoljnu priliku kod kolege forumasa,za maticnu i procesor sad moram se ponovo snalazit,,,,,,,

nedavno sam uzeo novu(polovnu grafiku,polovno napajanje,,i sad jos mislim novu maticnu nesto RAM-a i procesor da mi je u rangu sa ovom karticom,,   MOZE SVE POLOVNO  ,,  

TE bi zamolio dobre duse da mi pomognu zamjenit stare djelove za malo novije djelove:) komp mi sluzi vecinom za igranje i net, filmovi al volim bacit koju igru

HVALA

Poruka je uređivana zadnji put sub 2.11.2013 15:17 (controlor666).
Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice