Isplati li se kupiti (9.700 kn)?

poruka: 40
|
čitano: 4.155
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Isplati li se kupiti?

Planiram vrlo skoro (kroz 10 dana) kupiti novi stroj. Stroj namjeravam koristiti u radu kod kuće, ali naravno i za razbibrigu.

U jednoj našoj trgovini složio sam sljedeću konfiguraciju, po njihovim cijenama:

MB XFX 780i SLI, s775, nForce 780i, 3-Way SLI, DDR II, SATA II RAID, FW, 2 x GLAN                                               1.899,04

Intel Core 2 Duo E8400 BOX, 2×3.0GHz, 1333MHz, 775-pin, 6MB                                                                            1.599,00

DDR2 2GB (2x1GB kit) PC8500 (1066MHz) OCZ, nVidia XTC, SLI ready                                                                      821,73

2 × HDD Seagate ST3250620AS/ST3250410AS, 250 GB 16MB, S-ATA300, NCQ3, 7200                                             897,70  [u raid0, nadam se :)]

2 × DVD+RW/-RW/RAM LG GSA-H62N Dual Layer, SATA, 18x, retail, black                                                                  554,00
Zalman 9700 LED Cooler, sck 775/754/939/940/AM2                                                                                                484,00   [malo bih clocknuo taj E8400 :)]
2 × Albatron GF 9600GT, 512MB DDR3, TV out, Dual DVI                                                                                           2.362,04 [u SLI ak Bog da :) ]
Thermaltake W0103R, power supply Toughpower 600W, crno, EPS,ATX 2.2, 4×12V, PFC, AFC,14cm fan,6×SATA    666,00    [jel to dovoljno snažno]
Gigabyte mid tower TRITON 180, bez PS, crno, aluminijska maska, USB, Fire wire, 2×120mm fan, airduct                489,00

UKUPNO : 9772kn   

Iako imam ponešto iskustva, stanje na tržištu ne pratim i pomalo sam zatečen kaotičnom ponudom.

Zato molim sve posjetitelje foruma da mi pomognu svojim savjetima. Je li ovo dobro i jesu li cijene realne?

Može li ste štogod bolje uzeti i pri tome ostati u cijeni do 10k kuna? Koliko dugo bi stroj odolijevao navali novih igraćih naslova?

Hvala!

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 15:24 (LupusInFabula).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Isplati li se kupiti

pitanje... zašto dvije pržilice?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Isplati li se kupiti
Wolverine kaže...

pitanje... zašto dvije pržilice?

Ponekada se nađem u situacijama u kojima moram kopirati poneki cd/dvd, a procedura cd->disk, disk->cd me zbilja ubija u pojam (odmah izgubim volju). Mislim, pržilice nisu skupe. No čini se da bih mogao umjesto jedne ubaciti čitač, ako na to ciljaš. Hvala na postu.

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
17 godina
RE: Isplati li se kupiti?

Uhhh, stroj je mrak, te ako imaš te pare što da ne, za pržilice potpisujem. Što će ti dvije??? eh u međuvremenu si odgovorio :) , ne znam kolika je razlika od čitača do snimača, ako je veća od 50kn uzmi čitać ako nije onda bolje obje prže...nikad ne znaš!

Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 15:57 (Wiz3m4n).
17 godina
RE: Isplati li se kupiti?
Wiz3m4n kaže...

Uhhh, stroj je mrak, te ako imaš te pare što da ne, za pržilice potpisujem. Što će ti dvije???

Da, teorijski bi to trebao biti prilično dobar stroj. Ali kako li će biti u praksi? Nadam se da je netko već vlasnik neke od spomenutih komponenti pa će ovdje dati svoja osobna iskustva. Pogotovo vezano za ploču, raid0 i sli.

Za pržilice vidi gore!

17 godina
neaktivan
Isplati li se kupiti

osobno nikad nebi kupio tako nešto pogotovo ne tu ploču, RAM i cooler

također SLI od 9600GT mi nema smisla.

Daj radije pogledaj ovako nešto:

Abit IX38 QuadGT ili Asus P5E

Intel E8400

Scythe Ninja Plus

2x 1GB Crucial Ballistix PC5300 ili 2x 1GB SuperTalent PC6400 C4

2x 250GB WD AAKS

DVD-RW LiteOn

HD3870x2

Corsair HX520W

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Wolverine_pce kaže...

Volio bih kada bi naveo i neki opipljiviji razlog osim osobnog.

Prvotni izbor mi je bila Gigabyteova x38 dq6 (zbilja je pila i preporucam je svakome) ali sam je odbacio uvidjevši da ne podržava nVidijin sli (samo crossfire). za SLI sam se odlučio jer su njih dvije 9600ice jeftinije od hd3870x2 (cini mi se), a po performansama su tu negdje. mozda su cak gtice malo i brze.
 Plus ostavljam si mogućnost dodavanja treće u 3way sli. Jednog dana.

Koji je problem s RAMom?

17 godina
neaktivan

Meni se tvoja konfiguracija nikako ne svida...nit MB, niti Ram, niti gpu...konfiguracija ti je glupa da gluplja ne moze biti.... tako reci bacanje para.... Eh ovako da krenemo iz pocetka nema u sli-ju buduucnost velike pare dajes a nema nekih perfomansi..a imaju i problemi sa driverima..mah koji ce ti to nisi ti toliki entuzijasta..mozda dodam i trecu...mah ti nisi normalan..pogotovo jos sto uzimas 9600 koja je tek izasla, niti ko ima iskustva sa njom a uskoro ce izaci nova rjesenja, a jos mi je glupo kupvati nesto sto tek izade..jednostavno dabe bacanje para... Onaj ram Sli ready takode mi je glupost bacanje para...i naravno cpu cooler..... a sli je totalni promasaj......a pogotovo 3 way

Sve što možeš sad ostavi za kasnije
17 godina

Nemojte tako na čovjeka...sli nije glupost, i driveri su ok za večinu igara, samo rijetke rade loše pod Sli modom. Matična je skupa, ali ako hoće sli ne bude valjda kupovao prastari 650 chipset, tako da ova nudi zaista zahvalne performanse. SLI je u svakom pogledu zreliji od Crossfirea, a dvije 9600gt radit će sasma dobro, mada bi ja preporučio SLI od 2x8800Gt koji radi dokazano dobro, a radije bi uštedio na memoriji za koju preporučam 2x1GB ocz platinum koji je 200kn komad!

17 godina
neaktivan
LupusInFabula kaže...
Wolverine_pce kaže...

Volio bih kada bi naveo i neki opipljiviji razlog osim osobnog.

Prvotni izbor mi je bila Gigabyteova x38 dq6 (zbilja je pila i preporucam je svakome) ali sam je odbacio uvidjevši da ne podržava nVidijin sli (samo crossfire). za SLI sam se odlučio jer su njih dvije 9600ice jeftinije od hd3870x2 (cini mi se), a po performansama su tu negdje. mozda su cak gtice malo i brze.
 Plus ostavljam si mogućnost dodavanja treće u 3way sli. Jednog dana.

Koji je problem s RAMom?

Opipljiviji.....

One ploče jer su odlične, stabilne i nisu izbirljive s memorijom. Također bi dodao kako nForce nije baš bajan što se tiče overclockinga i podrške za RAM kad govorimo o pločama za Intel platformu.

Onaj tvoj RAM je preskup za ono što nudi. Danas dat 800kn za 2GB memorije mi nema smisla, bez obzira kaj na njoj piše OCZ.

Zalman također.... omjer uloženo - dobiveno je koma kod tog coolera

WD zato jer se puno manje kvari

3870x2 jer je za početak jedna kartica dakle sve će igre raditi sadvim normalno dok sa SLI-em uvijek imaš nekih problema oko podrške i sa driverima. Pogotovo kod novih kartica. 3-way SLI je užas kako sa strane performansi tako i sa strane potrošnje energije i zagrijavanja te naravno sa financijske strane. SLI na papiru jako dobro izgleda ali u stvarnosti je nešto sasvim drugo. Imao sam prilike raditi sa takvim sistemima i vjeruj mi nije baš sve tako ružičasto.
Plus 3-way SLi podržavaju samo 8800GTX i 8800Ultra kartice tako da o tome sa 9600GT možeš samo sanjati.
Također jedna 3870x2 nađe se već za 2800kn

Wiz3m4n kaže...

a radije bi uštedio na memoriji za koju preporučam 2x1GB ocz platinum koji je 200kn komad!

Taj OCZ je tek precjenjeno smeće sa ProMos ili Powerchip čipovima. Radije bi onda uzeo Kingmax PC6400 koji ima podjednak OC potencijal. Za 400kn najbolji izbor predstavljat će mu SuperTalent PC6400 C4 dok za 480kn već ima Ballistix PC5300

btw SLi je divan za vrtit Fear, doom, COD no te igre rade pristojno i sa jednom 8800GT
dok Crysis, WiC i ostalo dosta zna zezat sa SLi-em

- Never argue with an idiot, he'll drag you down to his level and beat you with his experience -
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.3.2008 16:58 (Wolverine_pce).
17 godina

hmmm, nađi mi tog kingmaxa na 800 koji će stabilan radit na 1000MHz...znaći po tvome smo mi svi  budale koje kupuju skuplje memorije, jer eto kingmax je strava...  Loool....možeš mislit kako bi sa kingmaxom dobio stabilan Oc e6300 na 3500MHz! In your F*** Dreams

17 godina
neaktivan
Daj mi ti reci koji to powerchip ide na 1000MHz

Ako trebaš 1000MHz onda ne uzimaš taj OCZ nego SuperTalent C4 ili Crucial Ballistix PC5300 koji koštaju 400 odnosno 480kn za 2GB

17 godina

Ok ljudi. Uvažavajući vaše postove, čini se manje-više svi slažemo oko izbora procesora, dok je sve ostalo upitno. Nadao sam se da će nVidijin čipset biti neki zalog za budućnost dok ga neki od vas osporavaju. Koliko dugo do dolaska intelovih X48 čipseta kod nas? Što se tiče grafičkih u sli-ju malo sam pogledao po netu i ne mogu naći niti jedan razlog protiv njih. Pogotovo odnos cijena/performanse ide im u prilog.

Malo se odlazi u širinu. Možda se nekome to čini puno, ali na stroj ću sigurno utrošiti do 10k kuna, i cilj javljanja na forum nije pohvaliti se već sastaviti što je moguće bolji stroj za te novce. Pošto mislim stroj malo (ne ekstremno) i clocknuti smatram da je bolji izbor kupiti i malo kvalitetnije (pa možda i skuplje) komponente.

Ok, rekao sam da ne pratim tržište i moguće je da je spomenuti RAM preskup, ali Kingmax,... hvala, ne hvala! Znam toliko da nije loša ali i nije dovoljno dobra.

Nadjoh i ovo:

Module Size: 2GB kit (1GBx2)
Package: Ballistix Tracer 240-pin DIMM (with LEDs)
Feature: DDR2 PC2-8500
Specs: DDR2 PC2-8500 • 5-5-5-15 • Unbuffered • NON-ECC • DDR2-1066 • 2.2V • 128Meg x 64

Cijena: 800kn ?! I što sad?

17 godina
neaktivan
Isplati li se kupiti

SLI nudi dobar omjer uloženo/dobiveno?

Pa to im je najveći minus jer plačaš dvije kartice trošiš duplo više struje, buka i zagrijavanje su veći a dobivaš ovisno o igri 50-70% na perf

Vozio sam SLI, 3-way SLI, CF i znam o čem pričam. No ako si toliko uvjeren da je SLi way to go... samo naprijed - ipak ne plačam ja tu avanturu (hvala Bogu)

Kod Crucial Ballistix-a ti je za sada svejedno koji uzeo (PC5300/PC6400/PC8500) jer svi imaju iste čipove iako se vani pojavljuju jednostrani moduli sa lošijim čipovima.

Osobno preporučam ovaj kit i neku Asus ili Abit ploču

Memorija radi sasvim normalno na 1000 4-4-4-12 2,2V i idu na oko 1200 5-5-5-15 2,2-2,3V

Ima iste D9GMH čipove ko i Ballistix 8500

Tracer ima još i LED-ice pa ako voliš blink-blink uzmi Tracer

X48 ploče su striktno DDR3 (barem zasada) tako da na to zaboravi. X38 je odličan čip.

Ovdje samo dajem prijedloge kojima želim olakšati izbor kolegama na forumu a ne zajebat nekog ili se svađat s nekim. Imam pametnija posla od toga. Također veliku većinu stvari govorim iz iskustva tj nisam od onih koji su u životu isprobali dva kita memorija, tri grafe i pokoji CPU pa se prave pametni.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Netko reče da s 9600 nema 3way sli-ja. Provjerih i pravu je. Hvala na informaciji. S druge strane koja ploča je onda dobra za taj intelov cpu a da podržava nvidijin sli. crossfire mi nije baš sazrio... skeptik sam.

Za ovu memoriju wolverine provjerih... sve pet! Koliko dugo može izdržati tako nagažena, da mi ne bi riknula za 3mj. Možda ipak bolje uzeti nešto što će lakše durati te brzine, nešto što je i predviđeno za te brzine. Pa onda i to malkoc clocknuti ;)
17 godina
neaktivan

Mislim da je bezveze ić odmah na SLI. Po meni osobno SLI matična + jedna jača grafička sada, a onda kad ti u budućnosti to bude slabo samo dokupiš još jednu ili dvije grafulje.

17 godina
neaktivan
Sli je jednostavno neisplativ.
Jedino ako hoceš na lan pa da se imaš s cim pravit važan.
Ništa drugo ti ne donosi.
Kao što je Wolv rekao.
Potrošnja struje,puno love, a nije 100% brže.
Neisplativo.
Rađe kupi najbržu karticu na tržištu.
17 godina
LUXX kaže...
Kao što je Wolv rekao.
Neisplativo.
usporedio sam cijene i performanse - 2× 9600 u SLI oko 2.4k kuna, a performansama su u rangu ili čak bolje od 8800ultra koja je najbrža i  košta skoro ili točno dvostruko više! Ako se ne varam...

17 godina
neaktivan

A razmišljao o potrošnji struje?
Zatim o buci?
Zatim o zagrijavanju?
Jel ti to stvarno treba?
Mislim da ne.

EDIT:

Zadnji post izbrisan.Ne pitaj zašto.

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2008 0:06 (LUXX).
17 godina
neaktivan
LupusInFabula kaže...
Za ovu memoriju wolverine provjerih... sve pet! Koliko dugo može izdržati tako nagažena, da mi ne bi riknula za 3mj. Možda ipak bolje uzeti nešto što će lakše durati te brzine, nešto što je i predviđeno za te brzine. Pa onda i to malkoc clocknuti ;)

Može izdržati podjednako dugo kao i Ballistix PC8500 ili OCZ PC8500 jer ima iste čipove -> Micron D9GMH

17 godina
LUXX kaže...

A razmišljao o potrošnji struje?
Zatim o buci?
Zatim o zagrijavanju?
Jel ti to stvarno treba?
Mislim da ne.

EDIT:

Zadnji post izbrisan.Ne pitaj zašto.

Ma jasno je meni zašto. Savršeno mi je jasno. Šutim
Nego, krivo misliš. Treba mi, nisam razmišljao o zagrijavanju, buci, a pogotovo ne o potrošnji struje. Mislim da je spomenuto napajanje sasvim dovoljno!

17 godina
Wolverine_pce kaže...

Ako trebaš 1000MHz onda ne uzimaš taj OCZ nego SuperTalent C4 ili Crucial Ballistix PC5300 koji koštaju 400 odnosno 480kn za 2GB

Ne znam koji powerchip ide, ali moj OCZ platinum 800Mhz radi max stabilno na 1000MHZ, što mi je taman da e6300 pogodi 3500MHz, a bratov kingmax neće preko 880Mhz (bar ne stabilno), tako da nije suvislo uspoređivati ta 2 branda!Osmijeh
17 godina
LupusInFabula kaže...
LUXX kaže...
Kao što je Wolv rekao.
Neisplativo.
usporedio sam cijene i performanse - 2× 9600 u SLI oko 2.4k kuna, a performansama su u rangu ili čak bolje od 8800ultra koja je najbrža i  košta skoro ili točno dvostruko više! Ako se ne varam...

Ne slušaj ih...ako si mislio i imaš paru samo ubodi 9600GT, i u SLI modu "ide lepo, znaš kako" brža je u večini testova i od 3870x2

http://www.guru3d.com/article/Videocards/504/7/

17 godina
neaktivan
Isplati li se kupiti

Hmm ja ne razumijem zašto toliko napadate covjeka?

Ok  uzeo  je  krivu  memoriju  i  cooler  ali  pretjerali  ste  sa  ogovaranjem  SLI-a.

LupusInFabula  slobodno  ti  uzmi  dvije  9600GT  u  SLI,  promjeni  napajanje  uzmi  Sesonic  500W  ili  Crosir  520W,  uzmi  rame  koje  ti  wulverine  preporucio(one poslije ne kingmax),  rađe  ukombiniraj  2  x  320GB  Segate  ili  Samsung  moze  i  WD.

Ne  znam  koju  maticnu  da  ti  preporucim  tu  doista  nisam  pametan  još  da  podrzava  SLI  kako  treba  proguglaj  i  pogledaj  po  netu  koje  su  se  pokazale  kao  najbolje  riješenje.

Sumnjam  da  ti  doista  trebaju  dvije  przilice  rađe uzmi przilicu i dvd čitač ako je razlika u cjeni mizerna onda ostavi.

Procesor  ostavi  samo  cooler  uzmi  neki  drugi...  neki  TT  ili  neki  od  brace  SCYTHE  .

Ako  mozeš  (financijski)  razmisli  o  2  x  8800GT.

May The Force be With You DuDe!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Isplati li se kupiti

SLI i CF nisu isplativi jer je mali dobitak u igrama. Tako da 9600GT SLI...niti u ludilu. 8800GT ili 3870x2 i mirna Bosna.

SLI je još teže složiti jer nema dobre SLI ploce, ako pogledamo s775 i 650i SLI/680i SLI/780i SLI...sve i jedna smece. Tko ju je imao, znati ce o cemu pricam.

P35 DS3P, E6700, 2x1Gb ZuperTalent C4 OC, Club3D 8800GT, barica 320GB, Raidmax Scorpio big tower, SilverStone Strider ST75F, BenQ FP93GX, Canon pixma 4300
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da si malo posložim dojmove: većina se dakle izjasnila kontra Seagateovih diskova. Uvažit ću to. Dalje kažete da jedna pržilica treba ustupiti mjesto čitaču. Ok!

Što se tiče RAMa i grafičkih tu ste me izgubili... Sramim se pogotovo jer tu dijelom čuči i izbor matične. Malo ću prosurfati oko ovih Ballistix kitova.

nVidijine grafe mi ulijevaju više povjerenja kao i njihov SLI. Dojma sam da se tu ATI odnosno AMD malkoc gubi. Imaju crossfire, pa onda trpaju dva čipa na jednu karticu - WTF? Što sad raditi. Npr. da ima ploča koja bi mogla ugnijezditi dvije 3870x2 uzeo bih tu ploču i jednu grafu, a poslije, kad kanta počne posustajati, ubola bi se možda i druga grafa. Ovako sam skloniji nVidijinim rješenjima. Pogotovo ova 9600 mi se čini kao best buy. Solidna zvjerka za pristojnu cijenu.

Ne znam. Lovu sam predodredio, ali ne bih je želio bacati na glupav način. I prije sam strojeve dosta plaćao ali zato nikada nisam imao niti jednu jedinu zvizdariju s njima. A sad je to pravi lov u mutnom. Ranije se za sitnu lovu dobivao škart, dok je skuplje uvijek se na kraju pokazalo i kvalitetnije (barem u mom iskustvu). Danas i dalje za sitnu lovu dobivaš škart, a skuplje i dalje može biti škart.

Ajme poludjet ću!

17 godina
neaktivan
Wolverine_pce kaže...

WD zato jer se puno manje kvari

uh
ja suprotna iskustva imam. potpuno suprotna :o

Reg: But apart from the sanitation, the medicine, education, wine, public order, irrigation, roads, the fresh-water system, and public health, what have the Romans ever done for us?
Xerxes: Brought peace?
Reg: Oh, pea-- Shut up!
17 godina
neaktivan
Isplati li se kupiti

pa podjeli s nama reci koliko se WD-a AAKS serije pokvarilo kod tebe a koliko 7200.11 i 7200.10 Seagate-a

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Isplati li se kupiti

Ja da sam na tvom mjestu bi gledao ovako:

Gigabyte P35-DS3P - 830kn ADM

E8400 - oko 1350kn

2x2GB PC6400 OCZ Vista Upgrade - 303kn x2 ADM

SEAGATE Barracuda 500GB 7200.11 - 809kn Hgspot

SONY-NEC AD-7200A, SATA 20x - 185kn Hgspot + SAMSUNG SH-S203D - 179kn Hgspot

TT Big Typhoon ili Sonic tower - oko 300kn

Powercolor Radeon HD3870X2 - 2785kn Diskont24 ili XPERTVISION 8800GT 512 - 1443kn Dsikont 24

Chieftec 650W Turbo Serie - 700kn ADM

Chieftec big tower BA-02B-B-B - 550kn ADM

Ukupno: 8260/6953kn (ovisno o VGA)

P35 DS3P, E6700, 2x1Gb ZuperTalent C4 OC, Club3D 8800GT, barica 320GB, Raidmax Scorpio big tower, SilverStone Strider ST75F, BenQ FP93GX, Canon pixma 4300
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
LupusInFabula kaže...

Imaju crossfire, pa onda trpaju dva čipa na jednu karticu - WTF? Što sad raditi. Npr. da ima ploča koja bi mogla ugnijezditi dvije 3870x2 uzeo bih tu ploču i jednu grafu, a poslije, kad kanta počne posustajati, ubola bi se možda i druga grafa. Ovako sam skloniji nVidijinim rješenjima. Pogotovo ova 9600 mi se čini kao best buy. Solidna zvjerka za pristojnu cijenu.

Vidim da si jako zelen po pitanju HW-a pa da krenem redom.
ATi je još jaaaako davno izbacio prvi karticu sa dva GPU-a  i to nije ništa čudno, a vjeruj mi ni nVidia nije zelena po tom pitanju (postoje GF6600 sa dva čipa a da ne pričam o GX2 seriji)
Drugo dvije 3870x2 mogu se upariti a to se zove CFX ili ti CrossFireX i naravno da postoje ploče koje podržavaju CFX ;)
Također možeš upariti u CF 3870x2 sa običnom 3870

9600GT je super kartica ali bestbuy nije to je ipak 8800GT odnosno HD3870

Wiz3m4n kaže...
Wolverine_pce kaže...

Ne znam koji powerchip ide, ali moj OCZ platinum 800Mhz radi max stabilno na 1000MHZ, što mi je taman da e6300 pogodi 3500MHz, a bratov kingmax neće preko 880Mhz (bar ne stabilno), tako da nije suvislo uspoređivati ta 2 branda!Osmijeh

ne znam koliko tvoj brat ima iskustva u OC-u i koja je ploča i napon u pitanju ali svaki PC6400 koji sam isprobao je išao preko 900MHz
postoje izleti i na 1000MHz no takvi su rijetki

tebi OCZ radi na 1000 jer si pokupio ProMOS koji odu na oko 1000-1100 5-5-5-15 2,3V no ako potrefiš Powerchip ostao si na oko 900-950MHz. Dakle dao si 400kn za RAM i imaš perf kao onim za 260kn

evo pa vidi kako radi ekipi Kingmać

ne kažem da je to odličan RAM za OC samo kažem da je za tu cijenu super kupovina a za 400+kn išao bi na Crucial Ballistix PC5300 ili SuperTalent PC6400 C4

@Gilbert
sastavio sam mu već bio konfu ali inzistira na SLi-u

Pa neka uzme SLi da nebi bilo da "napadamo čovjeka" jer mu želimo dobro. (čovječe hoćeš nekom pomoć i odma te razapnu)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice