Strojarstvo vs elektrotehnika (FSB vs FER)

poruka: 14
|
čitano: 16.857
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan
Pozdrav!

U 9. Mjesecu ću u 4. Razred opće gimnazije i razmišljam o fakultetima, konkretno o strojarstvu (FSB) i elektrotehnici (FER).

Često se dvoumim između ta dva faksa iako me možda više privlači strojarstvo (FSB) s tim da mi je par ljudi savjetovalo ekektrotehniku (FER). Strojarstvo mi često zvuči "zastarjelo", a s druge strane, programirati ne znam, ne znam puno o elektronici i s računalom se koristim kao i svaka druga osoba (ništa više od toga).

U školi sam 5.0 učenik i najdraži predmeti su mi fizika, matematika i kemija. Iz fizike sam volio i mehaniku i fluide i termodinamiku i elektricitet i magnetizam...

1. Mislite li da je strojarstvo "zastarjelo" ?
2. Što je perspektivnije (u inozemstvu naročito)?
3. Što znate o tim fakultetima (život, učenje, sličnosti i razlike itd.)?
4. Je li velika prepreka na FER-u ako se ne zna programirati i ako se o računalima "i ne zna previše"?
5. Što bi ste vi preporučili?

Unaprijed, hvala na odgovorima!
8 godina
neaktivan
Re: Strojarstvo vs elektrotehnika (FSB vs FER)
San mi je raditi kao inženjer u nekoj automobilskoj ili svemirskoj tvrtci ili u nekom istraživačkom centru isl.
8 godina
neaktivan

sto se tice programiranja to te uopce ne treba bit strah jer nemas predznanja lako se sve pohvata na faksu, ja sam na matki na pmfu (inzenjerski smjer) i isto sam isla u opcu i nije nikakav problem to
sto se tice razlike izmedu fera i fsba rekla bi da je fsb mozda laksi, frendica mi je na fsbu i sve rjesava na vrijeme, a nije neki genijalac (al moras stalno radit, normalno). ako te zanima vise fsb idi na to onda, nemoj previse mozgat o tom i jos po ovom sto si napisao mozda bi ti bilo dobro da ides na zrakoplovstvo, a ne na samo strojarstvo. 
imat ces posao i to dobar, s oba faksa, idi na ono sto te vise zanima ne treba te bit strah 

16 godina
FSB može biti teži, a može biti lakši nego FER.

Tvoj smjer (željeni) je definitivno najteži na FERu, dok će ti na FSBu možda problem predstavljat Mat 1 i naravno Termodinamika.

FER nije pogodan baš za kampanjce. I zato ti može bit bitno bitno teži.
8 godina
neaktivan
Super, drago mi je za znati, hvala na odgovoru!

A što se tiče zrakoplovstva, moram priznati da sam razmišljao o zrakoplovstvu i mislim da je to jako zanimljivo, ali sam "odabrao" strojarstvo jer mi se čini "općenitijim". Bojim se da ne ostanem "skučen" s diplomom zrakoplovstva iako se još razmišljam oko ta 2 studija na FSB-u (FSB mi je mozda ipak "drazi" od FER-a)
8 godina
neaktivan
Super, drago mi je za znati, hvala na odgovoru!

A što se tiče zrakoplovstva, moram priznati da sam razmišljao o zrakoplovstvu i mislim da je to jako zanimljivo, ali sam "odabrao" strojarstvo jer mi se čini "općenitijim". Bojim se da ne ostanem "skučen" s diplomom zrakoplovstva iako se još razmišljam oko ta 2 studija na FSB-u (FSB mi je mozda ipak "drazi" od FER-a)
16 godina
FER je najorganiziraniji faks u HR i rekao bih da s njim, FSB i Medicinom u ZG ne možeš fulat.

Šta god da odabereš između to dvoje bit će ti super.

Ja bi osobno odabrao FER, čisto jer su prve 3 godine dosta solidne i zaokružene za bilo što. Čisto sumnjam da odma znaš što želiš studirat...lako moguće da se promijeni to u 2 godine
8 godina
neaktivan
A što mislite o smjeru mehatronika i robotika na fsb-u? Je li to mozda dobar smjer za nekoga tko se dvoumi između FER-a i "cistog" strojarstva (konstrukcijski smjer)? Je li to kvalitetan studij "okrenut prema buducnosti" ili bi bilo bolje da odaberem nesto od onog dvoje?
16 godina
W.W. Heisenberg kaže...
A što mislite o smjeru mehatronika i robotika na fsb-u? Je li to mozda dobar smjer za nekoga tko se dvoumi između FER-a i "cistog" strojarstva (konstrukcijski smjer)? Je li to kvalitetan studij "okrenut prema buducnosti" ili bi bilo bolje da odaberem nesto od onog dvoje?

Ja sam na mehrob smjeru pa ak te nesto preciznije zanima pitaj i odgovorit cu ti. Posto ne zelim bacat usporedbe sa ferom komentirat cu samo ovaj dio sa konstrukcijskim smjerom, mehrob nema skoro pa nikakve veze sa konstrukcijskim, mi konstruiranja gotovo da nemamo na ovom smjeru, dok ces se na konstrukcija ubit sa crtanjem proracnunima i slicno, ugl puno puno crtanja raznih konstrukcija koje prethodno sam moras proracunat.

8 godina
neaktivan

Zanima me

1. Daje li smjer meh. i rob. na fsb-u kvalitetno znanje iz područja kao što su elektronika, elektrotehnika, programiranje, senzori, ... (iz područja koja nisu "tradicionalno" strojarska i koja su "modernija") ili bih možda trebao ići na fer ako želim kvalitetna znanja iz tih područja?

2. Kakvo je stanje što se tiče zapošljavanja i kvaliteta poslova s meh. i rob. (u inozemstvu pogotovo tj. "na zapadu") u budućnosti

3. Hoću li biti skučen ako odaberem meh. i rob. što se tiče mogućnosti zapošljavanja i kvalifikacija tj. hoću li moći raditi neke poslove nevezane samo uz meh. i rob.?

4. Općenito, kako je studirati na tom smjeru?

16 godina
W.W. Heisenberg kaže...

Zanima me

1. Daje li smjer meh. i rob. na fsb-u kvalitetno znanje iz područja kao što su elektronika, elektrotehnika, programiranje, senzori, ... (iz područja koja nisu "tradicionalno" strojarska i koja su "modernija") ili bih možda trebao ići na fer ako želim kvalitetna znanja iz tih područja?

2. Kakvo je stanje što se tiče zapošljavanja i kvaliteta poslova s meh. i rob. (u inozemstvu pogotovo tj. "na zapadu") u budućnosti

3. Hoću li biti skučen ako odaberem meh. i rob. što se tiče mogućnosti zapošljavanja i kvalifikacija tj. hoću li moći raditi neke poslove nevezane samo uz meh. i rob.?

4. Općenito, kako je studirati na tom smjeru?

1. ovo sto si ti nabrojo je sve jace na feru po mom. mehatronika ti je automatika i upravljanje (regulacija) odnosno servotehnika, to je smjeru glavna tema ucenja
2. ma mozes bez problema nac posao vani

3. ma sa strojarstvom se obicno mozes zaposlit di god bez obzira na smjer (ako posao trazi stroj inzenjera), jer mi odprilike svi znamo po nesto od drugih smjerova (naravno ja znam 10% onog sto konstruktori uce al poanta je ta da uz malo truda brzo svladas ono sto se od tebe ocekuje jer imas kao neko predznanje)

4. a to ti je od covjeka do covjeka, neki vole , neki ne vole, a po mom ja sam izmedu, imas dosta nepotrebnih predmeta koji su po mom samo tu se popuni trazena kvota upisanih bodova a opet imas i onih zanimljivih i potrebnih

10 godina
neaktivan

Pozdrav, da li FSB ima predavanja na engleskom jeziku za strane studente?

I am over 9000!!!
16 godina
Shivi kaže...

Pozdrav, da li FSB ima predavanja na engleskom jeziku za strane studente?

Koliko smo cimer i ja upoznati (obojica na fsb-u 3/4 godina) nema.

8 godina
neaktivan
Sto se tice strojarstva i elektrotehnike, biram ipak elektrotehniku, ali sad pocinjem razmisljati o mom prvom izboru za fax kojeg sam "eliminirao" (fizika) jer su mi savjetovali ljudi da je bolje biti inzenjer nego znanstvenik. U zadnje vrijeme cujem "slijedi snove" a ne novac isl. Sto bih trebao odabrati fiziku (studirati duze i biti znanstvenik koji je manje placen od izenjera) ili elektrotehniku (biti bolje placeni inzenjer)?
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice