Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.156.576
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Re: Matematika - pomoć
Square Enix kaže...

Kako rijesiti ovaj zadatak?

α + ß = 135°

sinα= 15/17

Izracunaj sinβ i cosα

Tu je ideja koristiti adicijske formule, ne namještati rezultat na kalkulatoru.

Dakle cosα dobiješ iz relacije sin2α + cos2α = 1 budući da sinα imaš zadano.

Zatim iskoristiš prvu jednadžbu koja je zadana i iz nje slijedi da je

ß = 135° - α

pa je

sinß = sin(135° - α) = sin135°cosα - cos135°sinα

I sad to sve imaš zadano i izračunaš na kalkulator (ili preko tablica) bez zaokruživanja i kemijanja.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
12 godina
neaktivan
schanac kaže...

Luuka kaže...

Hvala obojici na pomoci,ovu Luukinu verziju smo i radili u skoli ali nema veze sad.Jucer sam pisao test,i jako dobro sam ga napisao,sreca nije bio ovaj zadatak {#}

Nobody Cares!
16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Riješavam neke zadačiće za vježbu i koristim riješenja od nekog lika u grupi na fejsu za provjeru.

http://prntscr.com/51wp6b

Ja neznam, ili ja ne kužim kak to funkcionira ili je ovaj lik mađioničar.

Cilj zadatka je dokazati da je tvrdnja djeljiva s  6 putem indukcije.

E sad, obratite pažnju na  3. red od iza.

Lik je napisao da je k3+11k = 6m, odnosno izmislil je i broj i varijablu samo da mu "paše" u zadatku, odnosno barem ja to tak vidim.

Može mi neko objasnit kak se to desilo odnosno dal je to uopće moguće? Po meni ta tvrdnja uopće nije istinita.

16 godina
LordShgi kaže...

Riješavam neke zadačiće za vježbu i koristim riješenja od nekog lika u grupi na fejsu za provjeru.

http://prntscr.com/51wp6b

Ja neznam, ili ja ne kužim kak to funkcionira ili je ovaj lik mađioničar.

Cilj zadatka je dokazati da je tvrdnja djeljiva s  6 putem indukcije.

E sad, obratite pažnju na  3. red od iza.

Lik je napisao da je k3+11k = 6m, odnosno izmislil je i broj i varijablu samo da mu "paše" u zadatku, odnosno barem ja to tak vidim.

Može mi neko objasnit kak se to desilo odnosno dal je to uopće moguće? Po meni ta tvrdnja uopće nije istinita.

Vjerojatno je to napisao u pretpostavci indukcije. Teško je reći kad nije napisano rješenje cijelog zadatka, a ni tekst zadatka.

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Zadatak je samo indukcijom dokazati tvrdnje za sve n u skupu prirodnih brojeva N.

Njegovo cijelo riješenje: http://prntscr.com/51x6gt

No, ako i je to riješenje krivo, jel mi neko može pomoći u riješavanju istog, samo sam ga raspisao i došao sam do istog mjesta di i on kad je ubacio taj m od nikud.

16 godina

Pa vidiš da je pretpostavio da je n^3 + 11n djeljivo s 6. Znači da se to može zapisati kao 6*m, gdje je m neki broj iz N.

16 godina
neaktivan

Ahhh, I see. Hvala ti.

Imaš pivu! :D

11 godina
protjeran
https://www.facebook.com/adriatix.hr
15 godina
Matematika - pomoć

Jel ima tko za ovaj zadatak ideju, zaboravio sam kompleksne brojeve a traba mi za ovaj zadatak sada: 

15 godina
ERROR1911 kaže...

Jel ima tko za ovaj zadatak ideju, zaboravio sam kompleksne brojeve a traba mi za ovaj zadatak sada: 

Pretvori u trigonometrijski oblik pa onda racunaj sa njim. (√3 - i)6 = 26(√3/2 - i/2)6 = 26 (cos 11pi/6 + isin 11pi/6)6 = 64 (cos 11pi + isin 11pi) = 64 (cos pi + in sin pi) = -64.

14 godina
ERROR1911 kaže...

Trebaš sve kvadrirati pa kubirati ili obratno

Samo se sjeti:
i=sqrt(-1)

i2=-1

i3=-i

i4=1 

I dalje ti se sve ponavlja

i5=i

itd itd...

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
10 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Captain S. je u pravu. Trebaš si u trigonometrijski oblik pretvorit, a onda nakon toga sve ide lako osim ako ne znaš kako potencirati kompleksni broj koji je u trigonometrijskom obliku.

Ukoliko ne znaš, pogledaj si u formule koje se koriste na maturi, tamo imaš odmah na prvoj strani ako se ne varam.

11 godina
protjeran
11 godina
protjeran
13 godina
Matematika - pomoć

Helloouuuu ekipo :) jel mi može molim te netko od vas rješiti 1. zadatak? 

1.  x²-2x-8=0

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2014 11:36 (Miki_16).
16 godina
odjavljen
Miki_16 kaže...

1.  x²-2x-8=0

To je obicna kvadratna jednadzba, ides po klasicnoj formuli...

U tvom slucaju rjesenja su:

x1 = 4

x2 = -2

http://isvijet.com.hr, Siemens C60, SE K700i, Samsung D600, Sam. Omnia i900, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, Galaxy SIII, Nexus 5
Poruka je uređivana zadnji put ned 9.11.2014 12:04 (Edge).
12 godina
neaktivan
Miki_16 kaže...

1.  x²-2x-8=0

pa to jednostavno rijesis sa onom formulom za kvadratnu jednadzbu

13 godina
TheAtomicMiner kaže...
Miki_16 kaže...

1.  x²-2x-8=0

pa to jednostavno rijesis sa onom formulom za kvadratnu jednadzbu

znam da ide ta formula, međutim negdje griješim ipak to 10g. radila nisam pa želim da mi netko riješi da vidim di zaribam svaki put...

13 godina
neaktivan
Miki_16 kaže...
...

znam da ide ta formula, međutim negdje griješim ipak to 10g. radila nisam pa želim da mi netko riješi da vidim di zaribam svaki put...

Evo ti postupak. 

Trava raste tamo gdje je posadiš.
13 godina
Medikus kaže...
Miki_16 kaže...
...

Evo ti postupak. 

hvaaaaaalaaaaaaaa {#}

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

zadano je riješi sustav

sin(x+y)=1/2  i cos(x-y)=1/2

raspišem ja to po formuli i što dalje ??  To je Mat-3 - školska knjiga

slika:

15 godina
Mladan kaže...

zadano je riješi sustav

sin(x+y)=1/2  i cos(x-y)=1/2

raspišem ja to po formuli i što dalje ??  To je Mat-3 - školska knjiga

slika:

Iz toga dobijes ove sustave:
x+ y = pi/6 + 2k1pi

x - y = pi/3 + 2k2ipi

x+ y = pi/6 + 2k1pi

x - y = 5pi/3 + 2k2ipi

x+ y = 5pi/6 + 2k1pi

x - y = pi/3 + 2k2ipi

x+ y = 5pi/6 + 2k1pi

x - y = 5pi/3 + 2k2pi

Sad trebas rijesiti te sustave sto je trivijalno. Npr u prvo slucaju mozemo zbrojiti te sustave:

2x = pi/6 + 2k1pi + pi/3 + 2k2ip

x = pi/2 + kpi

y = pi/6 + 2k1pi - x

y = -pi/3 + kpi

I tako za ostale. No pazi na ovo 2kpi. Ako zbrajas 2k1pi i 2k2pi, onda dobije 2(k1+k2)pi, a k1 + k2 je opet neki cijeli broj k, pa mozes pisati 2kpi. Ili npr. kad oduzimas 2kpi i k1pi, onda dobijes (2k-k1)pi. 2k-k1 je opet neki cijeli broj, i mi ga mozemo oznaciti sa k pa pisati kpi.

13 godina
Matematika - pomoć

opet ja {#} 

imam u četvrtak ispit iz matematike koji mi je neopisivo jako bitan  i bit če 2 zadatka iz trigonometrije (osnovno) međutim ja nikako da ju skužim, znam pitagorin poučak žmireči međutim nikako da skužim kad ide sinus, kad kosinu i  to... znam da lipo piše:  sin= nasuprotna/hipotenuza  cos=priležeča/hipotenuza.......... međutim idalje nekužim kad što trebam upotrijebiti na trokutu...

jel mi može molim te netko to objasnit nekako, bila bih mu do neba zahvalna pošto nisam nikako nasla tko bi mi preko whatsapp u čet ta dva zadatka rješio umjest mene {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.11.2014 20:47 (Miki_16).
13 godina
Miki_16 kaže...

opet ja {#} 

imam u četvrtak ispit iz matematike koji mi je neopisivo jako bitan  i bit če 2 zadatka iz trigonometrije (osnovno) međutim ja nikako da ju skužim, znam pitagorin poučak žmireči međutim nikako da skužim kad ide sinus, kad kosinu i  to... znam da lipo piše:  sin= nasuprotna/hipotenuza  cos=priležeča/hipotenuza.......... međutim idalje nekužim kad što trebam upotrijebiti na trokutu...

jel mi može molim te netko to objasnit nekako, bila bih mu do neba zahvalna pošto nisam nikako nasla tko bi mi preko whatsapp u čet ta dva zadatka rješio umjest mene {#}

Primjeri zadataka, naslov lekcije?

15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Molim, pomoć.  Radi se o pravokutniku kojem je poznata samo hipotenuza=50,71cm.   Davno sam bio u školi! Molim, ako itko zna. Znam da je nedovoljno podataka za pitagorin poučak... Ali može li se riješiti sa omjerom kateta?  S=c/2 ili Talesovim poučkom?

15 godina
neaktivan

sve skužio - A ja tražim velike dubioze kad ono jednostavno {#}

zahvaljujem

14 godina
Žohar kaže...

Molim, pomoć.  Radi se o pravokutniku kojem je poznata samo hipotenuza=50,71cm.   Davno sam bio u školi! Molim, ako itko zna. Znam da je nedovoljno podataka za pitagorin poučak... Ali može li se riješiti sa omjerom kateta?  S=c/2 ili Talesovim poučkom?

Pa gledaj, ti imaš ovdje beskonačno riješenja i to možeš vidjeti po Talesovom poučku

dakle ovdje ti dužina katete može biti sve iz intervala <0, 50.71>

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can&amp;amp;#39;t achieve it.”
15 godina
neaktivan
Top Bugovac kaže...
Žohar kaže...

Pa gledaj, ti imaš ovdje beskonačno riješenja i to možeš vidjeti po Talesovom poučku

Možda, "zlatni rez"??

14 godina
Žohar kaže...
Top Bugovac kaže...
Žohar kaže...

Možda, "zlatni rez"??

Ne razumijem? Ali znam što je zlatni rez 

“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can&amp;amp;#39;t achieve it.”
11 godina
protjeran
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice