Matematika - pomoć izdvojena tema

poruka: 5.900
|
čitano: 2.397.014
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Re: Matematika - pomoć

Heh.. kako ovo vraća uspomene na muke s matematičkom analizom 3 (fer). Jedva položio i to iz 3. pokušaja {#}.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
13 godina
TracerCPP kaže...

Heh.. kako ovo vraća uspomene na muke s matematičkom analizom 3 (fer). Jedva položio i to iz 3. pokušaja {#}.

Ja sam mislio da si ti vrsni matematičar, ozbiljno.

14 godina
neaktivan
royalhero kaže...
TracerCPP kaže...

Ja sam mislio da si ti vrsni matematičar, ozbiljno.

Nije da sam matematičar tog kalibra kao domagoj i ekipa koja ovdje svakodnevno rješavaju zadatake, ali ipak, snalazio sam se {#}. U prve dvije godine faksa položio 5 matematika i dvije fizike. Više mi nije niti trebalo.

Kada lajavci laju onda završe ovako: http://i471.photobucket.com/albums/rr77/toropreto/2012-07-0813_30_07.gif
15 godina
Matematika - pomoć

Odrediti funkciju f(x) koja zadovoljava funkcionalnu jednacinu

f(x)+2f(1/x)=x.

Mi smo ovo pomnozili sa -2 i dobili

-2f(1/x)-4f(x)=-2/x

Od kud sad to?

16 godina

Pomnožili sa -2 i onda zamjena 1/x umjesto x budući da jednadžba vrijedi za svaki x (različit od nule)

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

moze help? dugo nisam :)

ovak ide:

Odredi x ako je poznato da je treći član u razvoju binoma (x + x^logx)^5   jednak 1 000 000

znaci ovo je x NA logx (potencija)

inace znam sve postupak i sve samo me muci taj log jel ga mogu kak drugacije napisat ili nesto?

League of Legends EU West: Dmanz
14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

evo molim vas ako može riješite mi ove zadatke imam sutra provjeru iz kompleksnih brojeva

hvala unaprijed :)

(3-i)2-(2+2i)(1-2i)

|z|

z=2(1-2i)-i(3-i)

PRODAJEM AJVAR
17 godina
neaktivan
cod4gamer kaže...

evo molim vas ako može riješite mi ove zadatke imam sutra provjeru iz kompleksnih brojeva

(3-i)2-(2+2i)(1-2i)

|z|

z=2(1-2i)-i(3-i)

1.

9 - 6i + i2 - 2 + 4i - 2i + 4i2 = 9 - 6i - 1 - 2 + 4i - 2i - 4 = 2 - 4i

2.

z = 2 - 4i - 3i + i2 = 1 - 7i

|z| = √(12 + (-7)2) = √50 = 5√2

Get pissed and slapped my bitch right in her dirty pudding.
14 godina
neaktivan
i_rambo_plache kaže...
cod4gamer kaže...

(3-i)2-(2+2i)(1-2i)

|z|

z=2(1-2i)-i(3-i)

1.

9 - 6i + i2 - 2 + 4i - 2i + 4i2 = 9 - 6i - 1 - 2 + 4i - 2i - 4 = 2 - 4i

2.

z = 2 - 4i - 3i + i2 = 1 - 7i

|z| = √(12 + (-7)2) = √50 = 5√2

hvala stari ;-)

PRODAJEM AJVAR
17 godina
dmanz kaže...

ovak ide:

Odredi x ako je poznato da je treći član u razvoju binoma (x + x^logx)^5     jednak 1 000 000

inace znam sve postupak i sve samo me muci taj log jel ga mogu kak drugacije napisat ili nesto?

Rešenje je na slici:

15 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...
dmanz kaže...

ovak ide:

Odredi x ako je poznato da je treći član u razvoju binoma (x + x^logx)^5    jednak 1 000 000

Rešenje je na slici:

da bas smo danas u skoli rjesavali, trebalo mi je malo prije ali hvala ti puno i da rjesenje je x=10, ovo negativno odbacujemo.... bar smo tak rekli, hvala ti :)

17 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Zasto bi odbacio ovo drugo rjesenje? Pa nije negativno (a ne moze niti biti), x = 0.003162277... je pozitivan broj i sasvim valjano rjesenje.

EDIT: Osim ako trazite samo cjelobrojno rjesenje.

If you ever write code that is so complex that needs a comment to explain *what* a statement is doing, you probably need to rewrite your code, not comment it.
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.10.2012 15:13 (1domagoj1).
17 godina
Matematika - pomoć

Osim ako ne tražite samo celobrojna rešenja, negativno rešenje kvadratne jednačine ne treba odbacivati.

Istina je da x ne sme biti negativno, ali log10x sme, i daje pozitivnu vrednost x-a, u ovom slučaju x=10-2,5≈3,162*10-3. Evo provere (uzeto je da je x=10-2,5 da bi se eliminisale greške koje nastaju zaokruživanjem, ionako se sve lepo sredi):

10x3(xlogx)2

=10*(10-2,5)3*((10-2,5)log(10^-2,5))2

=10*10-7,5*((10-2,5)-2,5)2

=10*10-7,5*(106,25)2

=10*10-7,5*1012,5

=10*105

=1.000.000

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.10.2012 15:19 (Ivan(4)).
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

rekla je profa da nesme bit negativno a i u rjesenjima pise samo x=10 tak da.. neznam zkj

16 godina

Ne vidim baš nijedan razlog zašto bi se to rješenje odbacilo.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
17 godina
neaktivan
dmanz kaže...

rekla je profa da nesme bit negativno a i u rjesenjima pise samo x=10 tak da.. neznam zkj

Onda se vjerojatno zabunila, mozda je mislila da je to logaritam negativnog broja, kao npr log(-5) -> to ne postoji.

If you ever write code that is so complex that needs a comment to explain *what* a statement is doing, you probably need to rewrite your code, not comment it.
14 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Vecer!

Poceo je studij i drago bi mi bilo kada bi netko imao odgovor na par pitanja na koja sam naletio u predavanju.

Radi se o vektorima.

1. Da li su vektori (vektor)a=(1,3) , (vektor)b=(5,-2) i (vektor)c=(1,0) linearno nezavisni?

Teorija kaze: vektori a1, a2, ... an su linearno nezavisni ako ih poništava samo trivijalna linearna kombinacija: λ1a1 + λ2a2 + ... = 0 => λ1 = λ2 = ... = 0

2. Zadane su tri točke paralelograma ABCD -> A=(5,1) , B=(1,4) , C=(-4,1). Gdje se na kordinatnom sustavu nalazi točka D?

Ovaj zadatak sam riješio na sljedeći način:

(vektor)AB = (vektor)CD <==> (vektor)CD = -4i + 3j

D=C+(vektor)CD = (-4,1) + (-4,3) = (-8,4)

Moje pitanje u ovom zadatku: Kako riješiti zadatak bez korištenja ai + bj = z posto jos nismo dosli do toga dijela na predavanjima...

tj. kako rijesiti zadatak pomocu prikaza (vektor)a=(a1,a2) i/ili radijus vektora točaka?

Unaprijed hvala!

Lijep pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.10.2012 20:14 (Najduzi_niz).
17 godina
neaktivan
Najduzi_niz kaže...

Vecer!

Poceo je studij i drago bi mi bilo kada bi netko imao odgovor na par pitanja na koja sam naletio u predavanju.

Radi se o vektorima.

1. Da li su vektori (vektor)a=(1,3) , (vektor)b=(5,-2) i (vektor)c=(1,0) linearno nezavisni?

Teorija kaze: vektori a1, a2, ... an su linearno nezavisni ako ih poništava samo trivijalna linearna kombinacija: λ1a1 + λ2a2 + ... = 0 => λ1 = λ2 = ... = 0

...

Primjeti da u ovom teoremu, na desnoj strani nije broj nula, vec nul-vektor.

Neka su λ1, λ2 i λ3 tri realna broja tako da vrijedi:

(1, 3)λ1 + (5, -2)λ2 + (1, 0)λ3 = (0, 0)

To mozemo raspisati kao dvije jednadzbe:

λ1 + 5λ2 + λ3 = 0

1 - 2λ2 + 0λ3 = 0

S obzirom da ovaj sustav ima netrivijalna rjesenja, vektori su linearno zavisni.

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.10.2012 20:46 (1domagoj1).
15 godina
Matematika - pomoć

Neka je n najmanji od tražena 4 broja, onda mora biti:

n+(n+1)+(n+2)+(n+3)

n=313

4n+6= 1258 a traženi brojevi su 313, 314, 315, 316.

WTF?

Ne kontam baš

Opali HVALA ↓↓↓
17 godina
neaktivan
nul-3 kaže...

n+(n+1)+(n+2)+(n+3)

n=313

WTF?

Ne kontam baš

A sto ti tocno ovdje nije jasno?

Ako imas neki cijeli broj n, koji je onda sljedeci cijeli broj? Recimo imas 1, koji je sljedeci cijeli broj? 2, jel tako? A to je nista drugo nego n + 1, n = 1, znaci n + 1 = 1 + 1 = 2. Da dobijes sljedeci cijeli broj 3, na n moras dodati 2, znaci n + 2 = 1 + 2 = 3. Itd.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.10.2012 17:50 (1domagoj1).
15 godina
1domagoj1 kaže...
nul-3 kaže...

n+(n+1)+(n+2)+(n+3)

n=313

WTF?

Ne kontam baš

Ako imas neki cijeli broj n, koji je onda sljedeci cijeli broj? Recimo imas 1, koji je sljedeci cijeli broj? 2, jel tako? A to je nista drugo nego n + 1, n = 1, znaci n + 1 = 1 + 1 = 2. Da dobijes sljedeci cijeli broj 3, na n moras dodati 2, znaci n + 2 = 1 + 2 = 3. Itd.

da, ali na koju foru pogoditi da je to 313, moram isprobavati svaki broj vrijedi li ta funkcija ili ima neka formula?

Opali HVALA ↓↓↓
15 godina
nul-3 kaže...
1domagoj1 kaže...
nul-3 kaže...

n+(n+1)+(n+2)+(n+3)

n=313

WTF?

Ne kontam baš

da, ali na koju foru pogoditi da je to 313, moram isprobavati svaki broj vrijedi li ta funkcija ili ima neka formula?

Nisi naveo kako zadatak glasi, no pretpostavljam da trebas naci 4 uzastopna broja ciji je zbroj 1258. Postavis jednadbu, a brojeve prikazes na nacin na koji ti je @1domagoj1 objasnio:

n + (n+1) + (n + 2) + (n+3) = 1258

4n + 6 = 1258

4n = 1252

n = 313

Dakle sada znamo da je prvi 313 i iz toga mozemo odrediti ostatak. To su brojevi: 313, 314, 315 i 316

I would love to change the world, but they won't give me the source code
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Težina ustave je 4000N, širina joj je 4m, dok je faktor trenja u žljebovima μ=0,4. Dubina vode s lijeve strane h1=3m, a s desne h2=1,5m. Gustoća vode je ρ=1000kg/m^3; g=10m/s^2. Izračunajte silu potrebnu za podizanje ustave.

R: F=58000N

Je li ikako moguce izracunati tu silu trenja koristeci znanje iz matematike prvog razreda gimnazije.

Znam da je zadatak iz fizike ali evo problem je matematicki.

16 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

ima li koja dobra duša koja bi mi pojasnila otkuda se stvorilo (1+nx)*(1+x), crveno mi je nejasno, a crno jasno, iako zapravo ostatak mi je jasan, ono je raspisan oblik u drugom redu i to je vece od desne strane zbog n koji je prirodan broj a kvadrat je isto obavezno pozitivan, a desna strana u drugom redu mi je isto jasna, tj vidim da je to originalna desna strana samo s dodanim n+1, ali nije mi jasno otkud onaj (1+nx)*(1+x) i opcenito jel ima razlike u mat. indukciji između one  tipa 1+2+,...,+n od ove u zadatku

zadatak zadatak
Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.10.2012 16:11 (spaws).
17 godina
neaktivan
spaws kaže...

ima li koja dobra duša koja bi mi pojasnila otkuda se stvorilo (1+nx)*(1+x), crveno mi je nejasno, a crno jasno, iako zapravo ostatak mi je jasan, ono je raspisan oblik u drugom redu i to je vece od desne strane zbog n koji je prirodan broj a kvadrat je isto obavezno pozitivan, a desna strana u drugom redu mi je isto jasna, tj vidim da je to originalna desna strana samo s dodanim n+1, ali nije mi jasno otkud onaj (1+nx)*(1+x) i opcenito jel ima razlike u mat. indukciji između one  tipa 1+2+,...,+n od ove u zadatku

Ahh.. Knjižice iz MAT1... Tako zbunjujuće... :D

Kod Bernoullija imašpretpostavku indukcije: (1+x)n≥ 1+nx

E sad, u koraku indukcije ne mijenjaš odmah n sa n+1, nego prvo množiš nejednadžbu iz pretpostavke s (1+x). U ovom slučaju smiješ množiti nejednadžbu s nepoznanicom jer je x>0 pa se znak nejednakosti sigurno neće promijeniti. Dakle:

1.1.   (1+x)n≥ 1+nx   |   *(1+x)

1.2.   (1+x)n+1≥ (1+x)(1+nx) ≡ T

Nejednakost iz 1.2. mora vrijediti jer je to nejednadžba iz pretpostavke indukcije (za koju nejednakost vrijedi) pomnožena s pozitivnim brojem. Sad mijenjaš nepoznanicu n u n+1:

1.3.   (1+x)n+1≥ 1+(n+1)x

E sad, pošto je izraz 1.2. sigurno istinit i pošto su lijeve strane nejednadžbe iz 1.2. i 1.3. jednake, ako dokažeš da je desna strana jednadžbe iz 1.2. veća ili jednaka desnoj strani iz 1.3., tranzitivno će izraz iz 1.3. biti istinit. Pa krenimo:

(1+x)(1+nx) ≥ 1+(n+1)x

1+nx+x+nx2≥ 1+nx+x   |   -(1+nx+x)

nx2≥ 0 ≡ T

Pošto je n€N, n ne može biti negativan pa će ova nejednakost biti istinita za svaki n€N. Dokaz gotov ♦

EDIT: nejednakosti se ne mogu dokazati kao jednakosti pošto će kod jednakosti obje strane uvijek biti jednake za 1, 2, 3, ... , n, n+1 (naravno, ako pretpostavka vrijedi za sve n€N) što je u biti lakše dokazati. Obično se pri dokazivanju nejednakosti ide principom dokazivanja Bernoullijeve nejednakosti (pronađeš neki posredni izraz). U Bernoullijevoj nejednakosti, hijerarhija ide ovako:

(1+x)n+1≥ (1+x)(1+nx) ≥ 1+(n+1)x

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.10.2012 18:33 (i_rambo_plache).
15 godina
neaktivan
razorst3 kaže...

Težina ustave je 4000N, širina joj je 4m, dok je faktor trenja u žljebovima μ=0,4. Dubina vode s lijeve strane h1=3m, a s desne h2=1,5m. Gustoća vode je ρ=1000kg/m^3; g=10m/s^2. Izračunajte silu potrebnu za podizanje ustave.

Je li ikako moguce izracunati tu silu trenja koristeci znanje iz matematike prvog razreda gimnazije.

Zna li iko?

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.10.2012 20:15 (razorst3).
15 godina
neaktivan
Matematika - pomoć

Imam pitanje u vezi trigonometrijskih identiteta, dobili smo novu profesoricu i imam problema sa njima, treba dokazati sljedece identitete:

(sinx+tgx)/(cosx+1) = tgx

(1+tgx)/(1+ctgx)=tgx

tgx/(1+tgx)=sinx/(sinx+cosx)

pregledao sam i od Toni Miluna videe, neki su pomogli neki ne, znaci ja sam recimo u prvom zadatku napraviu da sam pretvorio lijevu stranu u:     (sinx/1) + (sinx/cosx)  / (cosx+1) = sinx/cosx
sad dal je to tocno?

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.10.2012 20:34 (Sheeva).
16 godina

Daj molim te koristi zagrade, ovak se niš ne da čitat...

15 godina
neaktivan
Luuka kaže...

Daj molim te koristi zagrade, ovak se niš ne da čitat...

Ispricavam se, evo stavio sam

17 godina
neaktivan
razorst3 kaže...
razorst3 kaže...

Zna li iko?

Što je ustava?

Sheeva kaže...

Imam pitanje u vezi trigonometrijskih identiteta, dobili smo novu profesoricu i imam problema sa njima, treba dokazati sljedece identitete:

(sinx+tgx)/(cosx+1) = tgx

(1+tgx)/(1+ctgx)=tgx

tgx/(1+tgx)=sinx/(sinx+cosx)

pregledao sam i od Toni Miluna videe, neki su pomogli neki ne, znaci ja sam recimo u prvom zadatku napraviu da sam pretvorio lijevu stranu u:     (sinx/1) + (sinx/cosx)  / (cosx+1) = sinx/cosx
sad dal je to tocno?

1. (sinx+tgx)/(cosx+1) = (sinx+sinx/cosx)/(cosx+1) = ((sinx*cosx+sinx)/cosx)/(cosx+1) = (sinx(cosx+1)/cosx)/(cosx+1) = sinx/cosx = tgx

2. (1+tgx)/(1+ctgx) = (1+sinx/cosx)/(1+cosx/sinx) = ((cosx+sinx)/cosx)/((cosx+sinx)/sinx) = (1/cosx)/(1/sinx) = sinx/cosx = tgx

3. tgx/(1+tgx) = (sinx/cosx)/(1+sinx/cosx) = (sinx/cosx)/((cosx+sinx)/cosx) = sinx/(sinx+cosx)

U biti samo raspisuješ tg kao sin/cos i ctg kao cos/sin.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice