Spajanje prekidača svjetla

poruka: 9
|
čitano: 20.754
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Spajanje prekidača svijetla

Imam ovakav prekidač koji ima 3 pina, jedan lijevo, jedan desno i jedan u sredini. Ima i dvije pozicije ON/OFF. To bi htio spojit na svijetlo skutera da kad stavim na ON svijetla su upaljena, a na OFF ugašena. Iz svijetla idu normalno dvije žice. Može mi netko kratko objasnit kak to spojit?

http://www.chipoteka.hr/www_new/uploads/proizvodi/pics/2630406810.jpg

Poruka je uređivana zadnji put uto 24.1.2012 21:58 (upo u kanal).

0 0 hvala 0
16 godina

ako imas neki multimetar odaberi ono da ti pocne zujat kad dobi signal, otkrij u kojem polozaju koja 2 imaju signal kad je prekidac gore, isto tano i za dole i ovisno dal oces da ti se pali kad je gore ili dole zalemis ili nekako drugacije spojis...

:D
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.1.2012 15:41 (CroNk3r).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Spajanje prekidača svijetla

Tom na slici izgleda kao da je treći (onaj sastrane) zapravo masa i ne utječe na rad prekidača. S obzirom na oznake ON i OFF ne vjerujem da je izmjenični prekidač. Ako ima ledicu, onda je jedan od njih minus za ledicu. U svakom slučaju treba ispitati.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
11 godina
BOK!
Zanima me kako mogu spojiti dupli prekidač na zid, ovako na prekidaču ima 3 pipka za žice. A na zidu imam 4 žice, 2 kanala svaki posebno 2 smeđe i 2 plave žice.Rečeno mi je da svaku smeđu stavim na pipak 1i 2, obadve plave u 3 pipak i da bi "trebalo raditi".Može mi netko to potvrditi, dali je to sigurno? Ako može poslužiti stavio sam slike, hvala lijepa!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
veseli007 kaže...
BOK!
Zanima me kako mogu spojiti dupli prekidač na zid, ovako na prekidaču ima 3 pipka za žice. A na zidu imam 4 žice, 2 kanala svaki posebno 2 smeđe i 2 plave žice.Rečeno mi je da svaku smeđu stavim na pipak 1i 2, obadve plave u 3 pipak i da bi "trebalo raditi".Može mi netko to potvrditi, dali je to sigurno? Ako može poslužiti stavio sam slike, hvala lijepa!

Smedje su zajednicke, a plave spajas svaku na jednu.

12 godina
neaktivan

smeđe odvojeno spajaš, a plave zajedno...

16 godina

Ovisi kako ima slozenu instalaciju, al smede bi trebale biti zajednicke posto ti na grlu stalno imas 0 i dovodis fazu, a faza je smeda, sad ovisi koja zica di ide

Uzmi ispitivac i one za koje svijetli su zajednicke.

Poruka je uređivana zadnji put pet 14.8.2015 18:12 (CroNk3r).
Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina

Djelomično vezano uz ovu temu. Promijenio bih rasvjetu na spuštenom stropu u dnevnoj sobi u LED. Stavio bih GU10 220V LED žarulje tj. one koje imaju integrirani trafo jer mi je tako najjednostavnije. Pitanje je vezano za dimmer > hoće li mi raditi neki standardni dimmer na LED rasvjeti tj. tako maloj snazi (radi se o 6 rasvjetnih tijela, s žaruljicama od 7 ili 9W), pogotovo ako bi razdjelio pa napravio 2-3 zone sa zasebnom regulacijom. Može li standardni dimmer biti upotrebljiv na snazi od max 20-30W i moram li na nešto posebno paziti? Naravno, žaruljice bi bile dimmable. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
jozef kaže...

Djelomično vezano uz ovu temu. Promijenio bih rasvjetu na spuštenom stropu u dnevnoj sobi u LED. Stavio bih GU10 220V LED žarulje tj. one koje imaju integrirani trafo jer mi je tako najjednostavnije.

Nemoj 220V, nego 85-265V ili koji već imaju raspon. Ove od 220V najčešće daju pomalo nestabilno, blago treperavo svjetlo jer ne ispravljaju napon kako treba.

Ako kupuješ iz Kine, uzmi u obzir i to da većina proizvođača/prodavača laže o snazi tih žarulja (ne svi! ne znaš dok ne probaš, stoga je uputno prvo naručiti i probati jednu žarulju, pa ih onda naručiti više ako su OK), odnosno obično troše polovicu deklarirane struje, a samim tim i svijetle upola slabije nego čovjek očekuje.

jozef kaže...

Pitanje je vezano za dimmer > hoće li mi raditi neki standardni dimmer na LED rasvjeti tj. tako maloj snazi (radi se o 6 rasvjetnih tijela, s žaruljicama od 7 ili 9W), pogotovo ako bi razdjelio pa napravio 2-3 zone sa zasebnom regulacijom. Može li standardni dimmer biti upotrebljiv na snazi od max 20-30W i moram li na nešto posebno paziti? Naravno, žaruljice bi bile dimmable. 

Nemam iskustva s dimmerima. Takve stvari su općenito problematične za LED žarulje i trebao bi gledati da za žarulju piše da je dimmabilna - ako ne piše da je dimmabilna, onda vjerojatno nije. Ako i piše, nema garancije da će ispravno raditi s tvojim dimmerom.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice