Prekidač reguliran audio signalom

poruka: 7
|
čitano: 5.331
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 mjeseci
neaktivan
offline
Prekidač reguliran audio signalom

 

Pozdrav grupi!

 

 

Potreban mi je prekidač koji će kada je na inputu audio signal (npr za slušalice) aktivirati relej. Shema koju sam našao i složio na testnoj pločici je: http://www.circuitdiagram.org/audio-activated-relay-switch.html

 

Problem je da je na kolektoru tranzistrora stalno napon 8,6 V (napon napajanja je 12 V) i time je relej (12 V) stalno zatvoren (treba biti samo kada je prisutan audio signal). Molio bih pomoć, jer je moj domet samogradnje samo lemljenje elemenata sklopa. 

 

Lp

Vanja Starčević

 

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
moderator
online
Re: Prekidač reguliran audio signalom

Kad je shema online, za pretpostaviti bi bilo da radi. A onda bi za pretpostaviti bilo da si nešto krivo spojio. Možeš li pofotkati svoj uradak, da vidimo kako je to kod tebe ispalo?

 

Je li relej zatvoren i kad nisi spojio izvor audio signala u električni krug? To je bitno znati, da se isključi mogućnost da je uzrok problema uređaj za reprodukciju. Ako je bez spojenog uređaja relej zatvoren, znači da je problem u električnom krugu, a ako tada relej nije zatvoren, problem bi mogao biti i u uređaju za reprodukciju (možda emitira kakav šum kad ništa ne reproducira, koji je dovoljno jak da posredno aktivira relej?).

10 godina
offline
Re: Prekidač reguliran audio signalom

Točno, shema je sasvim OK .

Problem može biti i kod prejakog audio signala ili prevelike struje relea (mali otpor namotaja relea) pa da nastrada taj tranzistor.

6 godina
offline
Prekidač reguliran audio signalom

Kupi eCigaretu i izvadi elektroniku iz nje - imas doslovno sve sto ti treba

 

NULL!=NULL
 
2 0 hvala 0
13 mjeseci
neaktivan
offline
Re: Prekidač reguliran audio signalom

Hvala na brzim odgovorima.

 

Moja prva pomisao je bila da nešto nije dobro složeno, ali revizijom nisam našao pogrešku.  Relej je ispravan, napon na kolektoru tranzistora je 8,6 V i kada uopće nema audio signala (nije spojen).

Prilažem fotografiju.

Legenda:

 - bijela i zelena žica: audio signal

 - narančasta žica + napajanje

 - plava žica - napajanje

 - smeđe žice: izlazi releja

 - raspored pinova tranzistora (L prema D) E-B-C

 - zeleno-bijela žica povezuje emiter i - napajanja

 - narančasto-bijela žica dovodi + napajanja na relej

 

Lp Vanja

7 godina
offline
Re: Prekidač reguliran audio signalom
na ulazu bi doda buffer prije svega, i neki bar jednostavni filter i rjesit hold up time nekako sa strane niske struje skupa s trigerom koji ce otvarat mosfet kako treba ili nikako a ne samo stavit 1000uf s strane visoke struje.

ili mozda iskoristit neki ic za tu namjenu. ili mozda s ebay neko gotovo rjesenje za par dolara.
10 godina
offline
Prekidač reguliran audio signalom

Ako je napajanje 12V= a na kolektoru 8,6V bez audio ulaznog signala to znači da je na releju 3,4V  i relej ne bi trebao biti uključen.

Kad na kolektoru gotovo nema napona tada na releju ima 12V.

Napravio bi izmjenu na šemi  tako da bi sa dioda prije trimera na masu spojio jedan kondenzator npr. 1µF/16V a ovaj tranzistor je OK ako je ispravan i točno spojen (B,E,C) (dok za veći relej bi stavio neki darlington kao BC338 ili BC517).

Trimer 20Kohma je samo za zaštitu baze tranzistora jer veća struja baze bi uništila tranzistor ..... ne bi mu smanjivao otpor.

Za audio ulaz po šemi mislim da je za malu snagu tj. izlaz za slušalice nekog audio uređaja ( dakle mikrofon je preslab , a izlaz nekog pojačala veće snage bi bilo previše).

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice