Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.101.637
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
15 godina
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Za pinove, dva su + i - baterije i ta dva spajaš na punjač. Na baterijama sa tri pina treći je termistor koji mjeri temperaturu baterije. Nemam pojma zašto služi četvrti, različito je od baterije do baterije. Pretpostavljam da služi za komunikaciju mobitela sa zaštitom u bateriji.

Za drugo pitanje, jednostavno znači da nova baterija garantirano ima kapacitet od 1950mAh ili veći, a prosječan kapacitet je 2020mAh.

Ako si stisnuo TU, stisni i HVALA da znam tko si
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.9.2016 19:45 (Ivan_hacker).

2 0 hvala 1
15 godina

Jedno ne baš elektroničarsko, ali elektrotehničko/elektroinstalacijsko pitanje.

Naime, u stanu imam električnu instalaciju od neke srebrnaste legure. Pretpostavljam da je to aluminij. Trebao bih jedan od tih vodiča razdijeliti/produžiti (napajanje za još jednu utičnicu). Taj će kabel biti bakreni. Na stranim forumima spominju se posebne spojnice za Al-Cu spojeve (s nekakvom masti). Kad sam to tražio u Elektromaxu i sličnim trgovinama, gledali su me kao da govorim španjolski

Dakle, pitanje bi bilo: je li ok spajati Al-Cu običnim spojnicama za instalacijske kablove? Ako ne, gdje da nabavim adekvatne spojnice? Ebay?

But Father, I have dreams and courage, and the name of an excellent cosmetic surgeon. Fear not, one day word will reach you of the success of me, the great Eskimo actor, Jennifer Love Hewitt.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Te dvometalne spojnice smo mi koristili kad bi specijalci postavili aluminijske "zube" u regletama (kao neće korodirati) a ja imam bakreni kabel

Ne možeš direktno spojiti jer će korodirati taj čas - moraš imati spojnice za to. Nemam pojma odakle su dolazile ove naše telefonske ali googlaj "dvometalne spojnice", možda nešto nađeš. Ako ne, ebay. Čak i postoje "čahure" koje iznutra imaju aluminij a izvana bakar ili obratno. Kabel ide u njih pa onda u spoj (utičnica, luster klema...).

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Poruka je uređivana zadnji put sub 17.9.2016 17:33 (Sum_of_all_fears).
9 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Te dvometalne spojnice smo mi koristili kad bi specijalci postavili aluminijske "zube" u regletama (kao neće korodirati) a ja imam bakreni kabel

Ne možeš direktno spojiti jer će korodirati taj čas - moraš imati spojnice za to. Nemam pojma odakle su dolazile ove naše telefonske ali googlaj "dvometalne spojnice", možda nešto nađeš. Ako ne, ebay. Čak i postoje "čahure" koje iznutra imaju aluminij a izvana bakar ili obratno. Kabel ide u njih pa onda u spoj (utičnica, luster klema...).

Ili nek ih oplete tak da bakar dolazi izvana, pa ih zalemi tak da tinol pokrije sve.

Kruha i igala...
16 godina
odjavljen

Može i tako, ako ne nađe spojnice. Malo mi čudno da nema u tim dućanima sa elektro opremom... Možda Pevec i slični na elektro odjelu? Tamo se zna nać stvarno svačeg.

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
15 godina
fer-de-lance kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Ili nek ih oplete tak da bakar dolazi izvana, pa ih zalemi tak da tinol pokrije sve.

I to bi moglo funkcionirati? Znači spetljati dva vodiča i udariti lem preko toga?

But Father, I have dreams and courage, and the name of an excellent cosmetic surgeon. Fear not, one day word will reach you of the success of me, the great Eskimo actor, Jennifer Love Hewitt.
9 godina
odjavljen

Trebam spojiti 120mm ventilator(iz napajanja) na moleks(4 pinski). Eh sad, udaljenost od izvora(napajanja), i ventilatora je oko dva metra. Zanima me koliki promjer žice treba biti da ju ne spalim. Spojio bi na 5V, mislim da bi 12V spalilo ventilator.

0 0 hvala 0
12 godina

Ti ventilatori iz napajanja i jesu od 12V pa im neće "naškoditi" normalnih 12V.

Struja je malena pa uzmi bilo koji 2m kabla

9 godina
neaktivan
Mr. Fugitive kaže...

I to bi moglo funkcionirati? Znači spetljati dva vodiča i udariti lem preko toga?

Da, najjednostavnije i najpouzdanije rješenje 

Kruha i igala...
9 godina
odjavljen
Još da te pitam. Jel bi - pol od ventilatora mogao staviti na vijak, i vijak obljepiti izolirkom?
14 godina
odjavljen
Odlučio sam koristiti trakicu umjesto posebnih LEDica iz razloga što manje žica zahtjeva, i svega ostalog. Sad me zanima samo gdje se točno spaja booster? Između tranzistora i LED trake ili ?
Znam da je glupo pitanje, no bolje pitat nego spalit nešto...
17 godina
moderator
Dex.pwn kaže...
Sad me zanima samo gdje se točno spaja booster?

Na napajanje. Pa onda izlaz iz boostera switchas tranzistorom ili MOSFET-om.

14 godina
odjavljen

Uzet ću onda ove MOFSET-e(ako će oni dobro radit posao, bez hlađenja) - http://www.ebay.com/itm/10x-IRF9540-P-Channel-Power-MOSFET-23A-100V-TO-220-IR-/201415050673?hash=item2ee545c5b1:g:uEwAAMXQUmFSlZQP

Ovo je fotka, znači samo trebam MOFSET staviti između boostera i trake, a MOFSET spajam s Arduinom.

http://i.imgur.com/KUy1jQu.png

Pravu skicu budem kasnije uradio.

** MOSFET

Poruka je uređivana zadnji put čet 22.9.2016 22:09 (Dex.pwn).
17 godina
moderator

Kao što sam ti preko PP napisao, odabrao si P-channel MOSFET, a treba ti N-channel.

15 godina

Stigao danas DP50V5A modul sa banggooda, zanimljivo da tracking pokazuje da je još u Sarajevu :D Nisam se još uspio poigrati sa njime, pokušati ću u idućih par dana barem isprobati kako radi.

Nego u pakiranju je također došla RB085T dioda, koja je namijenjena da se spoji serijski sa izlazom kada se puni baterija kako bi se izbjeglo da struja ide iz baterije u napajanje i tako ga ošteti. Što ako planiram puniti Li-Ion baterije kojima treba napon od 4.2V, pretpostavljam da bih morao namjestiti izlaz iz modula na 4.2V + pad napona diode od nekih 0.7V, što ispadne 4.9V. Problem je ako pad napona na diodi varira ovisno o struji, u tome slučaju bi baterija dobila više od 4.2V što bi moglo biti problem. Ima li itko ideja ili da probam pa šta bude?

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Ivan_hacker kaže...

...

Nemoj s njim puniti Li-ionske baterije.  Ako ti je baš sila s njim puniti baterije, multimetrom nadziri napon prilikom prvog punjenja (valjda je najvažnije da nadzireš nakon u zadnjoj fazi), pa ćeš onda znati na koliko najviše smiješ podesiti izlaz.

14 godina
odjavljen
mbaksa kaže...

Kao što sam ti preko PP napisao, odabrao si P-channel MOSFET, a treba ti N-channel.

Hvala. Znači spojim +, - i na izlaz traku. MOSFET ide između trake i boostera. + spajam s Arduinom(PWM izlaz, 50 mA, 5V), - u GND.

Pretpostavljam da je srednji pin izlaz, jedino ne znam koji je +, a koji -. U datasheetu je shematski prikaz pa je teže zaključiti u kojem je položaju MOSFET.

Sad vidim ispod fotku s brojevima

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.9.2016 22:15 (Dex.pwn).
17 godina
neaktivan
Ivan_hacker kaže...

Stigao danas DP50V5A modul sa banggooda... 

evo, ja sam svog predignia danas sa poste... solidno pari, a sad triba nac vrimena za ukomponirat ga i testirat... uglavnom, lopovi s poste su naplatili 4,5kn. Jel isto i ostalima ili su mene prevarili? 

14 godina
odjavljen
wifi kaže...
Ivan_hacker kaže...

Stigao danas DP50V5A modul sa banggooda... 

evo, ja sam svog predignia danas sa poste... solidno pari, a sad triba nac vrimena za ukomponirat ga i testirat... uglavnom, lopovi s poste su naplatili 4,5kn. Jel isto i ostalima ili su mene prevarili? 

Tako je i mome burazu bilo kad je naručivao neke stvarčice s eBaya. Isto traže 4.5 kune. Meni nikad nisu, samo mi ostave u sandučiću. Jel to nešto novo u HP ili?

15 godina
odjavljen

Nitko vas nije prevario, to je nedavno uvedeno (relativno nedavno) i bile su dvije velike teme ovdje na bugu.

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
wifi kaže...
Dex.pwn kaže...
Tako je i mome burazu bilo kad je naručivao neke stvarčice s eBaya. Isto traže 4.5 kune. Meni nikad nisu, samo mi ostave u sandučiću. Jel to nešto novo u HP ili?

Naručujete preko eBaya, a niste pročitali FAQ? ts-ts-ts

http://www.bug.hr/forum/topic/internet/ebay-carinjenje-cesto-postavljana-pitanja-faq/167189.aspx

17 godina
neaktivan

narucujem, ali pitam za konkretni proizvod, i ovaj je s banggooda. jer niti se svi naplacuju, niti se naplacuju ujednaceno. 

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
wifi kaže...

narucujem, ali pitam za konkretni proizvod, i ovaj je s banggooda. jer niti se svi naplacuju, niti se naplacuju ujednaceno. 

Ovo ne bi napisao da si pročitao FAQ. 

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
wifi kaže...

Ovo ne bi napisao da si pročitao FAQ. 

znaci, ako procitam FAQ, nacu konkretni proizvod s banggooda? jel to zelis rec? jer naplacuju se samo small packet posiljke, a kako netko to salje ovisi o selleru. 

dakle, jesi narucia konkretnu i dobia stvar ili ne? 

17 godina
moderator
wifi kaže...
znaci, ako procitam FAQ, nacu konkretni proizvod s banggooda? jel to zelis rec? jer naplacuju se samo small packet posiljke, a kako netko to salje ovisi o selleru. 

dakle, jesi narucia konkretnu i dobia stvar ili ne? 

Sorry, ali ne razmem kaj si napisal niti kaj me pitaš.

###

Nevezano uz poštu/carinjenje, vi koji ste kupili one programabilne buck-convertere s kolor LCD ekrančićem a mislite ih ugraditi u nekakvu kutiju i nemate napajanje (ili bar napajanje dovoljno visokog napona), evo kandidata - 36V 5A. Kupio sam dva.  Pa ćemo vidjeti kad stignu... Impuls za kupnju je zapravo došao zbog toga što ga namjeravam koristiti sa 100W ledicom (ili ledicama), a 36V je tu negdje taman - bilo bi savršeno kad CC buck converteri ne bi imali pad napona od tipično oko 1,5V, a i ovako valjda ipak bude prihvatljivo. I ako gledam općenito, napon viši od 12V mi treba zapravo samo za ledice, a s naponom do oko 36V pokriva se većina ledica. Tako da mi se ovako napajanje čini idealnim za lab napajanje. Ako nekome treba viši napon, onda nek ide na 48V. Meni 48V ne dolazi u obzir jer oni drugi normalni buck-converteri idu do 32 ili 40V na ulazu, kako koji.

Kupio sam inače i onu super kutiju, pa će se u dogledno vrijeme sve to spakirati u nju.  Još si razmišljam unutra staviti i dodatne buck convertere za 12V i 5V, pa da neovisno o programabilnome buck-converteru uvijek imam dostupno 12V i 5V za druge potrebe (12V za druge instrumentiće, 5V za Arduino i USB).

15 godina
Vidi se da razmišljamo isto, uzeo sam usb produžetak napravljen za panel mount (http://m.ebay.com/itm/50cm-Dual-USB-2-0-Femelle-Socket-Panel-Mount-a-2-USB-Male-Cable-Extension-/331591488254) u kombinaciji sa 5V/3A step down modulom.
Kućište planiram sam praviti, najvjerovatnije pleksiglas za prednju stranicu i aluminij za ostatak kućišta

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Ivan_hacker kaže...
Vidi se da razmišljamo isto, uzeo sam usb produžetak napravljen za panel mount (http://m.ebay.com/itm/50cm-Dual-USB-2-0-Femelle-Socket-Panel-Mount-a-2-USB-Male-Cable-Extension-/331591488254) u kombinaciji sa 5V/3A step down modulom.

Skupo si uze. Ja sam namjeravao uzeti ovo i vjerojatno odšarafiti metalnu pločicu.

15 godina

Nedjelja popodne, nemam pametnijeg posla pa se igram sa elektronikom. Isprobao sam onaj modul, radi savršeno. Također radim na pojačalu, TPA3116 2x50W, LM1036 predpojačalo i Mp3/Bluetooth modul. Koristio sam AC/DC adapter od laptopa, ali se počeo čuti zvuk iskrenja iznutra pa sam ga otpisao. Sada koristim transformator izvađen iz nečega, zajedno sa standardnim Graetzovim spojem i kondezatorom za filtriranje. Trafo ima center tap na sekundaru, odnosno na sekundaru su tri žice : 15V, 0V, 15V. Kako ne planiram koristiti pojačalo kojemu treba i pozitivni i negativni napon, zanima me smijem li dvije žice vanjske žice sa naponom od 15V spojiti zajedno(paralelno)? Sada koristim 0v i jednu od 15V, ali to me ograničava na struju od 1.3A i snagu od cca. 20W.

Trafo u pitanju je u gornjem desnom kutu Trafo u pitanju je u gornjem desnom kutu
Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2016 17:46 (Ivan_hacker).

2 0 hvala 0
15 godina

Bok društvo
Namjeravam raditi PLC ili nešto slično Arduinu za završni na faksu. Jezgra toga bi mi bio Atmelov AT32UC3C ili neki sličan
Ima li tko od vas iskustva s projektiranjem ili barem da me uputi na dobru literaturu (osim profesora)? :)

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
mac92 kaže...

Bok društvo
Namjeravam raditi PLC ili nešto slično Arduinu za završni na faksu. Jezgra toga bi mi bio Atmelov AT32UC3C ili neki sličan
Ima li tko od vas iskustva s projektiranjem ili barem da me uputi na dobru literaturu (osim profesora)? :)

Eksperimentiraj u Proteusu ( https://www.labcenter.com/ ), zakon je, ima simulaciju uC-a, a i imate ga ziher na faksu, a literatura, hmmm....

Ovisi kaj točno tražiš - za PLC ima hrpa literature, pogotovo Siemens i Allen Bradley, a ako se odlučiš za igranje s Atmelom, stvarno ne znam.

Kruha i igala...
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice