Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali izdvojena tema

poruka: 7.633
|
čitano: 2.102.391
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
15 godina
neaktivan
Re: Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali
Haker_x kaže...

Ima za utičnicu ovako nešto, a ne znam sad za prekidaš za rasvjetu.

Mislio sam nesto kao mala plocica, recimo nesto kao rapsbery pi, ali naravno manje i bez dodatne opreme kao sto je usb konektor ili sl. Uglavnom microchip sa ugrađenim wifi-em, koji mogu recimo ubaciti ispod nekog prekidača i sl.

Spija
Poruka je uređivana zadnji put čet 17.3.2016 11:12 (SPIJA).
15 godina
neaktivan
Elektronika - pitanja, odgovori, tutoriali

Onda ništa od ovog, beskorisno ti je i veliko. Vjerovatno ima nešto takvo što ti tražiš, samo što ja to na žalost ne znam naći.

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Haker_x kaže...

Onda ništa od ovog, beskorisno ti je i veliko. Vjerovatno ima nešto takvo što ti tražiš, samo što ja to na žalost ne znam naći.

Svaka čast na trudu, ma ja bi neumorno tražio samo što ne znam da li uopće postoji pa reko da ne tražim uzalud. Jest da danas sve postoji samo ja sam baksuz, obično kad ja nešto tražim onda e to ne postoji.

Spija
14 godina

To se zove wifi relay switch kosta nekih 40-50$.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
SPIJA kaže...
Haker_x kaže...

Mislio sam nesto kao mala plocica, recimo nesto kao rapsbery pi, ali naravno manje i bez dodatne opreme kao sto je usb konektor ili sl. Uglavnom microchip sa ugrađenim wifi-em, koji mogu recimo ubaciti ispod nekog prekidača i sl.

Mislim da bi to mogao sa ESP8266 i relayem. Ali nisam stručnjak, ako nije dobra ideja neka me netko ispravi.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
17 godina
moderator
power_user kaže...
SPIJA kaže...
Haker_x kaže...

Mislim da bi to mogao sa ESP8266 i relayem. Ali nisam stručnjak, ako nije dobra ideja neka me netko ispravi.

Moglo bi, ali ne s 5V nego s 3V relejem, zato jer ESP8266 radi na 3,3V (moglo bi se i s 5V relayem, ali ti onda treba MOSFET i možebitno regulator napona, ovisno podržava li konkretna ESP pločica 5V napajanje). O ESP-u se inače nešto raspravljalo na temi o Arduinu.

12 godina

Danas dosli mikroprekidaci i COM sam spojio na GND a NO na + i radi odlicno, mjenjac ce sutra bit gotov pa stavim par slika. Hvala jos jednom svima na trudu i pomoci LP!

Bilo kuda Opel svuda! :)
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Arduino, PI i ostale sheme i hardveri. Jel to služi da bi se na njega npr. spojio ESP8266 ili neki sličan te da bi se dotični mogao hajdemo to tako reći programirati, mijenjati parametre itd, ili sam u krivom smjeru ??

Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
SPIJA kaže...

Arduino, PI i ostale sheme i hardveri. Jel to služi da bi se na njega npr. spojio ESP8266 ili neki sličan te da bi se dotični mogao hajdemo to tako reći programirati, mijenjati parametre itd, ili sam u krivom smjeru ??

U krivom smjeru. Arduino je mikrokontrolerska platforma temeljena na nekim Atmelovim i ARM-ovim mikrokontrolerima - služi za hrpu stvari, a u osnovi bismo mogli reći da služi tome da si čovjek napravi nekakav sustav za automatizaciju ili nekakav svoj uređajčić.

Pi je računalo, koje ima direktni pristup elektroničkim komponentama i komponentama tipičnim za Arduino preko GPIO pinova.

ESP8266 je inicijalno zamišljen kao WiFi adapter za mikrokontrolere (znači Arduino, PIC-ove idr.) - on se ne koristi s Pijem niti s drugim računalima (s Pijem i drugim računalima koriste se recimo USB WiFi adapteri).

E, sad tu ima još jedna dodatna fora - ESP8266 pločice su zapravo bazirane na dosta moćnom mikrokontroleru (moćnijem od gotovo svih Atmelovih, pa i dobrog dijela ARM Arduinoa) i ljudi su prokljuvili kako ga programirati, a ujedno su prilagodili biblioteke za njega za Arduino platformu, tako da većina toga što radi s Atmelovim mikrokontrolerima, radi i na ESP8266 (uz neke manje korekcije). Dakle, ESP8266 se, osim što može biti WiFi adapter za Arduino (pa Arduino mikrokontroler komunicira s njim), i sam može programirati i koristiti kao Arduino mikrokontroler.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
SPIJA kaže...

U krivom smjeru. Arduino je mikrokontrolerska platforma temeljena na nekim Atmelovim i ARM-ovim mikrokontrolerima - služi za hrpu stvari, a u osnovi bismo mogli reći da služi tome da si čovjek napravi nekakav sustav za automatizaciju ili nekakav svoj uređajčić.

Pi je računalo, koje ima direktni pristup elektroničkim komponentama i komponentama tipičnim za Arduino preko GPIO pinova.

ESP8266 je inicijalno zamišljen kao WiFi adapter za mikrokontrolere (znači Arduino, PIC-ove idr.) - on se ne koristi s Pijem niti s drugim računalima (s Pijem i drugim računalima koriste se recimo USB WiFi adapteri).

E, sad tu ima još jedna dodatna fora - ESP8266 pločice su zapravo bazirane na dosta moćnom mikrokontroleru (moćnijem od gotovo svih Atmelovih, pa i dobrog dijela ARM Arduinoa) i ljudi su prokljuvili kako ga programirati, a ujedno su prilagodili biblioteke za njega za Arduino platformu, tako da većina toga što radi s Atmelovim mikrokontrolerima, radi i na ESP8266 (uz neke manje korekcije). Dakle, ESP8266 se, osim što može biti WiFi adapter za Arduino (pa Arduino mikrokontroler komunicira s njim), i sam može programirati i koristiti kao Arduino mikrokontroler.

Ok, a da li bi ESP8266 mogao biti sam za sebe.

U smislu da on šalje ( proslijeđuje ) neke informacije. signale. Npr Na jednom mjestu nekakav senzor, bilo što , recimo senzor za temepratutu, i sad ako je to moguće taj senzor povezati sa ESP8266 koji ima wifi, i onda da on  informaciju proslijedi na mjesto br 2 gdje se također nalazi ESP8266.

Te da taj ESP8266 koji je na 2 mjestu odradi nekakvu radnju u odnosu na inforamciju koju je dobio??

Valjda ga nisam zamrsio sa pitanjem.

I ako bi mi mogao dati preporuku koji arduino je sad ajmo tako reći u modi za početnika. To bi mi bila prva takva kupnja pa nemam pojma koliko je to uznapredovalo, koji je zadnji model isl.

Spija
Poruka je uređivana zadnji put sub 19.3.2016 17:43 (SPIJA).
17 godina
moderator
SPIJA kaže...
Ok, a da li bi ESP8266 mogao biti sam za sebe.

Da, zato sam ti i predložio 3V relej.

SPIJA kaže...
U smislu da on šalje ( proslijeđuje ) neke informacije. signale. Npr Na jednom mjestu nekakav senzor, bilo što , recimo senzor za temepratutu, i sad ako je to moguće taj senzor povezati sa ESP8266 koji ima wifi, i onda da on  informaciju proslijedi na mjesto br 2 gdje se također nalazi ESP8266.

Te da taj ESP8266 koji je na 2 mjestu odradi nekakvu radnju u odnosu na inforamciju koju je dobio??

Valjda ga nisam zamrsio sa pitanjem.

Jesi, malo si nejasan. Ti bi dva komada ESP8266 koja bi međusobno komunicirala (žicom ili kako? bežično, pa da su oba spojena na WiFi AP/router), s tim da bi na jedan bio spojen senzor za temperaturu? Svašta je moguće.

SPIJA kaže...
I ako bi mi mogao dati preporuku koji arduino je sad ajmo tako reći u modi za početnika. To bi mi bila prva takva kupnja pa nemam pojma koliko je to uznapredovalo, koji je zadnji model isl.

Moja prva preporuka je uvijek Arduino Nano i nekoliko eksperimentalnih pločica. Iako je defaultna pločica Uno, meni je ona bezveze jer se ne može utaknuti u eksperimentalnu pločicu, a mikrokontroler na obje pločice je isti.

15 godina
neaktivan

Mislio sam na bežičnu komunikaciju između ova dva kontrolera. Hvala na savjetima, moram danas ili sutra naručiti, to se mora osjetiti u ruci pa tek onda dalje :-)

Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
SPIJA kaže...

Mislio sam na bežičnu komunikaciju između ova dva kontrolera. Hvala na savjetima, moram danas ili sutra naručiti, to se mora osjetiti u ruci pa tek onda dalje :-)

Jedan se može spojiti na drugi, ali to nije baš najefikasnije rješenje. Koliko sam shvatio, ovaj koji glumi AP ždere dosta energije (a ni klijent nije nešto štedljiv). Ako ih ne misliš spajati s ciljem spajanja na Internet, onda je možda bolje koristiti RF povezivanje.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
SPIJA kaže...

Jedan se može spojiti na drugi, ali to nije baš najefikasnije rješenje. Koliko sam shvatio, ovaj koji glumi AP ždere dosta energije (a ni klijent nije nešto štedljiv). Ako ih ne misliš spajati s ciljem spajanja na Internet, onda je možda bolje koristiti RF povezivanje.

Mbaksa, slazem se sa tobom, no ideja mi je bila sto vise to bolje, mada to i nije uvijek tako. U mislima mi je nekako, da ide na internet. Pa ne vjerujem da bas toliko energije trosi ta dva mala čuda, no nikad ne znas. u malim bočicama se nekad krije otrov.

U principu, imam veliki problem što o tome ne znam ništa, jedino imam nekakve zamišljene ideje. Tako da odmah u startu sam zakinjen totalno. Niti poznajem elektriku kako treba, niti pozneajem elektroniku niti programiranje. Pa sam osuđen na copy paste varijante. Ali ono što imam je velika želja to sve malo upoznati. Ali problem  mi je i taj što nisam u okruženju da imam sa kim o tome i prodiskutirati, jbga. Ali ja ću polako, malo ovdje malo ondje. malo nekom platim za nekakvu uslugu, odradi, pokaži i sl. Tako da , biti će tu i privatnih poruka :-)

Oprostite zbog offtopica, ne bum više.

Sad malo na temu, nije da mi je to nešto posebno bitno u životu, to je više iz radoznalosti, hobija i sl. stvari. Imam rolete koje su na elektromotor. I onda ja stao i razmišljam, kad ih hoću spustiti ili podići, ajd svaki puta klikni šalter. Ok nije neki problem, ali čisto iz radoznalosti, rekoh sam sebi, a što to ja ne bi mogao napraviti tako da ih ja spuštam i dižem preko mobitela. Gledam malo , nema kakvih nema varijanti i aplikacija. Još malo pa ćeš nećeš ići na wc nego ćeš preko aplikacije obaviti, jel :-)...

Odmah u startu sam išao na varijantu kontrolera sa wifi, da bi to moglo funkcionirati preko interneta, kad npr negdje odem, da imam u vidu jesam li ili nisam spustio rolete, pa da ih mogu i spustiti ukoliko je potreba. Ima tu jos kojekavih ideja sa kojekakvim senzorima, ali za početak mi je i ovo previše.

Odatle proizilazi moj interes za tim mikrokontrolerirma. Tako da se nije čuditi kakvo ja sve pitanje mogu postaviti.

Spija
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2016 12:18 (SPIJA).
15 godina
neaktivan

Ako baš želiš izlaz na internet, trebas neku kompliciraniju/skuplju varijantu, gdje ćeš imati mrežno sučelje (NIC). U tom slučaju, možeš napraviti to sa attiny 85 + nrf24l01 (to ide kod roleta, "prijemnik"). S druge strane trebaš isto tako nrf24l01 + arduino s ethernet shieldom ili raspberrypi ili nešto treće. Preporućam ti varijantu s raspberryem zbog toga što možeš onda koristiti NodeRed i MQTT. To ti je programski jezik ali, nema klasičnog kodiranja pogledaj si

. Dosta jednostavno i zgodno za složiti. Od svega toga možeš napraviti web stranicu, na routeru napraviš portfwd i možeš se od bilokud spojiti na tu stranicu.

14 godina
neaktivan

Ima ko iskustva s flyback transformatorima iz monitora i tv-a? Na svom ne mogu identificirati pinove primarne zavojnice, sve moguće kombinacije sam isprobal i uvijek ili je otpor 0.4 ohma ili beskonacan, a prema svim dostupnim podacima i tutorialima primar bi morao imati neki otpor koji nije nula nego je cca 1 +- 0.1, a opet nije u kilo ili megaohmima. Pa ono, ako ima ko savjet kak pronaci koji su od onih desetak pinova spojeni na primar, slobodno podijeli. Flyback je neki SAMPO, nisam uspio za njega pronaci nikakve sheme ni slike.

All rights reserved. Copyright (c) by Dipl. Pješak 2016.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ima tko za preporučiti neke vodiče za uvod u programiranje ARM mikrokontrolera, konkretno STM32 F1 (Cortex-M3) serije?

~
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Jel možeš staviti link da vidim na koji attiny 85 si mislio? Thx
Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
SPIJA kaže...

Odmah u startu sam išao na varijantu kontrolera sa wifi, da bi to moglo funkcionirati preko interneta, kad npr negdje odem, da imam u vidu jesam li ili nisam spustio rolete, pa da ih mogu i spustiti ukoliko je potreba. Ima tu jos kojekavih ideja sa kojekakvim senzorima, ali za početak mi je i ovo previše.

Danijel789 kaže...

Ako baš želiš izlaz na internet, trebas neku kompliciraniju/skuplju varijantu, gdje ćeš imati mrežno sučelje (NIC). U tom slučaju, možeš napraviti to sa attiny 85 + nrf24l01 (to ide kod roleta, "prijemnik"). S druge strane trebaš isto tako nrf24l01 + arduino s ethernet shieldom ili raspberrypi ili nešto treće. Preporućam ti varijantu s raspberryem zbog toga što možeš onda koristiti NodeRed i MQTT. To ti je programski jezik ali, nema klasičnog kodiranja pogledaj si tu. Dosta jednostavno i zgodno za složiti. Od svega toga možeš napraviti web stranicu, na routeru napraviš portfwd i možeš se od bilokud spojiti na tu stranicu.

NRF24L01+ čipovi su vrlo pristupačni i korisni, no odnedavno ni izlaz na internet više nije toliko skup i prilično je izvediv. ESP8266 wifi čipovi koje je mbaksa spomenuo su prava stvar, a ima ih na eBayu za $2 komad. Nisam se još igrao s njima, no vidio sam da su ljudi bez puno muke hostali web-stranicu na njemu s velikim dugmetom koje kontrolira GPIO pin čipa. Načelno, trebaš ukopčati relej kao sklopku za rolete, spojiti ESP8266 na relej preko tranzistora te iskonfigurirati ESP8266 da se spoji na tvoju mrežu i hosta HTTP server s tvojom stranicom koju trebaš napraviti. Kasnije lako možeš proširivati i nadodavati funkcionalnost. Wifi dugme naizgled možda djeluje jednostavno, no projekt je poprilično... multidisciplinaran :)

Za početak:

http://hackaday.com/2015/07/04/hackaday-prize-entry-controlling-relays-over-wifi/

http://www.esp8266.com/wiki/doku.php

http://nodemcu.com/index_en.html#fr_5475f7667976d8501100000f

~
Poruka je uređivana zadnji put pet 25.3.2016 1:30 (Proz0r).
15 godina
neaktivan

radio sam s esp8266 i izgubio sam tjedan dana dok nije proradio. kad je sve bilo gotovo onda sam imao problem da se stranica samo jednom otvori. prošao sam sve moguće tutoriale i sve živo al neće raditi... moguće da je moj esp "pokvaren", naručit ću onaj 12-e model pa cu vidjet kak bude s njim. zasad samo loša iskustva.

16 godina
Danijel789 kaže...

radio sam s esp8266 i izgubio sam tjedan dana dok nije proradio. kad je sve bilo gotovo onda sam imao problem da se stranica samo jednom otvori. prošao sam sve moguće tutoriale i sve živo al neće raditi... moguće da je moj esp "pokvaren", naručit ću onaj 12-e model pa cu vidjet kak bude s njim. zasad samo loša iskustva.

Naruci nodeMcu najnociju plocicu esp12e ako se ne varam, odlicno radi, meni drzi server minimalnih karakteristika vec par tjedana, imam ustekan u punjac cito radi testa, klasican program, upali i  ugasi led i sve ok.

:D
16 godina
neaktivan
Danijel789 kaže...

Vrlo moguće da je bio loš primjerak, uvijek je zgodno uzeti bar par komada takvih jeftinih pločica kad se naručuje s eBaya tako da se lako može isključiti opcija defektnog hardvera.

~
15 godina
neaktivan
Može li mi netko objasniti što bi značilo napraviti stranicu kod korištenja ovih mikrokontrolera
Spija
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Evo jedan projekt kao primjer sintakse za NodeMCU (Lua jezik). Također pogledaj ovaj post koji sadrži dosta resursa (u toj sam temi i naletio na prvi link).

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.3.2016 15:55 (Proz0r).
15 godina

Može preporuka neke lemne stanice iz naših ili stranih dućan, da ima temperaturnu regulaciju. 200-300kn. Kućna upotreba.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
odjavljen

YIHUA 936 (HAKKO 936 klon). Uzmeš ovo i ostatak love možeš potrošiti na neki alat, tinol, pastu za lemljenje ili ćevape. Stanica bez probelam može lemiti(sa tankim vrhom) ≥0603 komponente i ≥TQFP čipove.

BTW ovi kineski klonovi su neuništivi: Uništiš vrh - kupiš novi set na ebayu za 4$, uništiš ručku - kupiš novu za 5$, uništiš stanicu - kupiš zamjensku kontrolnu ploču za 3,5$ na ebayu. Ako te brine kvaliteta, proguglaj "Yihua 936 review".

Edit: Na ovom linku gore imaš ispod komentare.

elCid
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.4.2016 20:20 (elCid).
16 godina
elCid kaže...

YIHUA 936 (HAKKO 936 klon). Uzmeš ovo i ostatak love možeš potrošiti na neki alat, tinol, pastu za lemljenje ili ćevape. Stanica bez probelam može lemiti(sa tankim vrhom) ≥0603 komponente i ≥TQFP čipove.

BTW ovi kineski klonovi su neuništivi: Uništiš vrh - kupiš novi set na ebayu za 4$, uništiš ručku - kupiš novu za 5$, uništiš stanicu - kupiš zamjensku kontrolnu ploču za 3,5$ na ebayu. Ako te brine kvaliteta, proguglaj "Yihua 936 review".

Edit: Na ovom linku gore imaš ispod komentare.

Problem je da je ta lemna stanica vec 5 godina out of stock, i ja sam ju gledao jedno vrijeme, ali nista, jedino uzeti australsku i promjeniti uticnicu(njihov napon je vise-manje isti)

17 godina
moderator
CroNk3r kaže...
elCid kaže...

Problem je da je ta lemna stanica vec 5 godina out of stock, i ja sam ju gledao jedno vrijeme, ali nista, jedino uzeti australsku i promjeniti uticnicu(njihov napon je vise-manje isti)

Ja sam svoju kupio u lipnju 2014. godine. Ako se dobro sjećam, čekao sam nekih mjesec i pol do dva da se pojavi na EU skladištu. Meni se nije žurilo s obzirom da sam imao drugu lemilicu ("štapnu").

15 godina
odjavljen

Prvi rezultat na youtubeu za yihua:

:)

Svi smo mi Mentalist.

0 0 hvala 0
16 godina
mbaksa kaže...

Ja sam svoju kupio u lipnju 2014. godine. Ako se dobro sjećam, čekao sam nekih mjesec i pol do dva da se pojavi na EU skladištu. Meni se nije žurilo s obzirom da sam imao drugu lemilicu ("štapnu").

Kolko je onda bio shipping?

Ja sad bas gledam tu lemilicu, odlucim se kupiti i onda naletim na shipping 18 eura...

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Uvod u elektrotehniku (istosmjerna struja), Best-buy oprema za samogradnju (DIY)
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice