Efekt "kovitlanja" zraka u kućištu?

poruka: 22
|
čitano: 4.805
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Efekt "kovitlanja" zraka u kučištu?

Jel može netko opisat taj efekt? Koliko sam skužio to se dešava kad se koriste različiti cooleri unutar kučišta. To onda radi kovitlanje zraka i neispravno hlađenje kučišta. Zanima me jel treba popunit sve rupe na kučištu poput onih otvora gdje se spaja grafulja, zvučna itd. sa stražnje strane i vratiti natrag one ukrasne 5,25" pločice s prednje strane da bi to funkcioniralo?

0 0 hvala 0
17 godina
Efekt "kovitlanja" zraka u kušištu?

Najbitnije ti je da se topli zrak sto vise istjeruje prema van i samo prema van. Znaci ventilatore postavis tako da imas jedan koji hladni zrak vuce unutra i jedan koji tjera topli van tj. nikako nesmijes dozvoliti zatvorenu cirkulaciju zraka unutar samoga kucista. To je osnovno. Drzi se tog principa i nikako nemozes pogrijesiti.

I'm the cream of the crop, I rise to the top I never eat a pig 'cause a pig is a cop Or better yet a Terminator, like Arnold Schwarzenegger Try'n to play me out like as if my name was Sega
Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Možda ovo pomogne

oko za oko,pasta za zube
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.8.2009 15:32 (dncrmt).

7 0 hvala 2
16 godina
neaktivan
RE: Efekt "kovitlanja" zraka u kušištu?
dncrmt kaže...

Možda ovo pomogne

Vidio sam tu sliku na Wikipediji! :)

Ima jedan trik koji sam ja koristio kad mi je računalo na full opterećenju. Ako tko ima doma one uloške koji se stavljaju u onaj prijenosni hladnjak, onaj kad se ide na plažu pa gdje se stavi hrana. To se stavi u led i to se zamrzne i onda se stavi ispred kučišta na mjesto gdje cooleri usisavaju zrak. Treba stavit u vrećicu jer se kondenzira led pa nastaju kapljice vode. Taj uložak led ili otopljenu hladnu tekućinu drži cca 1-1,5h. Ako imaš dva uloška taman je da odigraš dvije partije online a hladi ko ludo... Još ako imaš 120mm cooler naprijed mila majka. :)

16 godina
neaktivan
Abyssus kaže...

Vidio sam tu sliku na Wikipediji! :)

Ima jedan trik koji sam ja koristio kad mi je računalo na full opterećenju. Ako tko ima doma one uloške koji se stavljaju u onaj prijenosni hladnjak, onaj kad se ide na plažu pa gdje se stavi hrana. To se stavi u led i to se zamrzne i onda se stavi ispred kučišta na mjesto gdje cooleri usisavaju zrak. Treba stavit u vrećicu jer se kondenzira led pa nastaju kapljice vode. Taj uložak led ili otopljenu hladnu tekućinu drži cca 1-1,5h. Ako imaš dva uloška taman je da odigraš dvije partije online a hladi ko ludo... Još ako imaš 120mm cooler naprijed mila majka. :)

Ako je u kućištu dobar protok zraka i ako je dobar cooler na CPU onda ne trebaju nikakvi ulušci sa ledom.No ako pak nemaš takve uvijete onda su ti ulušci samo privremeno riješenje.

Istina je oko nas,a laž još više.
16 godina
neaktivan

Istina, ali nije isto jel cooler usisava topli ljetni zrak ili drito iz leda hladni... :)

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Abyssus kaže...

Istina, ali nije isto jel cooler usisava topli ljetni zrak ili drito iz leda hladni... :)

A jel si možda pomislio da sa time i uvlačiš vlagu u kućište.Pa kad ti jednog dana negdije pusti iskru onda se pitaj zašto.

Znači nije isto kad ventovi uvlače suhi zrak i zrak pun vlage koja se taloži na električnim sklopovima komponenta.

I vlaga+prašina=tempirana bomba unutar kućišta.

Istina je oko nas,a laž još više.
Poruka je uređivana zadnji put čet 6.8.2009 16:40 (microman).
16 godina
neaktivan
microman kaže...
Abyssus kaže...

A jel si možda pomislio da sa time i uvlačiš vlagu u kućište.Pa kad ti jednog dana negdije pusti iskru onda se pitaj zašto.

Znači nije isto kad ventovi uvlače suhi zrak i zrak pun vlage koja se taloži na električnim sklopovima komponenta.

Dobro istina, to kaj kažeš stoji. :)

17 godina
neaktivan
RE: Efekt "kovitlanja" zraka u kučištu?
Abyssus kaže...

Jel može netko opisat taj efekt? Koliko sam skužio to se dešava kad se koriste različiti cooleri unutar kučišta. To onda radi kovitlanje zraka i neispravno hlađenje kučišta. Zanima me jel treba popunit sve rupe na kučištu poput onih otvora gdje se spaja grafulja, zvučna itd. sa stražnje strane i vratiti natrag one ukrasne 5,25" pločice s prednje strane da bi to funkcioniralo?

više ventilatora = manja temperatura

ali oraš razraditi plan, jer ako npr odozada staviš 2 venta jedan do drugoga al jedan u krivom smjeru onda će jedan usisavati ispuh drugog  i obratno
inače je najčešće i najbolje gore i naprijed usis a odozada (i dolje) ispuh

za stalan protok brijem da je bolje da imaš barem jedan vent više za ispuh
i napravi si shem neku - ugrubo nacrtaj kućište, pa onda veće pregrade kao što je grafička, pa onda sve trenutačne ventilatore i smjetr toka zraka pa probaj dokučid di i kako bi bilo najbolje postaviti nove ventilatore

17 godina
microman kaže...
Abyssus kaže...

Iskrenje u kucistu ces dobiti u atmosferi s premalo vlage, ne previse. Zato i informaticka oprema ima definiranu minimalnu kolicinu vlage u zraku u primjeni, isto kao i maksimalnu (s tim sto maksimalna utjece na ubrzanu oksidaciju, ne iskrenje).

Vlaga i prasina u principu jako malo stete komponentama, bitno je jedino da vlaga bude unutar specifikacije opreme, prasina moze biti problematicna samo kod elemenata potrebnih za zracno hladjenje opreme.

16 godina
odjavljen

Istina, ali će se s vlažnim zrakom prašina lijepiti na komponente, pa će ta naslaga prašine zadržavati vlagu, otežavati hlađenje, a temperatura + vlaga = oksidacija.

Ukoliko je komp u kuhinji, tada se lijepi masna prašina, što još dodatno otežava hlađenje kao i čišćenje kompa.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

0 1 hvala 0
16 godina

Moras maticnu cistit od prasine evo s jednog foruma zasto

"DUST

it reaches everywhere... and your mobo is the most sensible part..fans can live with dust...but mobo will die overheated or shortcuted if you leave the dust from years all over the place :)"

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
MrBlc kaže...

Istina, ali će se s vlažnim zrakom prašina lijepiti na komponente, pa će ta naslaga prašine zadržavati vlagu, otežavati hlađenje, a temperatura + vlaga = oksidacija.

Ukoliko je komp u kuhinji, tada se lijepi masna prašina, što još dodatno otežava hlađenje kao i čišćenje kompa.

Da bi vlaga tome pridonijela mora biti kondenzacijski nivo, sto je bitno iznad operativnih limita opreme i prakticki nedostizno u normalnom okruzenju.

17 godina
Fake_Alert kaže...

Moras maticnu cistit od prasine evo s jednog foruma zasto

"DUST

it reaches everywhere... and your mobo is the most sensible part..fans can live with dust...but mobo will die overheated or shortcuted if you leave the dust from years all over the place :)"

Ovo je pak potpuna glupost.

16 godina

Pisalo na psy

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Fake_Alert kaže...

Pisalo na psy

Sto je to psy?

16 godina

Što ne bi pomogli  kad bi se prije tog leda stavili filter,to bi rješilo i prašinu i vlagu,a hladan zrak bi ulazio unutraSmijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
dantex kaže...

ali oraš razraditi plan, jer ako npr odozada staviš 2 venta jedan do drugoga al jedan u krivom smjeru onda će jedan usisavati ispuh drugog  i obratno

i napravi si shem neku - ugrubo nacrtaj kućište, pa onda veće pregrade kao što je grafička, pa onda sve trenutačne ventilatore i smjetr toka zraka pa probaj dokučid di i kako bi bilo najbolje postaviti nove ventilatore

NE!

Ako na vrh kučišta staviš vent samo ćeš zadržavati vrući zrak u kučištu jer se vrući zrak diže i mora na vrhu kučišta biti ispuh

Znači gore i straga - ispuh

Isto tako na dnu kučišta je hladan zrak, frišak zrak i tu treba biti usis da potjera hladni zrak prema grafičkama i vrhu kučišta

Znači dolje i naprijed - usis

Na bočnu stranicu najbolje je staviti usise jer se upuhuje sviježi zrak izvana direktno na matičnu.

Moj E-3 ima dobre ISO performanse jer pije Iso Sport svaki dan :)
17 godina
Oly_E3 kaže...
dantex kaže...

NE!

Ako na vrh kučišta staviš vent samo ćeš zadržavati vrući zrak u kučištu jer se vrući zrak diže i mora na vrhu kučišta biti ispuh

Znači gore i straga - ispuh

Isto tako na dnu kučišta je hladan zrak, frišak zrak i tu treba biti usis da potjera hladni zrak prema grafičkama i vrhu kučišta

Znači dolje i naprijed - usis

Na bočnu stranicu najbolje je staviti usise jer se upuhuje sviježi zrak izvana direktno na matičnu.

U biti ne.

Termodinamicki, kretanje toplog zraka prema gore je nikakvo u usporedbi s forsiranjem kretanja zraka kroz samo racunalo. Iz istog razloga je bitnije imati dobro rijesen protok zraka kroz kuciste s definiranim podtlakom / nadtlakom nego ventilator s gornje strane. Zgodno je pogledati rjesenja profesionalne IT opreme.

16 godina

The Psy Family Forum,tam sam registriran vec duze vrijeme citam sve kaj ima zanimljivoga,to je psy Smijeh

A i tamo ako si validated member onda nakon bog te pita kolko,dobis gfwl cd key i onda sve igre koje to podrzavaju mos igrat online,ukljucen je i gta 4 :D

Ok sam nemoj rec da neznas sta je gfwl (Games for windows live)

Pozdrav

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Efekt "kovitlanja" zraka u kućištu?
Fake_Alert kaže...

The Psy Family Forum,tam sam registriran vec duze vrijeme citam sve kaj ima zanimljivoga,to je psy Smijeh

A i tamo ako si validated member onda nakon bog te pita kolko,dobis gfwl cd key i onda sve igre koje to podrzavaju mos igrat online,ukljucen je i gta 4 :D

Ok sam nemoj rec da neznas sta je gfwl (Games for windows live)

Pozdrav

Iskreno, nemam pojma. Osmijeh

17 godina

Ja osobno imam malo vise ventova u kompu. Jedan naprijed uvlaci i puse u diskove. Onaj na bocnoj ladici puse direktno u CPU i chipset. Odzada imam takodjer vent koji izvlaci zrak skupa sa ventom od napajanja. Takodjer imam vent na memoriji i jedan na chipsetu :) Sta je najgore nije tolika buka...

Bitno je postaviti ventove da zrak prolazi kroz kuciste i da svi ventovi pogoduju tome. Dakle, na jednoj strani (zadnja preporuka) da budu ovi koji izvlace, na prednjoj strani i sastrane vetnovi koji upuhuju svjez zrak. Kod mene je smanjilo temp na procu za 7 - 8 stupnjeva, a koristim stock cooler za Q6600

Sam protok zraka unutar kucista ovisi o komponentama u kompu, o kablovima (meni je prolaz od prednjeg venta do zadnjeg cist, zapravo svi su kablovi sakriveni...) tako da sad nekakva dinamika fluida i nije egzaktna kad kazemo da zrak ide od naprijed straga. ima tu puno kovitlanja tako da ona gore ilustracija i nije bash tocna.

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put uto 18.8.2009 23:53 (tnakir).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice