Web URL i linkovi na trazilicama

poruka: 2
|
čitano: 1.031
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Web URL i linkovi na trazilicama

Pozdrav,

Bavim se web dizajnom neko vrijeme vec i zanima me kako napraviti da link izgleda kao path (malo nejasno?).

Za primjer, kad dodjem na neki sajt otvori mi

www.neki.com/

i recimo ja stisnem na proizvode pa otvori

www.neki.com/proizvodi

dalje stisnem na neki proizvod pa otvori

www.neki.com/proizvodi/neki-proizvod

E sad moja ideja je rasporedjivanje po folderima, gdje cu u svakom folderu imati index.html i uredjeni htaccess. Radi li se to tako? Kod ovoga mi se ne svidja sto moram onda imat u .html fileu dugacke veze na css fileove i sl (npr. "../../css/main.css") Googlao bih o tome ali ne znam uopce sto da napisem u trazilicu haha.

Drugo pitanje je kako napraviti (je li moguce napraviti ili je to automatski) da kad se u googlu trazi stranica i kad ju izbaci da ispise podlinkove ispod (nesto kao kad se searcha facebook pa bude ono ispod)?

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: Web URL i linkovi na trazilicama

Ovo prvo, to su ti viewi. Googlaj MVC (model - view - controller).

Dakle, nesto.com/proizvodi ti pozove GetAll metodu u tvom kontroleru i napravi view u kojem su svi proizvodi. S druge stranem nesto.com/proizvodi/5 ti pozove opet proizvodi controller i u njemu pronađe taj proizvod te generira view (HTML koji će se pokazati).

Imaš mali milijun tutova za ASP.Net, PHP i ostale programske jezike kako implementirati MVC. ASP.Net ti ima 80% posla gotovo - tvoje je da popuniš controller sa podacima iz modela (baza) i prikažeš to u Viewu. 20ak linija koda.

Što se tiče drugog pitanja, treba ti AJAX ili nešto slično. Prvo shvati MVC (tu ima dosta AJAXa) pa ćeš onda raditi auto-complete tražilice (tako se to zove što tražiš).

My name is Legion... For we are many!
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.2.2015 17:43 (Sum_of_all_fears).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice