Koliko bi po vama bila realna cijena web sustava..

poruka: 25
|
čitano: 4.705
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Koliko bi po vama bila realna cijena web sustava za oglašavanje nekretnina, za klijenta iz RH?

Osnovne značajke sustava

• PHP/MySql
  • MVC struktura
  • custom CMS
  • SEO
  • CSS dizajn
  • Višejezično korisničko sučelje
  • AJAX (jQuery ili prototype)
  • Sustav za održavanje korisničkih računa, openID integracija
  • basic & premium korisnici
  • napredna trazilica
  • ...

Uzeću za primjer http://www.centarnekretnina.net/ 

ne dolazi u obzir joomla i njeni derivati.

Thank you :)

Ne trebam seks, Vlada me jebe svaki dan
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

RAzradi cijeli site u detalje. Da točno znaš što sve moraš napraviti. Odluči koliko ti za to sve treba vremena. Definiraj satnicu u kn/€/$.. I nabaci još 20% od tog iznosa. :)

Q: U čemu radiš site? A: Pa u Dreamweaveru! Naravno! - hahahahahahaha
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina

Nemam iskustva sa domacim klijentima, pa želim čuti vaša iskustva i pretpostavke. Jedno je sigurno da ce sajt  više vrijediti, nego što se za njega može dobiti.

Ne trebam seks, Vlada me jebe svaki dan
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Moje mišljenje je da je vrijednost takvog projekta u svijetu oko $6000, dok u hr za takav projekt bi se moglo naplatiti eventualno 30-50% tog iznosa...

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

A gle, ako je MORH mogao platiti 199.000 kuna za joomla based web, onda ovaj i web definitivno ima šesterocifrenu cijenu. No da ne povlačim MORH-ovu temu dalje ponovo u raspravu...

Cijenu ovakvom projektu znatno podiše custom CMS i MVC dizajn. Naravno ukoliko eventualno nemaš već razrađenu MVC arhitekturu koju lako možeš integrirati.

Ovako bih mogao reći da bi izrada ovakvog site-a trajala minimalno 3 mjeseca, ako ne i više. Optimalna cijena u HR bi bila oko 4000-5000€.

Q: U čemu radiš site? A: Pa u Dreamweaveru! Naravno! - hahahahahahaha
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
moderator

Ja bih rekao oko 40.000 kn. Sigurno će ti pokušati spustiti cijenu pa se nađite negdje na sredini.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo ja baš završavam jedan takav projekt.

Cijena 3000-5000€.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Koliko bi po vama bila realna cijena web susta

Trebat ćeš napraviti nešto što se zove detaljna specifikacija, u kojoj će pisati vrijeme i složenost implementacije određene funkcionalnosti, tek tada ćeš moći odrediti pravu cijenu, jer ovakve stavari znaju koštati od 50000kn do 1000000kn. Još ovakovi siteovi zahtjevaju ugovor o održavavanju, što se obično plaća po satu.

Programko http://programko.bloger.hr
17 godina

Ja sam davno davno programirao jedan od vecih sajtova u .hr u vezi nekretnina... cijena kompletnog sajta je bila oko 30.000,00 kn. Dakle dizajn, transfer podataka iz stare baze, programiranje bla bla...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zbog PHP-a koji je noćna mora za održavanje i razvoj nekih stvari, sigurno ide 20% na uobičajenu cijenu. Optimizacije koje moraš raditi na MySQL bazi i nedostatak pravih besplatnih alata za profiliranje također diže cijenu.

SEO optimizacija plaća se odvojeno, višejezičnost je dosta viša cifra, integracija OpenID i tko-zna-kakvo pretraživanje... računaj da ti treba nekoliko mjeseci razvoja i cirka ... pa ovo bih ja naplatio otprilike 10 - 15 tisuća eura, eurić više-manje.

Sve što napišem ili sam napisao isključivo je moje osobno mišljenje, koje se ne može niti smije uzimati kao činjenica niti tvrdnja. Sve što napišem može biti neistina i pogrešna tvrdnja.
17 godina

Da se to i jeftinije naplatit... pogotovo ako imas bekend vec razvijen... u sta si ti skup hebote... Par mjeseci kazes? Mjesec dana top!

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako si ti tako jeftin ja ću te uzeti za kooperanta? Koliko tražiš za takav sustav, gdje živiš i kad možeš bit gotov po standardima kvalitete koje tražim (max) - ludnica i meni i tebi.

Ali zapamti da su bilo kakvi CMS-ovi i sve te stvari apsolutno out za primjene koje meni trebaju, dakle pišeš sve od nule (osim frameworka naravno).

Sve što napišem ili sam napisao isključivo je moje osobno mišljenje, koje se ne može niti smije uzimati kao činjenica niti tvrdnja. Sve što napišem može biti neistina i pogrešna tvrdnja.
15 godina
neaktivan

evo ti primjer.. ovu stranicu su naplatili 10.000 kn, pa ti onda računaj. :D

http://miskulin.hr

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Huh...naxeem dobra ti cijena,ali zbog PHP-a bi sigurno povisio cijenu ,ali oko 7-8 tisućica EUR -a sigurno.....u biti sve ovisi o konačnom dogovoru kad se i krene u projekt.

Private
16 godina
neaktivan
destruct kaže...

što je sve uključeno ovdje ? CMS, MVC, dizajn, AJAX, javascript  ? Vidim da su neke stvari i html.. plus nema bas puno sadrzaja pa mi je tesko ovako odokativno ocjeniti koliko je bilo posla.

15 godina
neaktivan

neznam točno, al ono zar je bitno s obzirom kako je to izvedeno..

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
destruct kaže...

Pa to i vrijedi toliko. Nemoj se uvrijediti, ali to nije klasa weba o kojoj pričamo - za ovo se ne isplati ni izrada custom sustava.

Recimo, ovaj sustav vrijedi oko 60k dolara: http://www.gallerystock.com/

Ovaj vrijedi 80k: http://www.soundexchange.com/

Itd.

16 godina
neaktivan

@naxeem

Da li samo jedna osoba radi na takvoj jednoj Web stranici? -I,koliko je vremenski potrebno da se napravi jedna takva Web stranica(jedna iz tvog primjera)?

Ona ne širi noge da bi fino stigla doma,ona više voli tramvaj makar vožnja bila koma. -- http://www.youtube.com/watch?v=bDpjfHWrWAI
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@VirtUoso, (uz ispriku naxeemu za uguravanje u pitanje/odgovor)

-jedna osoba? Barem 5-6.. jer na tom nivou trebaš profesionalce za design, kodiranje itd. Sam naslov teme ''..web sustava'' govori da je to puno više od web stranice. (par postova prije primjer 'obične stranice'-kategorija one-man-banda).

Dakle vremenski: prvi posao, otvaranje firme.. skupljanje ekipe itd. potroši se godinu dana, uz poneki projekt možda i naplaćen.

Nakon tog kad se ekipa već razumije, svatko zna svoj posao, 'veliki naručitelj' (onaj koji plaća takve cifre) napokon nazove... - početak 'the posla', uz dogovore, prijedloge (čak i natječaj), ponude -cjenkanje.. itd. 'ajd recimo 2mj. da je posao uopće dogovoren. -Naravno 'direktor' je dogovorio u (pre)kratkom roku, kranje nerealno, čak i nižu cijenu (recesija i bla-bla..).

-Sad da preskočim priču (mada je 'zaplet' glavnina priće) nakon cca 3mj. ponosni radnici i direktor (glasa kao jedan predsjednički kandidat, kronično deranje...) napokon imaju gotov proizvod.

Dodaj ekipi potreban poslovni prostor, knjigovođu-tajnicu-sekretaricu (ona mala koja nosi kavu)... i potrebu od nekoliko takvih projekata godišnje koji paralelno teku... usporedio bi složenost posla kao brodogradnja, samo što IT sektor nakraju (ne)razbije šampanjac nego popije sokić.

Jedna osoba jednostavno nemože biti vrhunski majstor za sve potrebne tehnologije ili sklonosti, struke koje su vezane uz takve poslove. Da pojednostavim, kao da sam napraviš automobil... -teoretski može (sjetim se one peugotove reklame, indija...)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Naxeem ova tvoja skupa i nije neki svijetli primjer kompleksonsoti... ako dodje koliko dodje to je samo radi flasha...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jeste ikad radili tako nešto? - Web stranica je u ovim slučajevima tek manji dio posla i manji dio cijelog projekta. Cijeli sustav iza toga je nešto što se ne vidi, a čini veći dio cijene i kompleksnosti izrade.

Može to raditi jedna osoba, ali treba joj par godina. Za ovu razinu kvalitete minimalno ti trebaju dizajner i programer, a sve ostalo je poželjno. Od dizajnera, programera, UX dizajnera, još programera, HTML/CSS kodera, Flash dizajnera, Flash programera, DB dizajnera/programera... sve to se može naslagati iako je minimalno dovoljno dvoje - dizajner i programer, ali to trajeeeeee.

Moj PC  
4 0 hvala 1
17 godina

Eh ovako ja to vidim... posto si ti u svako doba dana i noci na forumu vidim da radis 50% radnog vremena. Ostali dio valjda visis na nekom drugom forumu :) Zato vam i treba toliko puno ljudi... :))))9

Salim se... do sada nisam nikad radio u tako velikim timovima... Uglavnom dizajner/flasher + ja kao programer... eventualno jos jedan programer. Lik slozi dizajn, kad se klijent slozi prebaci ga u html+css nakon toga mi krecemo na posao. Posto postoje moduli koji su vec gotovi i koji su univerzalni (vijesti, ankete, clanci bla bla) njih nije potrebno ponovo radit vec se opcije ukljucuju/iskljucuju na klik klik checkboxom... ostali moduli takodjer postoje (yachting, nekretnine, apartmani, agencije bla bla) ali posto je svaki klijent svoja prica ti djelovi se modificiraju ali u sustini baza postoji te se ona nadogradjuje i mijenja. Napominjem... svi se moduli 100% prilagodjavaju klijentovim zahtjevima i potrebama tako da ono sto klijent hoce to i dobije (naravno, nakon konzultacija sa nama da se izbace neke sulude ideje).

Takvi sustavi se jako brzo izbacuju, kvalitetni su, eventualni bugovi kada se pronadju lako se izmijene radi unificiranog koda i lako se updejtaju kod svakog klijenta (najcesce uploadom up to date class filea ili vise njih). Par mjeseci i toliko ljudi je cisto trosenje resursa i neefikasan tim.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hehe... zapravo ja radim evo sada. :P Radim i sutra, a i na Badnjak i Božić sam radio. :P - Malo radim, malo ne, kako mi je zgodno. Legnem u 1-2, dižem se oko 6:30 do 7 najkasnije. Tako da, stigne se.

Sve zapravo volontiram. Rijetko što radim na ugovor. Smijeh

Klijenti 'visokog profila' često traže najnoviju tehnologiju (vani, naši traže najmanju cijenu) i često ih nije briga što košta dok god su ispred konkurencije. Imao sam klijenta koji je želio koristiti Silverlight 1.0 (JS) u CTP-u samo zato da bude strašno cool i time se pohvali.

Ako dizajniraš vrlo velik sustav, a to se posebno odnosi na intranet/extranet sustave, vjerovao ili ne, ali neki traže i posebne studije dizajniranja UX-a tj. ergonomije sučelja. Posebna se osoba plaća da dizajnira UX da bi se pružilo najugodnije moguće iskustvo korisnicima u odnosu na podatke s kojima će se raditi, kao npr. da čovjek ima do najčešće korištenih funkcija minimalan broj ekrana, klikova, poteza mišem; čak se ide do te mjere da se dizajnira sučelje po tome u koji dio ekrana čovjek najviše gleda, da se pazi na količinu informacija po sektorima i sl.. na svoje sam oči vidio PDF dokumente o UX-u koji se sastoje od stotinjak stranica razglabanja gdje se cijelu stranicu posveti visini tipke za tekst i njenom položaju u odnosu na boxove za unos.

Onda ti ide dizajn vizualne prezentacije, animacija, grafike... jedan profi web samo nacrtati košta 2-5+ tisuća dolara (ovisno o veličini). Dakle da dizajner u PSD-u isporuči nactani web.

Moram li reći da se posebne firme plaćaju za izradu ikona, logoa...

Onda ti treba HTML/CSS koji radi apsolutno svugdje, a to po ekranu plaćaš 100-300 dolara, a svaku implementaciju javaskripti plaćaš dodatno.

Onda ti treba osoba koja će dizajniratu bazu, napisati hrpe viewova, triggera, stora, indeksiranje podesiti, normalizaciju, generirati cronove za arhiviranje u distribuiranu fact bazu za kasnije reportanje i analize.

Ako ti je projekt web prema vani, treba ti i stručnjak za SEO koji čak radi na projektu najduže uz programere i održava sustav. Imaš i firme koje se bave baš SEO-om.

A programeri onda koliko hoćeš.... majstor za Flash, majstor za Silverlight, MVC, Formse, WPF...

Tada dobiješ sustave koji se rade na način da se samo za jedan proizvod otvara sestrinska firma i brendira proizvod.

Postoji velika razlika u profesionalnoj proizvodnji softvera i fušarskoj/studentskoj. Ja sam još student igrom raznih okolnosti, ali sam imao sreću iskusiti taj način rada i moram ti reći isključivo sa strancima. U nas je takav ozbiljan i pravilan pristup poslu tek u začetku, ali kreće, pa tako imaš Seek and Hit - firmu koja se bavi specijalizirano internet marketingom, ap firmu Miš i Pile koji se bave specijalizirano logoima, ikonicama UX-om, brendiranjem kao i FatDUX npr., pa Slice n Dice It - firma koja se bavi rezanjem dizajnova u HTML... (pogledaj cijene)....

Dakle, kvalitetu možeš dobiti jedino specijaliziranom izvedbom svakog pojedinog dijela. Sve ostalo je prosjek koji je samo to - prosjek.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
16 godina
protjeran

trebas napravit realnu cijenu,jer ovi nasi se samo "napuhivaju" htjeli bi brda a misa bi dali u zalog...a ja bi zamolio Nexema posto vidim da se kuzi u takve stvari,kolko bi kostala izrada ovako neceg http://www.balkanonline.eu/   i dal bi mogo napravit tako nesto..ovo nije nist kompliciranoo..

"tko nedobije dobitak,dobije gubitak"...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zokiN kaže...

trebas napravit realnu cijenu,jer ovi nasi se samo "napuhivaju" htjeli bi brda a misa bi dali u zalog...a ja bi zamolio Nexema posto vidim da se kuzi u takve stvari,kolko bi kostala izrada ovako neceg http://www.balkanonline.eu/   i dal bi mogo napravit tako nesto..ovo nije nist kompliciranoo..

Stranica balkanonline.eu koliko vidim nije ništa specijalno rađena, uz malčice muke je sam možeš složiti (identično) Joomla CMS + RocketTheme-ov predložak i seyret componenta za video, Joomla = 0kn, RocketTheme predložak, ako se nevaram 55$ i logo mora ostati (develop plan oko 250$, smije se logo maknuti i customizirati sam predložak), seyret componenta = 0kn

I noga u dupe je korak naprijed
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice