JOOMLA - Problem after first step

poruka: 6
|
čitano: 2.190
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
JOOMLA INSTALL - Problem after first step

Pokušavam uraditi webinstalaciju JOOMLA 2.5.9. Podigao sam sve datoteke i preko browsera pokrenuo instalaciju tako što sam pokrenuo u adress baru upisao www.mojadomena.com, nakon čega je usljedila redirekcija na www.mojadomena.com/installation/index.php i dobio sam meni dobropoznati interface za instalaiju JOOMLE. Međutim, kada odaberem jezik i kliknem na "DALJE" pojavi se loader koji stalno tako stoji. 

Odmah da kažem da nisam neiskusan, iza sebe imam godine rada, pa i između ostalog i desetine sajtova urađenih u Joomlai, tako da sam odmah o ovome čitao na Google-u. Odmah da kažem da znam da mogu instalirati Joomlu preko SimpleScript, ali mi treba isključivo manual, jer sam na server podigao gotov template.... Znam i da mogu kontaktirati moje sa hostinga, mada imam i ja dosta otvorenih mogućnosti i mogu raditi u C-panelu.... Pokušao sam mijenjati i ubacivati code u php.ini fajl preko c-panela, napraviti php.ini i prebaciti ga preko FTP-a na server, pokušavao sam dodavati i u htaccess fajl da upišem code, ali to mi nije dozvoljeno...

Ima na Google-u o ovome nešto, ali izgleda da ne postoji pravo rješenje.... Jedino ga izgleda mogu naći ovdje među iskusnim joomlašima.... 

A evo i podaci o mom hostingu:

Platform Type:

Debian

MySQL Version:

5.0.91-log

Perl Version:

5.8.8

PHP Version:

5.3.13

Znam puno, ali ne i dovoljno...
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: JOOMLA INSTALL - Problem after first step
Ja nisam nesto iskusan, no nesto slicno mi se dogodilo. U ff se stalo vrtilo i nista dok u chromu radi ispravno. U jednom slucaju obratno. Nisam trazi zasto al eto meni tako uspjelo rijesit problem
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
13 godina
neaktivan

Hvala, ali nije uspjelo ni sa jednim drugim browserom. Pokušao sam sa Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer 10.0.x. Ista situacija.

Zanimljivo, da nigdje na internetu ne postoji odgovor (bar ga ja nisam uspio pronaći). Sve se vrte isti odgovori (browser, bug na joomli, hosting, itd). ali niko nije uspio saznati šta je stvarni problem. Dakle ovo je sa joomla 2.5.x

Pokušavao sam instalrati i joomla 3.0.x jer imam isti ovaj template koga podignem zipovanog preko FileMenager u cPanelu i onda ga raspakujem na serveru... ali mi prođe prvi korak "Odabir jezika" i zaglavi na drugom koraku "Provjeri" jer Joomla ne može da se instalira jer je uključen "Register Globals". Opet se ovo nekako rješava na hostingu.Pokušao sam preko "php.ini" i ".htacess", ali bez uspjeha. Da li mi nije valjala sintaksa ili mi ova radnja nije dozvoljena postavljenim permisijama na serveru neznam. Vjerovatno ovo drugo jer mi je na ekranu ispisivao error 500....

Uglavnom nakon svih peripetija, nisam uspio riješiti problem. U browseru pokrenem manual instalaciju Joomla 2.5.x, odaberem jezik, stisnem "Dalje",  a dalje vrti li vrti ovaj loader... :)

??

Vrti li se vrti Vrti li se vrti
Poruka je uređivana zadnji put ned 5.5.2013 10:51 (dachoxl).
13 godina
neaktivan

Pokušao sam i webinstalaciju joomla 3.0.x... Uploadovao sam zipovan template, rapsakovao na serveru pokrenuo manual instalaciju preko linka u adress baru browsera...

- Odmah na početku prilikom provjere pisalo je da moram izmjeniti Register Globals da bi se nastavila instalacija (SLIKA 1).

- Izmjenio sam tako što sam preko cPanela u fajlu php.ini promjenio dio koda da izgleda ovako "Register_Globals = Off" (SLIKA 2).

- Ponovo pokrenuo instalaciju i prošla je provjera, ali sada stoji na koraku dva i stalno vrti loader (SLIKA 3).

Ista situacija dakle i sa Joomla 2.5.x i 3.0.x... 

Instalirao sam na HardDisk XAMPP i uspio sasvim glatko instalirati JOOMLA u lokalu. Dakle, nešto je u vezi sa mojim hosting servisom. 

Podigao sam sve podatke na web server, exportov'o local bazu i importov'o je na web server, prepravio i podesio podatke u configuation.php da budu kompatibilni sa "webom", čak kreirao novog korisnika za pomenutu bazu, dopisao ga u configuration.php, ali mi se javlja greška (SLIKA 4).

Neznam da li se ovo može uopšte raditi, instalirati u loklu pa onda podići na server? I ako može, osim prepravke configuration.php, da li treba još nešto mijenjati?

Imate li kakvih ideja kako ovo riješiti?

SLIKA1 SLIKA1
SLIKA2 SLIKA2
SLIKA3 SLIKA3
SLIKA4 SLIKA4
13 godina
neaktivan

:) Završio!!!

Instalirao Joomla u lokalu i podigao je na server. 

Prvi put nije radilo jer nisam u configuration.php izmjenio i public $secret = 'OVDJE_KOD_MOJE_BAZE';

Ja sam uspio riješiti na ovaj način, ali ostaje ovo pitanje na početku, ako neko zna da odgovori, jer će drugima kojima zatreba olakšati posao, da ne idu ovim zaobilaznim putem kao ja....

Pozdrav!

17 godina
JOOMLA - Problem after first step

Pa budući da je malo vjerojatno da instalacije joomle ima bug, onda mu smeta konfiguracija servera.

- možda ne može pisati u configuration.php ili neki drugi folder (to bi instalcija trebala prijaviti)?

- možda user na bazi nema prava kreiranja tablica?

- možda se generira neki javascript error (vidi javascript error logove u browseru)

Da li imaš pristup apache error logovima? To bi puno pomoglo.

I'm silicon-based life-form
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice