Uglavnom, imam Windows Vista Ultimate SP1 i naletion sam na nešto zaista čudno u Security Centru, tj. pod firewall opcijama od Viste.
Naime kad idem pogledati koje su mi aplikacije blokirane ili propuštene od strane Windows firewalla, nešto mi je čudno s Skype aplikacijom :
http://img134.imageshack.us/my.php?image=67610251.jpg
Vidite samo koliko ih je? Zašto ih je toliko puno i jeli to normalno?
Inače, ako malo proskrolam gore dole, još ih ima 5-6. Kao da aplikacija treba svaku novu stavku za propuštanje kroz firewall kad se ulogiram na Skype :D
Hvala unaprijed,
Pozdrav !
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Skype koristi jako široku paletu portova, a kako se portove može propuštati isključivo u homogenim rasponima ili pojedinačno, ovo je logično stanje stvari.
51623 koristi za incoming connections 80 i 443 kao alternative za incoming connections.
Pitanje je sad kako ga prisliti da ne otvara dodatne portove u Windows Firewallu nego da koristi samo ta 3..
Pa isključi Skypeu to u opcijama ako ti smeta toliko. Tools->Options->Advanced -> "Allow Skype to modify my firewall settings". Probaj to isključiti.
Ja tu opciju nemam pod Advanced - Connections ...
Otiđu u Registry editor i obriši sve što se Skypea tiče, a smeta ti na nodeu "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\SharedAccess".
Možeš mi reći što točno postižem brisanjem tog keya?
inače,zanima me jeli ugrožava Skype moju sigurnost kad otvara tako portove?
Ne briši key nego sadržaj vezan uz Skype.
Ne gubiš realno ništa mislim. Ti portovi ostaju otvoreni, (AKO), ali sumnjam da ćeš imati ikakvih problema.
Da ali mislim što postižem ako brišem te ključeve vezane uz skype? Jesu li to ključevi koji prikazuju sve one "skypove" u Windows Firewallu?
Da i resetirati ćeš Skype postavke tako da te Skype iznova pita što da radi s Firewallom. Zabrani mu samostalno petljanje.
Uostalom, imaš UAC. Koristi ga! Jedna od upotreba je i spriječavanje neželjenog diranja u postavke sistema.
Da, to je to.
Izbrisao sam sve keyeve vezane uz Skype u tom djelu registrya no još uvijek mi je onoliko puno Skypeova pod Windows Firewall excpetions listi i nemogu ih izbrisati iz te liste.
Reboot?
Ok, napravio sam unistall i reboot i sad nema niti jednog skypea pod Windows firewall expception.
Sada ću ga instalirati, inače ne koristim UAC no zanimalo bi me pošto nema opcije u Skypeu za sprječavanje njegovog samostalnog petljanja po Firewallu, kako bi to mogao zaustaviti?
Thx.
Pa UAC-om? UAC će te pitati dopuštaš li, a ti reci NE!
UAC ne koristim jer je prenaporan. Jedino da ga nakratko uključim, zabranim modifikaciju od strane Skypea i onda opet isključim?
Hmm, probaj tako, ali će te opet pitati.
Ali ne moraš se zabrinjavati previše. To nema nikakav negativan efekt dok se ne popne na par stotina. Savjetujem ti da ne gubiš živce.
Hmm, probaj tako, ali će te opet pitati.
Ali ne moraš se zabrinjavati previše. To nema nikakav negativan efekt dok se ne popne na par stotina. Savjetujem ti da ne gubiš živce.
Koliko znam te stavke u identične? To dovodi samo do usporenja kad firewall mora ići kroz sve te filtere, ali mislim da ništa bitno nećeš osjetiti, ako uopće.
Meni se to čini kao nebitna bug koji smeta samo estetski.
Koliko znam te stavke u identične? To dovodi samo do usporenja kad firewall mora ići kroz sve te filtere, ali mislim da ništa bitno nećeš osjetiti, ako uopće.
Meni se to čini kao nebitna bug koji smeta samo estetski.
Pa ja imam 4 Skype upisa i svi su identični: propuštaju Skype.exe za "ANY" port. Dakle, svi su isti.
Mozes li mi reci kako si kod svake od te stavke vidio koje portove propuštaju? Npr. kad stisnem njezin propertis, piše mi "No description".
Inače, sad sam opet instalirao skype, pri instalaciji je došla jedna stavka u Windows firewall, a onda sam ga pokrenuo i došla je još jedna. Sada ću baš provjeriti kada dolaze nove stavke, i ako dođu naravno.
Evo, danas sam ga pokrenuo i otvorio je i treći exception u Windows exception listi... ?? :(