Preview slika za .avi fajlove (Vista)

poruka: 10
|
čitano: 3.758
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
protjeran

Dakle problem je sljedeći - na mnogim avi fajlovima nemam preview dok na nekima imam i ne mogu dokučiti zašto je to tako.

O čemu ovisi da li će mi biti prikazana preview slika na video fajlu ?

prije sam mislio da fajl mora biti AVI formata (što zauzima mnogo više 
mjesta od nekih drugih formata), ali evo sad vidim da mi u serijalu od 30ak 
epizoda gdje su svi AVI-ji, neki imaju preview a neki ne.

da li se to može nekako namjestiti i kako ?

thx

i još jedno slično pitanje - kako namjestiti preview sliku za folder ?

naime, imam 6 albuma od kojih 4 imaju preview a 2 ne, iako sam i u ova 2 stavio sliku za folder, a koliko vidim sve te slike su u običnom jpeg-u.

Pokušavao sam na propertisima izabrati sliku za "folder pictures", ali ništa od toga   :((

"Hedonism Is My LifeStyle"©

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Preview slika za .avi fajlove (Vista)

Odgovor na drugo pitanje - preimenuj sliku u folder.jpg i stavi ju u taj folder. Možeš staviti i da bude hidden ako bi ti smetala unutra.

Prvo - preview slika? Misliš kao thumbnail? Ako ne, oprosti, nemam Vistu. Ako da, možda je prvi frame u filmu samo crna boja pa zato nema slike. Ne znam točno na što misliš.

17 godina

Da bi imao slikicu za određenu video datoteku moraš imati instalirane kodeke kojim je taj video komprimiran.

Ukoliko koristiš 64-bitnu Vistu moraš imati instalirane i 64 bitne kodeke. Ja koristim ove: VistaCodecs x64Components 1.5.6

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2008 21:53 (klimama).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

hm, ali ako je serijal cijeli sa istog izvora, sa istom kvalitetom i načinom kodiranja, kako onda neki fajlovi mogu imati preview a neki ne ?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
fitch kaže...

Odgovor na drugo pitanje - preimenuj sliku u folder.jpg i stavi ju u taj folder. Možeš staviti i da bude hidden ako bi ti smetala unutra.

Prvo - preview slika? Misliš kao thumbnail? Ako ne, oprosti, nemam Vistu. Ako da, možda je prvi frame u filmu samo crna boja pa zato nema slike. Ne znam točno na što misliš.

hvala za odgovor na drugo;
iako sam uspio, situacija je i dalje smiješna - prvo sam preimenovao sliku u folder.jpg i zatim je u properties postavio da se prikazuje na folderu.   i nakon toga odem i vratim staro ime i opet postavim za sliku i ovaj puta ga prihvaća.......
  mislim, zbilja nema smisla, ime je zapravo sad ostalo isto ali prije nego što sam preimenovao u folder.jpg (i kasnije vratio na staro ime) tu istu sliku nije htjelo prihvatiti.

što se tiče prvog, čak i da je crna slika (a nije), moralo bi onda za thumbnail staviti crnu sliku, ili neki random frame kao što je i na ovim nekim epizodama na kojima je prihvatio iz ne znam kojeg razloga. 
17 godina
protjeran

hm,   nakon reinstalacije windowsa, sad mi svi fajlovi imaju ikonu playera koji ih defaultno otvara   (oni leteći baloni u filmu za .avi datoteke i Media player classic ikona za sve ostalo)

zna li itko kako namjestiti da mi automatski stavlja preview sliku na video fajlove ?

Hedonism Is My LifeStyle

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Pogledaj ove linkove:

http://forums.techarena.in/vista-file-management/790502.htm

http://forums.techarena.in/windows-software/1292792.htm#post4781760

Ima neki problem s asocijacijama... MPC ih preuzme na sebe, a to valjda automatski pod Vistom znaci da nema previewa... Probaj neki drugi program - recimo KMPlayer - mozda ti to nece napraviti s asocijacijama.

17 godina
protjeran

stvar je u tome što ni fajlovi koji su defaultni za windows media player više nemaju preview (.avi), nego je tu ikona sa balonima   (na kojoj piše .avi)     :(

edit:

pokušavao sam malo mijenjati default programe za tipove fajlova u control panelu.

stavio sam recimo da mi .wmv otvara   WMP, i sada imam thumbnailove za njih. ali pokušavao sam mijenjati za .avi i .flv (kojih imam najviše), međutim oni i dalje imaju običnu ikonu...

Hedonism Is My LifeStyle
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.2.2010 14:29 (l)oolvl).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Na onim linkovima koje sam dao ti pise kako da resetiras postavke za AVI i druge datoteke - trebas brljati po registryju.

17 godina
protjeran

pokušao sam sve opcije, pa čak i registry edit... i dalje ista situacija     :((

Hedonism Is My LifeStyle

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice