Particije

poruka: 6
|
čitano: 1.380
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
rađenje particije s live, boot cd-a

zna li netko dali kod instalacije os-a, kad sa cd om os-a radim particiju iz neke vec particije gubim svu particiju ili samo dio koji napravim

tj mogu li odabrati particiju s podacima, odsjeci prostor za novu te na tu novu particiju instalirat os a da ne izgubim podatke s druge polovice particije

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.8.2010 23:04 (mindstorm).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: rađenje particije s live, boot cd-a

Nisam sigurna ali mislim da se particije formatiraju za vrijeme instalacije OS-a što znači da se s njih automatski brišu podatci. Jedino ako imaš već sređene particije i samo odabereš onu na koju želiš instalirati, bez da bilo što namještaš. Najbolje ti je radi sigurnosti instalirati OS i onda nakon toga s nekim programom (npr. Easeus Partition Manager) urediti particije.

15 godina
neaktivan
Particije

može se napraviti sa raznim alatima to što tražiš...

većinom preko live linux distribucija ide bez nekih problema, ja sam bio koristio gParted live

vidi link

tamo je sve dobro objašnjeno, pa samo naprijed Namigiva

koliko se sjećam potrebno je imati minimalno nekih 20 % slobodno ( što više to bolje ) na particiji koja ostaje netaknuta da bi se to moglo napraviti bez ikakvih problema.

znači npr. imaš HD od 100Gb, na njemu 60Gb podataka, max. veličina druge particije koju možeš napraviti ti je oko 28Gb ( 100 - (60 x 1,2) = 100 - 72 = 28 )

jasno prije toga napraviti defragmentaciju HD obavezno kako bi se što bolje posložilo to što imaš.

zatim kada pomoću ovog alata napraviš drugu particiju na nju staviš OS koji želiš...

Sve je prolazno, samo se ja mijenjam... Jedina konstanta mi je google...
Poruka je uređivana zadnji put pon 9.8.2010 16:23 (scaramush).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Particije

Da, zaboravila sam spomenuti da malo drugačija pravila vrijede za Linux i Windowse, ali post iznad ti je sve objasnio.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Particije

ja sam si tako win 7 stavio u dual boot uz win xp koje sam imao...

sa live distribucijom gParted ( koja se ne instalira već pokreće sa cd-a ) napravio na živo još jednu uz postojeće 2 particije ( jedna sa xp druga sa podacima bila ) i na nju ugurao win 7.

sve je ostalo gore i uradio to prvi puta bez ikakvih problema Smijeh.

kasnije lako makne OS koji mu je višak i oslobodi si to mjesto na HD-u.

Sve je prolazno, samo se ja mijenjam... Jedina konstanta mi je google...
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran
Particije

hvala svima na pomo;i, rije[io sam kompletnim formatiranjem pa radjenjem particija easusom, mada ce mi i druga opcija puno koristiti

tnx

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice