Pozdrav, danas su mi stigli novi rami 2x4gb i nakon što sam ih ubacio više ne mogu uci ni u jednu igru, udje na 2 minute i samo javi game stop working itd. Do danas sam igrao sve normalno, kompjuter učitava rame da imam 16 giga i sve okej je i u biosu, dok ne udjem u igru, pubg,btf 1,ark nebitno. Imao sam do sada 2x4GB gskill 3200mhz i kupio sam iste takve sad imam 4x4gb. Kad izbacim 8 giga igre rade opet sasvim normalno. Što nije uredu?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
..Što nije uredu?
bilo što povezano s RAMom (a to je 90% PCja) .. no banalno, memtest86, postavke BIOSa (saveati), postavke OSa-swap.. i igre/config pa do tog da je MBO, napajanje nešto treće. Skoro sve, ovo su samo prrvi sumnjivci. Još banalnije, OC, popunjavanje svih banaka-DIMMa i (ne)stabilnost su stvar mbo+ram i možda pojedinačno nikad nema problema dok se sve na hrpi može pojaviti (npr test s 8GB samo novih modula, jel radi).
Evo sad probao sa novima, 2x4 radi sve savršeno.
Evo sad probao sa novima, 2x4 radi sve savršeno.
empirja na djelu + determinizam. MBO-chipset, možda novi BIOS, bez OCa i sl.. -ne rade sve stvai na ''max'' tj to je nestabilno, ponekad radi.
+ provjeri slobodno mejsto na disku, swap/pagefile/hyber.. mora biti veće ili jednako količini RAMa, ispravan disk itd..
+ može fix biti zamijena 4x4 u 2x8 .. može biti spuštanje clocka (za RAM) ili povećavanje CASa (to bi automatika BIOSa morala automatski.. ali moraš ući, sejvati..)
Sad sam probao stavit bios na deafult vrati nazad OC rama na 1866 i onda sve radi, ali rami su inače 3200mhz.
Sad sam probao stavit bios na deafult vrati nazad OC rama na 1866 i onda sve radi, ali rami su inače 3200mhz.
- nisu nikakvi rami inače nešto.. OC je OC, max je uz napomene, popunjavanje svih banaka rama, oc, max.. i uvijeti koji se tad mijenjaju su obično navedeni kao fusnota u opisu MBO.. (ona mala sitna slova, treba ih čitati, razumjeti, važnija od velikih slova..) :)
- odnosno, umjesto forsiranja nestabilnog clocka, dobit ćeš bolji CAS, efektivno zanemarivo.. promil na performansama.