Formatiranje HDD-a s Ubuntu-om

poruka: 28
|
čitano: 9.456
|
moderatori: pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Imam problem. Ne znam kako da formatiram HDD na koji je instaliran Ubuntu i onda instaliram Windows XP. Može li mi netko pomoći u vezi toga? Hvala unaprijed.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

moraš maknuti i primarnu particiju na kojem je ubuntu i onu swap particiju, ako ti neda sa xp cd, podigni linux u Live verziji i samo pobriši te dvije particije i onda instaliraj xp

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pa samo ga formatiraj kad instaliraš XP

Ako sam ti pomogao, stisni HVALA! =)
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Formatiranje HDD-a s Ubuntu-om

Pa u tome i je problem ne mogu dignut windowse, prikaže mi ono press any key to boot from CD i kad stisnem bilo koju tipku mi se digne ubuntu.

14 godina
neaktivan

Probaj sa Live CD od Ubuntu-a formatirat particije

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.7.2012 17:54 (explorer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
punto1 kaže...

moraš maknuti i primarnu particiju na kojem je ubuntu i onu swap particiju, ako ti neda sa xp cd, podigni linux u Live verziji i samo pobriši te dvije particije i onda instaliraj xp

problem je u tome da nemam dvije particije nego samo jednu.

14 godina
neaktivan

daj fotku neku da ne petljamo napamet

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

fix MBR. Moras izbrisati GRUB.

1 0 hvala 0
16 godina

Imam dve particije C: (na kojoj je sistem) i D: (na kojoj su neki podaci). Interesuje me kako formatirati ovu D: particiju bez da na nju instaliram sistem. Cuo sam da se to moze pomocu Live Linux CD-a, pa moze li mi neko blize objasniti?

Nije zlo...
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Kojis sistem? Desni klik na D: i -  format?

0 0 hvala 0
16 godina
BlueMax kaže...

XP, nekako mi to nije pouzdano?

Nije zlo...
16 godina
neaktivan

Možeš bootati windowse i formatirati, nakon toga izađeš i normalno pokreneš pc.

14 godina
neaktivan
pirat01 kaže...
BlueMax kaže...

XP, nekako mi to nije pouzdano?

nije pouzdano? onda ga odnesi Hitnoj PC sluzbi da ti ga oni formatiraju.

17 godina
neaktivan
mxselotejp kaže...

Imam problem. Ne znam kako da formatiram HDD na koji je instaliran Ubuntu i onda instaliram Windows XP. Može li mi netko pomoći u vezi toga? Hvala unaprijed.

Ako sam dobro shvatio, želiš potpuno ukloniti Ubuntu i staviti XP. Ako je tako, skini s GParted Live CD/USB, pomoću njega obriši sve particije, pa napravi jednu FAT32 particiju (čisto da budeš 100% da će WinXP vidjeti particije). Kada bootaš instalaciju XPa, nastavljaš normalno, napraviš si particije kako ti odgovara, formatiraš ih u NTFS, instaliraš i to je to.

pirat01 kaže...

Imam dve particije C: (na kojoj je sistem) i D: (na kojoj su neki podaci). Interesuje me kako formatirati ovu D: particiju bez da na nju instaliram sistem. Cuo sam da se to moze pomocu Live Linux CD-a, pa moze li mi neko blize objasniti?

Znači želiš obrisati podatke, a ostaviti OS? Kao što su ti već rekli, jednostavno desni klik, format i to je to. Zašto bi bilo nepouzdano? Što uopće smatraš pod nepouzdano (neće posve formatirati particiju? slučajno će zakačiti i drugu i zeznut Windows?)? Ako se bojiš, otvori particiju, selektiraj sve i onda pritisni Delete. Isti rezultat.

13 godina
neaktivan

Pobrisao sam swap particiju, nemogu pobrisat particiju s linuxom jer nemogu bootat nijedan cd

14 godina
neaktivan

Trebao bi moci bootati live cd. Ako ne, bootaj hirensa sa USB-a ili izvadi HDD spoji ga u neko racunalo koje radi i tamo iz windowsa rijesi problem.

0 0 hvala 0
16 godina
DragonSoul kaže...
mxselotejp kaže...

Ako sam dobro shvatio, želiš potpuno ukloniti Ubuntu i staviti XP. Ako je tako, skini s GParted Live CD/USB, pomoću njega obriši sve particije, pa napravi jednu FAT32 particiju (čisto da budeš 100% da će WinXP vidjeti particije). Kada bootaš instalaciju XPa, nastavljaš normalno, napraviš si particije kako ti odgovara, formatiraš ih u NTFS, instaliraš i to je to.

pirat01 kaže...

Znači želiš obrisati podatke, a ostaviti OS? Kao što su ti već rekli, jednostavno desni klik, format i to je to. Zašto bi bilo nepouzdano? Što uopće smatraš pod nepouzdano (neće posve formatirati particiju? slučajno će zakačiti i drugu i zeznut Windows?)? Ako se bojiš, otvori particiju, selektiraj sve i onda pritisni Delete. Isti rezultat.

Konkretno to.

Nije zlo...
13 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Trebao bi moci bootati live cd. Ako ne, bootaj hirensa sa USB-a ili izvadi HDD spoji ga u neko racunalo koje radi i tamo iz windowsa rijesi problem.

Ovako, izvadio sam HDD i stavio ga u drugi komp s windowsima, ali kad upalim taj komp mi digne ubuntu, a ne windowse {#}

14 godina
neaktivan

U BIOSU onemoguci boot sa tog diska ili za first boot device stavi disk na kojem su windowsi.

0 0 hvala 0
17 godina
mxselotejp kaže...

Pobrisao sam swap particiju, nemogu pobrisat particiju s linuxom jer nemogu bootat nijedan cd

-ako ne možeš bootati ni jedan CD tad ni ne želiš obrisati disk.. jer tad imaš 'ništa'.

-sto kilavih savijeta, bootaj LiveCD (ubuntu si nekako instalirao, imaš XP... ) i foramtiraj disk. Ako pak želiš instalirati XP, ništa drugo ni ne moraš, nego pokreni instalaciju i čitaj s razumijevanjem... (mada ja ne razumijem razlog, starije računalo = XP ..), pa na kraju još jedan kilavi savijet, killdisk. Ali se sjeti prve rečenice.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.8.2012 12:56 (ihush).
13 godina
neaktivan

Bitno mi je samo da maknem prokleti ubuntu jer mi vec jako ide na zivcee, moze disk bit skroz prazan, vec cu se snac da stavim windowse, ali mi je samo bitno da se rijesim ubuntua.

15 godina
mxselotejp kaže...

Bitno mi je samo da maknem prokleti ubuntu jer mi vec jako ide na zivcee, moze disk bit skroz prazan, vec cu se snac da stavim windowse, ali mi je samo bitno da se rijesim ubuntua.

Ovdje ti je opisano kako podići Gparted s USB-a. Kad ga podigneš onda možeš raditi što te je volja s partcijama i diskovima.

Stručnjak za odmaganje...
13 godina
neaktivan

nemogu niti to bootat ni s usb-a ni s cd-a

15 godina
mxselotejp kaže...

Novija ili starija konfiguracija? Jesi li u BIOS-u podesio redoslijed bootanja?
Stručnjak za odmaganje...
17 godina
mxselotejp kaže...

- medij mora biti bootabilan. (ne bilo kakva kopija). Imaš li ispravan bootabilan medij? (CD-DVD-USB...), kako si instalirao ubuntu (vjerojatno s liveCDa), jednako kao i XP, svaki install medij ima sve potrebno za kreiranje (brisanje-formatiranje) particija. Nije potreban nikakav gparted i sl. CD, ali poželjno ga je imati. Preporučljivo, nabavi stariji ubuntu npr 386-desktop 10.4 ili 9.4 .. gparted je standardni dio.

- boot order se podešava u biosu ili u prvih par sec. odaberi quick boot meni (ovisi o biosu), ako ne vidiš post-poruke stisni 'pause' (obično je tab za prikaz posta). Da bi pokrenuo boot medij, mora biti tako podešen redosljed ili izabran u prvih par sekundi iz quick menua.

- i dalje je nedokučiv razlog instalacije XPa, jer pod PCjem stoji win7-x64... neki konkretan razlog? Ako ga nema, radije sedmica.

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.8.2012 17:51 (ihush).
13 godina
neaktivan

Medij je bootabilan, ne instaliram windowse prvi put, bios sam vec namjestio kako si rekao, ne radi se o kompu koji je pod "Moj PC" nego o jednom drugom, evo konfe:

Intel Celeron 1.7GHz (nezz koji socket)

512MB RAM DDR

80GB HDD

Ati Radeon (nemam pojma koji model, AGP utor)

Dva DVD uređaja

matična iz Fujitsu Siemens D kompa, prebacio sam ju u drugu kutiju, sve spojio, sve radi

Bitno mi je da maknem ubuntu i na ovu konfu cu stavit vistu starter, bussines ili home basic

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.8.2012 19:32 (mxselotejp).
17 godina

-problem je stara konfa... nedovoljno resursa (RAM) i vjerojatno izbačen support za chipset u novom ubuntuu. Za taj PC je XP ili starija distra linuxa. (nije problem sam OS, nego aplikacije koje se žele na njemu pokretati, antivirus, browser, java, flash... za to je potrebno više resursa).

-svaki install medij možeš iskoristiti za brisanje-kreiranje particija. Ako nikako ne možeš bootati (s provjereno bootabilnim medijem, ispravno podešenim BIOSom..) tad je logično neispravan player (boot s USBa nije standardan, ne mora raditi na svim konfama). Pošto ti ni ne započinje boot (jer bi tad imao prijavljen konkretan error...) tu traži rješenje. (odspoji jedan DVD, drugi.., pokušaj bootati s CDa bez HDDa itd..).

13 godina
neaktivan

Ma slozit cu linuxe da imaju sve sto je potrebno za ugodan rad, pa ako nesto nadem na forumu ili na internetu cu stavit winse.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice