C: disk

poruka: 17
|
čitano: 1.252
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Često mi se puni C: disk i neznam šta da radim da ga očistim. Svaki update windowsa mi uzme više od jednu gigu prostora. Jel mogu stare update izbrisat, da ostane samo ovaj novi i kako?! Neznam više šta da radim, već mi je preko 80% prostora zuzeto i hvata me lagano panika.

lp

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: C: disk

samo hrabro.. panika ne pomaže, diskcleanup možda ...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

jel to ovo? (pokazuje mi svega 1,17mb)

10 godina
neaktivan

Koliki je uopće C disk?

Imaš li još koju particiju osim C:? Pa napraviš shrinke volume i dodaš na C:

Treat your password like your toothbrush. Dont let anybody else use it, and get a new one every six months. ~Clifford Stoll

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Pritisni ovo "clean up system files" tako češ dobiti više opcija što sve možeš obrisati.

...My life, My game, My rules...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
agnostes kaže...

Koliki je uopće C disk?

Imaš li još koju particiju osim C:? Pa napraviš shrinke volume i dodaš na C:

ovako mi izgleda. al mene zanima zašto mi konstanto jede prostor, iako skoro sve šta skidam i instaliram ide na D:

16 godina

Pozdrav,

svi updatei su ti u mapi:

C:\Windows\SoftwareDistribution\Download

naravno, tu ti se i skidaju s Win Updatea, tj. ako imaš svježe update koji se još nisu instalirali (gledaj datume na datotekama i podmapama) a sve obrišeš, morat ćeš ih opet skinuti..

znači sve što je starije od dana kad tamo gledaš, slobodno obriši...

također možda  ti je nešto ostalo i u:

C:\Windows\Temp

ali pazi Windows 10 ti ne dopušta pristup tamo (starije Windoze da)

naravno, CCleaner ti je prijatelj... možep i u njemu definirati da briše te mape (obavezno kad radiš prilagodbe tj opcije pokreni CCleaner s desnim klikom - Run as administrator)

a također, ako imaš drugi disk li particiju veću i slobodnu, možeš preseliti Users mapu (tj.. korisničke profile) na nj....

imaš moje upute, traži "Seljenje Users mape" na google newsgroupama (radi od Win 7 na dalje - i 10-ka)

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

imati za sistemsku particiju samo 60gb trebas biti poprilicno ažuran i paziti sta i kako instaliras, opcenito se pobrinuti svako malo da uredis doticnu particiju, jer to je zaista malo i moze se u par dana napuniti do kraja...

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Stric_Jura kaže...

Pozdrav,

svi updatei su ti u mapi:

naravno, tu ti se i skidaju s Win Updatea, tj. ako imaš svježe update koji se još nisu instalirali (gledaj datume na datotekama i podmapama) a sve obrišeš, morat ćeš ih opet skinuti..

znači sve što je starije od dana kad tamo gledaš, slobodno obriši...

također možda  ti je nešto ostalo i u:

C:\Windows\Temp

ali pazi Windows 10 ti ne dopušta pristup tamo (starije Windoze da)

naravno, CCleaner ti je prijatelj... možep i u njemu definirati da briše te mape (obavezno kad radiš prilagodbe tj opcije pokreni CCleaner s desnim klikom - Run as administrator)

a također, ako imaš drugi disk li particiju veću i slobodnu, možeš preseliti Users mapu (tj.. korisničke profile) na nj....

imaš moje upute, traži "Seljenje Users mape" na google newsgroupama (radi od Win 7 na dalje - i 10-ka)

pogledaj u tim folderima ima tolko toga da neznam šta bi brisao, a šta ne.

16 godina
Realista kaže...
ihush kaže...

jel to ovo? (pokazuje mi svega 1,17mb)

- .. piše ti za svaku pojedinu stavku, scrollaj.. klikaj (ako uspiješ pokvarit nešto tad si frajer).

- 60GB .. ovako, 30GB je minimum za rad win, dvostuko od tog je realni minimum.. upravo toliko imaš i tako se treba ponašati, tj čistiti redovito i ne isntalirati sve po redu na C: .. može na drugi disk, bilo gdje.

tri temp foldera, možeš brisati sadržaj bilo kad, userov %temp%, win-temp i win-downoloadsoftware.. (u windows folderu pronađi ili utipkaj C:\Windows\SoftwareDistribution\Download ili %Windir%\SoftwareDistribution\Download ...). Variable s % tako pišeš.. u exp.addressbar. %temp% + enter i tamo si.

Sve što tamo vidiš možeš brisati (ctrl+a, del..).

Svaka druga applikacija može imati i svoj temp .. npr browser, u njemu isprazniš cache.. ako je potrebno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.11.2015 13:20 (ihush).
16 godina

Pa vidiš datume, sve podmape imaju današnji (ove na slici) 11.11. ostavi ih do sutra  (naravo restartaj/ugasi komp da se updatei instaliraju) i onda sve briši)

a danas briši sve starije..

Ju je je? Je ju je!
16 godina
neaktivan

ovo mi nije jasno, odem pod User klinkem desni klik i pokazujem mi da ima preko 10G, odem unutra označim sve foldere i piše da imaju 3,45G

zanima me gdje su ostalih 6+ G ??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

skriveno jer si početnik :))

hidden&sys file su defaultno skriveni..

16 godina
neaktivan

i šta mi preporučate... šta da napravim da oslobodim prostor, i da mi se ne puni stalno

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-punit će se što god da napraviš.. jer OS mora nešto raditi.

-kad znaš, onda je lako.. zapravo tvoja situacija je OK... (mada je C: particija mogla biti 80-100-120GB.. možeš i resizati ako želiš).

-količina 'viška' je samo amortizer, tj koliko često moraš prazniti smeće.

-ako npr downloadaš neki video ili igru, defalutno je sve na C: .. i uključena kanta za smeće, kad obrišeš i dalje je zauzeto dok ne isprazniš kantu, vrlo lako je to preseliti na drugi disk npr D: .. zapravo, možeš sve tempove tamo postaviti.. i time smanjiti skupljanje smeća ali ne sve, jer win ti to ne nudi + ostale aplikacije (svi vole čačkati po C: disku..) .. zato to treba pravilno predvidjeti kad se kreira particija, tj znati koliko mjesta je potrebno, optimalno ili minimalno.

+ dodatno, swap i hyber su 'ogromni'.. i njih se može preseliti, itd.

uopće ništa strašnog, ali neke stvari treba znati (previše za kratke upute i ovo pitanje). Dovoljno je onaj diskcleanup povremeno pokrenuti..

+ par sitnica, npr VGA može imati automatiku za download drivera, veličina cca 200-300MB.. ako to radi automatika svakih nekoliko dana, brzo nakupiš GB smeća a driver možeš instalirati jednom godišnje kad postoji potreba..

podešavanje PCja i traženje optimuma je posebna grana PC filozofije excluzivno za gurue i modne mačke.. zaboravi i koristi PC.. :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.11.2015 13:52 (ihush).
16 godina
Realista kaže...

i šta mi preporučate... šta da napravim da oslobodim prostor, i da mi se ne puni stalno

ma samo CCleaner Slim skini i instaliraj

prvi put pokreni kao Admin,  podesi... i stavi da ti se prilikom starta Windowsa sam pokrene i sve počisti..

to će ti počititi korisničke TEMP mape i cacheve svih preglednika a to ti je 3/4 sveg smeća koje ostaje u Windowsima..

i nakon svakog instaliranja Win updatea (i nakon restarta, tj. sve dok ne veli da nema novih nadogradni) ručno pobriši

znači odeš u tu mapu, Ctrl+A (sellect all - označi sve) i držiš Shift i pikneš Del tipku (da sve pobriše, a ne da makne u Recycle Bin)

Ju je je? Je ju je!
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.11.2015 14:10 (Stric_Jura).
16 godina
neaktivan
Realista kaže...

+

ihush kaže...

-punit će se što god da napraviš.. jer OS mora nešto raditi.

...

-ako npr downloadaš neki video ili igru, defalutno je sve na C: .. i uključena kanta za smeće, kad obrišeš i dalje je zauzeto dok ne isprazniš kantu, vrlo lako je to preseliti na drugi disk npr D: .. zapravo, možeš sve tempove tamo postaviti.. i time smanjiti skupljanje smeća ali ne sve,

...

+ dodatno, swap i hyber su 'ogromni'.. i njih se može preseliti, itd.

uopće ništa strašnog, ali neke stvari treba znati (previše za kratke upute i ovo pitanje). Dovoljno je onaj diskcleanup povremeno pokrenuti..

...

Ako ne prebacuješ kantu za smeće, desni klik na nju i ograniči veličinu (s obzirom na malu C particiju, 2-4GB), također ako je uključen system restore podesi koliko mjesta ti može zauzeti.

Inače, za swap (tj. pagefile) se preporučuje da ipak neka mala količina ostane na C.

Danas stvarno nema razloga da se za "C" stavlja tako malo prostora kada su diskovi tako povoljni. Štediš prostor na C-u u je*eš se sa upravljanjem tim istim prostorom.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice