Virus na routeru ili nešto drugo

poruka: 6
|
čitano: 9.424
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Pozdrav, skoro sam se susreo sa zanimljivim problemom, prilikom spajanja bilo kojeg uređaja na router/modem (ZTE ZX V10 W300) koji koristi adsl konekciju pojavljuju se spamerske reklame na svim stranicama koje se posjećuju.

Problem nije do uređaja koji se spajaju, pokušavo sam sa raznim uređajima koji se nikad prije nisu konektovali na ovaj router, uvijek se pojave spamerske reklame, međutim kada se sa tim istim uređajima spojim na drugu mrežu (drugi router) više nema spama!

Poslije ovoga jedino logično objašnjenje mi ostaje da se radi o nekom virusu na routeru, što mi je veoma glupo! (nije rađen nikakav upgrade routera, router je sa tvorničkim postavkama).

Nadam se da netko ima logično objašnjenje za ovaj problem?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Virus na routeru ili nešto drugo
qwertzii kaže...

Pozdrav, skoro sam se susreo sa zanimljivim problemom, prilikom spajanja bilo kojeg uređaja na router/modem (ZTE ZX V10 W300) koji koristi adsl konekciju pojavljuju se spamerske reklame na svim stranicama koje se posjećuju.

Problem nije do uređaja koji se spajaju, pokušavo sam sa raznim uređajima koji se nikad prije nisu konektovali na ovaj router, uvijek se pojave spamerske reklame, međutim kada se sa tim istim uređajima spojim na drugu mrežu (drugi router) više nema spama!

Poslije ovoga jedino logično objašnjenje mi ostaje da se radi o nekom virusu na routeru, što mi je veoma glupo! (nije rađen nikakav upgrade routera, router je sa tvorničkim postavkama).

Baci screenshot

pero_HR
16 godina

probaj napravit reset na tvornicke postavke...mozda pomogne....

Bolje je znati malo i temeljito nego mnogo i površno.- I. Kant
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Promjeni DNS u ruteru. 1.   2.

--------------------------------------------------------------------------------------------
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.2.2015 20:26 (zerocool12).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Virus na routeru ili nešto drugo
qwertzii kaže...

..

- zato jer je sigurnost + defaultne postavke + mogućnost ISPa za direktnim pristupom (i naravno svih koji žele 'tvoje' podatke, kao NSA i ostali) počeli su i obični spamerski virusčiči.. upravo tako opisano je simptom zaraženog (ili bolje rečeno hacknutog) routera/modema.

- hard reset će pomoći nakratko, ali za fix treba novi frimware koji je obaveza ISPa.. (u većini slučajeva nemaš ni pravo, ni mogućnost nadogradnje, + ISP ima kontrolu). Traži rješenje od ISPa, to je njihova obaveza.

- drugo rješenje? Nabavi svoj router (s WAN portom, klasa od 100kn naviše pa do pravog firewalla), traži prebacivanje u bridge. (ali time nisi puno sigurniji, jer su rupe u opremi za koje danas možda ne znamo, no dovoljno da se riješiš 'spamera').

sporedno, ali bilo bi lijepo (kao poetska pravda) da ISPovi počnu plaćati kazne za šlamperaj... (istovremeno, iskoristite to kao 'alibi' za neke optužbe ako se jednog dana dese, npr torrent i sl).

- logično? Naravno da je logično, tj za očekivati je da će se rupe iskoristiti kad-tad.. nelogično je smao to što se u kontekstu virusa obično govori o npr Windowsu a hvali linux.. ovo je pak primjer koliko je to promašeno/nevažno. Pogotovo za teme gdje se svađaju juzeri oko sigurnijeg OSa. (SSL, the-mreža, 99% je linux i sve je šuplje.. tj krpa se).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

pozdrav i sretan uskrs svima prije svega
evo ja imam čini mi se sličan problem s kompjuterom, pa ako mi može netko malo pomoći. čini mi se da mi je nedavno netko upao u mrežu, kad sam išao na facebook pisala mi je poruka da bi mogao biti neki neželjen napad itd. to nisam shvatio ozbiljno, pogotovo jer sam nakon toga mogao ići na facebook, ali za vrijeme trajanja napada ili čega već, nisam mogao ući u svoj fb profil. nakon toga se konstantno pojavljuju neke reklame na internetu, kako meni, tako i mojoj sestri koja koristi laptop. je li moguće da mi se netko priključio na ruter preko wi-fi mreže i ubacio mi neki virus i kako bih to mogao riješit? reklame mi se također pojavljuju i preko mobitela kad sam uključen na wi fi mrežu dok sam na internetu, dakle čini mi se da je cijela računalna mreža zaražena virusom. što mi je činiti?

btw. nemojte zamjerit ako sam nešto malo nespretno objasnio, ne kužim se baš previše u te neke stvari.

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.4.2015 18:29 (hrki).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice