Mater mi je zeljela stavit jedan fixni telefon jer dok se bežični puni da može razgovarati. I rekla mi je da spojim stari panasonic-ov telefon koji ima samo jedan "LINE" i iz je prije išla žica na spliter pa iz splitera u zid ( imao je na kraju trofazni eksterni priključak). I sad kako je tcom prešao na novu ADSL tehnologiju po njegovim slikama https://www.hrvatskitelekom.hr/ResourceManager/GetImage.aspx?imgId=2529 pšiše da samo telefon spojim na ruter u utičnicu PHONE. No ako to napravim nemogu telefon spojiti u struju . Što trebam napravit da mi bude spojen telefon i u ruter i u struju (dali još trebam spliter?)
Hvala .
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Koji telefon je u pitanju?
Stari koji se samo spaja u utičnicu bez dodatnog napajanja?
Ako je takav, onda ga jednostavno samo uštekaš u router i on bi trebao radit.
Nema veze što on ima 3 žice, 1 žica se odavno ne koristi, potrebne su samo 2 žice.

Pokušaj naučiti što je što, pa onda objasnit problem.
Trofazni telefon, jedna žica, struja, ADSL tehnologija... Ajde nam slikaj taj telefon i utičnicu da ubrzamo malo.
Trofazni telefon, jedna žica, struja, ADSL tehnologija... Ajde nam slikaj taj telefon i utičnicu da ubrzamo malo.
-ne postoji.
-treća žica (i trokraki priključak) su uvedeni prije cca 30god za budućnost, ali se koriste samo dvije žice (crveno-zelena, smeđa je višak).
-na spliteru imaš glavnu liniju, tel.liniju, adsl. Telefon ide na tel.liniju. Splitere su kod većine korisnika izbacili (digitalija, provjeri na ugovoru-računu), tako da tad tel ide na adsl modem-router (obično dvije utičnice).
-žice moraju biti pravilno spojene (par), sve ostalo ne radi. Ako se koriste RJ11 moraš imati alat (i nešto znanja zbog ovakvih problema).