Mreža u malom ured

poruka: 23
|
čitano: 7.376
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Mreža u malom ured

Ovak, imam 4 računala i jednu ADSL konekciju.

Moja predpostavka je da to ide ADSL router > Switch/hub > 4 računala.

E sad ako imam gore XP mogu li ih umrežiti koristeći onaj network wizzard? Dosada sam tako radio za 2 računala direktnim spojem, ali s obzirom da ovdje  imam hub između ne znam hoće li to funkcionirati, pa ako postoji alternativni način? Treba li mi za ovo jedno računalo da glumi server?

Druga opcija mi je da je gore windows7, na kojem nisam našao nikakvi network wizzard. Kako bi tamo podesio mrežu?

Kraća priča je da želim umrežit 4 računala koja se neovisno jedan o drugom mogu spojit na internet i međusobno se spajat na printere. (PC 1 printa s printera koji je spojen u PC3 i slično)

hvala unaprijed =)

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Mreža u malom ured

Imaš dvije opcije.

Možeš ići sa onom gdje ti je jedno računalo server koje se direktno spaja na net koje je onda spojeno na switcher (hub ti je zastario i nema ih više ni za kupit) sa min 4 lan porta u koji onda uštekaš ostale kompove

ILI

Jednostavnija i bolja opcija ti je ADSL router sa 4 lan porta koji je po mogućnosti i bežićni da si možeš spojit i koji laptop, ajfon ili blakber.

Podesiš ga da se spaja sam i svi imaju net uvijek, laički rečeno.

Netreba ti nikakav wizard mada u win 7 imaš HOME GROUP koji ti uvelike olakšava shareanje svega, od foldera videa, audia, slika do printera i ostale periferije.

Za router ti preporučujem neki siemens gigaset ako je moguće

Onda netgear ili airlive ili linksys CISCO

Zyxel d-link i speed touch nisu dobri i izbjegni ih uzimati.

Poz

17 godina
neaktivan

hvala =)

odletit ću danas/sutra da vidim točno kako je to spojeno trenutno pa javim točnu situaciju  kako je to spojeno.

17 godina
neaktivan

Ala se nalupa ovj gore. Doduse dosta je dobro mislio al receno katastrofalno. Ide ti to ovako ADSL modem-router po mogucnosti wireless-racunari. Izmedju routera i racunara mozes stavljati switcheve po volji radi rasporeda kablova. Recimo ako ti je jedan racunar i router u jednoj kancelariji a ostali u drugoj. Onda iz te prive povusec jedan kabel i routera do druge kancelarije, utaknes u switch i iz switcha onda povuces kablove na ostale racunare. Sad tu postoje razne varijante tipa ADSL modem router ti moze biti jedan uredjaj ili dva i od toga zavisi konfiguracija routera. Prijateljski savjet je da to das da si sredi neko ko se razumiej jer te neco doci puno para a ustedjeces puno zivaca ako to niakd nisi radio. Mislim nije to nuklearna fizika al za totalnog laika je dosta zbunjujuce. 

Evo ti koristan link ako zelis sam.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705 za umrezavanje kablom i

http://www.pcekspert.com/articles/226-3.html%22%3Ehttp://.pcekspert.com/articles/226-3.html za bezicnu mrezu.

16 godina
neaktivan
Mreža u malom ured

Ide to ovako. Ako modem podržava routing i DHCP, lako ćeš sve riješiti. Uglavnom, jedno kablo iz routera u switch, i iz svakog računala u switch. Računala će dobiti IP adrese i gatewaye i sve ostalo automatski. Imaš više vrsta tutoriala, ali najbolje ih je (za tako malu mrežu) postaviti u jednu homegroup grupu, pa onda ćeš lako viditi ostale. Prvo setup a small network, dadni im razna imena i istu grupu. Kasnije ćeš ih naći u vidi računala radne grupe.

Okani se wireless savjeta, dok ti kupiš mrežne kartice i potrošiš živce, zašto koji ne rade, prođe voz.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

1 0 hvala 0
17 godina
Mreža u malom ured

Tako je... kupis najjeftiniji d-linkov switch, spojis switch > router, kompove > switch... dhcp je po defaultu ukljucen i to je to. Kakve filozofije za 200kn materijala i pola sata posla.

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Zasto mislite da je povezivanje bezicne mreze teze nego zicne? Jeste ikad to radili? Pa brze mu je namjestiti bezicnu nego zicnu mrezu jer nema provlacenja kablova, krimpanja, sakrivanja kablova i sl.

I switch mu treba samo ako mu je router daleko ili ako je adsl modem istovremeno i router i nema dovoljno portova.

17 godina
Mreža u malom ured

Jer je bezicna spora, jer su problem zidovi, jer trazi dodatne investicije kao sto su wifi kartice/dongleovi a svaka kartica dodje ko jedan switch?

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Sto se tice brzine zavisi sta ce raditi preko mreze. AKo su standardne stvari tipa seranje stampaca, knjigovodstveni programi i sl. sasvim dovoljna mu je bezicna mreza ili neka uzme odmah adaptere i routere koji podrzavaju 108 Mb/s mrezu i ima istu brzinu kao 100 Mb/s lan. WiFi kartice kostaju priblizno koliko ce ga kostati kablovi, kanalice, krimpovanje za zice. A neuporedivo je urednije. Zidovi su problem samo u odredjenim slucajevima. Kod mene na poslu imamo slozenu bezicnu mrezu i od mog AP do zadnje kancelarije ima 6 zidova i oko 30 m i u toj zadnjoj kancelariji je signal 80%. A i uvijek se moze staviti repeater da pojaca signal.
16 godina
Mreža u malom ured

-nema potrebe za flamanjem (oko načina spajanja) jer to ovisi o potrebama (ili željama) koje su za svakog drugačije. Samo treba predložiti moguća/različita rješenja, savijete i opaske (nedostatke..) pa će valjda korisnk odlučiti što mu je (za njega, po njegovom mišljenju) bolje. ... i naravno pogriješit će. Namigiva

-Wireles, očigledna prednost, nema petljanja sa žicama. Mana: cijena, brzina sigurnost..

Za klasični žični, (koji btw i kad se koristi wireless, mora biti jednim dijelom postavljen..) treba nešto alata i iskustva za uredno kabliranje i donekle važno, računati malo za budućnost, ostaviti dovoljno mjesta za proširenje.

-klasičan server nije potreban, ali ovisno o potrebama (a to za sad neznamo...) ima dosta razloga zašto ga se ipak može postaviti. Za pisače i sl. je najpoželjnije mrežni print-server (može i wireles, može USB-LPT..), neki NAS itd itd..

- ako se zbroji cijena print servera, NASa .. onda je možda povoljnije dignuti server i iskoristiti ga za to, jer onda može biti i neka konekcija za van (za rad od kuće) jer i kvalitetan firewall košta... pa računalo-server postane povoljnije cijenom i pogotovo mogućnošću konfiguracije.

Sami klijent-PCi ili samostalni, ovisno o potrebnoj sigurnosti (backup) podataka, mogu imati sve to rješeno preko servera, ili zasebno.

-Za printer, scaner itd. svakako se isplati kupiti 'skuplji', npr kolor kopirka, jer već kroz par mjeseci cijene tonera pokriju tih nekoliko tisuća kuna razlike. Računaj toner mjesećno-2000 otisaka-cca 400kn, nasapram kopirke cca 10-15.000-cca 1000kn, prevedeno svaki toner za kopirku uštedi cca 1000kn.

-postaviti mrežu? to je vjerojatno najmanji problem, izbjegavam wizzarde... adrese preko DHCPa ili ručno, workgroup/domena, par rulova za sheranje i (možda) sve radi. Cijena može biti od par sto, do par tisuća kuna. Pošto se uz DSL dobije router 100-fast, poželjno je dodati gigabitni switch/8port, za internu mrežu. To može bit i Firewall, print-server, NAS itd.. s dovoljnim brojem portova, ali cijena je onda viša.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Nema flamanja naravno barem sto se mene tice. I ja sam ukazao na neke prednosti i mane i jedne i druge opcije. Ne zelim nikog da vrijedjam al za rmislis da je covjek koji je ovo napisao "Druga opcija mi je da je gore windows7, na kojem nisam našao nikakvi network wizzard. Kako bi tamo podesio mrežu?" ima ikakvog pojma o ovom sto ti pricas? ;) Ja sam to pokusao pojednostaviti koliko mogu cisto da ima predstavu. Sve ovo sto ti pricas stoji 100%. Ali onaj koji ne zna postaviti mrezu pod win 7 tesko da ce ici postavljati server sa firewallom, kupovati NAS ( i uopste imati pojma sta je NAS) i sl.
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Tako je... kupis najjeftiniji d-linkov switch, spojis switch > router, kompove > switch... dhcp je po defaultu ukljucen i to je to. Kakve filozofije za 200kn materijala i pola sata posla.

i ja sam za ovo. Bežična je sporija i moja iskustva su pokazala loše rezultate u odnosu na žičnu

na ovu temu sam napravio jedan slikoviti tutorial za mrežu više računala  sa neovisnim izlaskom svakoga na internet ( naravno ovo je samo primjer )

pozdrav

Web tutoriali za početnike, Autocad, Windows, Excel, Word, FrontPage, PowerPoint, Home Network ...
17 godina
ihush kaže...

1. -Wireles, očigledna prednost, nema petljanja sa žicama. Mana: cijena, brzina sigurnost..

Za klasični žični, (koji btw i kad se koristi wireless, mora biti jednim dijelom postavljen..) treba nešto alata i iskustva za uredno kabliranje i donekle važno, računati malo za budućnost, ostaviti dovoljno mjesta za proširenje.

-klasičan server nije potreban, ali ovisno o potrebama (a to za sad neznamo...) ima dosta razloga zašto ga se ipak može postaviti. Za pisače i sl. je najpoželjnije mrežni print-server (može i wireles, može USB-LPT..), neki NAS itd itd..

- ako se zbroji cijena print servera, NASa .. onda je možda povoljnije dignuti server i iskoristiti ga za to, jer onda može biti i neka konekcija za van (za rad od kuće) jer i kvalitetan firewall košta... pa računalo-server postane povoljnije cijenom i pogotovo mogućnošću konfiguracije.

Sami klijent-PCi ili samostalni, ovisno o potrebnoj sigurnosti (backup) podataka, mogu imati sve to rješeno preko servera, ili zasebno.

-Za printer, scaner itd. svakako se isplati kupiti 'skuplji', npr kolor kopirka, jer već kroz par mjeseci cijene tonera pokriju tih nekoliko tisuća kuna razlike. Računaj toner mjesećno-2000 otisaka-cca 400kn, nasapram kopirke cca 10-15.000-cca 1000kn, prevedeno svaki toner za kopirku uštedi cca 1000kn.

-postaviti mrežu? to je vjerojatno najmanji problem, izbjegavam wizzarde... adrese preko DHCPa ili ručno, workgroup/domena, par rulova za sheranje i (možda) sve radi. Cijena može biti od par sto, do par tisuća kuna. Pošto se uz DSL dobije router 100-fast, poželjno je dodati gigabitni switch/8port, za internu mrežu. To može bit i Firewall, print-server, NAS itd.. s dovoljnim brojem portova, ali cijena je onda viša.

Zasto je sigurnost problem? Ako se connection enkriptira nema problema

Covjek nije spominjao server bla bla... Ako koristi 5 racunala onda je server overkill (kao i nas i ostalo)... Covjek trazi najjeftinije i najjednostavnije rijesenje kako umreziti 5 kompova (ili koliko) ali sad vec pretjerujes sa serverima, skenerima :)))) Takodjer domena je overkill za ovoliko racunala.

Dakle imas 2 opcije, ili razvuci kablove ili wifi... ali ako budes isao na wifi uzmi si radije kvalitetan AP a ne ono smece od routera/ap-a od T-Coma...

I'm going woo woo
16 godina
neaktivan
Mreža u malom ured

Ma koji profesinalac uvodi wireless  mrežu u ured?! Point me @ one. Da je bolje, imali bi datacentri veliki bezični roter i masu wireless kartica.

To su rješenja, ajmo se nakačit i  igrat COD-a. Čitav ovaj forum spamaju gameri koji misle da nešto znaju. E to je bio flejm.

Bustin at people who said my name in vain, I got no time for them tricks, I'm heavy in the game!!! I wanna be a baller, please, But the bitches and the liquor keep on callin me...

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Slazem se sa tobom ali moj je post bio reakcija na post iznad u kojem je receno da je lakse napraviti klasicni lan nego wireless. Naravno da su kablovi bolja opcija ali ako je mreza totalno nezahtjevna onda ni wi fi nije loa opcija. Pogotovo sto su dali covjeku koji se u to ne razumije da to slozi.

17 godina
Mreža u malom ured

Smooth, kako je logic prije rekao problem su kabeli i kanalice, ali za 5 racunala u uredu kojima treba samo internet wifi je i vise nego dovoljno

Ured je ured... minimalne potrebe, on ne prica o mrezi sa 50+ racunala nego 4 - 5 kompova...

Po meni je takodjer kabel kabel ali se to sve da uredno rijesiti wirelessom...

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
Mreža u malom ured

-opet ste svi u pravu.... (pošto nevidim to kao flamanje, samo nastavak raznih prijedloga, 'ZA i PROTIV', tako da se onaj tko treba može kvalitetnije pripremiti/odlučiti za neku opciju..)

-Smut, dobro kaže da se u poslu ne otvara wireless, ja ga imam kao dummy-mrežu, za 'goste' -ako zatrebaju.

-također jednostavna mreža bez servera, može, ali... nakon nekog vremena jefitn server se pokaže kao bolji izbor (i jeftiniji).

-samo kabliranje ili wireless, jer na bežični način obično se krene kao lakše, nema žica po podu i sl. razlozi.. ALI, koliko žica je oko normalnog računala? -svako računalo treba 3-5 strujnih priključaka, mreža, printer, tipkovnica/miš (to svakako mže biti wireless, ali tad treba baterije), pa ured koji želi biti uredan (igra riječi :) ), bez obzira na wireless ima hrpu žica..., tad jedna manje-više ništa ne znači, zapravo onda se krene s kabliranjem pa je urednije..

-cijena? -ovisi što sve treba/želi... može i za nula kuna (jer se router koji zadovoljava dobije..), ali ako netko kupuje 5-PCa, printer itd, pa ostala uredska oprema... -cijena servera (jeftikaner-PC samo malo robustniji, UPS, više HDDa) je cca 3000kn. -zanemarivo. Jer, npr print server također košta, a server nudi i druge mogućnosti (nonstop online, za spajanje itd...)

-i najvažnije (u kontekstu servera i posla) je sigurnost - backup. (backup, backup...) -to je sve kvalitetnije uz server.

.. još par razloga, ali i ovo je dovoljno za razmisliti. Jer svatko ima drugačije potrebe i poglede na rješenje, koje se nakon nekog vremena pokaže pogrešnim.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Mreža u malom ured

Ako je sve na jednom mjestu, stol do stola, tada će se kablovi dati sakriti. Ako nije, 50m kanalice košta koliko samo jedna wireless kartica.

Kanalica se da lako postaviti i amateru. Samo kažem da je neprofesionlno raditi wireless mrežu za ured. Praksa je router, switch, računala.

Sad kako god korisnik odluči.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sve sto rece stoji ALI ti si to digao na nivo koji premasuje nivo ns koji se pitsnje odnosilo. Ako je to dato da odluci ili napravi covjeku koji je bez wizarda na win 7 izgubljen onda mislim da je to mreza nivo "nek samo radi". Slazem se da ce kad tad doci na nivo kad ce razmisljati o serveru i sl. Ali tad ce uzeti firmu ili covjeka koji ce to znati sloziti kako treba a ako ovaj covjek odluci da mu to treba bojim se da ce se pogubiti cim vidi kablove pa ce krenuti da pita ovdje kako se krimpuje pa dalje.

17 godina
Mreža u malom ured

Cuj smooth, ako vec treba raditi po zanatu onda treba rijesiti i QoS, pa onda podesiti VPN, pa VoiP pa ovo pa ono... covjek vjerovatno treba shareat printer i dati svima pristup na netu... nista drugo. 

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Cuj smooth, ako vec treba raditi po zanatu onda treba rijesiti i QoS, pa onda podesiti VPN, pa VoiP pa ovo pa ono... covjek vjerovatno treba shareat printer i dati svima pristup na netu... nista drugo. 

:-)

17 godina
Smooth Operator kaže...

Ma koji profesinalac uvodi wireless  mrežu u ured?! Point me @ one. Da je bolje, imali bi datacentri veliki bezični roter i masu wireless kartica.

To su rješenja, ajmo se nakačit i  igrat COD-a. Čitav ovaj forum spamaju gameri koji misle da nešto znaju. E to je bio flejm.

Di ces igrat preko wirelessa COD... jel ti znas kako to lagga :D

Btw... ovaj sistemac se obisija, jel? Tako mu i treba, vidi kako su mu kabeli neuredni, nisu paralelni, nisu oznaceni, nista... i bolje da se ubija :)

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.1.2010 12:55 (tnakir).
17 godina
neaktivan

Meni na poslu preko wirellesa COD perfektno radi ;)

Ovako bi se osjecao ovaj gore sto je pokrenuo ovu pricu kad bi poceo da kablira ;)

Bez uvrede ikome naravno. Nije sramota ne znati i nadam se da smo mu pomogli da odluci.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice