Lan umrezavanje 4 kompjutera

poruka: 19
|
čitano: 7.369
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

htjeli bi umreziti 4 kompa u lan vezu preko adsl modema, da li je to moguce i da li netko zna kako??

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Lan umrezavanje 4 kompjutera

kupi switch, stavi modem u route mode i to ti je to.

16 godina
moguce je..samo reci koji ti je adsl modem? :D
16 godina
neaktivan

neki siemensom gigaset adsl/wlan modem

17 godina
neaktivan
crowe kaže...

neki siemensom gigaset adsl/wlan modem

Zasto ne bi moglo, samo odes tamo malo podesis ako nesto treba ... nisam imao taj modem pa ne znam napamet.

Ništa nije tako neefektivno kao efikasno izvođenje aktivnosti koje nisu potrebne.
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.7.2009 23:57 (Maximus).
16 godina
neaktivan

a sta trebam podesavat :/

16 godina
odjavljen

Ne trebaš niš podešavat, imam taj modem. kupi jedan switch od 5 portova (ovako nešto - http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=50043 ) i spoji kompove LAN patch kabelom (ovak neš - http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=6000172 samo uzmi koliko ti već treba metara). Spoji kompove na switch, a switch na LAN port na routeru (onaj prvi žuti - imam taj router od Siemensa). To je to.

I've seen things that you people wouldn't believe...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ako je navedeni modem i router (iliti usmjernik, vrlo moguće obzirom da ima i WLAN), ne treba kupovati switch (iliti preklopnik).  Na forumu ima par tema o povezivanju više računala u mrežu te pristup internetu. Malo potraži po forumu, nažalost, pretraživač tema je je sve samo ne pretraživač, pa ćeš se pomučiti.. 

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
16 godina
odjavljen
ferovca1 kaže...

Ako je navedeni modem i router (iliti usmjernik, vrlo moguće obzirom da ima i WLAN), ne treba kupovati switch (iliti preklopnik).  Na forumu ima par tema o povezivanju više računala u mrežu te pristup internetu. Malo potraži po forumu, nažalost, pretraživač tema je je sve samo ne pretraživač, pa ćeš se pomučiti.. 

Imam taj router ( http://gigaset.com/shc/0,1935,hq_en_0_126184_rArNrNrNrN_variation%253A-5_pageType%253AFeatures_imagePos%253A0,00.html#content ). Ima 2xLAN konektora i 2xMAXTV LAN konektora i WLAN. Ili će kupiti minimalno 2 wlan sticka (350-400kn obadva) ili će kupiti switch i 10ak metara kabela (nije ni 200kn sve zajedno). Kako god okrene, morat će potrošiti nešto love. Manje je posla ako kupi 2 wlan sticka (možda mu neki komp već ima wlan' nije naveo - autor teme malo pojasni) i urednije izgleda od 4 LAN kabela. Gdje su ti kompjuteri, kakav je raspored?

16 godina
neaktivan

kompovi stoje u frenda doma i sad smo preko ljeta kontali malo igre ovo ono, 4 su kompa stim da je jedan laptop s vistom home, ostali xp a taj laptom ima wlan podrsku...

kako sam shvatio kupimo taj switch i 5 ethernet kablova, i spojimo svaki komp ethernet kablom na switch a switch spojimo na router/modem !? i nema nikakvog bakcanja i podesavanja?

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.7.2009 16:09 (crowe).
16 godina
odjavljen
crowe kaže...

kompovi stoje u frenda doma i sad smo preko ljeta kontali malo igre ovo ono, 4 su kompa stim da je jedan laptop s vistom home, ostali xp a taj laptom ima wlan podrsku...

kako sam shvatio kupimo taj switch i 5 ethernet kablova, i spojimo svaki komp ethernet kablom na switch a switch spojimo na router/modem !? i nema nikakvog bakcanja i podesavanja?

Da. Ili ovaj http://www.diskont24.com/product.php?productid=7919&cat=142&page=1 i sve to pospoji sa kablovima. Ukupno - 150-170 kn. Od podešavanja ni P ako imaš siemensov ruter (gore ti je link sa slikom). Barem ja nisam ništa morao podešavati (3 kompa, 2 spojena na stari d-linkov switch a treći preko wlana).

17 godina
neaktivan
crowe kaže...

da, svaki comp i modem u switch. modem stavis u route mode i na compovima stavis "default gateway" adresu tog modema (vecinom 192.168.1.1)

16 godina
odjavljen
Hell Rider kaže...
crowe kaže...

da, svaki comp i modem u switch. modem stavis u route mode i na compovima stavis "default gateway" adresu tog modema (vecinom 192.168.1.1)

Nema potrebe - moj modem je već bio postavljen u route mod. A za gateway isto ne treba čačkati - meni je iz prve sve proradilo (3 kompa - 2 spojena u stari 10 portni dlinkov switch (winx xp sp3 + win7, win xp xp2) a treći je spojen wlanom (edimax usb stick, win xp sp2) i sve je proradilo iz prve. I IP adresa je 192.168.1.1.

17 godina
neaktivan
Sum_of_all_fears kaže...

Imam taj router ( http://gigaset.com/shc/0,1935,hq_en_0_126184_rArNrNrNrN_variation%253A-5_pageType%253AFeatures_imagePos%253A0,00.html#content ). Ima 2xLAN konektora i 2xMAXTV LAN konektora i WLAN. Ili će kupiti minimalno 2 wlan sticka (350-400kn obadva) ili će kupiti switch i 10ak metara kabela (nije ni 200kn sve zajedno). Kako god okrene, morat će potrošiti nešto love. Manje je posla ako kupi 2 wlan sticka (možda mu neki komp već ima wlan' nije naveo - autor teme malo pojasni) i urednije izgleda od 4 LAN kabela. Gdje su ti kompjuteri, kakav je raspored?

Iz tvojeg linka proizlazi da ima 4 LAN porta te mu nije potreban dodatni hardver, osim ako ima MAXTV.

16 godina
odjavljen
ferovca1 kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

Iz tvojeg linka proizlazi da ima 4 LAN porta te mu nije potreban dodatni hardver, osim ako ima MAXTV.

T-comov Siemens gigaset SX763 WLAN ruter (znači onaj iz ADSL paketa) ima označeno 2xLAN (žuti) i 2xMAXTV (crveni) konektore. Ja neznam hoće li proraditi LAN ako ubodeš kabel u ova druga dva konektora (maxtv). Mislim da neće jer sam negdje pročitao da to tako ne ide ali se može iskoristiti taj način spajanja za neke druge svrhe koje nemaju veze sa LAN-om. Link je na orginalni Siemensov ruter, ne na t-comovu inačicu. Ipak mu treba switch.

17 godina
neaktivan
2 crvena su iskonfigurirana za IPTV, tkz. port mapping, potvrda sa drugog foruma:

RE: Max TV Router i LAN

Quoted from "Ico net4"

Pitanje kako mogu proširiti lan mrežu kablovsku a ne wireless . Onaj prijašnji simensov modem SE515 je imao router sa 4 ulaza . A ovo novo smeće zyxel ima
samo dva pošto mu IPTV zauzima dva mjesta . A meni treba četiri pošto često prebacujem velike datoteke ( desetke GB ) ,a to baš i neide preko Wirelessa.
Tehničar iz HT-a mi reče da se može proširiti sa vanjskim routerom koji bi se spojio na Max TV router , ali oni to ne rade i baš ih briga. Pa pitam kako bi to išlo
ako netko zna malo bolje to objasniti .

Nisi napisao da li imaš i maxTv?? Inače se radi o vrlo jednostavnom port mapingu i lako se promijeni da sva 4 porta rade na lan-u ili na maxTv-u, naravno kao i 3 na lan-u i 1 na maxTv-u.
U Advanced pod QoS port 3 i 4 su PVC1 što znači da preusmjeravaju tu konekciju (maxTv) na te portove, a Internet ti je na PVC0, što znači koji port ima mapiranu tu konekciju ima i internet i lan. Možeš i zamijeniti, da su prva 2 porta za maxTv...
Ma kad vidiš, sve će ti biti jasno, nemoj zaboraviti restartati router kad podesiš, inaće neće spremiti promijene. Tools - System - Save and reboot.

Sad sam pogledao i vidim da imaš zyxel, a ne d-link (gore su opisane postavke za d-link). Dakle probaj pronaći ove postavke na routeru i imaš i dalje sva 4 porta.
16 godina
odjavljen
ferovca1 kaže...
2 crvena su iskonfigurirana za IPTV, tkz. port mapping, potvrda sa drugog foruma:

RE: Max TV Router i LAN

Quoted from "Ico net4"

Pitanje kako mogu proširiti lan mrežu kablovsku a ne wireless . Onaj prijašnji simensov modem SE515 je imao router sa 4 ulaza . A ovo novo smeće zyxel ima
samo dva pošto mu IPTV zauzima dva mjesta . A meni treba četiri pošto često prebacujem velike datoteke ( desetke GB ) ,a to baš i neide preko Wirelessa.
Tehničar iz HT-a mi reče da se može proširiti sa vanjskim routerom koji bi se spojio na Max TV router , ali oni to ne rade i baš ih briga. Pa pitam kako bi to išlo
ako netko zna malo bolje to objasniti .

Nisi napisao da li imaš i maxTv?? Inače se radi o vrlo jednostavnom port mapingu i lako se promijeni da sva 4 porta rade na lan-u ili na maxTv-u, naravno kao i 3 na lan-u i 1 na maxTv-u.
U Advanced pod QoS port 3 i 4 su PVC1 što znači da preusmjeravaju tu konekciju (maxTv) na te portove, a Internet ti je na PVC0, što znači koji port ima mapiranu tu konekciju ima i internet i lan. Možeš i zamijeniti, da su prva 2 porta za maxTv...
Ma kad vidiš, sve će ti biti jasno, nemoj zaboraviti restartati router kad podesiš, inaće neće spremiti promijene. Tools - System - Save and reboot.

Sad sam pogledao i vidim da imaš zyxel, a ne d-link (gore su opisane postavke za d-link). Dakle probaj pronaći ove postavke na routeru i imaš i dalje sva 4 porta.

Našao sam nešto slično na siemensu... u advanced settings - internet - routing. Tamo piše routes: LAN1, LAN2, LAN3, LAN4 i pod connection serveice piše 0/33 internet i tako za sva 4 porta. Ako sam ja dobro shvatio sve to, sva 4 porta su LAN bez obzira šta na njima piše MAXTV.... Sutra ću probat. Možda se konačno riješim prokletog wlana i edimaxa. Žica je žica Smijeh

16 godina
neaktivan

mi smo uspjeli umreziti 3 bez toga switcha alo 4 ne :/ pa mi je to problem, ugl nesto smo prckali ono gatewaya ip adresa i tako na kompovima pa smo uspjeli ali kako umreziti 4

0 0 hvala 0
17 godina

Dva porta su rezervirana za MaxTV, da se ne prcka po ruteru u svrhu osposobljavanja istih, najjednostavnije je kupiti dodatni switch sto je investicija cca 100 kuna, nema podesavanja i sve radi.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice