Zamrzivanje kompjutera zaključana tema

poruka: 217
|
čitano: 36.711
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Zamrzivanje kompjutera

Evo ovako:

Moja konfiguracija kompjutera je ova:

Graficka: Sapphire Radeon HD 4870 X2, 2GB DDR5

Maticna ploca: Gigabyte X48-DQ6, s775, iX48

Procesor: Intel Core 2 Quad Q9550 BOX, 4x2.83 GHz

Hard disk: HDD Seagate 1.5 TB

Memorija: DDR2 4x2GB Kit, 1066 MHz

Napajanje: Chieftec power supply 850W Turbo Series

Imam 2  velika ventilatora iza i ispred na kutiji kompjutera..

Moj problem je:

Zamrzava se kompjuter, odnosno, sve radi super naprimjer pola sata ili sat vremena i onda odjednom sve se zamrzne i nemogu nista osim restartirati kompjuter.. nakon restarta, sve opet radi super neko vrijeme i onda opet ista stvar, i tako stalno.. Ja se razumijem u kompjutere al ovo stvarno vise ne razumijem.. mislio sam prvo da je do procesora, tj. da se procesor pregrijava.. al nije.. normalna je temperatura.. onda sam mislio da mi je do uticnice, odnosno da sam previse opteretio uticnicu, al nije ni to.. onda opet sam stavio vec par puta nove windowse jer sam mislio da je do toga, al nije ni do windowsa.. sve mi je u redu sta se tice programa i windowsa, ali opet isto tako sve je u redu i sto se tice komponenata kompjutera.. komp. je kupljen prije manje od godinu dana.. kupujem svaki mjesec "Bug" nadajuci se da cu naci nesto sto opisuje taj problem, tj. nekog s slicnim problemom.. al nema nigdje.. procitao sam masu i masu foruma.. ali nista.. pozvao sam par prijatelja koji se isto kuze dosta u komjutere al nitko nezna do cega bi to moglo biti..

Takoder, ocistio sam detaljno kompjuter prije par dana.. sve sam rastavio i sastavio ponovo, stavio sam novu bolju pastu na procesor.. al opet ista stvar.. neman pojma vise sta da radim..

Molim vas za savjet sto da napravim.. dao sam masu para za komp koji mi nakraju neradi kako treba, imam stari kompjuter koji se nikad nije pokvario a ovaj novi evo stalno zamrzava.. hvala unaprijed..

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 19:58 (Skidy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Zamrzivanje kompjutera

Servisirajući kompjutere susretao sam se često sa ovim problemom. 

I uvijek ide par stvari koje se trebaju utvrditi:

1. Ako su windowsi skroz usporeni i zagušeni, treba ih promjeniti (ti si ih već par puta mjenjao pa to precrtavamo).

2. Najčešći uzrok takvog problema su RAM memorija. Prvo vidim da imaš 1066Mhz memoriju i ona u većini slučajeva podrazumjeva podizanje DRAM voltaže na 2.1V. To prvo provjeri, koliko ti voltaže traže ramovi i dali si podigao u biosu traženu voltažu.  Ako je voltaža ok, onda obavezno skini memtest i pusti da odvrti barem dva puna kruga testiranje ramova (oko sat-dva će trajat, možda i manje). E ako tu vidiš neke greške, onda su RAMOVI 100% zaslužni za nestabilnost sustava. Ako ti memtest odvrti par puta sve testove koje ima, i ne pokaže neku grešku, e onda ćeš morati dalje kopati.

3. Sljedeće na redu dolazi grafička kartica, probaj od nekog posuditi drugu grafičku karticu, i radi na kompu par sati....ako se ne zablokira više, onda je grafička počela "pucat". (i ovaj problem sam često susretao, da grafička pukne i tek nakon par sati uzrokuje rušenje sustava).

4. Ako se i sa grafičkom ruši, e onda je skoro 100% matična počela luditi. Puno teža varijanta, ali isto tako nužna je da posudiš od nekog matičnu i prebaciš onda sve komponente sa svoje na drugu matičnu i isprobaš. (i ovo mi se često događalo).    Ako dođeš do ovdje, već ćeš skoro 100% imati krivca za rušenje, a ako i dalje nemožeš naći krivca onda dolaze još par stvari u obzir.

Dodatak: -Nekoliko serija od Gigabyteovih matičnih je imalo problema sa 1066Mhz memorijom, probaj smanjiti svoju memoriju na 800Mhz to je isto znalo pomoći. I to je relativno raširen problem.

-Nedovoljno napajanje isto zna raditi takve probleme, probjeri dali imaš dobro napajanje dovoljne snage.   edit: (tek sad sam vidio da imaš i više nego dovoljno napajanje)

Eto toliko od mene, mislim da uz ove korake ćeš sigurno riješiti svoj problem.,

Pozdrav, i ako ti još šta treba slobodno pitaj.

I rather like the restless nights
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 17:03 (Bladepu).
Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
Zamrzivanje kompjutera

Ja bih za početak lagano podignuo latencije memorije i/ili smanjio brzinu RAM-a na 800 MHz.  Drugi korak bi bio lagano podizanje napona procesora (za najmanji korak koji bios dozvoljava) jer ga ploča možda undervolt-a. Razmisli i o update BIOS-a.

JBG sporo tipkam.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 17:07 (maks-rs).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Zamrzivanje kompjutera

Evo sad cu odma probat to s memorijom (memtest).. graficka nije.. jer sam bio imao prije HD 3870 X2.. napajanje isto mislim da nije jer mislim da je 850W dovoljno za moj komp..

Javim kad probam ovo s memorijom..

Hvala..

Edit: stavio sam novi BIOS.. tako da nije ni to..

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 17:08 (Skidy).
17 godina
Skidy kaže...

Evo sad cu odma probat to s memorijom (memtest).. graficka nije.. jer sam bio imao prije HD 3870 X2.. napajanje isto mislim da nije jer mislim da je 850W dovoljno za moj komp..

Javim kad probam ovo s memorijom..

Hvala..

Neznam dali si ikad koristio memtest.

Skineš tamo USB boot i kopiraš fajlove na USB stick i bootaš komp preko sticka. Možeš isto preko CDa, ali je nepotrebno komplicirati.

I onda, program će ti izgledati ovako:

I tamo di sam ti označio gdje piše PASS. to je prvi set svih testova, čekaj da odvrti barem 2 PASSa, a ako možeš čekat možeš i 3-4, što više staviš to ćeš biti sigurniji da je RAM ispravan.

15 godina
neaktivan

Nisam koristio memtest.. ok.. sad cu probat to pa javim rezultate..

16 godina
Zamrzivanje kompjutera

Neka od komponenti ne radi ispravno.Pokusaj sustavom eliminacije to rijesiti.npr iskljuci opticki pogon pa vidi stocese desiti nakon pola sata,zatim pokusaj isto sa mamerijom itd.

Ako mozes probaj sa drugim napajanjem testirati i drugom grafom.

Stavi sliku svojih temperatura.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nece da mi boot-a uopce s CD-a memtest.. (nemam kod sebe trenutno USB)

Temperatura procesora.. Temperatura procesora..
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 17:39 (Skidy).
17 godina

Mozda si nesto krivo skinuo... 

Skino OVO, sa zipom otvori arhivu i samo taj ISO fajl sprži na novi prazan CD.

Nakon toga u BIOSu podesi boot from CD i svakako bi trebalo raditi.

A što se tiče temperatura, ako ti je to pod opterećenjem onda su sasvim OK, ali ako ti je to u "idle modu" odnosno ako su te temperature kad ništa ne radiš onda je to dosta visoko. 

Meni je isti taj CPU u idle-u na oko 35-40c. 

moje temp moje temp

Taj procesor će se restartirati na oko 72c, a ako ti je u idle 60c onda će pod opterećenjem šibnuti 72c.

EDIT: Ako link ne radi, onda odi na www.memtest.org i nađi pod download ovo -> Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.zip)     

(to je za CD varijanta, a ako koristiš USB stick onda skini Download - Auto-installer for USB Key (Win 9x/2k/xp/7).

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 17:56 (Bladepu).
16 godina
Bladepu kaže...

Mozda si nesto krivo skinuo... 

Skino OVO, sa zipom otvori arhivu i samo taj ISO fajl sprži na novi prazan CD.

Nakon toga u BIOSu podesi boot from CD i svakako bi trebalo raditi.

lik nevalja

edit:radi

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 17:55 (zzz).
15 godina
neaktivan

Skinuo sam bas to, al nece.. idem probat opet.. pa javim..

Edit: Evo, opet nece.. vec par puta sam probao al nista.. jednostavno mi dode na ono kad pise boot from CD... i onda kad bi trebalo uc, jednostavno preskoci i ude u windowse..

btw. ona slika temperature procesora je cim sam usao u windowse.. dakle kad upalim komp i ude mi u windowse ta mi je temperatura..

imam windows 7 64-bit

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 18:08 (Skidy).
17 godina
Skidy kaže...

A gle, ako ti ne želi bootat sa tako sprženog CDa, onda ti postoji i druga varijanta:

Za ovu varijantu je potrebno imati instalirane Windows7.

Postupak: Ideš u Control panel od windowsa, pa onda imas Administrative tools, pa onda Windows memory diagnostic. (ako nemaš ADMINISTRATIVE TOOLS, onda imaš opciju View by: i tu odredi  Large icons).

Kad pokreneš Windows memory diagnostic, pitati će te da restartaš komp, stisni tamo opciju da prihvaćaš restart i on će ti dići onda taj tester memorije. Kad se jednom upali taj tester stisni F1 i odaberi EXTENDED test i onda pukneš F10 da pokreneš test i isto ga pusti da odradi par punih PASSeva.

Neznam koliko je bolji ili lošiji taj WINDOWS MEMORY DIAGNOSTIC tool, ali ja već godinama koristim MEMTEST i imam više povjerenja u njega, pa ga zato i preporučam ljudima.

Ali u principu i taj tool od windowsa će obaviti posao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 18:05 (Bladepu).
17 godina
Skidy kaže...

Edit: Evo, opet nece.. vec par puta sam probao al nista.. jednostavno mi dode na ono kad pise boot from CD... i onda kad bi trebalo uc, jednostavno preskoci i ude u windowse..

btw. ona slika temperature procesora je cim sam usao u windowse.. dakle kad upalim komp i ude mi u windowse ta mi je temperatura..

imam windows 7 64-bit

Mislim da onda imaš problema sa temperaturom procesora.

Skini program ORTHOS. Kad ga skineš i odpakiraš, pokreni program dva puta za redom (pošt imaš CPU od 4 jezgre, trebaš ga pokrenuti dva puta radi iskorištavanja svih jezgri) i kad imaš otvorena dva prozora od istog programa, otvori TASK manager i na nađi dva ORTHOS.EXE procesa i onda na jednom idi desni klik mišem i Set Affinity i stavi CORE 0 i CORE 1, a na drugi ORTHOS.exe stavi isto to samo Core 2 i core 3. Nakon što si to napravio, upali i onaj program za mjerenje temperature i stisni START na jednom i drugom ORTHOSU i prati temperature. Ako dođe tamo na 70c onda ugasi programe i to je tvoj problem.

15 godina
Zamrzivanje kompjutera

Probaj to bolje hladit. Probaj staviti neki kvalitetniji aftermarket cooler.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Probaj napravit check HDD-a sa nekim programom... sve smrdi na Hard a ne na memoriju.. makar moze biti sve...naj bolje sistem eliminacije
Bolje sad nego nikad
15 godina
neaktivan

Memorija je u redu..

Sta se tice procesora, moguce je da je to.. to sam i ja prvo pomislio..

kad sam kupio procesor.. nije mi orginalni ventilator odgovarao.. nisam ga mogao spojit.. tako da sam kupio bolji ventilator.. tako da se nebi smilo zagrijavat.. al svejedno je moguce.. nista, probat cu s ovim programom sto ste rekli i ako je to moj problem onda cu vas jos pitat kako sredit to ^^

16 godina
Zamrzivanje kompjutera

Tako je i meni bilo.apsolutno sam sve provjerio, i software i hardware ali ništa.dok negdje slučajno nisam našao da mi bios nije dobro podešen tj da moram malo povećat voltažu na memoriji i nb-u.sada sve radi kako treba.

Jesi li možda resetirao bios pa su ti se postavke resetirale?

In the eyes of a ranger, The unsuspected stranger
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 19:16 (Kill Frenzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ne, bios nisam uopce dirao, znaci tvornicke postavke.. samo sam skinuo update za bios.. i to je sve.. mislio sam da ce update popravit stogod al nista..

u bios-u nisam neki strucnjak tako da se nevolim petljat u nesto sta neznam.. znam samo osnovne stvari u biosu radit tako da..

meni smrdi sve na to da mi se pregrijava procesor..

16 godina
Zamrzivanje kompjutera

Nitko ti ovdje ne može pomoći ukoliko ti sam ne provijeriš sve .Stavi drugu grafu pa probaj,testiraj rame,proc,skini everest pa kontroliraj temperaturre,skini furmark,poslušaj zvukove u kućištu,zamjeni tj posudi napajanje pa probaj,testiraj hardove official programima proizvođača,stavi winse na drugi hard i naravno sve to na čistim winsima sa najnovijim drajverima.

Skidy"meni smrdi sve na to da mi se pregrijava procesor.."

barem je to lako provjerit.skini everest

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 19:28 (Kill Frenzy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Daj molim te napiši točno koju RAM memoriju imaš....sve detalje, i napiši model i detalje oko tog coolera kojeg si kupio.

15 godina
neaktivan
Bladepu kaže...

Skini program ORTHOS. Kad ga skineš i odpakiraš, pokreni program dva puta za redom (pošt imaš CPU od 4 jezgre, trebaš ga pokrenuti dva puta radi iskorištavanja svih jezgri) i kad imaš otvorena dva prozora od istog programa, otvori TASK manager i na nađi dva ORTHOS.EXE procesa i onda na jednom idi desni klik mišem i Set Affinity i stavi CORE 0 i CORE 1, a na drugi ORTHOS.exe stavi isto to samo Core 2 i core 3. Nakon što si to napravio, upali i onaj program za mjerenje temperature i stisni START na jednom i drugom ORTHOSU i prati temperature. Ako dođe tamo na 70c onda ugasi programe i to je tvoj problem.

Evo nasli smo problem.. svaka cast.. hvala..

kako da sad to rjesim?

cak i 77c cak i 77c
Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 19:31 (Skidy).
16 godina
Skidy kaže...
Bladepu kaže...

Doslo je na 72c..

evo nasli smo problem..

kako da sad to rjesim?

najbolje kupi hladnjak.nisu skupi

15 godina
neaktivan
Kill Frenzy kaže...

Koji bi bio dobar za ovu moju konfiguraciju?

Bi mi netko mogao preporuciti nesto.. tako da se ne zeznem..

cijena nije problem..

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 19:35 (Skidy).
16 godina
dok ne kupis cooler, podigni limit restartiranja na 80c.
http://www.speedtest.net/result/832888883.png U školi... 90Mbps DL 6Mbps UL
15 godina
neaktivan
8ax kaže...
dok ne kupis cooler, podigni limit restartiranja na 80c.

Kupit cu odma sutra.. di da to podignem? btw. ne restartira se meni komp.. nego se meni zamrzne sve i onda moram ja sam restartat..

I dal bi mi netko mogao reci koji bi mi bio najbolji cooler za kupit?

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 19:42 (Skidy).
17 godina
Skidy kaže...
Kill Frenzy kaže...

Koji bi bio dobar za ovu moju konfiguraciju?

Bi mi netko mogao preporuciti nesto.. tako da se ne zeznem..

cijena nije problem..

Ovako, ja na istom tom procesoru imam COOLERMASTER V8 i sa njim mogu postići i 4.2GHz overclock sa pristojnim temperaturama. Ali taj cooler dođe popriličnu svotu naših dragih krznenih životinjica (500kn cca).

A od pristupačnijih coolera imaš ove:

YASYA

MUGEN2

ili čak jeftini: Freezer extreme 

Mislim da bi bilo koji od tih coolera dao jako dobre rezultate, jedino možda neće imati toliki overclock potencijal kao i V8, a možda i hoće....osobito YASYA koja je sjajan kuler.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 19:42 (Bladepu).
15 godina
neaktivan

Kupim ja odma sutra COOLERMASTER V8.. samo ako bude..

hvala svima na pomoci, osobito "Bladepu" svaka cast..

sad da jos nesto pitam.. u vezi tog overclockiranja.. jel se to isplati i koliko je to zapravo opasno radit jer sam cuo da zna pregorit sve ako se nezna radit s tim..

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 19:48 (Skidy).
17 godina

Pazi, neznam koliko je pametno da uzimaš V8.

On je relativno star cooler ali i dalje drži visoku cijenu. Yasya je nov moderan cooler i na ovoj slici koju sam ti poslao je na jednom testu imala bolje temperature od V8 a jeftinija 200kn.

Sa druge strane, iz iskustva znam da ti reviewi neke pute nisu ni najmanje objektivni ni istiniti, pa stvarno neznam šta bih ti preporučio. Činjenica je da meni V8 radi odlično, ali isto tako bi mogla biti činjenica da mu Yasya cooler konkurira za manju cijenu. Ti odluči.

Što se tiče OCa, tu i nema neke pretjerane filozofije. Ako paziš sa voltažama skoro da nema teoretske šanse da išta pođe po zlu. 

Kupi novi cooler i ja ću ti detaljno objasniti kako da to odradiš.  Sa druge strane razlike između 2.8GHz i 4.2Ghz se negdje jako primjete a negdje skoro da i nema razlike, ovisi o "strukturi" igre....odnosno koliko je GPU intenzivna a koliko CPU.

Ali i ako ti sad ne treba OC, uskoro bi ti mogao zatrebati jer ipak Q9550 je zvjer od CPUa ali isto tako 2 godine je star. Pa eto za par-sto kuna mu možeš još malo produžiti život.

Edit: Da, skoro sam zaboravio...... to što ja imam 4.2GHz ne znači da ćeš i ti dobiti, to ovisi znatno i o matičnoj i o sreći kakav si CPU uboo.....ali ipak sa druge strane ta tvoja matična je odlična pa mislim da će i OC potencijal biti jako dobar.

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 20:03 (Bladepu).
15 godina
neaktivan

Hvala ti puno.. ic cu odma ujutro po cooler pa cu vidit sta ima.. ako nista, onda cu narucit.. a sta se tice OCa.. javim se cim kupim i sredim ovaj problem s zamrzivanjem :) jos jednom.. hvala ti puno..

17 godina
Skidy kaže...

Hvala ti puno.. ic cu odma ujutro po cooler pa cu vidit sta ima.. ako nista, onda cu narucit.. a sta se tice OCa.. javim se cim kupim i sredim ovaj problem s zamrzivanjem :) jos jednom.. hvala ti puno..

Ma nema frke, uvijek mi je drago pomoći.

Još jedna stvar u tvom slučaju bi mogla raditi probleme......Svi ti cooleri imaju takozvani backplate (dio koji se stavlja sa stražne strane matične i na koji se zavida kooler), a tvoja matična ima svoj backplate

Koliko čitam taj backplate na tvojoj matičnoj se može skinut, ali ipak to još malo progooglaj....i raspitaj se tu na forumu oko toga, sigurno je još ljudi imalo tu matičnu.

Edit: Uostalom, toplo ti preporučam da pošalješ i GIGABYTEu i COOLERMASTERU mail u kojem ih pitaj dali možeš staviti taj cooler gore i kako da to napraviš. Dobiti ćeš odgovor unutar par dana 100%. I onda ćeš biti siguran.

Edit2: Ovdje ima nešto o tom problemu http://www.retrevo.com/pdf/23293dj985/12/Removing+Crazy+Cool+Heatsink+Back+the/  

Poruka je uređivana zadnji put ned 15.8.2010 20:32 (Bladepu).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice