Pozdrav.
Evo od nedavno imam problema sa kompjuterom. Od kad sam ga kupio, krajem pretprošle godine, sve je radilo besprijekorno do prije mjesec i pol dana. Tada mi se odjednom "zaledio", bez BSOD-a, bez ičega... Jednostavno je sve prestalo reagirati (slika je ostala na ekranu) i jedini način za "popravak" je bio manualno gašenje tipkom za paljenje. Moram također napomenuti da se negdje u to vrijeme dogodio i nestanak struje ako bi to moglo imati ikakve povezanosti? Nego, pomislio sam da je možda problem u Windowsima pa sam se na neko vrijeme prebacio na Ubuntu u nadi da se to više neće događati.
I tako je radilo neko kraće vrijeme i onda se i na Ubuntu-u dogodio lockup. Onda sam isključio mogućnost oštećenja OS-a i pogledao temperature koje su bilo više od očekivanih i propisanih. Koristim stock cooler koji je došao uz procesor (FX-8150). On je sasvim u redu hladio procesor sve ovo vrijeme pa mi je palo napamet da nije možda problem u termalnoj pasti. Jučer sam otišao kupiti novu (nije neke kvalitete, ali smatram da ne bi trebalo imati ovako drastičan utjecaj na temperaturu) i promijenio ju. Imao sam malo problema jer se stara pasta zapekla i prilijepila procesor i cooler. To sam riješio, očistio prašinu i sve sastavio natrag, u BIOS-u pogledam temperaturu, a kad ono 43 °C. Ona se još povećala u Windowsima i pri testiranju s Prime95 se penjala i do 77 stupnjeva (više se nisam usudio). Brine me što AMD preporuča max 61 °C.
Lockup se događao i u idleu dok nisam uopće koristio komp, ali i pri većim opterećenjima. U logovima nema ničega osim nepravilnog gašenja računala.
Kućište je Fractal Design Core 3000 sa dosta ventilatora u kućištu koji bi trebali biti sasvim dovoljni za dobar protok zraka. Također, nisam ništa prčkao po kućištu ili bilo čemu što se tiče hardwarea u smislu dodavanja novih komponenti ili nečeg sličnog. Sad mi je ponestalo ideja pa trebam vašu pomoć da otkrijem u čemu je problem. Ako treba još nekakvih informacija, slobodno recite.
Dakle:
- Osnovni problem je povremeni kompletni lockup sustava
- Kućište je očišćeno od prašine
- Termalna pasta je promijenjena
- Temperatura stalno varira odnosno skače gore-dolje u idleu, oko 50 °C, u loadu ide iznad 77 °C
- Koristim stock cooler koji je stigao uz procesor, koji je do sada potpuno normalno držao procesor pod kontrolom