Wireless i LAN na 2 kompa

poruka: 12
|
čitano: 2.677
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
2 rutera - 2 kompa

Pozdrav, situacija je slijedeca:

2 kompa u dvije susjedne sobe. Spajaju se na wireless na Siemens router i tako pristupaju internetu. Kompjuter u susjednoj sobi sluzi za skidanje i kasnije gledanje skinutog. Problem je buduci da je wireless HD filmovi štekaju, a prijenos wirelessom na ovaj komp je spor (1mb/s). Probao sam u ovu pricu ukljuciti jos jedan ruter kojim povezujem u LAN ova dva kompa, ali kad to napravim nema interneta. Probao sam ih i direktno povezati jednim kablom, ali prijenos je opet slab.

Da li ima solucije? Dakle da pristupam internetu i sadrzaju kompa u susjednoj sobi i to uz vecu brzinu od 1mb/s.

Zahvaljujem

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

A da promjeniš (povećaš) brzinu prenosa podataka kod tvog internet provider-a?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Wireless i LAN na 2 kompa
phoenix2003 kaže...

A da promjeniš (povećaš) brzinu prenosa podataka kod tvog internet provider-a?

Mozda nisam bio jasan, ali problem nije u brzini skidanja, nego u tome da želim imati wireless internet na 2 kompa i zelim da oni budu u LANu. A kad su u LANu onda je prijenos s jednog na drugi 1mb/s. A filmovi koje pokrecem stekaju.

15 godina
neaktivan

Možda si koristio pogrešan LAN kabl? Prouči tekst na linku: http://superuser.com/questions/506319/how-to-get-a-1000-mbps-network-using-crossover-cable

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

samo nagađam:

1. provjeri koriste li ti oba kompa 802.11g

2. ako imaš puno mreža u susjedstvu promijeni kanal tako da je što više udaljen od drugih mreža (jer se wlan kanali preklapaju)

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
jozef kaže...

samo nagađam:

2. ako imaš puno mreža u susjedstvu promijeni kanal tako da je što više udaljen od drugih mreža (jer se wlan kanali preklapaju)

1. pise da je brzina na prvom 48Mbps. Kad napravim "hoover over" na SiemensWLAN konekciju pise da je 802.11g, a dok idem vidjet koji je adapter onda pise" Realtek RTL8191SU Wireless LAN 802.11n USB 2.0 Network Adapter". Za drugi komp je slijedeće: RT73 USB Wireless LAN card, pod nekim properties nasao sam IEEE802.11h, tako da pretpostavljam da je to 802.11h.

2. nema mreza u okolici

Kao sto rekoh, sve radi, internet i sharing, ali je brzina prijenosa podataka s kompa koji skida na ovaj na kojem sam sad 1Mb/s. Takoder gledanje filmova koje otvaram na drugome kompu je negledljivo (opet zbog sporog prijenosa bežično). Zato sam ova dva kompa htio povezati žicom, a opet da imaju internet wireless. Ako ja njih povezen kroz dodatni ruter (Airlive) koji nema pristup internetu onda mi internet preko Siemens wireless routera prestane raditi. Sad jedino ako treba podesiti nešto u ovom Airlive-u da bi funkcionirao kao LAN, ne kužim se.

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.2.2014 9:40 (eXecutioner).
17 godina
eXecutioner kaže...
...

Ako ja njih povezen kroz dodatni ruter (Airlive) koji nema pristup internetu onda mi internet preko Siemens wireless routera prestane raditi. Sad jedino ako treba podesiti nešto u ovom Airlive-u da bi funkcionirao kao LAN, ne kužim se.

- jedna mreža, jedan router. Dva routera = problem. Ako routaju, tad su dvije mreže.

- Siemens (ISPov modem) trebaš spojiti u WAN port na Airliveu, 99% da je ostatak defaultno OK, može biti potrebna samo izmjena subneta. Ako je siemens na 192.168.1.1, postavi Airlive na 192.168.2.1 ili bilo koji C-broj različit od siemensovog u rasponu 0-255 osim rezerviranih.

- tad imaš dva routera koji rade svoj job, tj Airlive tad routa na siemensovu mrežu. Ovisno o pokrivenosti signala, možeš se spajati na siemens ili na airlive.

-uzrok sporosti, može biti npr starost siemensa... on je kvalitetan, ali prastari standard, nema npr wpa2 i problemi s driverima jer nema supporta. Tad se mogu dešavati padovi brzine i sl. Drugo rješenje je korištenje enkripcije koja bi možda radila bolje na siemensu npr wpa(1) ili wep (kojeg treba izbjegavati jer je nesiguran).

-uzrok može biti i bilo što u okolini, smetnje i pad brzine ili samo previše wlan uređaja u blizini, slobodni kanali i sl. S wlanom (radio signalom) nema konkretnog odgovora.

-wlan je inače spor za HD video, može npr n, ali i to je upitno jer opet može biti problem kad spojiš par uređaja (već su 2 PCa, obično i mobiteli, tabletići... i susjedi).

-žica je zakon, wlan je samo zgodan ako radi. btw, postoje razni uređaji koji uperani (isti modeli-serija...) mogu dati veće brzine, ali ovako 'šarena' okolina vrlo teško.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan

Ja idem na estetiku, znači ta dva rutera teško da mogu spojiti jedino ako ne vučem kablove po podu u kući, a to ne bih.Što se tiče Siemensa, kad je bilo sve žicom spojeno, bez problema sam stream-ao HD filmove sa "kompa za skidanje" na komp na kojem sam trenutno. Vjerojatno je onda fora što su bežićno povezano. S tog razloga, ja ih mogu povezati žicom, ali ne i da pristupaju internetu. Zato sam htio wireless i Siemens za internet, a Airlive za povezivanje (LAN).

Da li bi se išta riješilo kupnjom switcha?

12 godina

...da zaključim...ruter i dva comp-a na WIFi su tri uređaja ( još možda koji mobitel i tablet) na istoj frekvenciji...dok jedan prima paketić podataka primit će samo ako je u predaji jedan od druga dva...a to u često slučajeva nije pa se taj paketić ponavlja dok ne prođe...i tako u krug ...rezultat je usporen prijenos podataka. Najbolje rješenje je LAN kabal ...a da malo popraviš "estetiku" dovuci tanki tel. kabal iz hodnika sa splitera(dsl) do prve sobe ( skoro se ne primjeti ispod tepiha ) spoji na DSL-wifi-modem pa mrežnim kablom na PC. drugi mrežni kabal  kroz zid rupicu u drugu sobu do drugog PC. Imaš i na izbor i boju tel. kabla, bjela, crna, smeđa....

ps: mrežni LAN kabal između soba se može napraviti isto od tel. kabla ( sa 4 žičice )...samo ti trebaju klješta za RJ17 priključke i netko tko zna rasporediti žice ako ti se ne gugla spajanje. Još nije loše da spomenem pištolj sa termoplastikom da se kabal po potrebi zaljepi svako 20cm uz rub zida itd. da ne zapinješ nogom, usisivačem i sl. ..ako ima potrebe.

17 godina
neaktivan

Dobro, mislio sam da može drugačije, ali ako ne ide onda žicom moram. Ja sam vjerovao da postoji šansa da imam wireless sa jednog rutera i LAN preko drugog rutera. Ali ako se pobijaju i to se ne može riješiti onda oba kompa preko žice na Siemens ruter (onaj koji je do sad bio wireless)

18 godina
eXecutioner kaže...
jozef kaže...

samo nagađam:

1. pise da je brzina na prvom 48Mbps. Kad napravim "hoover over" na SiemensWLAN konekciju pise da je 802.11g, a dok idem vidjet koji je adapter onda pise" Realtek RTL8191SU Wireless LAN 802.11n USB 2.0 Network Adapter". Za drugi komp je slijedeće: RT73 USB Wireless LAN card, pod nekim properties nasao sam IEEE802.11h, tako da pretpostavljam da je to 802.11h.

2. nema mreza u okolici

Kao sto rekoh, sve radi, internet i sharing, ali je brzina prijenosa podataka s kompa koji skida na ovaj na kojem sam sad 1Mb/s. Takoder gledanje filmova koje otvaram na drugome kompu je negledljivo (opet zbog sporog prijenosa bežično). Zato sam ova dva kompa htio povezati žicom, a opet da imaju internet wireless. Ako ja njih povezen kroz dodatni ruter (Airlive) koji nema pristup internetu onda mi internet preko Siemens wireless routera prestane raditi. Sad jedino ako treba podesiti nešto u ovom Airlive-u da bi funkcionirao kao LAN, ne kužim se.

Na kojem "prvom" je veza 48mb\s ?

Je li to komp koji je iza zida? Znači koji kroz zid mora komunicirati sa routerom.

17 godina
neaktivan
crozoki kaže...
eXecutioner kaže...
jozef kaže...

samo nagađam:

2. nema mreza u okolici

Na kojem "prvom" je veza 48mb\s ?

Je li to komp koji je iza zida? Znači koji kroz zid mora komunicirati sa routerom.

Prvi je ovaj za kojim sam sad. Oba kompa su iza zida/vrata. U svakoj sobi po jedan komp, dok je ruter u predsoblju, gdje je telefon.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice