Iman problema s grafickom tj. sa temperaturom dok je u idle. Iman R9 290 Tri-X i kuciste Corsair Carbide 500r. Temperatura u idle mi je cak 49 stupnjeva ( dok igran 62 max )...dok mi prijatelj ima 32. Mozete li mi rec di je problem...jel do kucista? Mislim kupit koji dodatni fan i stavit ga na gornji dio kucista...oce to pomoc?
Koristilo bi kad bi naveo dali imaš kakve dodatne ventilatore u kućištu ili nešto slično.
Prema službenoj stranici to kućište bi trebalo imat 200mm bočni ventilator, 2x120mm prednja vent. i 120mm za ispuh tako da je to dobra ventilacija.
Jeli ti kartica možda zagušena prašinom ili nešto? jer ako se nakupio deblji sloj prašine po rebrima hladnjaka to uvelike smanjuje kapacitete hlađenja kartice.
To visokog vidjelo nije...
To visokog vidjelo nije...
Pa nije da, ali čudno je da je u idleu skoro 50°C. Trebao bi idle barem bit hladniji, pod opterećenjem je super.
Sve je novo...staro 2-3 tjedna...nema prasine itd. cable managment je vise manje u redu... Jel taj bocni fan pomaze il odmaze? I oce li koji na gornjem dijelu kucista ista pomoc?
Sve je novo...staro 2-3 tjedna...nema prasine itd. cable managment je vise manje u redu... Jel taj bocni fan pomaze il odmaze? I oce li koji na gornjem dijelu kucista ista pomoc?
evo iz mojeg iskustva a i ostalih forumasa crvene i plave strelice bi trebale biti tako okrenute tj protok zraka
(zadnji ispusni vent nebi trebao biti na manjim okretajima od cpu venta jer ce se u protivnom tu malo zadrzavati topli zrak)
a sto se tice zute i naranđaste po mom iskustvu ja ih stavljam ovisno gdje ti dode cpu cooler tj dali zadnji gornji vent ima dovoljno mjesta da bude kao ispuh a prednji gornji(nar-zuti) mozes nakon ugradnje vidjeti rukom dali je bolje okrenuti ga da upuhuje (iz mog iskustva je bolje da taj prednji gornji upuhuje zrak odma ispred cpu hladnjaka)!
i bocni vent je jedan od najbitnijih jer on direktno hladi gpu no bez ostalih je prakticki beskoristan ak se u kucistu zadrzava topli zrak!
nadam se da sam pomogao!LP
To za bocni vent me malo buni...jer grafa ispuhuje vruci zrak a on ga vraca u nju. A izgleda da cu morat uzet 2 fana za top...nema druge...valjda ce onda bit bolje. Hvala na pomoci :)
To za bocni vent me malo buni...jer grafa ispuhuje vruci zrak a on ga vraca u nju. A izgleda da cu morat uzet 2 fana za top...nema druge...valjda ce onda bit bolje. Hvala na pomoci :)
sve ovisi gdje se nalazi bocni vent, idealno bi bilo tocno ispod grafe tako da hladni zrak upuhuje direkt prema ventovima od gpu-a!lp
Iako je novo, ako ne dođeš do riješenja, skini hladnjak od grafičke i zamjeni pastu. Nekad tvornički nakelje previše paste te, a i sumnjam u kvalitetu iste.. Ja sam se dosta napatio sa protokom zraka u kućištu, na kraju sam kupiio dodatni 80mm vent i postavio ga ispod grafičke onako okomito da stoji i tjera zrak ispod nje.
Iako je novo, ako ne dođeš do riješenja, skini hladnjak od grafičke i zamjeni pastu. Nekad tvornički nakelje previše paste te, a i sumnjam u kvalitetu iste.. Ja sam se dosta napatio sa protokom zraka u kućištu, na kraju sam kupiio dodatni 80mm vent i postavio ga ispod grafičke onako okomito da stoji i tjera zrak ispod nje.
Raskapati grafičku dok je po garancijom??? 
Da je nekim slućajem tvoja bi li ti išao raskapati ili bi reklamirao?
Nemoj zaboraviti ne znaju svi raskopati grafu a da se postupak ne vidi.
Iman problema s grafickom tj. sa temperaturom dok je u idle. Iman R9 290 Tri-X i kuciste Corsair Carbide 500r. Temperatura u idle mi je cak 49 stupnjeva ( dok igran 62 max )...dok mi prijatelj ima 32. Mozete li mi rec di je problem...jel do kucista? Mislim kupit koji dodatni fan i stavit ga na gornji dio kucista...oce to pomoc?
- Ajde da se ne zamaraš nepotrebnim prijedlozima, kupovinom nečega što ti nije potrebno, napravi ovako,
skini i instaliraj MSI Afterburner i podesi ga tako da se ventovi grafe vrte na zeru višim okretajima,
moraš naći neki kompromis između buke i temperatura, a možda ti buka niti ne smeta. He he.
- Malo pogledaj i prouči
, pa ti sve bude jasnije, ako nisi siguran kako i želiš da ti to podesinetko tko je to radio već milijun puta, instaliraj Teamviewer, pokreni ga i na PM mi pošalji ID i PASS
koji ti pokaže i osobno ti to budem podesio, ima da prede kao mačkica.
- Ajde da se ne zamaraš nepotrebnim prijedlozima, kupovinom nečega što ti nije potrebno, napravi ovako,
skini i instaliraj MSI Afterburner i podesi ga tako da se ventovi grafe vrte na zeru višim okretajima,
moraš naći neki kompromis između buke i temperatura, a možda ti buka niti ne smeta. He he.
- Malo pogledaj i prouči
, pa ti sve bude jasnije, ako nisi siguran kako i želiš da ti to podesinetko tko je to radio već milijun puta, instaliraj Teamviewer, pokreni ga i na PM mi pošalji ID i PASS
koji ti pokaže i osobno ti to budem podesio, ima da prede kao mačkica.
nikakvom krivuljom je nemoguce skinuti temperaturu za 20°c
da je nalozi i na 200% ventove! predpostavljam da se slazes? jer se prosijecna idle temp gpu-ova krece od cca 27-35°c! a on ima 50 i sto je jos cudnije temp mu se samo popne za 12°c u loadu
! nek nam posalje ss od gpu-z da vidimo voltazu i dali mu se grafa spusta u idleu a ocigledno da ne...?!LP
iman msi afterburnrr i sapphire trixxx program za namistat brzinu venta itd. Al mi triba radit na 45% da bi dosa do nomalne temperature i onda bude oko 40 stupnjeva tj varira...nekad bude i 32 al kratko traje a i onds se onako dosta cuje a buka me nervira...zato sam i mislio kupit dodatne fanove i sa tim rijesit problem a da grafa stoji na 20% sto je default i onda je necujna...vidit cu sa dva fana na vrhu oce past temperature...ako ne nabit cu sve u 3pm i amen :) btw ne pada mi napamet rastavljat grafu...nisan neki strucnjak
iman msi afterburnrr i sapphire trixxx program za namistat brzinu venta itd. Al mi triba radit na 45% da bi dosa do nomalne temperature i onda bude oko 40 stupnjeva tj varira...nekad bude i 32 al kratko traje a i onds se onako dosta cuje a buka me nervira...zato sam i mislio kupit dodatne fanove i sa tim rijesit problem a da grafa stoji na 20% sto je default i onda je necujna...vidit cu sa dva fana na vrhu oce past temperature...ako ne nabit cu sve u 3pm i amen :) btw ne pada mi napamet rastavljat grafu...nisan neki strucnjak
daj nam voltazu grafe u idleu i loadu? znaci pokreni gpu-z i tamo pod senzors! ak je stvar u voltazi probaj s drugim driverima najvjerojatnije bu proradila normalno!
ovo je dok san igra...
eo sad u loadu
eto grafa ti se kuri u idleu nepotrebno koliko vidim, probaj druge drivere tj starije...pa javi! no trebao bi snimiti furmark za benchanje za tocnije podatke jer ovdje ti load nije bas bog zna sta pa prema tome ni ocitanje napona moze biti krivo!
koristija sam i 13.2 i sad 14.2 i isto mi je bilo...i prijatelj mi koristi ove 14.2 i on nema problema nikakvih...
koristija sam i 13.2 i sad 14.2 i isto mi je bilo...i prijatelj mi koristi ove 14.2 i on nema problema nikakvih...
probaj prvo s 13,9 pa onda neke druge
http://support.amd.com/en-us/download/desktop/previous?os=Windows%207%20-%2064
LP
Palo mi je na pamet nešto, taj 200mm vent bi baš mogao upuhivat taj topli zrak što ga ventilatori od kartice pokušavaju izgurat ća, kao što si spomenuo. Probaj ga isključit pa vidi.
Ja sam imao 140mm bočni i grafa mi je bila toplija dok je bio vent. radio nego kad sam ga maknuo.
Palo mi je na pamet nešto, taj 200mm vent bi baš mogao upuhivat taj topli zrak što ga ventilatori od kartice pokušavaju izgurat ća, kao što si spomenuo. Probaj ga isključit pa vidi.
Ja sam imao 140mm bočni i grafa mi je bila toplija dok je bio vent. radio nego kad sam ga maknuo.
ma taj vent moze utjecati na 2°c maximalno i to dok je nalozen papreno, sve sam ja to vec isprobao nasiroko i naveliko posto volim benchati i kuriti sve do granica tako da je to manje bitno, bitnije je ukupna slozenost push-pull sistema unutar kucista! is njegovih nepotpunih ss se donekle vidi da mu je grafa na istoj voltazi tokom idlea i loada od tuda i takve temperature...
Dečki naravno kako mu se sve grije kad na vrhu nema ventilatore koji vuku topli zrak van, kao onaj 120 mm zadnji može izvući sve van...
Upuhuje s 2X120mm i 200 mm a ispuh samo 120mm, naravno kako se sve grije prekomjerno.
Edit: možda skinuti prednji nosač diskova kako bi dobio bolji upuh s prednje strane, kod mene na 750 D je pomoglo, temperatura manja 4-5º
Dečki naravno kako mu se sve grije kad na vrhu nema ventilatore koji vuku topli zrak van, kao onaj 120 mm zadnji može izvući sve van...
Upuhuje s 2X120mm i 200 mm a ispuh samo 120mm, naravno kako se sve grije prekomjerno.
Edit: možda skinuti prednji nosač diskova kako bi dobio bolji upuh s prednje strane, kod mene na 750 D je pomoglo, temperatura manja 4-5º
ček, ček, najprije kritiziraš da ima previše "upuha" i premalo ispuha, a onda editiraš da treba još poboljšati upuh
ček, ček, najprije kritiziraš da ima previše "upuha" i premalo ispuha, a onda editiraš da treba još poboljšati upuh
Nije kritika nego s obzirom kako nema gornjih ventilatora na vrhu kućišta koji bi vukli van, kad ih stavi neka skine prednji nosač diskova i proba isključiti onaj 200mm na boku.
Kod mene na 750 D nema bočnog ventilatora i dok nisam postavio h110 na vrh koji izvlači zrak van pod Noctuom je cpu, mbo i gpu su bili puno topliji nego sada.
Koliko monitora imas spojeno? Ako je vise od 1, to nije neuobicajena temperatura za idle.
Ako je samo 1, jel mozes dat GPU core clock i mem clock? Nalazi se u istom dijelu GPU-Z kao i slike sto si dao, samo na vrhu. Normala za 1 monitor je mislim nekih 150/300.
A možda je stavio čekiro u MSI Afterburneru ili TRIXX-u ili Catalystu da bude u overclocku pri startup, kako ide "Applay overclock at statup" da bude u 3D clocku pri startup-u možda nespušta clockove u 2D
Nisam nista dira u programima za overclock itd jer se ne razumin u to...eo sad mi je 32 u idleu...nije skocilo vec duze vrimena (nista nisan minja sve je isto )...iman samo jedan monitor spojen i core i memory clock su mi 300 i 150...taj bocni fan san iskljucija...i maka san ono za hard disk...ma izgurat ce jos koji misec do lita onda kad dode posa uzet cu 2 fana za vrh i to je to...mislija san uzet u linksa scythe stream glider...ima li ko iskustava sa tin fanom il je fan ko fan...svejedno?
Interesantno, a zašto u zadnjem postu kaže da se grafa ohladila u idelu? i to ne za 2°C nego puno više.
U tome i je bit sta iman te velike varijacije u temperaturi a sve isto radin...nekad 32 nekad 49...17 stupnjva razlike a bzvz... :/ valjda ce se stabilizirat sa jos 2 fana...