Uključen AHCI drastično smanjuje CPU performanse

poruka: 45
|
čitano: 9.498
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Ovo je zanimljiv problem i nisam ga uspio dijagnosticirati pa tražim vašu pomoć.

Simptomi:

AHCI isključen:

- Prime 95 - sve workeri rade jednakom brzinom

- Cinebench R15 CPU - oko 340-350 bodova

- 3DMark Firestrike oko 5200 CPU bodova

AHCI uključen:

- Prime 95 - zadnji worker kasni za ostalima drastičnu (nebitno koliko je kativnih jezgri ili workera)

- Cinebench R15 - oko 275 - 280 bodova

- 3DMark Firestrike oko 3400 CPU bodova

Naravno, i performanse u igrama pate.

Windowsi nisu, diskovi nisu, procesor nije.

Šta je?

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da li se to dešava u tvom računalu (opisanom od moj PC) ili u nekom drugom? Bilo bi dobro da znamo o kojoj konfiguraciji je riječ.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Uključen AHCI drastično smanjuje CPU performan
191x7 kaže...

Šta je?

Što ti preostaje? Najbitnija stvar u svemu ovome - SATA kontroler. Vidi može li se što napraviti s postavkama u BIOS-u. Stavi PCI Express SATA kontroler pa vidi kako ti se on ponaša. Ili zamijeni matičnu ploču.

15 godina
neaktivan

Prije svega, provjeriti stanje kondezatora na matičnoj ploči.

Moj PC  
0 2 hvala 0
17 godina

Da, moj pc je u pitanju.

Kondenzatori uredni.

Nisam u mogucnosti mijenjati plocu niti imam drugi sata kontroler.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
191x7 kaže...

Onda nisi u mogućnosti dijagnosticirati i/ili riješiti problem.

14 godina

Meni se ovo cini ka problem sa driverima. Koji OS koristis? Jesi pratio koliki ti je CPU usage kad koristis AHCI vs IDE?

Vec sam naletio na slican problem, Win7 x64 nije bas radio ruku pod ruku sa AHCI driverima, CPU usage je bio za jedno 30% veci koristeci AHCI... AMD ploca je bila u pitanju, 970 chipset.

Probaj sa raznim verzijama novijih/starijih drivera, eventualno promjena ili reinstalacija OS-a.

Što imamo manje potreba, to manje nam prijeti oskudica!
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.1.2015 9:55 (anarchyST).
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
mbaksa kaže...
191x7 kaže...

Onda nisi u mogućnosti dijagnosticirati i/ili riješiti problem.

Tako nekako.

anarchyST kaže...

Meni se ovo cini ka problem sa driverima. Koji OS koristis? Jesi pratio koliki ti je CPU usage kad koristis AHCI vs IDE?

Vec sam naletio na slican problem, Win7 x64 nije bas radio ruku pod ruku sa AHCI driverima, CPU usage je bio za jedno 30% veci koristeci AHCI... AMD ploca je bila u pitanju, 970 chipset.

Probaj sa raznim verzijama novijih/starijih drivera, eventualno promjena ili reinstalacija OS-a.

OS: Win 8.1 x64 s najnovijim updateima, uskoro stavljam 10 kad izađe Consumer Preview.

Nisam primjetio razliku u CPU usage kada mijenjam IDE-AHCI, no provjeriti ću ponovo.

Probao sam s starijim driverima, isto je, al moram pronaći i neke starije još drivere pošto se sjećam da je pred nekoliko mjeseci AMD imao nekih problema s čipset driverima na nekim čipsetima, moguće da je u pitanju isti problem odnosno da je moj čipset prestar za nove drivere.

14 godina
191x7 kaže...

...moguće da je u pitanju isti problem odnosno da je moj čipset prestar za nove drivere.

Mislim da u tom grmu lezi zec, kako si i sam zakljucio... Koliko vidim A770DE nema sluzbene podrske za Win 7 a kamoli za Win8.1.

Predlazem da ostanes na IDE-u i ne zamaras se previse AHCI-em... ionako u svakodnevnom radu ne bi ni skuzio razliku u performansama.

EDIT: Postoje driveri za Win7... pa ako ti se bas da igrati probaj sa Win7 

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.1.2015 13:49 (anarchyST).
16 godina
neaktivan

A da probas stavit ovaj 1.5 BIOS?

(ili bilo koji drugi za tu plocu, lako vratis na 1.7)

mojpismonosa
Poruka je uređivana zadnji put uto 20.1.2015 13:48 (Mojpismonosa).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
anarchyST kaže...

Mislim da u tom grmu lezi zec, kako si i sam zakljucio... Koliko vidim A770DE nema sluzbene podrske za Win 7 a kamoli za Win8.1.

Predlazem da ostanes na IDE-u i ne zamaras se previse AHCI-em... ionako u svakodnevnom radu ne bi ni skuzio razliku u performansama.

EDIT: Postoje driveri za Win7... pa ako ti se bas da igrati probaj sa Win7 

Pa da, razlika se u biti ne kuži (čak i brže boota bez ahci) al problem je u glavi; znam da je radilo dobro i da AHCI ima neke prednosti tipa NCQ.

Što se podrške tiče, "službena" je samo papir koji košta, ništa više. 770/750 čipset je kompatibilan s svim Windowsima od 2000 nadalje, s starijima možda al nisam siguran.

Mojpismonosa kaže...

A da probas stavit ovaj 1.5 BIOS?

(ili bilo koji drugi za tu plocu, lako vratis na 1.7)

Radilo je s 1.7 biosom godinama dobro, ali mogu probati staviti stariji.

15 godina
neaktivan

Ne bi bilo loše da neke osnovne testove hardvera uradiš sa Linux-om. Digni live distru Ubuntu-a pa malo protresi računar.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Vjerujem da je problem u AMD AHCI driverima. 

Takodjer sam imao isti problem, prosli mjesec sam stavio omega sb chipset drivere i nakon toga komp je stucao pravo dobro.

Probaj vratiti od microsofta standardne drivere, kod mene je to rijesilo stvar.

Zanimljivo je da ni nakon 5 godina AMD nemoze izdati normalni AHCI drivere, prije omega drivera nakon instalacije AHCI drivera od AMD-a događao se BSOD, a s omegom nije BSOD nego przenje CPU-a....

Sajko
17 godina
Psycho_Cro kaže...

Vjerujem da je problem u AMD AHCI driverima. 

Takodjer sam imao isti problem, prosli mjesec sam stavio omega sb chipset drivere i nakon toga komp je stucao pravo dobro.

Probaj vratiti od microsofta standardne drivere, kod mene je to rijesilo stvar.

Zanimljivo je da ni nakon 5 godina AMD nemoze izdati normalni AHCI drivere, prije omega drivera nakon instalacije AHCI drivera od AMD-a događao se BSOD, a s omegom nije BSOD nego przenje CPU-a....

Kako mi točno preporučaš ukloniti drivere?

14 godina

E da, sad kad  je Psycho spomenio vracanje na microsoftove drivere... Svojevremeno su mi AMDovi driveri osakatili performnse SSD-a na 880G Extreme3 ploci, pomoglo je upravo ovo vracanje na deafultne microsoft drivere... pa vrijedi pokusati.

Edit: U Device Manageru idi na AHCI controller > desni klik > properties > driver tab > roll back driver...

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.1.2015 16:37 (anarchyST).
16 godina
mbaksa kaže...
191x7 kaže...

Šta je?

Što ti preostaje? Najbitnija stvar u svemu ovome - SATA kontroler. ..

= chipset + driver (i eventualno BIOS ali vrlo rijetko je neki fix povezan s takvim problemima).

Izbor drivera, npr MSov (nazovimo ga generički) ili AMDov s ostalim driverima i tko zna kojom postavkom u BIOSu npr za sve novije OSeve je pravilo isključivanja Cool&C u BIOSu. Ovisno o OSu može i HEPT, ACPI..

btw, NCQ je stvar SATA kontrolera, ne AHCI tj radiu native SATA modu, ne radi u IDE (zanemarivo), jedina stvar koja je danas bitna (proizvođaču, zanemarivo) za SSD-trim i sam način rada tj max transfer ali samo u slučaju kvalitetnog kontrolera i drivera-CPUa koji to sve gura.

- postavi onako kako ti PC bolje radi, možda i zanemariti neke bencheve ovisi kakav osječaj dobiješ. npr sintetika za CPU zanemaruje rad diska koji je u RL potreban. IDE-AHCI i sl ovisi kako ti glađe radi kompletan sys, ne samo neki (nevažan) benč...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina

Otkriven problem i rješenje. Problem su AMD-ovi čipset driveri 14.4 i noviji i mikrosoftov ažurirani paket drivera.

Kada se instaliraju (ručno iz device managera) stariji driveri za AHCI - npr 13.12 - problem nestane.

Objasnio sam sve ovdje na engleskom:

https://www.gamingtribe.com/status/13194139702479/?v=97f7c9ee87b223152a0b0cac850ac418

http://linustechtips.com/main/topic/309345-ms-and-amd-decreasing-the-cpu-performance-for-users-with-older-chipsets/#entry4204761

Moj PC  
1 0 hvala 1
13 godina

Kad su izbacili 14.4 drajvere, sjecam se da je moja tad 7770 i r7 260x dosta imale problema u raznim igrama takodje, fps oscilirao previse, negdje umjesto da dobijem na performansama ja sam gubio. Jednostavno objasnjenja nije bilo, cak i na amd forumima sam pisao, bilo dosta ljudi s tim problemom. Stari drajveri rjesavaju slucaj, tuzno ali istinito.

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
chaselol kaže...

Kad su izbacili 14.4 drajvere, sjecam se da je moja tad 7770 i r7 260x dosta imale problema u raznim igrama takodje, fps oscilirao previse, negdje umjesto da dobijem na performansama ja sam gubio. Jednostavno objasnjenja nije bilo, cak i na amd forumima sam pisao, bilo dosta ljudi s tim problemom. Stari drajveri rjesavaju slucaj, tuzno ali istinito.

Niđe veze. Problem nije driver za grafičku već za čipset odnosno matičnu.

13 godina

Graficka isto pravi problem jer se u nekim starim naslovjma pocnu javljati divlji "spike-ovi" sto se tice samih tekstura, problem bude bas graficke prirode. Igre tipa wow, mafia, max payne ...

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Pukni windowse na novo i koristi difoltne microsoft sata drivere.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
XXX kaže...

Pukni windowse na novo i koristi difoltne microsoft sata drivere.

Win sam instalira pre nove amd cipset drivere. Zato je problem bio i na frisko instaliranim Windowsima.

17 godina
odjavljen

Da ali sad to napravi ponovno ali ovaj puta ostavi difoltne windows sata drivere. Mogu se amd driveri i deinstalirati ali ne garantiram da ti se neće shebati windowsi.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=223098&page=17

post 487

Probaj kako ti radi bez amd ahaci drivera. 

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
XXX kaže...

Da ali sad to napravi ponovno ali ovaj puta ostavi difoltne windows sata drivere. Mogu se amd driveri i deinstalirati ali ne garantiram da ti se neće shebati windowsi.

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=223098&page=17

post 487

Probaj kako ti radi bez amd ahaci drivera. 

Ne znaš čitati? Windowsi sami instaliraju AMD-ov čipset driver JER GA IMAJU U SVOJOJ BAZI i to nevaljali.

Ako hoćeš "defaultne" S-ATA drivere od Microsofta moraš onemogučiti da Windowsi sami ažuriraju drivere te nakon toga ukloniti iz device managera AMD-ov driver (iz mikrosoftovog paketa!) i ručno odabrati "defaultni.

17 godina
odjavljen

Možda ne znam čitati ali sam znao ukloniti amd ahaci drivere kada sam nadograđivao samsug SSD sa difoltnim microsoft driverima. Barem je tako bilo na sedmici. Nisu se forsirali nikakvi driveri sve dok je kom bio isključen sa neta.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
XXX kaže...

Možda ne znam čitati ali sam znao ukloniti amd ahaci drivere kada sam nadograđivao samsug SSD sa difoltnim microsoft driverima. Barem je tako bilo na sedmici. Nisu se forsirali nikakvi driveri sve dok je kom bio isključen sa neta.

E pa moderni Windowsi vole sami instalirati drivere. Windows 7 nisu moderni Windowsi.

A jel sada koristiš AMD drivere?

17 godina
odjavljen

Koristim ih stalno, nemam nikakvih problema sa bilo kakvim driverima jer koristim najbolje windowse, windowse sedam.

Morao sam ih maknuti samo zbog flešanja samsung SSD-a jer samsung magician ne želi flešati dok su prisutni amd ahaci ili sata driveri. Nakon toga sam ih ponovno instalirao jer u sve radi savršeno na sedmici.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Mislim da se ipak radi o pitanju podrške za Window 8.1 od strane proizvođača matične ploče. Koliko vidim AsRock A770DE+ nema zvaničnu podršku za Windows 8.1.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
phoenix2003 kaže...

Mislim da se ipak radi o pitanju podrške za Window 8.1 od strane proizvođača matične ploče. Koliko vidim AsRock A770DE+ nema zvaničnu podršku za Windows 8.1.

A kakvu to podršku treba imati? Te gluposti s podrškom su samo to - gluposti. Ako hardver radi na nekom OS-u i ima drivere, što bi značilo da nije podržan?

XXX kaže...

Koristim ih stalno, nemam nikakvih problema sa bilo kakvim driverima jer koristim najbolje windowse, windowse sedam.

Morao sam ih maknuti samo zbog flešanja samsung SSD-a jer samsung magician ne želi flešati dok su prisutni amd ahaci ili sata driveri. Nakon toga sam ih ponovno instalirao jer u sve radi savršeno na sedmici.

Normalno da ti sve radi OK kada nemaš problemom pogođen čipset.

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.2.2015 10:28 (191x7).
16 godina
191x7 kaže...
phoenix2003 kaže...

A kakvu to podršku treba imati? Te gluposti s podrškom su samo to - gluposti. Ako hardver radi na nekom OS-u i ima drivere, što bi značilo da nije podržan?

..

(točno, ako radi podržan je. To je kompatibilnost npr x86 platforma).

-za autoinstall je njabitniji certificiran driver. Driveri su btw 99% identični bez obzira na ver.OSa (rade). Proizovođač komponente daje support, MS potpisuje. Samo tako supportan driver će se normalno instalirati. U slučaju npr da je driver necertificiran, installer ga ignorira (ništa se ne desi), tad za forsirani (ručni) install može npr opcija u bootu... (vidjeti msconfig..) i tad win8x dozvoljava nepotpisane drivrere. Potpisan uvijek ima prioritet, zatim verzija, pa tek tad OS-verzija. Ako je neki utils-exe za install tad on može biti OSovski ovisan, ali to se ne odnosi na sam driver kojeg uvjek možemo ručno instalirati.

Proizvođači (MBO/VGA/Printer itd.) imaju interes da se što prije riješe (zakonski rokovi) supporta dok MS ima svoje interese (npr guranje na noviji OS). Zato se ne treba čuditi kad za nešto nema novog drivera ili kad ima samo za npr win8 ili bilo koja druga kombinacija. Samo se treba snaći/skinuti driver i instalirati. Ne raditi od tog znanstvenu fantastiku, KISS.

Driver je obavezan, ništa (ni jedan komad HWa) ne radi bez drivera ni na jednom OSu. Razlika je 'samo' koliko se juzer mora pomučiti da ga nabavi ili dali je optimalan, dali iskorištava HW optimalno, dali je bugovit ili neodgovarajući.

itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice