Ubacivanje/spasavanje tvrdog diska

poruka: 29
|
čitano: 3.368
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina

Pozdrav,napravio sam par gresaka pa sad logicno trazim pomoc na forumu,idem redom {#}

Rjec je o tri stara kompa pa sam i bio malo preopusten al nije opravdanje...dakle htio sam spasiti neke podatke sa tvrdog diska 1pc-a jer sam predpostavljao da broji zadnje dane i spojio sam ga u drugi stari pc i kad sam isao da nadje novi uredjaj iz kompa se zapusilo i ja sam ga istekao iz struje.

Poslje se vise nisu htjeli digniti winsi pa sam zakljucio da mora da sam izazvao neki spoj koji je unistio oba tvrda diska.Al tu mukama nije kraj da provjerim jel rade na nekom drugom  skinem i treci stari pc i primjetim da nema kekse rama al vidim u kutiji dvi plocice i povezem od njega su i stavim ih,ukljucim i opet zadimi i zasmrdi ja iz struje.Al sad taj komp ne mogu vise pokreniti,ukljucim ga  ventilator napajanja radi sve izgleda ok,svjetla na maticnoj itd al nema slike niti ikakvog pistanja.Izvadio sam cmos bateriju vratio opet isto,

sta se po vama tu dogodilo da li je moguce da je maticna mogla otici ili nesto trece i opcenito neki savjet za ovu situaciju je dobrodosao {#}{#}

Moj PC  
1 2 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Ubacivanje/spasavanje tvrdog diska

Prepusti posao profesionalnom serviseru.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
14 godina

Pa radim to iz ljubavi i da nesto naucim uglavnom doduse na greskama {#}

17 godina
neaktivan
kaw_liga kaže...

Nemoj i dijevojci iz ljubavinapravit kratki spoj....:D

* Friend: "I heard about this thing called 'Linux'." * Me: "Oh, I use Linux." *
14 godina
mejt kaže...
kaw_liga kaže...

Nemoj i dijevojci iz ljubavinapravit kratki spoj....:D

Haha dovoljno sto misli da sam ja inžinjer visoke struje a ne obican banderaš{#} nego nemoj te mi {#} temu

16 godina
neaktivan
kaw_liga kaže...
Haha dovoljno sto misli da sam ja inžinjer visoke struje a ne obican banderaš{#} nego nemoj te mi {#} temu

Spalil si redom tri PC-a, nemaš blage veze šta se dogodilo osim da se dimi i smrdi - šta da ti čovjek drugo savjetuje nego da prepustiš posao nekome tko zna što treba napraviti?! {#}

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
14 godina

Nisam tri nego dva prvi nije radio od prije...kako neznam sta se dogodilo ljepo sam gore opisao sta se dogodilo i kako, jedino je moja greska sto sam stavio krivu ram memoriju bez provjere (bila je sa kompjuterom u istoj kutiji ebem je) i sad mi treba pomoc

i odgovor na dva pitanja 1.Zasto taj komp u kojem su bile krive ram memorije sad vise uopce nece da se boota,niti pisti8prijavljuje gresku) a radi ? 2.zasto hard disk na kojem su bili winsi kad ga prikljucim na dugi komp nece da se dignu dodje do djela kad trazi ili safe mode,last know itd itd i bilo koju opciju da stisnem samo se vrati nazad na boot ?

13 godina
neaktivan
kaw_liga kaže...

Nisam tri nego dva prvi nije radio od prije...kako neznam sta se dogodilo ljepo sam gore opisao sta se dogodilo i kako, jedino je moja greska sto sam stavio krivu ram memoriju bez provjere (bila je sa kompjuterom u istoj kutiji ebem je) i sad mi treba pomoc

i odgovor na dva pitanja

1.Zasto taj komp u kojem su bile krive ram memorije sad vise uopce nece da se boota,niti pisti8prijavljuje gresku) a radi ?

2.zasto hard disk na kojem su bili winsi kad ga prikljucim na dugi komp nece da se dignu dodje do djela kad trazi ili safe mode,last know itd itd i bilo koju opciju da stisnem samo se vrati nazad na boot ?

1. Zato što je stradala vjerovatno regulacija napona na matičnoj a samim time izlazi za grafiku, zato se sve vrti i radi a ti ništa nevidiš. Probaj resetirati bios, ako to neće pozdarvi se sa matičnom.

2. Zato što su ti windowsi koje pokušavaš bootati na drugom kompu instalirani i u sebi imaju učitane drivere za chipset na kojem su instalirani i kad ih staviš na drugi chipset događa se da se nece pokrenuti jer imaju drivere od chipseta na kojem su prvobitno instalirani i loadaju te drivere sto dovodi do BSOD-a Recovery-ja Safe mode-a i drugih anomalija.

http://www.pohrani.com/f/3u/Cz/1dNwXcAB/da4119b2e120d975a661ecb0.jpg
17 godina
kaw_liga kaže...

i odgovor na dva pitanja 1.Zasto taj komp u kojem su bile krive ram memorije sad vise uopce nece da se boota,niti pisti8prijavljuje gresku) a radi ? 2.zasto hard disk na kojem su bili winsi kad ga prikljucim na dugi komp nece da se dignu dodje do djela kad trazi ili safe mode,last know itd itd i bilo koju opciju da stisnem samo se vrati nazad na boot ?

2. -ne razumiješ ništa o PCju. To ne radi ni na ispravnom PCju, morao bi biti jednak (bar sličan) hardware + MS interes koji to ne dozvoljava ako primjeti promjenu. Tad pitanje 1, zato jer je nešto neispravno, za npr alarm potrebno je da bar dio sistema radi kao MBO+CPU ako crkne MBO alarm ne mora raditi, dok podvučeno nije jedino.. ima previše pitanja i sve se mora provjeriti.

- Na ćoravo možeš samo dalje raditi štetu.

-da bi bilo što provjerio npr dali je RAM ispravan ili pokvaren, moraš imati 100% ispravan PC na kojem to možeš tastirati. Slično je za sve ostale komponente.

-napajanje je rizik spajati, MBO možda preživi ili se pojavi 'papinski' bijeli dim.. i crni, smrdljivi.

-pa čak i kad je možda ispravno, početnik možda nešto pogrešno spoji, kratki spoj ili npr banalno, prebačen na pogrešnu struju 220-110V..

Dali se ovako može nešto naučiti? ... možda, npr stati na vrijeme i prije naučiti osnove, poslje je kasno... ili moraš imati još 'potrošnog' materijala na lageru... možda i uspiješ.

Ljudi lakše shvate usporedbe, pa npr dali bi u auto nasipao pogrešno gorivo i što bi se desilo? Dali bi tako naučio popravljati auto? Pogrešan put/način.. pripravnik prvo dobije metlu u ruke, s razlogom.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
lGRACINA kaže...
kaw_liga kaže...

i odgovor na dva pitanja 

1.Zasto taj komp u kojem su bile krive ram memorije sad vise uopce nece da se boota,niti pisti8prijavljuje gresku) a radi ?

2.zasto hard disk na kojem su bili winsi kad ga prikljucim na dugi komp nece da se dignu dodje do djela kad trazi ili safe mode,last know itd itd i bilo koju opciju da stisnem samo se vrati nazad na boot ?

1. Zato što je stradala vjerovatno regulacija napona na matičnoj a samim time izlazi za grafiku, zato se sve vrti i radi a ti ništa nevidiš. Probaj resetirati bios, ako to neće pozdarvi se sa matičnom.

2. Zato što su ti windowsi koje pokušavaš bootati na drugom kompu instalirani i u sebi imaju učitane drivere za chipset na kojem su instalirani i kad ih staviš na drugi chipset događa se da se nece pokrenuti jer imaju drivere od chipseta na kojem su prvobitno instalirani i loadaju te drivere sto dovodi do BSOD-a Recovery-ja Safe mode-a i drugih anomalija.

Probao sam resetirati bios(izvadio cmos bateriju i nista)...a pod 2. da vjerovatno si i tu u pravu da li se po tome pitanju ista moze uraditi ?

14 godina
ihush kaže...
kaw_liga kaže...

2. -ne razumiješ ništa o PCju. To ne radi ni na ispravnom PCju, morao bi biti jednak (bar sličan) hardware + MS interes koji to ne dozvoljava ako primjeti promjenu. Tad pitanje 1, zato jer je nešto neispravno, za npr alarm potrebno je da bar dio sistema radi kao MBO+CPU ako crkne MBO alarm ne mora raditi, dok podvučeno nije jedino.. ima previše pitanja i sve se mora provjeriti.

- Na ćoravo možeš samo dalje raditi štetu.

-da bi bilo što provjerio npr dali je RAM ispravan ili pokvaren, moraš imati 100% ispravan PC na kojem to možeš tastirati. Slično je za sve ostale komponente.

-napajanje je rizik spajati, MBO možda preživi ili se pojavi 'papinski' bijeli dim.. i crni, smrdljivi.

-pa čak i kad je možda ispravno, početnik možda nešto pogrešno spoji, kratki spoj ili npr banalno, prebačen na pogrešnu struju 220-110V..

Dali se ovako može nešto naučiti? ... možda, npr stati na vrijeme i prije naučiti osnove, poslje je kasno... ili moraš imati još 'potrošnog' materijala na lageru... možda i uspiješ.

Ljudi lakše shvate usporedbe, pa npr dali bi u auto nasipao pogrešno gorivo i što bi se desilo? Dali bi tako naučio popravljati auto? Pogrešan put/način.. pripravnik prvo dobije metlu u ruke, s razlogom.

Nisam ni rekao da sam pc ekspert ponavaljam da sam pogrijesio i da sam imao krivi pristup sto si mi i ti dodatno objasnio al imam volju za nauciti i ubuduce cu se truditi raditi sto manje gresaka.

Ocekivao sam ipak da ce komp prijaviti gresku pistanjem da je neispravan ram u utoru (tad je bio ispravan pc jeste da je prastar al ispravan i zasto mu nebi radio mbo alarm) al on je zadimio i otad muk.

Neznam na koji nacin da podignem ako je to moguce winse sa hdd jednog kompa na drugi

13 godina
neaktivan

Probao sam resetirati bios(izvadio cmos bateriju i nista)...a pod 2. da vjerovatno si i tu u pravu da li se po tome pitanju ista moze uraditi ?

1. U tome slucaju ces morati mjenjati plocu ili procosor jer vezano za obradu grafike i slike na monitoru problem moze biti u oboje, ali prema mojem iskustvu problem je u procesoru - znam da se cini malo vjerovatno jer se procesori rjetko kvare ali imao sam ovakav slucaj i to sa jednim i5 kojeg se rami zeznuli na smecu od ploce, a drugi je bio jedan athlon na fm1 socketu ista stvar - tako da ces morati isprobati dal je maticna otisla ili proc.

2. Nemozes nista napravit, moras instalirati ponovno windowse.

16 godina

Ako nema POSTa (nema slike, nema beepova) najvjerojatnije si ostao bez procesora.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
jozef kaže...

Ako nema POSTa (nema slike, nema beepova) najvjerojatnije si ostao bez procesora.

Prije mamaploče nego procesora, procesor nije bitan za to.

16 godina
Old Iggy kaže...
jozef kaže...

koliko sam shvatio ploča mu šalje impuls napajanju, ventilator napajanja proradi. Možda si u pravu ali mislim da je vjerojatnije proc.

13 godina
neaktivan
jozef kaže...

Slažem se, vjerovatno je procesor.

17 godina
jozef kaže...
Old Iggy kaže...

koliko sam shvatio ploča mu šalje impuls napajanju, ventilator napajanja proradi. Možda si u pravu ali mislim da je vjerojatnije proc.

Ako je ploča ispravna treba obaviti POST i javiti grešku. Potpuno mrtvilo je prije znak mrtve ploče (na stranu što ploča crkava 100x češće od procesora).

17 godina
kaw_liga kaže...
..

Nisam ni rekao da sam pc ekspert ponavaljam da sam pogrijesio i da sam imao krivi pristup sto si mi i ti dodatno objasnio al imam volju za nauciti i ubuduce cu se truditi raditi sto manje gresaka.

Ocekivao sam ipak da ce komp prijaviti gresku pistanjem da je neispravan ram u utoru (tad je bio ispravan pc jeste da je prastar al ispravan i zasto mu nebi radio mbo alarm) al on je zadimio i otad muk.

Neznam na koji nacin da podignem ako je to moguce winse sa hdd jednog kompa na drugi

-nisi expert? ok.

-priznavanje greške također ne pomaže, ali i tako se uči. Važno je ne ponoviti grešku (ali svi mogu pogriješiti, pa i experti..).

-podignuti win s jednog PCja na drugom nije lako, preduvijet je ispran PC. Tad je moguće.

-npr pogrešan RAM. Iskusan majstor ga pogledom prepozna, pa opet provjeri prije guranja (neobično da ti je uspjelo). Idući put prvo provjeri komponentu, barem dali je na pogled OK.

-staro računalo koje je negdje stojalo je nekad bilo ispravno, to ne znači da ga možeš samo upaliti.. tj vlaga, paučina, miševi.. svega ima. Zato se prije provjeri dali je nešto npr žica ili kondenzator OK. To ne znači da se nebi desila ista stvar jer se neke stvari ne vide dok ne upališ struju. Pa čak i da je to PC koji ti je normalno radio, upališ ga jedan dan i crkne. To je NORMALNO tj kvar se jednom mora desiti, u većini slućajeva je to upravo kod paljenja i to ugl vezano za struju-napajanje (u radu je ugl VGA-temperatura i HDD).

-što napraviti? Ništa, tj ne mogu ti ništa reći kad ne vidim dijelove niti mogu probrati neku kombinaciju koja možda radi, jer je npr potrebno da su komponente kompatibilne (kao RAM-MBO-CPU). Nije svejdno koja generacija MBO i VGA (PCIex ver.1-2-..). Napajanje je uvjek moguć problem, starenjem gubi na efikasnosti, ako je npr 400W realno je to 250-300W a starenjem recimo 20% manje. Tad je možda jača VGA uzrok problema... itd itd..

Ne možeš ništa bez ispravnih dijelova, ne možeš ni provjeriti npr dali je disk ispravan ako nemaš ispravan PC na kojem ćeš to provjeriti, pa tek tad razmišljati o podizanju windowsa s njega ili spašavanja podataka.. Nije stvar samo u iskustvu nego i alatu-dijelovima, to servis ima uz iskustvo (pa je samo manja šansa da naprave grešku i još više štete). Što ako nastaviš dalje? Dali će još otići neka komponenta koja je za sad možda ispravna? Kako ćeš znati što je neisprvno, npr koje napajanje je možda loše i može uništiti ispravnu MBO?... zato se ne može dati savijet što dalje, jer je rizik. Sam moraš zaključiti što/kako dalje.

14 godina

Ok znaci koliko shvacam sad mi preostaje jedina opcija, mogu dici na novo windovse (snimiti ih na jedan od diskova za koje sam siguran da rade od 160gb :D ) i onda fizicki dodavati tvrde diskove (40tak gb to govori koliko je stvar stara) i provjeravati ih i ako je moguce skiniti neki podatak..jel to ok nacin ? i da li se moze opet nesto zakompicirati ako dodam neispravan tvrdi i da li bi mi se svaki hdd koji radi u windows sucelju i pojavio ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

- kod HDDa je vrlo mala šansa da on izazove kvar ostatka PCja, ... ali nije nemoguće.

- Dakle, da, to je put kojim možeš krenuti.

- za ispravnost HDDa nije potreban OS/Win. Dovoljno je u BIOSu vidjeti i s boot medija kao Hirens sve ostalo provjeriti.

.. za bilo što, moraš imati ispravan osnovni dio PCja, MBO-CPU-RAM-Napajanje (i VGA ako nema onboard).

14 godina

Izgleda da je i na ovom (na kojem sam htio digniti winse) crkla mbo ili cpu nakon par paljenja gasenja pojavila se slika da cmos baterija nije postavljena i sat itd

nakon toga udjem u bios i resetiram i poslje opet nista ni slike ni zvuka (nikakvo pistanje)nakon destak paljenja odustajem....sve na izgled normalno funkcionira kuler,napajanje al nema slike ni tona

jedino me buni zasto se pojavi na momente ?

14 godina

Nekako sam uspio sloziti pc koji radi :D i na njemu sam digao winse xp...

i sad kad budem dodavao diskove ne trebam nista podesavati itd samo ukljucim i on bi se trebao pojaviti ?

17 godina

-kao da pitaš za ubaciti ciglu u zid, .. da, samo staviš.. i možda radi.

-stari diskovi prije SATA, (sad ih se zove PATA, P-paralel, upravo razlika konektora-kabla..), PATA imaju drugačiji kabel, dva diska po kablu se mogu spojiti. Tad se mora podesiti jumper u odgovarajuću poziciju, 'master-slave' (jedan je šef, drugi rob) ili CableSelect, ali postoji i još par kombinacija kao master s dodatnim ATA slave compat.. Tek tad diskovi na jednom kablu mogu raditi, do tad ni u BIOSu..

-najvažniji preduvijet, da je sveispravno, podešeno.. i tad 'samo spojiš'... i (možda) sve radi, jer nikad nije 100%. Pogotvo jer ovaj složeni PC nije baš najpouzdaniji za sad..

14 godina

Samo jedan hdd ima upustva(sliku) kako podesiti jumpere i to pri vrhu slike pise No Jumper=DS(SLAVE) pa dolje ispod DS(MASTER),CS enabled,Cap limit pozicije,

a na ostala dva samo pise hdd jumper-J50,Master/Single-on,Slave-off..Sva tri su stara Maxtor Pata diska od 30,40gb..

I bi li mogao samo iskljuciti cd rom i umjesto njega ukopcati hdd i onda bi bio na zasebnom kabelu bi li ga onda automatski ucitalo pod ide secondary master  ?

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.11.2014 17:16 (kaw_liga).
16 godina
neaktivan
kaw_liga kaže...

Samo jedan hdd ima upustva(sliku) kako podesiti jumpere i to pri vrhu slike pise No Jumper=DS(SLAVE) pa dolje ispod DS(MASTER),CS enabled,Cap limit pozicije,

a na ostala dva samo pise hdd jumper-J50,Master/Single-on,Slave-off..Sva tri su stara Maxtor Pata diska od 30,40gb..

I bi li mogao samo iskljuciti cd rom i umjesto njega ukopcati hdd i onda bi bio na zasebnom kabelu bi li ga onda automatski ucitalo pod ide secondary master  ?

Koliko se vidi na slici, svi Maxtor PATA diskovi imaju istu šemu za pinanje.

Da, možeš staviti disk umjesto optičkog pogona.

17 godina

-shema je ugl na većini diskova nacrtana..

-na većini diskova je isto/slično pravilo/raspored.

-može se i na ćoravo, traje par minuta.. 0-7 kombinacija.

-obično juzere zbuni dodatni jumper, npr za clip 32GB (recimo ne dirati).

-još više ih zbuni 'nulta/neutralna' pozicija tj vodoravni jumper (nespojen), spojen je kad je okomit par-pin. Ta pozicija služi kao 'skladište' jumpera.

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.11.2014 13:07 (ihush).

0 0 hvala 0
14 godina

Ovako sa jednog sam uspio skniti podatke,drugi hdd se cuje u pravilnim razmacima kao recimo beep tonovi samo je ovo slicnije skripanju(i on ima dva jumpera na sebi jedan je bio u horizontalnom polozaju i velicine je oko 32) na njega sam i prije sumnjao da odlazi.

A treci hdd nigdje ne mogu pronaci kao da ga nema na njemu pise No Jumper=DS(SLAVE) i stavim ga kao drugi na kabel i spojim i nista,stavim ga mjesto optickog nista ni biosu ni u winsima sad nista se ne cuje ali vjerovatno ni on nije ispravan

17 godina

-'klikovi' (glava-akutator..) su pravi kvar. Ponekad možeš 'drmnut-kvrcnut' i ako imaš sreće proradi (ako panjenje starog auta) ali tad moraš iskopirati jer možda je zanji put upalio.

-ako nema nikakvog zvuka, ne radi, crko. (zvuk spinupa je specifičan.. jednolično ubrzava, prvih par sekundi od paljenja, kad je sve OK usporedi ipsravan i neispravan disk, bit će ti jasno).

-svaki disk probaj sam, bez drugih, ... jer čak i BIOS ima neka pravila koja mogu biti problem npr dali sekundarni port radi ako na primarnom ima mjesta.. sve to vidiš u BIOSu (panjenje windosa nije potrebno, tj samo rizik..). Tako logički najbrže otkriješ Master-Slave (jer to piše u BIOSu). ČAk ne mora win disk biti prvi master.. svejdno je, samo moraš njega postaviti kao BOOT-disk (boot order - redosljed).

-vjerojatno su druga dva diska neispravna, pa možeš i bez ovih 'testova'.. jer i stari kabel ima vijek trajanja, može se oštetiti... pazi.

važno, npr na kojem kablu je CD.. dobro ga pogledaj, postoje 40 i 80 žilni (samo 40 pinova ali dvostruke žice, duplo tanje-gušće). Ako je na CDu 40žilni to može biti problem kod detekcije-smetnji (u kombinaciji s BIOSom i prijevljenom brzinom za ATA transfer, 33-66, PIO4 itd..). 80 žilni kabel je uvijet za brzine iznad 66 inače može biti smetnji.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.11.2014 16:10 (ihush).
14 godina

Da primjetio sam taj zvuk jednolicnog ubrzavanja kad prikljucim ispravan hdd a kod ova dva ga nema..probao sam i svaki zasebno i staviti ih kao boot i nista niti ih se ocitava u biosu,provjerio sam kabel i 80 žilni je mada nije lako uociti razliku srecom sam imao i ovaj stariji 40ž..

mislim da smo iscrpili sve mogucnosti ozivljavanja hard diska.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice