Smetnje pa nestanak slike u 3D igrama

poruka: 8
|
čitano: 1.993
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Problemi su počeli prije 2-3 tjedna. Povremeni artefakti i/ili smrzavanje slike, pa onda i nestanak slike na monitoru i gašenje istog. U početku je to sve bilo rijetko i nakon dosta vremena provedena u igri, pa sam to pripisao bugovima u igrama ili eventualnom zagrijavanju. Onda je postajalo sve učestalije, a danas i potpun otkaz sistema, čim se pokrene bilo koja 3D aplikacija nastaju artefakti i odmah potom nestane slike i monitor se gasi. Restartanje ne pomaže, potrebno je potpuno isključiti računalo. Kad se nakon toga ponovo pokrene, sve radi potpuno normalno - do ponovnog pokretanja 3D. Napominjem da se računalo normalno ponaša i radi, sve je u redu dok ne počne vrtiti 3D. Reinstalirani driveri (zadnji catalyst), računalo čisto od virusa, spyware-a i ostalog. Defragmentiran disk. Temperatura grafičke, procesora i matične (northbridge) normalni - svi hladnjaci temeljito očišćeni od prašine. CPU E2180, grafička Club 3D 1950Pro, matična Asrock 775 DualVSTA VIA 880Pro, memorija 2gb Mushkin, XP sp3.

Po svemu navedenome, čini se skoro sigurno da je u pitanju kvar grafičke, ali jedna stvar me zbunjuje - sa slikom uvijek nestaje i zvuk, neovisno o tome koju igru pokrenuo. Da li je moguće da je problem u matičnoj ili procesoru?

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Smetnje pa nestanak slike u 3D igrama

jako mi miriše na probleme s grafičkom, sigurno će uskoro (može bit i za godinu, dvije) prestat sa poslušnosti.

imao sam prije dosta godina sličan problem gdje se nakon svega počele pokazivati roza linije na monitoru i tek je nakon toga prestala radit.

nekad znaju i bz ikakvih predhodnih najava vrisnut grafulje.

vrijeme je za osviježenje.

17 godina
neaktivan
autorov komentar

Mala nadopuna situacije koja postaje sve gora. Sad ponekad uopće kod starta ne podiže windowse. Matična dobije napon, hard se trenutno zavrti, ali nakon sekundu-dvije prestane, kao da ne dobiva nikakv signal sa matične. U početku sam sumnjao na grafičku, ali po ovome izgleda da je u pitanju matična ili napajanje. Instalirao SpeedFan koji očitava ove podatke o naponima:

+3,3V - 3,30

+5V    - 5,08

+12V  - 11,25

-12V   - 1,38

-5V     - 2,80

+5VSB- 5,40

VBAT  - 0,00 (ovo mi nikako nije jasno - riječ je o bateriji na matičnoj, a ne napajanju?)

Temperature su normalne.

Da li je po ovome greška u napajanju ili matičnoj? Ili krepava oboje?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ja bih rekao da je grafa problem

jer ako su prvo bili artefakti

znači da je neispravna

možda si nešto oštetio na njoj dok si čistio hladnjak

P.S. si je do kraja ugurnuo u matičnu?

Q6600 3,33Ghz Corsair Dominator 4X1gb 1120mhz XFX 8800GTS 512mb
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Gurnuta do kraja. Nisam je oštetio, problemi su počeli prije čišćenja. Taj hladnjak na radeonu je dobar, ali se brzo začepljuje i smanjuje efikasnost hlađenja pa ga čistim svakih cca 2 mjeseca (pri tome očistim i sve ostalo). Prije dvije godine otišla mi je stara grafička, također artefakti pa nestanak slike, ali NE i zvuka. To me sad zbunjije - zašto sad uvijek nestane i zvuk? On nema nikave veze s grafičkom. Osim toga, sad imam probleme i kod starta, jednostavno ne podiže windowse svaki put.

17 godina
neaktivan
zadrav kaže...

Gurnuta do kraja. Nisam je oštetio, problemi su počeli prije čišćenja. Taj hladnjak na radeonu je dobar, ali se brzo začepljuje i smanjuje efikasnost hlađenja pa ga čistim svakih cca 2 mjeseca (pri tome očistim i sve ostalo). Prije dvije godine otišla mi je stara grafička, također artefakti pa nestanak slike, ali NE i zvuka. To me sad zbunjije - zašto sad uvijek nestane i zvuk? On nema nikave veze s grafičkom. Osim toga, sad imam probleme i kod starta, jednostavno ne podiže windowse svaki put.

Imaš isto napajanje kao i prije?
Q6600 3,33Ghz Corsair Dominator 4X1gb 1120mhz XFX 8800GTS 512mb
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Da, napajanje je isto. Nabrojane komponente su nadogradnja od prije godinu i pol, a kućište i napajanje (400w) su stariji, ali nisam do sada imao nikavih problema.

17 godina

Imam tu maticnu plocu, ali osim nekih svojih ne kompatibilnih musica nikad nije stvarala probleme, a pogotovo tog tipa.

Probaj staviti drugu graficku ili tu svoju odnesi kod nekog da isprobas, kako bi doznao do cega je problem.

Silence is golden when you can't think of a good answer. Muhammad Ali
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice