Shema pcb-a grafičke kartice

poruka: 24
|
čitano: 2.086
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Shema pcb-a grafičke kartice i njenih komponenti

Pozdrav ljudi, zna li netko ili slučajno ima rtx 3080 paliti gaming pro model grafičke kartice, naime trebala mi mi kompletna schema pcb-a i koje su komponente na njoj ako to postoji negdje, ako ne trebat će mi detaljna slika pcba kako bi otkrio koja komponenta nedostaje na ploči, radi se o nečemu tipa tranzistor ili nečemu tome sličnom (moram istražiti točno). Dakle postoji li neka besplatna ili plaćena schema, uz koju bi polagano pregledao cijeli pcb, detektirao tu komponentu koja nedostaje, našao zamjenu i rješio problem.  Čak sumljam na jedan dio matične na kojoj je problem sa sigurnošću od 80% :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina

Da, izgleda da je to, prema linku : https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-3080-gaming-pro-oc/3.html

plus još ona dva Surface mount elementa ispod toga.

1 0 hvala 1
14 godina
Re: Shema pcb-a grafičke kartice
gpd kaže...

Da, izgleda da je to, prema linku : https://www.techpowerup.com/review/palit-geforce-rtx-3080-gaming-pro-oc/3.html

hm gdje se to da kupiti tako je to bi bilo to, problem je nastao kad je ostao samo taj šaraf i okrenula se plastika oko tog djela, pa se pokidalo to (nova informacija). 

7 godina
Over(C)lock kaže...
gpd kaže...

hm gdje se to da kupiti tako je to bi bilo to, problem je nastao kad je ostao samo taj šaraf i okrenula se plastika oko tog djela, pa se pokidalo to (nova informacija). 

OK, 

mislim da se radi o ovim kondenzatorima :

C615 

4.7 uF 

6.3 V

20 %

X5R ili X6S

0603

C630, C631

22 uF

6.3 V

20 %

X6S

0805

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.11.2025 21:46 (gpd).
14 godina

probat ću ih nabavit, to bi bilo pametno dati nekom ko se bavi mikro lemljenjem vjerujem pa ću naći nekog, naravno ako neko ima preporuku bilo bi dobro, također može li se ti kondenzatori skinuti s neke druge kartice, čine mi se isti i neki uobičajni elementi jer su posvuda i jednaki. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
s obzirom da chip kojemu ove komponente pripadaju nije uopce zalemljen tvornicki, moguce je da iste nisu potrebne za ispravan rad graficke.

mozda jesu, ali bez tocne sheme nema smisla nagadjat. ko ni o vrijednostima komponenti.

kondenzatori mozda izgledaju jednaki, ali nisu, ima ih bezbroj.
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.11.2025 20:19 (dabar_solta_V2).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
dabar_solta_V2 kaže...
s obzirom da chip kojemu ove komponente pripadaju nije uopce zalemljen tvornicki, moguce je da iste nisu potrebne za ispravan rad graficke.

mozda jesu, ali bez tocne sheme nema smisla nagadjat. ko ni o vrijednostima komponenti.

kondenzatori mozda izgledaju jednaki, ali nisu, ima ih bezbroj.

da probam upaliti bez toga? 

9 godina
rizik je da ne napravis veci kvar nego je.
da se mozda ne radi o nekim bitnim komponentama, bez sheme nema smisla nagadjat, da je moj gpu proba bi definitivno boota li, ali ne mogu ti preporucit jer svasta se moze dogodit, pogotovo ako su na kontroli vrm-a komponente koje fale.

kolega gpd mozda ima shemu?
7 godina
dabar_solta_V2 kaže...

kolega gpd mozda ima shemu?

Pogledaj ovdje : link

9 godina
nazalost ne nalazim palit pcb tu, zapravo nigdi ne nalazim, odakle tebi one vrijednosti na prvom postu?
7 godina
dabar_solta_V2 kaže...
nazalost ne nalazim palit pcb tu, zapravo nigdi ne nalazim, odakle tebi one vrijednosti na prvom postu?

Znači, na redditu sam pronašao da su ta tri elementa, elementi C615, C630, i C631.
onda sam pronašao link na sheme grafičkih kartica 3080.

Preuzeo par tih shema i vidio da su sheme iste, To je uglavnom to.

14 godina
gpd kaže...
dabar_solta_V2 kaže...

Znači, na redditu sam pronašao da su ta tri elementa, elementi C615, C630, i C631.
onda sam pronašao link na sheme grafičkih kartica 3080.

Preuzeo par tih shema i vidio da su sheme iste, To je uglavnom to.

Pa koliko vidim ima ih na aliju za uzet pa ću to isto i napraviti: LINK a onda dalje vidjet kako ih zalemiti, nebi htio nešto još usput zeznuti. Tek onda bi sve isprobao. 

9 godina

odlicno, po datasheetu za gs7132/U15:
zanemarit referentnu shemu na redditu, ima razlika.
c615 na boardview pripada U34, koji ne postoji, u ovom slucaju nepotreban. 
c630 i c631na boardview pripadaju U15 pa su potrebni, (c615 na referentnoj shemi na slici na redditu! ne gledat imena komponenti na shemi) isti su input kondenzatori i po datasheetu dovoljan je 1uF 1x.

znaci treba mu 1 1uf i to nek zalemi blizu malog 4 pin chipa, realno mislin da ce radit i bez.

1uf mozes odlemit s bilo cega pokvarenog sta imas doma, zalemit zavisi kakvu lemilicu imas, bilo koji servis ti ovo rjesi u 30 sekundi i ako su normani ni ne naplati.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:04 (dabar_solta_V2).
2 mjeseca
suspendiran

Imas ovdje video sa popravka pod povečalom pa možda ima nesto zanimljivo sta te zanima u njemu da ja sada ne gledam kompletan video

Inače PALIT Gaming Pro i Gainward Phoenix imaju isti PCB 

Ovaj ima shemu

Moj PC  
0 1 hvala 0
9 godina
bga rebaling i slicno, nepotrebna videa, nek nadje neki pokvareni komad elektronike i proba par puta odlemit zalemit kondenzator i ako mu ide nek zalemi. koristiti flux obavezno.
14 godina
dabar_solta_V2 kaže...

odlicno, po datasheetu za gs7132/U15:
zanemarit referentnu shemu na redditu, ima razlika.
c615 na boardview pripada U34, koji ne postoji, u ovom slucaju nepotreban. 
c630 i c631na boardview pripadaju U15 pa su potrebni, (c615 na referentnoj shemi na slici na redditu! ne gledat imena komponenti na shemi) isti su input kondenzatori i po datasheetu dovoljan je 1uF 1x.

znaci treba mu 1 1uf i to nek zalemi blizu malog 4 pin chipa, realno mislin da ce radit i bez.

1uf mozes odlemit s bilo cega pokvarenog sta imas doma, zalemit zavisi kakvu lemilicu imas, bilo koji servis ti ovo rjesi u 30 sekundi i ako su normani ni ne naplati.

dakle ovo sto ste označili jedino trebam, ne treba 2, elektronike pokvarene imam, sad kako ću znati da je to 1uF s toga što skidam po dimenzijama jelda, ako sam dobro skužio ta 2 što nedostaju mjenjamo za 1 koji je veći i radi istu stvar ko ta 2 manja? mogo bi probat par puta na staroj matičnoj izvježbat se pa onda na grafi. Nemam neku profi opremu al poslužilo bi možda.

9 godina

dobro ste skuzili, idealno instrument s mogucnosti mjerenja kapaciteta, odlemit pa izmjerit.
po datasheetu je dovoljno 1uF 1 kom to je minimalno, moze veci bez problema a da pasu dimenzije mislim da je 0805.

za odlemit sa stare ploce slobodno dosta kositra da dira oba kontakta u isto vrijeme, ove kontakte na gpu di ide kondenzator prvo lagano proc s kositrom pa ocistit idealno da sta manje kositra ostane i onda s fluxom namazat, prvo jednu stranu zalemit onda drugu. ne mora izgledat tvornicki, pazljivo s pcb da se ne osteti.
ako imate kakvu pincetu olaksa posal dosta ona s tankim vrhovima.

Poruka je uređivana zadnji put jučer u 13:39 (dabar_solta_V2).
14 godina
dabar_solta_V2 kaže...

dobro ste skuzili, idealno instrument s mogucnosti mjerenja kapaciteta, odlemit pa izmjerit.
po datasheetu je dovoljno 1uF 1 kom to je minimalno, moze veci bez problema a da pasu dimenzije mislim da je 0805.

za odlemit sa stare ploce slobodno dosta kositra da dira oba kontakta u isto vrijeme, ove kontakte na gpu di ide kondenzator prvo lagano proc s kositrom pa ocistit idealno da sta manje kositra ostane i onda s fluxom namazat, prvo jednu stranu zalemit onda drugu. ne mora izgledat tvornicki, pazljivo s pcb da se ne osteti.
ako imate kakvu pincetu olaksa posal dosta ona s tankim vrhovima.

Imam HD 4550 512 ddr3 možda bi se s nje dalo skinuti samo ne mogu naći nikakvu schemu mada postoje oznake recimo C603, C371 mada su to vjv redni brojevi komponente ne i specifikacija. Također GA-f2a88x-d3h Samo trebam naći schemu s čega premjestiti i to je to ostalo će se rješiti. 

9 godina

odlicno, ako je to ova sa slike tu, i ako su oznaceni kondenzatori 0805, sigurno su 1uF i vise s obzirom na dimenzije/napone.
ako nemate kako izmjerit kapacitet zalemite jedan od ovih oznacenih plavom bojom bez puno zamaranja..

14 godina

evo radi se o točno ovoj kartici.

14 godina
dabar_solta_V2 kaže...

odlicno, ako je to ova sa slike tu, i ako su oznaceni kondenzatori 0805, sigurno su 1uF i vise s obzirom na dimenzije/napone.
ako nemate kako izmjerit kapacitet zalemite jedan od ovih oznacenih plavom bojom bez puno zamaranja..

dakle ove veće da izaberem bilo kojeg i to je to, ništa probat ću tako pa javim rezultate kad se zalemi. Ako je veći a stane nije problem koliko sam shvatio. 

9 godina
da, odgovarajuce mehanicke velicine ako je skinut s te gpu 99% sam uvjeren da je 1uF+ vrijednost. ako nekim cudom nema 0805 dimenzija ima na mbo sigurno.
14 godina

Na žalost slična situacija, mrvicu trznu ventilatori i to je to od znakova života, testirao sam je u svom kompu pa mi je obrisalo bootabilne fileove windowsa jedva vratio komp u život, potom sam zalemio ko na slici 5uf (najbliže što sam našao kapacitetom i dimenzijama) pa sam testirao ponovno ali sada na stolu, matična H110H4‑EM od nekog medion računala + 750 crosair TX stariji neki al trebo bi biti dosta, ne želi 5 beepova baca, dok recimo 2070 uredno radi (baca sliku u bios). Nisam pametan što dalje. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Over(C)lock kaže...

Na žalost slična situacija, mrvicu trznu ventilatori i to je to od znakova života, testirao sam je u svom kompu pa mi je obrisalo bootabilne fileove windowsa jedva vratio komp u život, potom sam zalemio ko na slici 5uf (najbliže što sam našao kapacitetom i dimenzijama) pa sam testirao ponovno ali sada na stolu, matična H110H4‑EM od nekog medion računala + 750 crosair TX stariji neki al trebo bi biti dosta, ne želi 5 beepova baca, dok recimo 2070 uredno radi (baca sliku u bios). Nisam pametan što dalje. 

Probaj za svaki slučaj (ako se ne varam kondenzatori 630 i 631 su spojeni na čip U46. a ne na U15):

Poruka je uređivana zadnji put danas u 23:25 (gpd).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice