ploča : asus p8z68-v
cpu : 3770 k
bios je prije ugradnje ivy-a nadograđen na zadnji i sve radi kao podmazano
glavno pitanje je šta ako:
-krenem klokat, neke postavke koje neće dati niti post a kamoli boot, čak ni ako sama ploča pri paljenu neizbaci F1 upozorenje, nego budem prisiljen ići na reset cmos..
dali se u tom slučaju bios verzija vraća na onu s kojom je ploča isporučena, ili se samo resetiraju postavke najnovije verzije biosa na defaultne..
pitam jer ako ga vrati na tamo neki tvornički bios koji je star preko godine i kusur, mogu se slikat sa bilo čime (taj nepodržava ivy), tj moram ubost nazad sandy, update bios pa uvalit ivy..ovo je samo moja mjera opreza i konkretno nisam ovo probao na navedenoj ploči pa neznam (davno na starima jesam gdje je bio slučaj da se bios vrati na tvorničku verziju)
ako neko zna ili je imao neko iskustvo bio bih zahvalan na informaciji/pomoci
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Kolko ja znam sa svojom kad resetam samo se vrate postavke na default ali ne i bios..sta se bios nebi trebo prijasnji brisat totalno i da bude samo onaj koji si zadnji instaliro ?
pa generalno kod prijašnjih ploča, on je znao vračat baš tvorničku inačicu verzije biosa...ja u mom slučaju ne smijem dozvolit da se tako što desi..al ono ponese te želja za klokanjem, lako napucat na K verziji množitelj, škrtarit na voltaži i dobit da ti on fino zamrzne čim upališ komp..i šta preostaje drugo nego reset cmos...
ovo su malo tehnička pitanja, malo sam gledao po netu nisam baš našao nešto korisno a bome ni u user manualu od ploče..
UEFI se može vratiti na tvorničku postavku samo pomoću originalnog diska koji je isporučen sa pločom. Možda još tu i tamo postoji neki alat namjenjen u te svrhe ali nas to sada ne zanima. Bitno je da imaš u rezervi na kakvom USB stiku zadnji UEFI koji se na ASUS-ovim pločama može nadograditi a da računar ne stavljaš u pogon. Samo USB stik na kojem ti je file od UEFI-ja ubaciš u poseban USB utor i klik na reset i za par trenutaka stvar je gotova.
NAPOMENA I UPOZORENJE: prije nego što to budeš radio prouči u user manual kako se to radi, posebno prouči kako treba da reimenuješ UEFI file nakon download-a sa interneta i prebacivanja na USB.