Razmazana slika, niska kvaliteta i aliasing

poruka: 14
|
čitano: 4.800
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Razmazani fontovi, niska kvaliteta sike i aliasing

Neke noći sam došao doma i zatekao windowse u banani - smanjen font, čudna rezolucija i smanjena kvaliteta slike.

To sam nekako ispravio, al nakon toga sve je šugavo.

Nakon mijenjanja SVEGA (matična, procesor, grafička, napajanje, monitor, windowsi ovi, windowsi oni) - ništa ne pomaže.

Slika je niže kvalitete (boja nije bogata, rubovi su pikselizirani, a u igrama i videima i ''plešu'').

Eto jučer su se počeli i fontovi ''razmazavat'', tj. nisu više oštri. Reinstalacija windowsa ne pomaže, pa čak nije ni do napajanja.

Jedino što nisam mijenjao je hard, seagate barracuda 7200rpm 320gb, imam ga već 4 godine.

Je li moguće da hard uzrokuje to? Je li moguće da hard umire polako pa uzrokuje grafičke probleme?

Molim Vas dajte mišljenje i neki savjet, jer stvarno već ludim!

Hvala Vam unaprijed ekipa!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

...teško je to ovako sa malo podataka o računalu...može biti monitor, kabel od monitora, matična, grafička...Neodlučan

...kaos...
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
RE: Razmazana slika, niska kvaliteta i aliasing

MBO ASUS P7P55D

intel core i5 750 Lynnfield @ 2,66 GHz 8 mb L3 cache

1 pločica Kingmax 2 Gb DDR3 1600 MHz O.C. Edition

Gainward GeForce 9800 GT 1 Gb GDDR3

ST3320620AS 320 Gb 7200.10 Barracuda HDD

Napajanje CoolerMaster 600W

Pokušavao sam i na drugom monitoru, matičnoj, grafičkoj, procesoru, napajanju, drugoj memoriji, sve sam kombinirao i mijenjao,

samo hard disk nisam. Čak sam i kablove mijenjao.

Pošto je uvijek isto (a do tog dana je sve radilo kako treba, i navedene komponente i moje stare), brijem da je hard

krivac.

Je li moguće da loš hard tako smanji kvalitetu prikaza? Fakat onda ne znam više šta bi bilo, jer sam SVE ostalo mijenjao

i provjeravao.

16 godina
neaktivan

...nisam nikad čuo da bi hard disk mogao uzrokovati takve probleme, a pošto veliš da si probao

reinstalirati windowse, virus možemo isključiti...možda da se pozabaviš sa drajverima za grafičku

i postavkama...ne znam, možda se javi netko sa boljim idejama...Cool

...kaos...
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
Jesi potpuno formatirao HD pri instalaciji windowsa? Jesi probao sedmicu, xp?
hmda
15 godina
neaktivan
Sri na duplom na mobu sam. Jesi namjestio 32 bitne boje? A za font skini tune up utilities i tamo probaj podesit clear type.
hmda
17 godina
neaktivan
RE: Razmazani fontovi, niska kvaliteta sike i alia
naerte kaže...

Neke noći sam došao doma i zatekao windowse u banani - smanjen font, čudna rezolucija i smanjena kvaliteta slike.

To sam nekako ispravio, al nakon toga sve je šugavo.

Nakon mijenjanja SVEGA (matična, procesor, grafička, napajanje, monitor, windowsi ovi, windowsi oni) - ništa ne pomaže.

Slika je niže kvalitete (boja nije bogata, rubovi su pikselizirani, a u igrama i videima i ''plešu'').

Eto jučer su se počeli i fontovi ''razmazavat'', tj. nisu više oštri. Reinstalacija windowsa ne pomaže, pa čak nije ni do napajanja.

Je li moguće da hard uzrokuje to? Je li moguće da hard umire polako pa uzrokuje grafičke probleme?

Pitanje! Dal se isto pokazuje i prilikom POSTA/bootanja ili samo u Windowsima? Ako možeš slikati mobitelom ili fotićem, bilo i super. Ovako mogu pretpostaviti da je do kabla ili grafičke.

Slash 666 kaže...
Jesi potpuno formatirao HD pri instalaciji windowsa? Jesi probao sedmicu, xp?

Kakve to ima veze ako je reinstalirao već?

Faith is only fiction.
15 godina
neaktivan

Da, 32 bitne su boje, iako se čiji kao da je kvaliteta niža. U igrama i videima je povećana pikselizacija i jagged edge problem, čak i sa uključenim AA.

Probao sam 7icu, pa opet XP, najmanje hiljadu puta. Potpuno formatiram C: particiju i radim clean install. D: i E: ne diram.

Nije do cleartype-a, nije ni uključen. Fontovi su razliveni kao da je smoothing uključen (standardni, ne cleartype). Štoviše, sad sam skužio da kad isključim font smoothing još uvijek izgleda isto. Ali ne

Fakat ne kužim šta se događa, svaki dan neš novo. Btw. to je Win XP sad o kojem pričam, on

mi je trenutno instaliran.

Ne znam otkud proizlaze te anomalije. Hardverski je definitivno. Grafičku sam mijenjao, koja

bi trebala bit logički uzrok toga - nope. Ista stvar.

16 godina
neaktivan

...zaboravio sam napisati da hard disc možeš vrlo lako provjeriti sa my computer-desni klik na
disk-properties-tools-check now-kvacica na automatically fix file system errors-start...ukoliko
ti na završetku javi da postoje bad sectory, ponovi radnju sa stavljanjem kvacice na Scan for and
attempt recovery of bad sectors...

...kaos...
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
RE: Razmazani fontovi, niska kvaliteta sike i alia

Teško je ocijeniti to kod bootanja jer je tamo reza mala, ista stvar vrijedi za post. Što se tiče ove ''razlivenosti'' slike (kao da je netko malo prstom zameljao svaki pixel), pojavila se jučer.

Reinstalacija windowsa ne pomaže ni kod toga. DVI kabel sam stavio i drugi, odnosno drugi monitor i njegov kabel, ma kakvi. Ista stvar s tom razmeljanosti. Blurry pixels.

17 godina
neaktivan

Imaš DVI ili VGA kabel/monitor input? Ljudi se često zabune i kažu DVI, a u stvari imaju analogni VGA...

VGA i DVI VGA i DVI
Faith is only fiction.
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.2.2010 1:46 (D4RKL1NG).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Imam DVI kabel, a na starom monitoru VGA. U oba slučaja slika je smekšana/razmazana, naročito se primijeti na fontovima i linijama, a jagged edge problem i manja kvaliteta boje je još od prošlog tjedna.

15 godina
neaktivan

Evo, sad opet stavio staru matičnu, memoriju i Pentium D proc, grafičku staru, opet isto, i razmazanost i plesajući pixeli rubova.

Te stare komponente su 100% ispravne uvijek bile, i vjerujem da su i sad. Uostalo isto je i na gore navedenima,

tako da nije do matične/memorije/procesora/grafičke/napajanja/SATA kablova itd.

Probao sam i VGA kabel na monitoru, te stari monitor s VGA kablom. Zamjenski DVI kabel nemam.

Napajanje sam promijenio - ništa opet.

Checkdisk za C: pokazuje da je sve ok. Za D: i E: ću još pokrenut.

Jedino ostaje hard...

Totalno bizarno

17 godina
neaktivan

Skini neki linux live CD (ubuntu, mint...) i bootaj. Tako možeš eliminirati hard.

Nego, ajde preseli komp u drugu sobu i uključi ga direktno u zidnu utičnicu pa vidi, možda imaš smetnje/šum u sobi.

Faith is only fiction.
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.2.2010 23:57 (D4RKL1NG).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice