RAID - Pianja, pomoćt

poruka: 8
|
čitano: 1.993
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
RAID - Pitanja, pomoć
Dakle neznam puno o ovome a google mi ne daje baš odgovore koje želim.
Ako netko ima znanja i volje da mi objasni malo o ovome, bilo bi super!

1. Treba li se za RAID nešto posebno spajati u kućištu? (Spajati drugi kabeli i ostalo...)

2. Mogu li napraviti RAID iako mi hard diskovi nisu identični?

3. Moram li brisati sve sa kompjutera, tj. hoće li se moje datoteke sačuvati?

4. Treba li RAID controller?

Imam dva WD-ova HDD-a koji nisu skroz isti, jedan je kapaciteta 596 GB,a drugi 465 GB, matična Gigabyte P55-UD3.

Kad bi mi odgovorili na ova pitanja, onda bih vas malo dalje mučio sa BIOS-om i ostalim ako nije problem
Gigabyte P55-UD3, Thermaltake Toughpower XT 775W, Intel Core i5 750, ATI Radeon HD 5850 VTX, G.SKILL 4 GB RAM DDR3 1600 MHz, 1TB HDD, Razer Copperhead, Razer Lycosa, Logitech X-210

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RAID - Pianja, pomoćt

1. Svakako da se svaki HDD mora spojiti na napajanje i ploču...logično!

2. Ne preporučuje se kreiranje RAID polja od različitih HDD-a!

3. Ovisi koje RAID polje kreiraš. Da bi kreirao RAID 0 moraš sve brisati i nanovo instalirati OS. Kada kreiraš RAID 1 ne moraš ništa brisati.

4. Svaka moderna matična ploča ima RAID controller tako da dodatan hardware ne trebaš!

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Re: RAID - Pianja, pomoćt
phoenix2003 kaže...

1. Svakako da se svaki HDD mora spojiti na napajanje i ploču...logično!

Nisam to mislio. Trenutno su spojeni oba dva, ali zanimalo me treba li nešto mijenjati u onom regularnom spoju.

Htio sam RAID 0, ali kako kazete da se ne preporucuje od razlicitih HDD-a, ništa od ovoga. Hvala.

Gigabyte P55-UD3, Thermaltake Toughpower XT 775W, Intel Core i5 750, ATI Radeon HD 5850 VTX, G.SKILL 4 GB RAM DDR3 1600 MHz, 1TB HDD, Razer Copperhead, Razer Lycosa, Logitech X-210
17 godina

Ma samo sibaj nece ti se nista dogoditi ako su razliciti diskovi.

Takodjer bi bilo dobro objasniti zasto ne razliciti(po cemu razliciti? velicini? modelu?) diskovi.

Ne vidim di je problem, nece raditi mirroring, a i da ga radi jedino sto ce izgubiti je ~131GB koji se nece moc preslikat.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.1.2013 23:46 (Ante).
16 godina
RAID - Pianja, pomoćt

Imam jedan WD Green od 2TB, star oko 2 god koji koristim na mreži(MyBook World Edition) i sad razmišljam da kupim još jedan novi Green od 2 TB i stavim ih u neki NAS u RAID1, koliko je to pametno? Ako kupim novi, vjerojatno neće biti identičan jer je ipak 2god razlike, ali predpostavljam da je ipak bolje nego 1. Na njemu imam sve, a ovako nemam čak ni backup(osim par GB najbitnijih slika)

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RAID - Pianja, pomoćt

Pa smisao RAID 1 i jeste da jedan disk (u tvom slučaju bi bio ovaj novi) čuva podatke sa drugog diska (u tvom slučaju ovaj stari). Mada 2 godine za WD i nije puno. Ja imam Black 1TB koji radi 4-5 godina bez najmanjeg problema.

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
Znam, nego mislio sam hoće li biti nekih problema zbog razlike?
While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
15 godina
neaktivan
RAID - Pianja, pomoćt

Neće.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice