Problem sa PC-om, molim za pomoc!

poruka: 67
|
čitano: 14.111
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
suspendiran
Re: Problem sa PC-om, molim za pomoc!
Old Iggy kaže...
Cryogenic kaže...

Znači Youtube nije izvor informacija?

Nije dovoljno dobar. Bolje je početi s dokumentacijom osnova.

Na YT se da naći svašta. A već sam pitao za neki YT koji bi mu mogao pomoći.

Cryogenic kaže...

Ne, skoro 40 godina iskustva (iliti, šarafljenja). Dovoljno?

Kakve veze ima tvoje iskustvo sa njegovim problemom i da si sam pomogne?

Nikakve. Na njegov se problem nisam ni osvrtao.

Čitaj malo bolje.

Kako nisi, rekao si ako ne želi radit štetu najbolje neka ne dira.

https://www.youtube.com/results?search_query=how+to+change+power+supply

Evo jedno 10 tutoriala kako zamjeniti napajanje. Da nije korisno nebi ovoliko ljudi gledalo kako zamjeniti napajanje.

Tona tutorijala, pa nije rocket science.

17 godina
Cryogenic kaže...
Old Iggy kaže...

Čitaj malo bolje.

Evo jedno 10 tutoriala kako zamjeniti napajanje. Da nije korisno nebi ovoliko ljudi gledalo kako zamjeniti napajanje.

Da, na njegov se problem nisam ni osvrtao, vidiš da ne čitaš.

Znači, ima rezervno napajanje?

Ima alat?

Ima znanje kako zamijeniti napajanje?

Nego, link na njegov problem, ne zamjenu napajanja?

14 godina
suspendiran
Old Iggy kaže...
Cryogenic kaže...
Old Iggy kaže...

Čitaj malo bolje.

Ima alat?

Nisi mi jasan, "na njegov problem se nisam ni osvrtao", a na koji njegov problem si se osvrtao? Nije tema jel ima alat ili rezervno napajanje, pričamo o korisnosti Youtube tutoriala i samopomaganju. Tvojih 40 i mojih 35 godina iskustva nas sigurno ne čini prorocima da bi znali hoće netko zapest ili ne u rješavanju nekakvog problema.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2022 21:32 (Cryogenic).
17 godina
Cryogenic kaže...
Old Iggy kaže...

Ima alat?

Nisi mi jasan, "na njegov problem se nisam ni osvrtao", a na koji njegov problem si se osvrtao? Nije tema jel ima alat ili rezervno napajanje, pričamo o korisnosti Youtube tutoriala i samopomaganju.

Da, treba znati čitati. Na nijedan od ta dva problema se nisam osvrtao. Pravilan odgovor na svoje pitanje je dobio od forumaša, treći post u thrreadu.

Kao što več polako shvaćaš, YT je tema, koji je jako "opasan". Da se naći dobrih, ali i krivih stvari.

U ovoj priči samo YT ne služi ničemu. Nema iskustva, dijelova, mentora. Da pogleda cijeli YT ne može se dalje pomaknuti od toga.

4 godine
protjeran
mzopg kaže...
Cryogenic kaže...
mzopg kaže...

Ma sitnica, evo da vas povežem s kolegom pravi_covijek koji to sredi u 15min. uz pomoć youtubea. 

https://forum.bug.hr/forum/post/komentari-clanaka-bughr/studija-otkriva-jesu-osobni-podaci-ugrozeni/6575779.aspx

Zašto ne, za prvu ruku takvi tutoriali mogu bit od velike pomoći za onoga ko nezna i možda mu može pomoć na brzinu nekakvo riješenje takvog tipa. Neznam čemu smijuljenje. Kolko gledam ima na youtube'u i kako se mjenja i napajanje i grafička, u svakom slučaju bilo kakav izvor znanja dobro dođe. A ovaj je još i praktičan.

Pročitaj temu koju sam linkao pa ćeš vidjeti da moj komentar nije bio u stilu da je nemoguće nešto naučiti i da nema nikakve koristi od tutorijala i youtubea.

Kolega pravi_covijek je mislio da si sam pomogne ako može i da bi si brže riješio problem uz pomoć youtube'a nego nosit na servis i čekat jedno 2 tjedna, al bug forum je pun cjepidlaka koji jedva čekaju sjest nekom na kičmu i izrugivat se tak da me ne čudi tvoja reakcija.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2022 21:43 (OnTime).
14 godina
suspendiran
Old Iggy kaže...

Da, treba znati čitati. Na nijedan od ta dva problema se nisam osvrtao. Pravilan odgovor na svoje pitanje je dobio od forumaša, treći post u thrreadu.

Kao što več polako shvaćaš, YT je tema, koji je jako "opasan". Da se naći dobrih, ali i krivih stvari.

U ovoj priči samo YT ne služi ničemu. Nema iskustva, dijelova, mentora. Da pogleda cijeli YT ne može se dalje pomaknuti od toga.

Nema razloga da se sad uzdižeš u nebesa i praviš se pametan i zamataš sad u celofan i kompliciraš, 40 godina iskustva te ne čini prorokom da bi znao hoće li netko negdje zapest u problemu ili ne, nemoj prognozirat loto brojeve i ne gataj iz šolja, pusti ljude da si sami pokušaju pomoć ako im nije problem, nemoraš ih odma prestrašit, ajme napravit ćeš štetu, ako im bude kompliciran tutorial na youtube'u neka nose na servis. Neznam čemu forsiranje "radije nemoj napravit ćeš štetu", ti već vidiš unaprijed problem koji nemora da se desi. Postoje ljudi koji u svemu vide probleme a ne praktična rješenja, jebiga. Pa neće mu youtube kod upisa "zamjena napajanja" izlistat kako napraviti bombu od kućnih namirnica i da će odletit u zrak skup sa cijelim selom. Ti si i dalje prorok i siguran si kako se on nemože pomaknut dalje od toga. Presiguran si u svoja razmišljanja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2022 21:59 (Cryogenic).
17 godina
Cryogenic kaže...
Old Iggy kaže...

Nema razloga da se sad uzdižeš u nebesa i praviš se pametan i zamataš sad u celofan i kompliciraš, 40 godina iskustva te ne čini prorokom da bi znao hoće li netko negdje zapest u problemu ili ne, nemoj prognozirat loto brojeve i ne gataj iz šolja, pusti ljude da si sami pokušaju pomoć ako im nije problem, nemoraš ih odma prestrašit, ajme napravit ćeš štetu, ako im bude kompliciran tutorial na youtube'u neka nose na servis. Neznam čemu forsiranje "radije nemoj napravit ćeš štetu", ti već vidiš unaprijed problem koji nemora da se desi. Postoje ljudi koji u svemu vide probleme a ne praktična rješenja, jebiga.

Ovdje smo da bi dali savjete. Savjet "prvo probaj sam" baš i nije dobar, ako nema ono prije nabrojano.

Upravo zato jer sam se nagledao svega sam to i rekao.

A na onima koji "prvo probaju sami" se najbolje i zarađuje.

4 godine
protjeran

.

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2022 22:06 (OnTime).
14 godina
suspendiran
Old Iggy kaže...

Opet gatanje iz šolje, nikako da se makneš od tog mentaliteta "Imam uvid u sve na svijetu i sve znam unaprijed".

Poruka je uređivana zadnji put čet 15.12.2022 22:08 (Cryogenic).
17 godina
Cryogenic kaže...
Old Iggy kaže...

Opet gatanje iz šolje, nikako da se makneš od tog mentaliteta "Imam uvid u sve na svijetu i sve znam unaprijed".

Moram priznati da me fascinira tvoja opsesija gatanjem.

13 godina
vale-20- kaže...

Da, nemogu doci do biosa niti icega. Kad upalim komp on svijetli, ali nedaje nikakvu sliku, iman ssd, ali se pali 15sec i neda nikakvu sliku i samo se opet ponovo pokrene i tako u krug. Nisam bas strucan oko toga svega, uvijek mi frend to rijesavao. Imam grafu 3070 i 750W napajanje, ako to sta znaci, mozda je napajanje slabo, nezz, ali garant je nesto riknulo.

Taj boot "cycle" koji si opisao, uvijek je u mojim slučajevima završavao sa pregorenim napajanjem, ili RAM-om.

Probao bi 1 stick RAM-a povaditi ostalo, uključujući i HDD, dovoljno kabel odspojiti, fanove, nepotrebnu periferiju (samo miš + tipkovnica) . Probati upaliti, ako neide, testirati sa drugim ramom..

Ako i dalje neće nekih 90% da je napajanje 

everyday i'm shuffling...
6 godina
Luka123 kaže...
vale-20- kaže...

Da, nemogu doci do biosa niti icega. Kad upalim komp on svijetli, ali nedaje nikakvu sliku, iman ssd, ali se pali 15sec i neda nikakvu sliku i samo se opet ponovo pokrene i tako u krug. Nisam bas strucan oko toga svega, uvijek mi frend to rijesavao. Imam grafu 3070 i 750W napajanje, ako to sta znaci, mozda je napajanje slabo, nezz, ali garant je nesto riknulo.

Taj boot "cycle" koji si opisao, uvijek je u mojim slučajevima završavao sa pregorenim napajanjem, ili RAM-om.

Probao bi 1 stick RAM-a povaditi ostalo, uključujući i HDD, dovoljno kabel odspojiti, fanove, nepotrebnu periferiju (samo miš + tipkovnica) . Probati upaliti, ako neide, testirati sa drugim ramom..

Ako i dalje neće nekih 90% da je napajanje 

Otkaci i tastaturu i mis. Imao sam ja slucaj da sam 2 dana gatao ( kao što Iggy kaže) zašto je komp mrtav. Na kraju se ispostavilo da je tastatura. ODspojim tastaturu komp najnormalnije radi. Na dvije moje radi. Njegova na moja dva kompa radi. Samo kombinacija njegov komp i njegova tastatura nista. Mrtav... Ta ista i dan danas radi najnormačnije pa ti budi pametan....

14 godina
suspendiran
Old Iggy kaže...
Cryogenic kaže...
Old Iggy kaže...

Moram priznati da me fascinira tvoja opsesija gatanjem.

A gle, nemoj ništ zamjerit al nemora značit da će sve završit sa katastrofom, sa negativnim pretpostavkama i predrasudama i  da si siguran da će nešto loše ispast,  imaj malo vjeru u ljude i nabaci koji put optimizam .

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.12.2022 9:50 (Cryogenic).
10 godina

Ne uči se na popravljanju kompa, već na slaganju novog od nule... to bi trebao biti početak... biranje komponenti i slaganje. Sad je to dosta jednostavnije jer nema npr jumpera na pločama, a ni na diskovima (master/slave zaebancija)... nema startup diskete... sve je s te strane dosta plug&play al onda dođeš do milion i jedne opcije u biosu... svako vrijeme nosi svoje.

Ali savjetovati nekome da krene učiti dijagnostikom jednostavno nije dobar savjet. Dijagnostika je finiš, kad savladaš hardvare i software.

Moj PC  
1 0 hvala 0
3 godine
protjeran
Onda si jako loš u tome.
Najbolje se uči na svojim greškama.
17 godina
silvio3105 kaže...
Onda si jako loš u tome.

Glupi uče na svojim greškama, pametni na tuđim.

3 godine
protjeran
Jedino ako imaš nekog pored sebe kako bi se reklo.
9 godina
neaktivan

Nema ništa slađe nego kad zajebeš, skužiš da si zajebao i onda moraš sastavit neku priču da se izvučeš 

pan y agujas

4 0 hvala 0
10 godina
Old Iggy kaže...
silvio3105 kaže...
Onda si jako loš u tome.

Druze nitko nece uzet ispravan laptop(primjera radi), otvorit ga i "popravljat"....Uz posao koji obavljam, servis elektronike mi je "Mini job" tako reci, kako sam naucio? Na neispravnim stvarima..

Moja preporuka svima koji se zele time bavit/naucit, ako bas nemas nista strgano doma, uzmi od nekog, ja sam kupovao neispravne graficke i laptope, izbjegavo tad u to doba srednju,"bolestan" stalno bio, da bi noci provodio iznad PCB-a sa unimetrom u rukama i trazio kratki spoj, i isplatilo se, ne samo tad, vec i sad...Youtube, sad moze pomoc jos vise nego sto je mogo kad sam ja kreto u svijet IT-a..Moj youtube su bili tata i tetak koji su to radili i od toga zivili...

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
17 godina
Hazzard From da Hood kaže...
Old Iggy kaže...
silvio3105 kaže...
Onda si jako loš u tome.

Druze nitko nece uzet ispravan laptop(primjera radi), otvorit ga i "popravljat"....Uz posao koji obavljam, servis elektronike mi je "Mini job" tako reci, kako sam naucio? Na neispravnim stvarima..

Moja preporuka svima koji se zele time bavit/naucit, ako bas nemas nista strgano doma, uzmi od nekog, ja sam kupovao neispravne graficke i laptope, izbjegavo tad u to doba srednju,"bolestan" stalno bio, da bi noci provodio iznad PCB-a sa unimetrom u rukama i trazio kratki spoj, i isplatilo se, ne samo tad, vec i sad...Youtube, sad moze pomoc jos vise nego sto je mogo kad sam ja kreto u svijet IT-a..Moj youtube su bili tata i tetak koji su to radili i od toga zivili...

Znači, kao što sam rekao: imati dijelove, alat, mentore...

14 godina

Prije toga svega treba imati volju.

10 godina
Old Iggy kaže...
Old Iggy kaže...
silvio3105 kaže...
Onda si jako loš u tome.

S te 3 stavke se u potpunosti slazem..Neznam koje si godiste, ni koliko ti je godina, ali eto u danasnje doba je tako da mentor vise nema znacenje isto kakvo je imalo kad sam ja bio 14,15 godina i poceo s time..Sad sve ide online..No kako bilo, upravu si...Slucajno da netko cita ovaj thread i zanima ga to i zeli bavit takvim stvarima, Nortbridgefix na youtube, odlican recemo "Mentor", cak i ja koji sam dosta dugo u poslu, cuo pokoju korisnu stvar koju kao "profi" nisam znao, a s obzirom da su mu videi 90% PS4,PS5,Xbox,nintendo popravci portova i ploca te laptopi, moglo bi bit interesantno za nekog tko je zagrijan za mikrolemljenje i popravak maticnih..Ako nista drugo, s malo volje i predznanja elektrotehnike i elektrotehnickih sklopova ce skuzit koncept lokaliziranja kvara.

“Computers make excellent and efficient servants, but I have no wish to serve under them.”
10 godina
fer-de-lance kaže...

Nema ništa slađe nego kad zajebeš, skužiš da si zajebao i onda moraš sastavit neku priču da se izvučeš 

Da da lijepe uspomene hahahah, 2004, socket 478 na tatinom pcu, stalno se reseto pc dok sam serious sam prasio, idem ga ocistit,pastu zamjenit,da bi na kraju strgo 3 nozice s proca nakon cupanja njega i hladnjaka skupa..Vrati sve nazad i pravi se lud koda se nista nije desilo te ostatak dana razmisljo kaku pricu slozit starom kad vidi strgane nogice 

17 godina
Old Iggy kaže...

S te 3 stavke se u potpunosti slazem..Neznam koje si godiste, ni koliko ti je godina, ali eto u danasnje doba je tako da mentor vise nema znacenje isto kakvo je imalo kad sam ja bio 14,15 godina i poceo s time..Sad sve ide online..

Eh, koje godište... Počeo s 8" disketama i, među ostalim, prvim picekima bez HDD-a.

Problem s YT i sličnim izvorima je jednostrana komunikacija i ograničen skup informacija, bez strukturirane osnove.

To je jako nezgodno.

10 godina
Old Iggy kaže...
Old Iggy kaže...

S te 3 stavke se u potpunosti slazem..Neznam koje si godiste, ni koliko ti je godina, ali eto u danasnje doba je tako da mentor vise nema znacenje isto kakvo je imalo kad sam ja bio 14,15 godina i poceo s time..Sad sve ide online..

Eh, koje godište... Počeo s 8" disketama i, među ostalim, prvim picekima bez HDD-a.

Problem s YT i sličnim izvorima je jednostrana komunikacija i ograničen skup informacija, bez strukturirane osnove.

To je jako nezgodno.

Sve jasno onda, ja sam malko mladji, ja sam poceo sa 3.5" ...Istina da,90% je tako,ali eto, primjer Nordbridgefix, covjek stvarno objasni sta kako i zasto, i mislim da nekom "pocetniku" sa malo volje i predznanja, bi bilo lako pohvatat sve..Youtuberi tipa "e na ovoj ploci je problem ovaj mosfet" dislajk odma, i block, jer ja razumijem zasto je taj mosfet problem, ali netko ko hoce naucit, nece razumit ni zasto ni kako je doso do tog mosfeta..

9 godina
neaktivan

Počeo sa 8 bitnim mašinama ... eh, kad je to bilo ....

Popravci joystika i oko toga, pa na čipove commodorca,amige i ....

Ufff, lijepo vrijeme ....

Makar moram priznati, i nakon svih tih godina još moram učiti, tako da ko i u medicini, uvijek nove stvari ...

Poruka je uređivana zadnji put uto 20.12.2022 11:20 (nbdy32).
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina
Old Iggy kaže...
...

To je jako nezgodno.

Imas preko 50 ;) Sjecam te se sa news servera a ja poceo tj sjecam se 5,2" disketa a koristio 3,5" ;) A ja imam 50 ;)

....

Sve jasno onda, ja sam malko mladji, ja sam poceo sa 3.5" ...Istina da,90% je tako,ali eto, primjer Nordbridgefix, covjek stvarno objasni sta kako i zasto, i mislim da nekom "pocetniku" sa malo volje i predznanja, bi bilo lako pohvatat sve..Youtuberi tipa "e na ovoj ploci je problem ovaj mosfet" dislajk odma, i block, jer ja razumijem zasto je taj mosfet problem, ali netko ko hoce naucit, nece razumit ni zasto ni kako je doso do tog mosfeta..

balavac ;)

14 godina
neaktivan
Posmatrač kaže...

Imas preko 50 ;) Sjecam te se sa news servera a ja poceo tj sjecam se 5,2" disketa a koristio 3,5" ;) A ja imam 50 ;)

5.25" molim lijepo.  koliko su mi muka zadale...

17 godina
Posmatrač kaže...
Old Iggy kaže...
...

To je jako nezgodno.

Sve točno.

Je, Usenet, Gopher i Veronica - zadnja "nevina" doba interneta.

BTW, još su "spremne" u ladici, nekad radile, danas za uspomenu, dugo sjećanje i povremeno pokazivanje...

6 godina
Old Iggy kaže...
Posmatrač kaže...
Old Iggy kaže...
...

To je jako nezgodno.

Sve točno.

Je, Usenet, Gopher i Veronica - zadnja "nevina" doba interneta.

BTW, još su "spremne" u ladici, nekad radile, danas za uspomenu, dugo sjećanje i povremeno pokazivanje...

Lijepa vremena... Usenet......

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice