Pozdrav ljudi ,
Pa kak naslov kaze , kupio sam sapphire radeon hd 5670 pred kojih 2 i pol mj u Linksu. Prethodno sam se raspitao jel ce radit na mojoj staroj konfi na jednom drugom forumu , i rekli mi ljudi da hoce, stigne meni grafa , ja nju uredno pristekam kad ono k***c , pritisnem gumb za paljenje , krene komp i odma nakon 2 sekunde se ugasi... prođe par sec krene on opet sam i nakon 2 sec opet krepa , i tako konstantno. Stavim ja staru grafu (ati radeon x1050 (neka iz biblijskog doba valjda)) al ono , opet ista stvar - ne radi. Odem svome kumu s tom novom , pristeka je on sebi , pali mali ko iz topa. Nakon par dana zove stari nekog lika koji popravlja kompove i navodno kuzi te stvari , dođe on , pa isprobava , pa vadi ovo pa vadi ono , ovaj kabel onaj kabel, sve nesto drka, isprobava komponentu po komponentu , ja gledam ko budala , ne kuzim te metode ispitivanja , i nakon 2 , 2 i pol sata kaze on meni - to ti je novija graficka - a ti imas malo slabije napajanje , njoj treba vise i ona je povukla najjace i krepo ti je slot. (neznam kako , ni na koju foru , ni jel to opce moguce)Imao sam neko stock napajanje od 400W od MS industriala jos kako je cale kupio komp pred 3-4 godine , nista dirano nije. Kaze on imam ja neku maticnu doma, ne koristim je, probat cemo na njoj da slucjano nije neki sasvim deseti problem . Odemo do njega , prispoji on to, skroz ista stvar, osla i ta maticna. (ima tu jos dogadaja izmedju al nisam doso pisat dnevnik nego svoj problem i da eventualno dobijem kvalitetan odgovor). Neda meni vrag mira , ode ja opet do kuma , prispoji , opet od prve radi normalno , probao je i igricu neku pokrenut i islo je. On isto ima napajanje od MS industriala al 450W. I buduci da sam u totalnom skripcu s novcem tek se sad prikupilo nesto. Komp mi je skroz zastario da se neki dijelovi duze vrijeme ne koriste. Sad se nesto novca malo prikupilo i uzeo bi po trgovinama narucio netom komponenti pa da profunkcionira normalno. E sad tu dolazi glavno pitanje... Jel matična stvarno mogla riknut od premalo napajanja , kad bi uzimao nove stvari , uzeo bi neko od 600W napajanje onda (ako je ovo sta mi je lik reko istina). I kad kupim nove komponente kolko mogu biti siguran da je graficka 100% ispravna i da se nece stvar opet ponovit ista stvar i da nece krepat maticna. Ne bih zelio bas da kupim nove komponente i onda eventualno sj***m jos vise stvar jer sam siguran da u tom slucaju ne vazi garancija i da sam bacio novac kojeg se ionako nema previse.
Takodjer ostala su mi 2gb ddr2 rama i ako bi uzimao novu maticnu i ddr3 rame jel bi se osjetila neka znatnija razlika izmedju 800mhz i 1333mhz, tj jel ima opce kakve velike razlike izmedju ddr2 i ddr3? za proc sam mislio uzet amd athlon II x3 450. Da ne radim novu temu jel bi mi znali preporucit koju maticnu da to moze drzat na sebi , al takodjer i da nije preskupa (s novcima sam stvarno na minimumu). Unaprijed hvala i molim vas za ozbiljne odgovore, iako znam da ovo sto sam napisao moze zvucat skroz glupavo (al se ja u to jednostavno ne kuzim bas). :)