Pregrijavanje laptopa

poruka: 10
|
čitano: 6.744
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Pregrijavanje laptopa

Trebam pomoć {#}

Laptop je HP G62 A10EM. Jako se zagrijava nakon kratkog korištenja (nekih 30-ak minuta) browsera, ili neke manje zahtjevne igrice itd. Temperature u speedfanu su: 50° HDD, a grafička i procesor su oko 90°.
Kad god igram neku igru (npr. Team fortress 2 na 640x480, sve low itd.) sa 60 fps-a se spusti na 5-6 i nakon minute opet na 60, i tako se vrti u krug.

Laptop je bil nedavno u servisu na čišćenju, napravio sam reinstall windowsa, imam onu podlogu sa ventilatorima dodatnim, ali ništa ne pomaže.

Pa eto, ako netko zna nešto kaj bi moglo pomoć, neka slobodno napiše ;)

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Pregrijavanje laptopa

jesu ti promjenili pastu od proca i grafe?jesu dobro zasarafili nazad sve heat-sinkove?

premda to je hp...dizajniran da se pokvari :)

otkup neispravne elektronike
13 godina
neaktivan
starsam kaže...

jesu ti promjenili pastu od proca i grafe?jesu dobro zasarafili nazad sve heat-sinkove?

premda to je hp...dizajniran da se pokvari :)

Neznam za pastu, budem pital sutra. Hvala na odgovoru {#}

15 godina

Ma samo očisti hladnjak. Zaprljao se od prašine pa zrak ne može da prolazi. Možeš za početak jako puhnuti u njega nekoliko puta a najbolje kompresovanim zrakom (pažljivo).

16 godina
matejmoo kaže...

.. 

Laptop je bil nedavno u servisu na čišćenju, napravio sam reinstall windowsa, imam onu podlogu sa ventilatorima dodatnim, ali ništa ne pomaže.

..

- nosio si u servis zbog pregrijavanja? Koji je bio rezultat servisiranja (osim naplćenog posla), tj jesu li temp. nakon servisa bile normalne ili jednake (više) kao i to dali su ikad bile niže (dok je bio nov)?...

- nosi ga nazad na servis i reklamiraj (loše obavljen posao).

- install-reinstal OSa nema veze, osim konkretnih podešavanja tj opcije u BIOSu i driverima za regulaciju temp.-hlađenja.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Moja preporuka nemoj to nosit u servis nego nađi nekog momka koji to radi u fušu po oglasnicima i daj mu da ti promijeni termo paste i očisti sve hladnjake. Ova gospoda po servisima nemaju volje pa sve takve popravke rade preko neke stvari i triput su skuplji od fušera. a fušeri puno bolje naprave posa.

14 godina
protjeran

Laptop se zagrijava zbog toga što mu sustav odvođenja topline ne radi više kako bi trebao. Ne radi iz 2 osnovna razloga:

1. Hladnjaci su zaštopani prašinom i pahuljicama od tekstila.

Bez otvaranja se može ispuhati i djelomično otkloniti problem na 2 načina:

a) ako nemaš kompresor jednostavno pušeš u otvor za hlađenje. Pahuljice će odletjeti i otvor će biti čišći. Najvjerojatnije će odletjeti na ventilator, koji će ih "iskompresirati" i baciti negdje sa strane.

b) ako imaš kompresor ili ako imaš volje otići do benzinske, puši kompresorom u otvor.

Bilo bi dobro fizički doći do ventilatora, pa povaditi te pahuljice. Na nekim laptopima se može jednostavnim skidanjem poklopca i to možeš sam a na nekim treba rastaviti pola laptopa i to NEMOJ sam raditi, osim ako nisi vješt takvim i sličnim stvarima.

2. Termopasta je izgubila svojstva.

Termopasta koja se najčešće koristi je neki čudan silikon koji se s vremenom stvrdne i izgubi svojstva.

Potrebito ga je skinuti i sa procesora i hladnjaka te staviti novu. Bilo bi dobro staviti aluminijsku pastu ili tekuće srebro jer s vremenom te dvije paste ne gube svoja svojstva kao silikonska pasta koje s inače stavlja i na taj način dobiješ trajno rješenje.

Također je potrebno obratiti pažnju i na ventilator. S vremenom mu se ležajevi napune prašinom do te mjere da sporije vrti a događa se čak i da uopće ne vrti. Obvezatno zamjeniti novim, a u nuždi pomaže malo WD40 spreja. Ventilator će se okretati puno bolje, no novo je novo. Na starijim ventilatorima ležajevi otiđu u vječna lovišta pa ventilatorui buče.

Praksa govori da dobar dio računala, bila ona laptop ili desktop, s vremenom crknu zbog problema sa hlađenjam (zaštopani hladnjaci i/ili termopasta koja je izgubila svojstva). Obično se kaže, "crkla mi ploča" ili "crko procesor" a ne kaže se, "crko mi procesor od pregrijavanja" ili "zeza me ploča jer je sva zeznuta uslijed rada na previsokim temperaturama.

Moj savjet, posvetiti veliku pažnju odvođenju topline i vaše računalo će živjeti daleko duže.

Sretno

Izrada internet stranica - http://www.bug.hr/forum/topic/softver-literatura-usluge/prodaja-izrada-internet-stranica-najpovoljnije/91529.aspx
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.5.2012 9:09 (Seo).
17 godina
neaktivan
Pregrijavanje laptopa

ovako, u zadnjih 2 tjedna laptop mi se poceo nenormalno grijat temp proc do 97, maticna 93 stupnja...

bio sam ga rastavio ocistio ventilator od prasine iako nije bilo nesto prasine mozda nokat prsta, stavio termalne paste na proc i grafu ali skoro pa nista nije pomoglo

i dalje je temp visoka doseze isto preko 90 stupnjeva....

jel moguce da je problem do samog hladnjaka i toplinske cijevi? da to ne radi vise kako spada....

ako netko znaci tocno o cemu se radit bio bih zahvalan. PS. laptop toshiba L300D

roko

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

moguce da je heatpipe izgubio plin ili  ako si ga savijao pa zacepio kapilaru ista stvar... i sad nema funkciju...

probaj to ovako provjerit,skini dolje heatpipe i uzmi upaljac i grij tamo gdje je procesor i vidi dali ce rebra od hladnjaka postati vruca,ali grij 2-3 sekunde samo!ako postane vruce,onda radi i imas neki drugi problem...a s obzirom na starost laptopa,nebi se cudio nista da te nesto drugo muci ...

otkup neispravne elektronike
16 godina
... gornji savjet, samo druga (jednostavnija) verzija. Otvori notebook i prstom provjeri toplinu hladnjaka (dalje od CPU-GPU), ako je na finovima toplo tad radi (odvodi toplinu), ako je hladno... možda je loš kontakt (pritisni) ali vjerojatno da je iscurila tekućina-plin. Novi hladnjaci za notebook bi trebali biti cijenom 300-400kn samo je problem dobavljivosti konkretnog modela (ili traženja u oglasniku).
C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice