Pregrijavanje GeForce 310M

poruka: 3
|
čitano: 2.093
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina

Imam Toshiba Satellite U500-1F5 (Core i5 2.26, 4GB RAM, GeForce 310M 512MB). Kada sam kupio laptop, koristio sam Win7 Home Premium x64 koji je dosao sa njim, i sve njegove drivere, i igrao sam normalno sve igrice. Nakon nekog vremena, prestao sam igrati bilo sta, a u tom periodu sam promjenio i Windows na Win7 Ultimate x64. Odnedavno mi se poceo gasiti laptop nakon 5-10 minuta igranja,bez ikakvog upozorenja (U Windows log-u kaze: unexpected shut down, Code: 6008). Posumnjao sam da se nesto pregrijava,pa sam instalirao Lavasys Everest, i pratio temp. dok igram. Temp. CPU-a se dize na max 95-96 C, a GPU-a do 90, i onda se gasi laptop. Trenutno imam zadnje drivere za graficku 275.xx (ista situacija je bila i sa driverima prije ovih, ja mislim 257.xx), i imam SP1 za Win7, Kaspersky Pure zadnju verziju. Moje pitanje je da li je to problem hardervske prirode ili softverske? Da li je moguce da je problem u Win7 Ultimate posto laptop sam ne dolazi sa njim i drivere sam dodatno skidao? Ili je nesto otislo u graficke, iako nisam nikad overclockiro isl.? Il su samo ventilatori ili hladnjaci zaprasnjeni (nisam ga otvaro nikako, ali velika je mogucnost s obzirom na mjesto gdje sam ga koristio vecinu vremena)? I zna li iko jel ova graficka ima uopste ventilator, ili je samo aluminijumijski hladnjak? Na stranici od nVidia sam spazio da obicna desktop GF 310 ima max. temp. 105 C, a zna li neko jel to isto stanje i sa M verzijom za laptope? Il je mozda do CPU-a problem, stim da nisam siguran ni koja je max. temp. od CPU-a? Ako je nesto otislo u graficke, sta sam ja mogao uraditi da pridonesem tome, stim da se nisam igrao puno uopste (2-3h max)? Usput, problem mi se javljao na vise igara, npr. Prince of Persia The Sands of Time, Dragon Age Originals (mislim da sam sve na maximumu igrao).

Ako iko ima ista na ovaj problem, puno bi mi ustedilo vremena, prije nego pocnem sam cackat i improvizovat. :) Hvala.

0 0 hvala 0
17 godina

Power management win7 ti nije podešen za laptop, nego izgleda za kućni komp.

E sad, trebao si management postavke pospremiti, ali možeš pokušati ručno

smirivati pojedine dijelove. Iako, ljeto je sad, ja bih nabavio onaj hladnjak koji

se stavi ispod laptopa.

edit: dali ti je pod garancijom? ako jest, jabih kontaktirao servis, neka

ga oni ispušu i zamijene paste, ako nije - barem usisavačem i kistom/četkicom za zube

pokušaj sam nešto... svakako nemože škoditi ako su hladnjaci očišćeni i

zamijenjene paste, pod uvjetom da to znaš raditi.

vanjski hladnjaci:

http://www.protis.hr/products/details/notebook-cooler-canyon-cnpns1a--black-ret/37875

http://www.protis.hr/products/details/genius-stalakhladilo-za-notebook-nb100/33636

http://www.protis.hr/products/details/logitech-cooling-pad-n120/41408

(nije bez razloga toliko naraslo tržište vanjskih hladnjaka za laptope)

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.8.2011 13:20 (overhaul).
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Re: Pregrijavanje GeForce 310M

Gledao sam power management, i nebih rekao da je ista lose sa njim, nisam to nikad ni diro ni na prijasnjoj instalaciji. Hladnjak imam, ali trenutno nije sa mnom, tako da ga ne koristim, ali tek kada sam uzeo laptop, nisam imao hladnjaka i nije se grijao tada. Garancija mi je istekla, a citav dan vec pokusavam da ga sam otvorim, i da vidim da nije nesto do hladnjaka, il da se nije sta odljepilo, samo ne znam kako da ga otvorim, nesto zapinje na pola tastature.

I nesto sam zaboravio reci, vec nekih 7-8 mjeseci korisitim vanjski LCD 19", preko VGA izlaza, a zadnji mjesec sam koristio laptop na TV-u 37" preko HDMI, ne znam jel to moglo nesto doprinjeti tome, da se nes pokvari, ili sta ja znam.

I volio bih ako mi neko moze reci, ako ima isti laptop, ili barem isti procesor za laptop, kolke su temp. CPU-a i GPU-a bez i sa opterecenjem. U mene, rad u Windowsu sam varira izmedju 50 kad nis ne radim, i 60-65 kad nes pocnes caprkat., za oboje, CPU i GPU. Ako moze neko da testira svoj komp. sa istim procesorom, pa postavi ...

I ako je slucajno neko imao ovaj model, pa ga otvarao, gdje je skrivena kvaka ?

Hvala na savjetu.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice